в Онтарио с CSQ - не питам дали може ...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
podpravka

в Онтарио с CSQ - не питам дали може ...

Мнение от podpravka »

знам, че може да кацнеш където искаш, тъй като визата е за цяла канада. това е ясно.
въпроса е друг. какво губя ако не кацна в Кебек ( по програмата за Кебек съм ) при положение че най-вероятно ще трябва да уча в Торонто или Лондон и искам да се адаптирам директно в Онтарио. Ако някой може да сподели какво се губи ако не си в Кебек ще съм благодарен.
Аватар
Koko

Re: в Онтарио с CSQ - не питам дали може ...

Мнение от Koko »

podpravka написа:знам, че може да кацнеш където искаш, тъй като визата е за цяла канада. това е ясно.
въпроса е друг. какво губя ако не кацна в Кебек ( по програмата за Кебек съм ) при положение че най-вероятно ще трябва да уча в Торонто или Лондон и искам да се адаптирам директно в Онтарио. Ако някой може да сподели какво се губи ако не си в Кебек ще съм благодарен.
Ако трябва да се съпоставят двете провинции - в Онтарио социалната политика на сегашното правителство е доста по-рестриктивна, например тук няма нещо подобно на КОФИ, т.е. провинцията да ти плаща за да учиш език. Също така в Онтарио безплатното медицинско обслужване започва едва 3 месеца след като си се установил в провинцията, докато изтекат 3-те месеца е по-добре да имаш някаква здравна застраховка. Освен това тук и социалните помощи са по-малки и се взимат доста по-трудно, особено ако си новодошъл имигрант.
Вярно е че в началото на октомври в Онтарио ще има парламентарни избори и е доста вероятно либералите да спечелят - за сметка на управлящата в момента консервативна партия - но по-добре не разчитай че скоро ще има съществена промяна на социалната политика в Онтарио.
В Торонто издръжката на живота - като транспорта и квартирите например - е по-скъпа отколкото в Квебек, но това едва ли би те изненадало. Лондон е относително по-малък град, предполагам че там издръжката на живот би трябвало да не чак е толкова скъпа.
Да се правят обобщения е лесно и винаги ще се намери изключение от правилото, но все пак според мен за новодошъл имигрант началото би било по-лесно в Квебек, но в по-дългосрочна преспектива в Онтарио има много повече възможности за реализация.

Какви са ти плановете за учене? Ако наистина искаш да учиш сериозно, тогава не е лошо да имаш по-добра яснота къде и какво ще учиш и как ще си финансираш ученето.
alisa

Мнение от alisa »

Podpravka:
za Ontario - kakto se kaza i v predishnite mnenia, parvite tri mesetsa niamash pravo na health card. ako idvash kato independent immigrant po tochkovata sistema parvite 6 mesetsa niamash pravo da tarsish sotsialna pomosht zashtoto se predpolaga che shte se izdarjash sas sredstvata s koito si deklariral che vlizash v Canada ( za Ontario 10 000 CAD). tuk ne ti plashtat kato doidesh da hodish na ezikov kurs, kakto razbiram che e v Quebec, no pak ima bezplatni ezikovi kursove za immigrants ( naprimer LINC programmes i drugi) kam koito shte te nasochat ot HRDC kato doidesh. toest ti mojesh da hodish na bezplaten kurs no izdrajkata ti prez tova vreme si e tvoi problem. imai predvid che Toronto e edin ot nai-skapite gradove v Canada i ot tazi gledna tochka e po-trudno za novodoshal chovek s ogranicheni sredstva i bez rabota. predpolagam che v London kato po-malak grad e po-evtino, no tova moje da go kaje niakoi koito jivee tam. Toronto kato goliam grad ima poveche vazmojnosti za rabota - zavisi koi kakvo tarsi. obshta rabota i za malko pari kolkoto iskash, po fabriki za 7,50 na chas - vednaga, drug e vaprosa dali s takiva pari chovek moje da jivee v Toronto.
podpravka

Мнение от podpravka »

вижте за мен социала и 500 долара на КОФИ не са цел в Канада. мисля че имам достатъчно средства за да живея и една година без да се налага да работя. надявам се единият член на семейството да си намери работа, а другия трябва да учи за изпита за приравняване на стоматологична диплома. това може да стане в Торонто или Лондон, но и двата унивепситета имат по-лесни приеми за резидент на провинцията и това е едниственото провинция, в която има два университета предлагащи такава програма за overseased trained dentists. въпроса е детската градина за детето. за парите за следването се надявам да можем да вземем заем с едната работна заплата в семейството, а и имаме някакви скътани парички като за начало :D ще сме благодарни на още коментари и на направените също 10х
Аватар
No667

zaplati

Мнение от No667 »

