Пе Кю - се проявват "просташки" на деня на ветеран

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Гост

Мнение от Гост »

Поради интересният термин "относителен суверенитет" ми се иска да подхвана дискусия. И тъй това понятие съществува в политологията и даже България се е намирала в такова състояние от Освобождението 1878 г. до 22 септември 1908 г. Тъй като понятието се прилага към държави, но и към нации, идеята е, че кебекуата са оформени етнически нация (???), към която може да бъде приложено. Иначе е ясно на всички, че това не е проста автономия, която произтича от федерализма ... Да сте чували Бритиш Колумбия, Алберта или Манитоба да имат собствени представителства в други държави ? Значи освен, че имат различно законодателство кебекуата, (съобразявайки го не напълно с федералното такова), водят и до известна степен самостоятелна имиграционна и "външна" политика ?
Какво мислите по въпроса (ама сериозно) ?
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

alen vid, чак сега ти забелязах изказването :) наистина си избил рибата братче ;)
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

А там също има пот хедс дето искат да се отцепят от Канада и да станат нов щат на САЩ.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

Ombudsman написа:Поради интересният термин "относителен суверенитет" ми се иска да подхвана дискусия. И тъй това понятие съществува в политологията и даже България се е намирала в такова състояние от Освобождението 1878 г. до 22 септември 1908 г. Тъй като понятието се прилага към държави, но и към нации, идеята е, че кебекуата са оформени етнически нация (???), към която може да бъде приложено. Иначе е ясно на всички, че това не е проста автономия, която произтича от федерализма ... Да сте чували Бритиш Колумбия, Алберта или Манитоба да имат собствени представителства в други държави ? Значи освен, че имат различно законодателство кебекуата, (съобразявайки го не напълно с федералното такова), водят и до известна степен самостоятелна имиграционна и "външна" политика ?
Какво мислите по въпроса (ама сериозно) ?
Ако се опитаме да погледнем от ъгъла на кебекуата (франкофоните), това тяхно поведение е просто една реакция срещу английския език и англофонската култура като цяло! Без да говорим за финансови и икономически аспекти. Въпреки огромните усилия на Франция да популяризира френския и франкофонската култура или поне да запази статуквото, на всички е ясно какво става. Английският агресивно превзема света. Американизацията, а и покрай нея и англофонизацията се наместват там, където до скоро се е говорел френски (като в някой арабски държави например)! Естествено, че Кебекуата се противопоставят на това по всякакъв начин, защото Кебек е единственото франкофонско място в С.Америка и отвсякъде, дори и отвътре, английският напада! А на всички е ясно, че всеки народ иска да се идентифицира и това става на първо място с език и религия!
To Live Is To Die
Гост

Мнение от Гост »

Да речем така: кебекуата са франкофоните - наследници на франсетата, които са живели и живеят от около 4 века тук. Добре де, а какви са тогава англофоните, които са родени и живеят в Квебек ? Тези, които също са наследници на британските завоеватели, тези, които имат най-скъпите землища в стария Монреал, тези, които са подтискали до тихата революция 60-те години франкофоните, тези, които не са се преместили в Онтарио или другаде след диктата наложен от националистите :?:

Аз, лично евала им правя на франкофоните, че за няколко десетилетия са показали, че има сила, която да се противопостави на всеобщата унификация с английския език и американската култура. Разнообразието ще спаси света :wink:

Това, че имат език, на който държат и който ги характеризира, специфична култура, отличаваща се значително от другите провинции в Канада, а и от Франция, исторически обособена територия, за която са воювали неведнъж, обща религия, политически структури и най-важното самосъзнание, че са отделен народ - всичко това ги определя като нация. До тук - теорията. Почти всяка нация се стреми към самостоятелно държавно управление (примери бол - фламандци, баски, кюрди) тъй че нищо чудно, че кебекуата също имат такива идеи в главите си. Остава икономическата зависимост, която засега остава решаваща :? (това също е част от понятието за нация - единен национален пазар, икономически обмен развит в рамките на територията, където са се разпрострели представителите на етноса)

