Муха, преподавам на английски език само. Понякога се налага да ползвам испански на служебни събрания, но по принцип тук са ме наели заради английския. Доста се ценят хората с английски, защото испанците са много зле с него, а и с чуждите езици като цяло. Не знам как, обаче, успяват да привлекат доста известни хора да учат в Мадрид. Този семестър пак трябва да се стягам, че като гледам в класовете ми попадат синът на испански херцог, една от внучките на бившия френски президент Франсоа Митеран и един от наследниците на семейство Фон Бисмарк-Шонхаузен. Имам и някакъв джентълмен на име Примо Бенетон, не знам дали е свързан със известната марка Бенетон, но няма да се учудя. Миналата година преподавах на принца на Фюрстенберг и на внука на Адолфо Суарес, също се казва Адолфо Суарес. На дядото е кръстено летището в Мадрид. Това е първият премиер на Канада след Франко, който помага за прехода към демокрация. Но, последните двама бяха доста скромни и културни момчета без надувки. С други думи, работата ми е истинско предизвикателство и ми харесва много.
silvestur, и тук ще имаш социална среда, защото испанците са доста дружелюбни, но съм съгласен, че щом си доволна от средата и имаш добра работа, няма смисъл да имигрираш пак. Аз имигрирах заради по-добрите академични възможности с история в Европа от Канада, а и ми хареса.
Пумпи също е прав, че в Северна Америка се работи много. В САЩ повече, но дори и в Канада се работи доста повече от Европа. Тук освен отпуската от 4 седмици си докарват още поне 2-3 седмици с допълнителни празници и дълги уикенди или мостове, пуентес, както им казват. От 23 декември до 7 януари цяла Испания почива, една седмица за Великден задължително, август си вземат 3 седмици. 6 и 8 декември са национални празници и следователно и на 7 никой не работи и като ги свържеш с уикенда, ето още една предколедна почивка.
Определено, когато някой българин, който живее в Испания чуе колко се работи в Северна Америка се ужасява.

И в България се работи по-малко отколкото в Северна Америка, като цяло.