7.5 na chas vav fabriki v Toronto?
Tova e izrodsko nisko be hora,kak se opraviat novite imigranti s tezi pari?
Sigurno e mizeria,naem i transport i parite svarshvat?
Dve raboti li rabotite kato novi imigranti za da se opraviate?
az bachkam za 8$ na chas v Winnipeg,ot hrana ne pestia i mnogo glezotii si pravia,ama 8$ na chas stiga tuka za jivot.
Tuka novoto koeto nauchih e che boiadjiite vzemat po 15-20$ na chas,a tova sa super pari,ama triabva da se izkara kurs za boiadisvane parvo.
sled kolko vreme novite imigranti si stapvat na krakata v toronto ?
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Детска градина тук ще намериш лесно. Ето ти някои ориентировачни цени:
-Деца от 18 месеца до 23 месеца – 155$ на седмица
-Деца от 2,5 години до 5 години включително – 147$ на седмица
-Деца от 6 години до 12 години – 95$ на седмица
В цената са включени 2 закуски и обяд; програма, съобразена с възрастта, включваща песни, стихотворения, рисуване и апликиране, игри, време за свободни игри, игри на двора.
pumpy

Мнение от pumpy »

Sneji написа:

само питам що за деца са тези по-горе. :shock: :shock: :shock:
в Онтарио не се ли ходи на училище? :)
alisa

Мнение от alisa »

podpravka
izviniavai kato imash pari da jiveesh i da ne rabotish 1 godina v Toronto zashto ti e da idvash tuk? s tia pari napravi si kabinet v BG i si spesti vsichki imigrantski nevoli!
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

poumpy написа:
Sneji написа:

само питам що за деца са тези по-горе. :shock: :shock: :shock:
в Онтарио не се ли ходи на училище? :)
Тук децата тръгват на училище на 6 години. Часовете започват суртин от 9:15 и свършват 16:00 часа (поне в най-близкото до нас училище, като става въпрос за деца от 1-3 клас). Много родители започват работа в 8:00 или по-рано, други свършват в 18:00, че и по-късно. Групи от големи деца се сфорнират в помощ на родителите и те обикновено са в самите училища. За целта са създадени специални програми, започващи в 7:00 до 9:00 сутрин и продължават след свършване на часовете до към 19:00 часа. В тези програми децата са на различна възраст и съответно работещите в програмата им организират различни занимания. За разлика от Квебек, тук не всички деца ходят на училище с автобус. Живеещите по-близо до сградата на училището ги водят родителите им.
Villi

Мнение от Villi »

alisa:
izviniavai mnogo, no 6to za vupros e tova. v kraina smetka vseki e svoboden da pravi i me4tae kakvoto si iska. vseki opredelia jivota si samostoiatelno, smetka li 6te durji6 na horata. smiatam, 4e foruma e miasto za pomo6t, a ne za izvodi - tiah moje6 da si gi zapazi6 za sebe si. a i parite ne sa vsi4ko na tozi sviat
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
Villi

Мнение от Villi »

alisa:
izviniavai mnogo, no 6to za vupros e tova. v kraina smetka vseki e svoboden da pravi i me4tae kakvoto si iska. vseki opredelia jivota si samostoiatelno, smetka li 6te durji6 na horata. smiatam, 4e foruma e miasto za pomo6t, a ne za izvodi - tiah moje6 da si gi zapazi6 za sebe si. a i parite ne sa vsi4ko na tozi sviat
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
Аватар
Val

Мнение от Val »

Podpravka,

Imai predvid, che zaemi za sledvane (OSAP) se davat sled kato si bil pone 1 godina permanent resident.

Shto se otnasia, do cenata na izdrajkata na semeistvo s dete (poseshtavashto detska gradina) za edna godina bez da raboti nikoi ot semeistvoto, mislia che 40,000 CAD shte vi stignat pri ikonomichen jivot (v Toronto), tai kato niama da plashtate danaci varhu tiah.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Подправка,
информация за OSAP - Ontario Student Assitance Program - можеш да намериш на този уеб сайт:

http://osap.gov.on.ca/eng/intro.htm
tosev

Re: в Онтарио с CSQ - не питам дали може ...

Мнение от tosev »

Podpravka, ne znam dali ima6 visa, no na6ata familia Tosevi, ve4e ima po Quebec - procedurata! Osven vizata v pasporta, ima edni Golemi beli listove-CONFIRMATION DE RESIDENCE PERMANENTE! Na tyah vsi4ko e napisano na Frenski, vklu4itelno pi6e i : Destinaciya - Montreal! Destinaciya SPORED MEN zna4i : KRAINA SPIRKA!
Predi 4 meseca MIKY ot Foruma be6e pisal, 4e e vleznal v Calgari s Quebec - ska viza! Sigurno e taka.
Ne znam s tazi destinaciya-Montreal- dali nyama da ima6 problemi s imigracionnite na leti6teto! Uspeh!
Аватар
No667

Canada

Мнение от No667 »

Abe Tosev,maina
kakvo kato pishe destinacia Montreal - ne e kraina spirka tova,na moia paper pisheshe destinacia Winnipeg,ama vleznah v Toronto i spah 1 vecher tam i mojeh tam da ostana,tova niama nikakvo znachenie,na imigracionnite ne im puka kade ste otidesh.
Az ako imashe izgodni poleti prez Monteral mojeh da otida v Winnipeg ili da ostana v Montreal ako resha
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Заключено