Друга идея: защо представителите на малък народ като нашият, който толкова дълго е отстоявал независимостта си, са толкова отрицателно настроени към идеите за независимост на Квебек. Още повече, че са приети официално за граждани на тази провинция на Канада. :(
babinoyarentze

Мнение от babinoyarentze »

Те са граждани на Канада, не на тази "провинция на Канада".
Гост

Мнение от Гост »

Повечето все още не са граждани на Канада, а са приети в Канада със сертификат за селекция издаден от Квебекското правителство.
ivandi

Мнение от ivandi »

Ombudsman написа: Друга идея: защо представителите на малък народ като нашият, който толкова дълго е отстоявал независимостта си, са толкова отрицателно настроени към идеите за независимост на Квебек. Още повече, че са приети официално за граждани на тази провинция на Канада. :(
Az LICHNO, IMHO, sum protiv, zastoto smiatam che tova niama da mi se otrazi dobre. Ikonomicheski i administrativni sutresenia i oste po silesn shovinizum, tova ochakvam pri edno eventuano otdeliane. Osvent tova se nadiavam sled 3god. da stana grajdanin na Canada, a ne na Quebec. Kulturata, ezika i t.n. mogat da se zapaziat bez znachenie dali sa durjava, provincia ili narodnost. Smiatam che nie bulgarite sme dostatuchno dokazatelstvo za tova. Grajdanstvoto, bilo to canadsko, bulgarsko ili zanzibarsko, niama nikakvo znachenie. Drug e vaprosa, ako samite quebequa ne se chuvstvat dostatuchno silni za da otstoiavat identichnostta si i smiatat che samo durjavna granica moje da gi spasi ot pretopiavane v anglofonskoto obstestvo.
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
babinoyarentze

нема а се пауиш :) независимо от каквито хартии им дават, те са граждани на федерацията защото плащат данъците си там + тия дето им ги дере кебек.
Гост

Мнение от Гост »

Изобщо не съм се пауила :freak: , просто коментирах термина "относителен суверенитет", но явно тези, които се интересуваха не сметнаха за необходимо да поразъждаваме заедно :(

По отношение на данъците - ам' чи нали такава е идеята на държавността - да се плаща и да остават париците само в Квебек. Всички други националистични лозунги са само за украса :partytime: и за повдигане на бойния дух на масите :lol: :lol:

ivandi, разбирам личните ти мотиви. Аз също бих искала да придобия евентуално канадско гражданство, но това не ми пречи да не се правя на много умна и компетентна колко са тъпи и невежи кебекуата, когато става въпрос за тяхната независимост. Не сме ние тези, които трябва да решават съдбата на Квебек, нито да ги съдим, нито да ги поучаваме ... Дошли сме преди 1 до 10 години назад и вече се разпореждаме като у дома си. Нали сме българи - от всичко разбираме, всичко е в нашата компетенция. 'Дет се вика: цъфнахме и вързахме, та почнахме и политиката им да оправяме :roll:

Голям срам днес изпитах във връзка с една българска фамилия - явно доста замогнала се тук. Закупили един от най-скъпите терени в Грийнфилд парк, построили замък, ама буквално :shock: , който няма нищо общо с архитектурните изпълнения наоколо - семпли къщички с просторни дворове. Типично за лумпенския новобогаташки стил в България. Но не затова ми е думата. Една позната, която се оказва съседка на нашенците ми разказа как те и всичките им съседи се съдили с българите, защото те си позволили да завземат по малко от всички околни дворове. И не това било толкова лошото, ами че отрязали 5 стари дървета, на по 50 и кусур години, които бащите и дядовците на същите съседи са садили ... Е, вече не се съдят. Българите си платили в съда за отрязаните дървета, но и никой от съседите не иска да общува повече с тях, независимо, че са едни от най-богатите хора тук. :( :oops:
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Ombudsman написа:... но и никой от съседите не иска да общува повече с тях, независимо, че са едни от най-богатите хора тук. :( :oops:
:rev: :rev: Горките българи, каква загуба за тях... няmат сега с кого да си об6туват :rev: 6те иm липсват любезните съседи - Québécois.
Доколкото познаваm Québécois нито един от тях няmа да прояви и най-mалка любезност така 4е споко... Не ги mисли. Аз всъ6тност ги поздравяваm тези българи за вси4ко което са постигнали... и то в 4ужда страна...
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Мнение от Hemoglobin »

