Nqma priravnqvaniq i order.As zapo4nah vednaga kato pristignah.Vervai mi. :cajsi:sasho71 написа:точно за clinical research има да приравняваш 2-3 години, те си имат ордер ,който ще те мота здраво, докат се откажешDrJack написа:Farmacevti4niq sektor - nai-ve4e Clinical Research, ima golqmo tyrsene na Clinical Research Associates, osobeno ako imat opit.
За професиите и перспективите за работа...
- DrJack
- Обратна връзка:
I am whoever I say I am, If I wasn't then why would I say I am....
Za biolozi: post doc bez problemi (dori directno ot Bg moje da stane). Vaprosa e zashto mu triabva na chovek da se blaska kato lud 6 godini za 30-50K???
Ako chevek ne go goniat ludi ambitsii nai-dobre TA - hem 8h raboten den, hem benefits...hem pak okolo 50K. Inache industriata ili (nai-dobre) postoianna pozitsiika v pravitelstven research institut (zaplatite pochvat ot 60K sredno). Nо za tia poslednite se iskat vrazki stomaneni vajeta, lud kasmet, bachkane kato post doc min 2 godini v super lab i minimum dve statii v spisania na (ili malko pod) Cell i Nature nivo.
Na mladejite, koito sega napirat preporachvam: nemsko Ph.D. (stava za 3 godini i plashtat prilichno), 4 godini post doc iz skandinavskite darjavi (plashtat 2-2.5 pati povche ot nemtsite, primerno, koeto sa mnogo solidni pari), a imat mnogo dobri lab-ove kato tsialo. 2 godini post doc v Kanada (za kanadski opit i dokato Vi izleze PR-a). Namirane na postoianna pozitsiika v niakoe Uni ili pravitelstvena organizatsia i zakupuvane na kashta s parite ot Skandinaviata. (toia deto sedi na sasednoto biuro v momenta tochno taka e napravil i Evala!)
Uspeh!
Ako chevek ne go goniat ludi ambitsii nai-dobre TA - hem 8h raboten den, hem benefits...hem pak okolo 50K. Inache industriata ili (nai-dobre) postoianna pozitsiika v pravitelstven research institut (zaplatite pochvat ot 60K sredno). Nо za tia poslednite se iskat vrazki stomaneni vajeta, lud kasmet, bachkane kato post doc min 2 godini v super lab i minimum dve statii v spisania na (ili malko pod) Cell i Nature nivo.
Na mladejite, koito sega napirat preporachvam: nemsko Ph.D. (stava za 3 godini i plashtat prilichno), 4 godini post doc iz skandinavskite darjavi (plashtat 2-2.5 pati povche ot nemtsite, primerno, koeto sa mnogo solidni pari), a imat mnogo dobri lab-ove kato tsialo. 2 godini post doc v Kanada (za kanadski opit i dokato Vi izleze PR-a). Namirane na postoianna pozitsiika v niakoe Uni ili pravitelstvena organizatsia i zakupuvane na kashta s parite ot Skandinaviata. (toia deto sedi na sasednoto biuro v momenta tochno taka e napravil i Evala!)
Uspeh!
Бабо Пено ,а не може ли да си отида и остана в Скандинавия?
за кво да идвам в Канада-там е по-хубаво,че и в Германия даже,
все пак като си чак такъв професор ,доктор ,пост на'мкво си последния да затвори вратата,не може ли да си оправиш статута в някаква квота за редки специалисти или да се крепиш докато влезем в Европа-та и си получиш европейския софи номер?
за кво да идвам в Канада-там е по-хубаво,че и в Германия даже,
все пак като си чак такъв професор ,доктор ,пост на'мкво си последния да затвори вратата,не може ли да си оправиш статута в някаква квота за редки специалисти или да се крепиш докато влезем в Европа-та и си получиш европейския софи номер?
Dobar vapros.THC написа:Бабо Пено ,а не може ли да си отида и остана в Скандинавия?
Samo che imash niakolko problema: a) v momenta da se vzeme perm. pozitsia iz skandinavskite ili Germania e meko kazano trudno (poznavam ne edin i dvama Germanetsa s Nature papers, koito otidoha v North Amerika...smiatai kak e ako si chujdenets) b) Ne vseki moje da se prisposobi kam snobska Evropa (ako si sas semeistvoto si, idi doidi...no ako si sam izolatsiata te smahva rano ili kasno). Primer: az sam drujeliubno i razbirashto se i s kilometrichnite kamani sashtestvo...za 6 godini iz Evropa sam bila pokanena v kashtite na 3ma ot kolegite mi, za dva mesetsa v Kanada sam bila na gosti na 4, poznavam jenite, detsata im, vodiat me po-kuponi i t.n. c) Vseki biolog se opravia dosta dobre s angliiskia...a da si se opitval niakoga da uchish datski ili shvedski primerno (che dori i nemski) na stari godini? Ima i oshte, ma niamam vreme da pisha...vremeto, tsenite na kashtite, dvoinoto grajdanstvo, balgarskite obshtestva, optsiite 'vzimane na roditeli' i t.n.
Sas zdrave!
Koe da e 3 godini, kolega? Ph.D.to v North America se vzima sredno za 5 (v De - tvardo za 3). 6te godini sa 3 postdoca po 2 god vseki (v razlichni labs estestveno). Obshto vzeto, osven ako ne si savsem genialen s po-malko trudno shte te napraviat asotsiiran profesor (ili shte gushnesh niakoia dobra slujbitsa...tebe te izkliuchvame s onova izbivane na ribata det go napravi predi niakolko mesetsa
)
TA - technical assistant, laborant.

