Средната заплата достигна 1123 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
A.Yovchev
Обратна връзка:

Re: Средната заплата достигна 1123 лева

Мнение от A.Yovchev »

roumensp написа: От цялото това бръщолевене човек може да си помисли, че брутната заплата е нетна only in Bulgaria ... ако е достатъчно прост. :D Да не си завършил и ти макроикономика като Мухата ?
Основната ми заплата е 1003 лв., чисто ми превеждат в банковата сметка 780 лв. на месец. Получавам и много други бонуси, така че нетната ми заплата отива някаде средно около 920-940лв. на месец.

Във Варна през XII.2017 средната работна заплата е била 1 076 лева.
“За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората - да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.” (13.12.1881)
“Българин с българин не може да се разбере. Те все гръмогласят.”

Константин Иречек
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

A.Yovchev написа:
roumensp написа: От цялото това бръщолевене човек може да си помисли, че брутната заплата е нетна only in Bulgaria ... ако е достатъчно прост. :D Да не си завършил и ти макроикономика като Мухата ?
Основната ми заплата е 1003 лв., чисто ми превеждат в банковата сметка 780 лв. на месец. Получавам и много друго бонуси, така че нетната ми заплата отива някаде средно около 920-940лв. на месец.

За Варна през XII.2017 средната работна заплата е била 1 076 лева.
Вие май не разбирате за какво става дума. Когато си правиш данъчна декларация данъците ти не са базирани на “брутна заплата”, а на “income” (поне в нормалните държави). Тоя income може да идва от всякакви източници, вкл. бонуси и бенефити от работодателя, печалба от акции и други инвестиции, печалба от жилище, което отдаваш под наем и т.н. Това се нарича gross income, от него се изваждат суми, които не подлежат на данък (бонусите не са такива), прилагат се разни такс-кредити и остатъчната сума се нарича taxable income, това е което се облага с данък общ доход. Един бояджия частник няма “брутна заплата”, има income (gross, net, taxable). Вие в България не подавате ли данъчни декларации всяка година ? И сериозно ли смятате, че бонуси се дават само в България и никой не плаща данък върху тях ?

ПП
В Канада съм плащал данък върху пари изкарани в САЩ (няма значение под каква форма). А в САЩ се плаща данък дори върху печалба от лотарията.
Аватар
A.Yovchev
Обратна връзка:

Мнение от A.Yovchev »

roumensp написа:Вие в България не подавате ли данъчни декларации всяка година ? И сериозно ли смятате, че бонуси се дават само в България и никой не плаща данък върху тях ?
Далеч не смятам, че бонуси се получават само в България. Просто исках да споделя точно колко получавам работейки в енергото във Варна. :)
Не съм подавал данъчна декларация никога до сега. Работя по специалността си от януари 2016-та.
Последно промяна от A.Yovchev на Съб Мар 24, 2018 1:53 pm, променено общо 2 пъти.
“За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората - да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.” (13.12.1881)

Константин Иречек
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

A.Yovchev написа:
roumensp написа:Вие в България не подавате ли данъчни декларации всяка година ? И сериозно ли смятате, че бонуси се дават само в България и никой не плаща данък върху тях ?
Далеч не смятам, че бонуси се получават само в България. Просто исках да споделя точно колко получавам работейки в енергото във Варна. :)
Не съм подавал данъчна декларация никога до сега. Работя по специалността си от януари 2016-та.
Това не се ли промени по някое време ? Едно време в БГ данъчни декларации се подаваха само от фирмите (както и ЕТ). Не ви ли карат вече всички да подавате ? При нас дори пенсионерите подават, само децата са освободени.
Аватар
A.Yovchev
Обратна връзка:

Мнение от A.Yovchev »

Като гледам в НАП пише:
Не се подава годишна данъчна декларация:

- за доходи, които са обложени с окончателен данък като например доходи от лихви по банкови сметки от България (по изключение за определени доходи от чужбина, които се облагат с окончателен данък декларацията трябва да се подава);
- ако се получават само доходи от трудов договор;
- за необлагаемите доходи, с изключение на необлагаемите доходи от дейност по таксиметров превоз на пътници, извършвана от физически лица - водачи, от името на регистриран превозвач.
( линк )

Константин Иречек
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Точно.
Не се подава, само ако се получават доходи само от трудов договор.
Аз миналата година не подавах декларация,
но тази ще подавам, защото миналата имам продадени акции. Те са ми вече обложени по номинал, в момента на получаване, но след това ги продавам на друга цена. И разликата трябва да се декларира, и съответно да се плати данък, и да се пусне декларация.

Иначе, всички други бонуси ми се облагат от счетоводството, предварително.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
joro

Мнение от joro »

При изчисляването на средната заплата не се включват доходите от наеми, дивиденти, лихви по кредитите, печалбите от лотарията и други видове доходи. Има и т.н сива икономика, където се получават доходи, без да се декларират, или се декларира по-ниска сума, на която се плащат данъци. Например има фирми, които официално плащат заплати със съответните данъци и осигуровки на минималната заплата, а дават допълнително суми на ръка, без да се декларират. Затова и средната заплата не е съвсем точен критерий за доходите на хората.
Освен средната заплата важен критерий е и безработицата. Средна заплата 1000 лева и 5% безработица е едно, средна заплата 1000 лева и 20% безработица е съвсем друго. При намаляване на безработицата е възможно средната заплата също да намалее, понеже новите работни места се създават в сектори с по-ниски заплати от средната. Пример- Иван и Стоян получават по 1000 лева заплати, а Петър е безработен. Средната заплата е 1000 лева, понеже безработния Петър не участва в изчислението. Ако Петър започне работа със заплата 700 лева средната заплата ще намалее от 1000 на 900 лева: (1000+1000+700)/3.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