Здравейте,
Ето моето виждане относно някои от мненията:
"Английският агресивно превзема света" - Недей моля те. Английския не завзема нищо. Един от основните похвати за успешна полит пропаганда (както е казал един мой любиимец и добър пропагандатор Гьобелс) е 1-во да се зъдаде чуство за страх и застрашеност от нещо и 2-ро да се обещае че ще ги защитим от него. Това е и тукашната политика. На всички се набива че английския напада. Естествено врага трябва да е "невидим" както каза и другаря Буш. Ами невидимия враг е най удобен за полит цели. Никой не го знае точно какъв е че да знае доколкко е опасен, на него може да се приписват какви ли не страхотии и най=вече той може да се експлоатира доста дълго време (неограничено). Та ето на комунистите обещаваха че ще спасят хората от "империалистическата угроза", която също "превземаше света", Бус си печели изборите обяснявайки колко е страшен невидимя враг и как ще защити хората, в Квебе избори се печелят пък с увещания за страхотията на "невидимия враг" англофонизациа и обещание за спасение от него. Именно същия този враг който не можеш да го видиш пипнеш или прецениш, тъй де можеш ли да пипнеш "англиския и виновниците за него". та мисълта ми е по Гьобелсово време може да бил модерен похвата но вече е изтъркан и инфантилен.
- " и отвсякъде, дори и отвътре, английският напада" - ето идеалната полит уроза. Особено ако им се каже на хората че има пробив отвътре от невидимия враг, че той ще разкъса гърдите на обществото, звучи страшно, но пък е прекрасна аналогия със Сталин.
Той (др. Сталин) нима не увещаваше народите за страшния "невидим враг", "С ПАРТИЕН БИЛЕТ" , тоест врага отвътре. Е това вече трябва много силно да притеснби електората защото му отнема и уютното чуство за сигурност на собствена територия. Идеогемата за врага разкъсващ ни ОТВЪТРЕ обикновенно идева на помощ за вземане на ндрастични мерки или за спечелване на загубен електорат. Предполага се че друга партийна сила го е пуснала отвътре.
Хммм ами че и Хитлер преди да бъде взето т.нар. "Окончателно решение" е разтръбявал идеогемата за врага отвътре , за "евреите ракъсващи германското общество отвътре". Та след наплашването за вътрешния враг политиците получават карт бланш за екстремни решенния.

- "за която са воювали неведнъж" (квебекоата). Това е вярно , абсолютно съм съгласен. Воювали са 2 пъти (но не се сешам за 2рия път). Един народ който си предава държавата за 15 мин битка явно не държи много на нея.
Мисълта ми е че при долините на Абрахам френските войски са имали стратегически игодна позиция и са покривали изцяло английския периметър от по висока позиция (мечтата на всеки военен) и все пак след 15 мин битка се обръщат в бяг.
НО тук има едно но, тези които се бият (по скоро бягат) са французи, ФРАНЦУЗИ, защитаващи една колония. Никога не е имало армия която да влезе в битка и да представлява нация наречена квебекчани. Ако можем да говорим за самосъзнание на нациа колкото и да е смешно , то това е след 19 век.

"ащо представителите на малък народ като нашият, който толкова дълго е отстоявал независимостта си, са толкова отрицателно настроени към идеите за независимост на Квебек"