joro написа:При изчисляването на средната заплата не се включват доходите от наеми, дивиденти, лихви по кредитите, печалбите от лотарията и други видове доходи. Има и т.н сива икономика, където се получават доходи, без да се декларират, или се декларира по-ниска сума, на която се плащат данъци. Например има фирми, които официално плащат заплати със съответните данъци и осигуровки на минималната заплата, а дават допълнително суми на ръка, без да се декларират. Затова и средната заплата не е съвсем точен критерий за доходите на хората.
Освен средната заплата важен критерий е и безработицата. Средна заплата 1000 лева и 5% безработица е едно, средна заплата 1000 лева и 20% безработица е съвсем друго. При намаляване на безработицата е възможно средната заплата също да намалее, понеже новите работни места се създават в сектори с по-ниски заплати от средната. Пример- Иван и Стоян получават по 1000 лева заплати, а Петър е безработен. Средната заплата е 1000 лева, понеже безработния Петър не участва в изчислението. Ако Петър започне работа със заплата 700 лева средната заплата ще намалее от 1000 на 900 лева: (1000+1000+700)/3.
Докога смятате да я карате с тези простотии Джоро, нали знаеш накрая че Петър,Стоян,Иван и Джоро накрая в жизнения си период ще взимат минимални пенсии, щото на младини са се правили на тарикати и са близали гъзо на шефа за да взимат някой лев отгоре

нещастници !
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
joro

Мнение от joro »

myhata II написа:
joro написа:При изчисляването на средната заплата не се включват доходите от наеми, дивиденти, лихви по кредитите, печалбите от лотарията и други видове доходи. Има и т.н сива икономика, където се получават доходи, без да се декларират, или се декларира по-ниска сума, на която се плащат данъци. Например има фирми, които официално плащат заплати със съответните данъци и осигуровки на минималната заплата, а дават допълнително суми на ръка, без да се декларират. Затова и средната заплата не е съвсем точен критерий за доходите на хората.
Докога смятате да я карате с тези простотии Джоро, нали знаеш накрая че Петър,Стоян,Иван и Джоро накрая в жизнения си период ще взимат минимални пенсии, щото на младини са се правили на тарикати и са близали гъзо на шефа за да взимат някой лев отгоре

нещастници !
Ти още ли не си разбрал, че при Капитализма каквото си посееш- това ще пожънеш. Равенство има само при Комунизма, и то при Утопичния. В Реалния Комунизъм неравенстеото е още по-голямо, отколкото при Капитализма.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
jet

Мнение от jet »

Ами то затова и ДОД-а в БГ е 30% хазната трябва да се пълни някак. В Канада е 20%.
А и онзи ден НАП-а каза, че някой и друг милиард данъци не били събрали, няма и да ги съберат.
При ДДС-то е същата врътка 20% в БГ срещу 13% (в Онтарио например).
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Kan_Tangra написа:Иначе, всички други бонуси ми се облагат от счетоводството, предварително.
Нормално, и тука е така. Точно това и казвах, бонусите са част от брутното възнаграждение и се облагат.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Бонусите са част от доходите за годината, но не от брутното месечно възнаграждение. Защото не са вързани с длъжността т.е. работната позиция, а с други, отделни критерии. И може и да ги има, ама може и да ги няма.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

jet написа:Ами то затова и ДОД-а в БГ е 30% хазната трябва да се пълни някак. В Канада е 20%.
Това някак си не го схванах. В БГ ДОД е 10% (flat) плюс някои осигуровки, което го докарва до към 13%. В Канада ДОД е федерален плюс провинциален данък и в зависимост от провинцията и изкараното можеш да платиш между 0 и 45%. VAT / sales tax / ДДС си е съвсем отделно и не трябва да се смесва с ДОД. В Канада ДДС също варира, Албърта няма провинциален такъв (т.е. 5% total), в BC не се плаща провинциален sales tax върху храни и т.н.
Ако теглим чертата мисля че в БГ плащат малко по-ниски данъци от нас (за разлика от западноевропейските държави).
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

joro написа:
myhata II написа:

нещастници !
Ти още ли не си разбрал, че при Капитализма каквото си посееш- това ще пожънеш. Равенство има само при Комунизма, и то при Утопичния. В Реалния Комунизъм неравенстеото е още по-голямо, отколкото при Капитализма.

Какво общо имат тука Капитализма и Комунизма бе Джоро ? :rofl: :lol:
като всичко се свежда до плащане на данъците ! :rofl: :lol: :lol: :lol: :rofl:
ти почна като твоя вожд Боко -Тиквата, сам да си ги съченяваш :rofl: :rofl: :D

а иначе и в Канада има такива елементи като вас, ей виж форума с ник Бистра или Пюр Лайф
като и се наложи некой ремонт на бараката, не иска да плаща по банков път а КЕШ, както и 90% от първенютата в Канада да избегнат 13 % такса :rofl: :lol: :lol: :lol: :rofl:
пълна пародия ! ;)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Pyrelight
Напуснал форума

Мнение от Pyrelight »

Как се плаща по банков път? :^)
С чек може ли? Щото аз обикновено плащам с чек.
''Между другото това ми е помогнало по мoй си начин: няма нещо на този свят, което да ме мотивира повече от твърдението " няма да стане", ай сиктер.''