Много настоявам да коментирам това. Не е верно, не всички са така настроени някои много я подкрепят тази идея. Според мен обаче: Аз като българин се идентифицирам с народа който е отстоявал независимостта си винаги с върха на меча и копието. Нашата независимост се е отстоявала по един път, след това е идвал период на разщирение и усилване на територията и монархията. Не бих принизил никога стремежите на монарсите ни с "отстояване на независимост". Независимостта при нас се е пазела, а в останалото време се е градяла държава, ханат, княжество, царство - империя. С битките които са многобройни колосални и често печелени. Защото аз се гордея с победите , а не със загубите (тях ги отдавам на слабо водачество , а не на коварен враг). Защото се идентифицирам с народ който се знае на света от хиляди години, който е имал силата у дързостта да създаде поне 4 държави по Евразия. Който е пазел независимостта си от Кипчакската орда, Хазарския хаганат, Източната Римска империя, Арабите, Кръстоносците, Латинската империя на Бодуен, Монголите на Ногай и Чингиз хан и я е опазил. Народ Който е наричал много от сегашните европейски държави "васали".
Ето за това не намирак стремежите на квебекчаните за сродни на българските исторически такива. Защото са хора незнайни никому и не са показали в историята си дързост и сила да създадат държава дори, камо ли да я извоюват и бранят. Защото те имат една битка която са загубили. Защото те се гордеят със загубата (обвинявайки врага че е коварен) а победа нямат.
Те с просто от другата страна.
И ако ние сме били превзети то аз пак не виня врага (ние бихме го превзели по същия начин) а недалновидността, и все пак ето ни на. Пак съществуваме.
И ако единсмешен неандерталец изпитва параноя че отатък говорят на еик който тои не разбира и се чуства подтиснат, аз пак не мога да го чуствам близък, защото народа към който съм аз е стоял 500 години в граници където е бил клан, разчекван и набучван на кол заради вярата и езика си, и който без закони за езикова чистота има и до ден днешен тази вяра и този език. И ако на тоя квебекчанин реччеш да му разкажеш, той няма да ти повярва защото нарциса му с нарцис той няма и да дпусне че някой може да е видял по тежко от неговите хора.

Защото знам кой съм и откъде иидвам ето затова аз не мога да им съчуствам. Защото едно малодушно племе като квебекчаните за мен олицетворява народите които ние сме присъединявали към териториите си, а не българите. Както казах , ние сме от другата страна.

И ако някой тръгне да прави трагедии, "какво правеим тук като сме толкоз велики" нека не се кахъри. Още от времето когато българите са описвани да яздят в хунските орди на Атила те са били емигранти, просто са се придвижвали в посоката където има повече ресурси за овладяване. Ето това правим тук, намираме нови ресурси за съществуването си.

А бе направо ми е абсурдно да съпоставям историческите ситуации, но не съм аз който го каза, само коментирам.

Хайде до скоро. Искрено се надявам някъде да има повече хора които споделят това чуство за самоидентификация, защото тия които жалят квебекчаните и ги намират за исторически братя, неволно правт точно това което правят и първите, забравят собствения си род. По им стават мили тези от оито чакат милостиня (то не бяха приказки че Квебек ни храни и че ни посреща, извинявайте но аз сам си изхранвам семиството а и плащам данъци за да храня още няколко квебкекчанина на социал) а забравят своите.

:-)))))))))
Стига толкоз че писател станах.

Лека вечер
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
babinoyarentze

Да съгласен съм, сред сънародниците ни на тоя континент за съжаление се среща и по някой друг изключително вреден простак :). Последното знаеш сама обаче е изключение, не правило. :) :) :)
ssttoo
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Ombudsman написа:... Още повече, че са приети официално за граждани на тази провинция на Канада. :(
Бе ти па! Умна жена, а така да се изрезваш :) Муахаха!

Идеята ми беше, че никой на никого не е длъжен, това имиграцията е сделка. Може и да има малко търговия с човешки мечти замесена, може и да няма, но в края на краищата си е просто сделка. И никой никому не е длъжен. Да целуваме гъ-ъъ... ръка на някого, само защото ни е пуснал в държавата си - да бе, да! Това си е сделка - и двете страни сме дали и получаваме, се ту. Когато на някой спре да му изнася сделката - взима мерки.

И моя шеф един ден ме нервира така: "Как" - вика - "не знаеш за Кретиен? Тоя човек те е пуснал в та'а държава?!". Ма чакай, бе, какво значи пуснал ме е. Колкото ме е пуснал, толкова и ми се е усуквал да дойда. Бре да се ненадяваш на тия добросърдечни канадци и квебекари, дето толкова милеят за мен.
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Браво Hemoglobin! Не зная каква ти е професията но писателският ти талант е о4евиден. :thumbsup:
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Заключено