TA - technical assistant, laborant.
Аха ,ако си права ,че наистина е толкова трудно да се намери постоянна позиция - разбирам...
Е, чак толкова много професори ли има
направо съм смаян
инъче другото-ами зависи в каква среда си попаднала-аз например в Европа съм се запознавал с хора на улицата,тук за 7 месеца не познавам нито един "кореняк"
кебекар-ако не се смята чистача на колежа Сен Лоран
В Европа заплатите са по-големи ,по-близо е до Бг,по-,по-
в Скандинавия жените са прекрасни
е тва не е аргумент за тебе
Е, чак толкова много професори ли има

направо съм смаян
инъче другото-ами зависи в каква среда си попаднала-аз например в Европа съм се запознавал с хора на улицата,тук за 7 месеца не познавам нито един "кореняк"

В Европа заплатите са по-големи ,по-близо е до Бг,по-,по-
в Скандинавия жените са прекрасни

е тва не е аргумент за тебе

THC написа: инъче другото-ами зависи в каква среда си попаднала-аз например в Европа съм се запознавал с хора на улицата,тук за 7 месеца не познавам нито един "кореняк"кебекар-ако не се смята чистача на колежа Сен Лоран
![]()
![]()
![]()
Be uj niama razlika v sredata - vse obrazovani hora i tuk i tam (podchertavam che govoria za sotsialno obshtuvane s hora na tvoito nivo, a ne za svalki...te svalkite, ako shte na severnia polius da ide chovek vse sa si sashtite)...pak ednite proiaviavat interes i se darjat milo, a na drugite im se smenia fizionomiata kato im kajesh che si ot Iztochna Evropa i na stipendia (po-edno vreme savsem biah namrazila Angliata v tazi vrazka...viarno che tam se razmotavah iz edno svrah tuzarsko universitetche no...tova ne gi opravdava...mrazime gi Evropeiskite snobi i tui to!)

Mi zavisi kakvo tselish...na niakoi i bakalavarska stepen im e dostatachna (za da stanat laboranti primerno)...
Post doc ne e titla...post doc e dlajnost. Idva ot Postdoctoral researcher i obshto vzeto znachi 'bial (v idealnia sluchai) rob s doktorska titla motaesh se iz razni (universitetski) laboratorii v ochakvane na golemia udar' - a imenno da si nameri permanentna pozitsiika niakade - bilo v universitet, bilo iz industriata, bilo v niakoi darjaven izsledovatelski institut...posle - spored zavisi...moje profesura, moje shef na lab, na zveno...moje drugi neshta...
Obshto vzeto na zapad doktoranturata ne se schita za goliama rabota...prosto obrazovatelna stepen...Dalech po-vajno e kakav opit imash sled tova...za tova i post docovete sa kratki - obiknovenno 2-3 god max i chovek obikalia laboratorii za da ponauchi tehniki, metodi d posabere opit, da poblikuva tova onova, da mu ponauchat imeto i taka...Ako ne ti e stanalo iasno...pitai...
Sas zdrave!
Post doc ne e titla...post doc e dlajnost. Idva ot Postdoctoral researcher i obshto vzeto znachi 'bial (v idealnia sluchai) rob s doktorska titla motaesh se iz razni (universitetski) laboratorii v ochakvane na golemia udar' - a imenno da si nameri permanentna pozitsiika niakade - bilo v universitet, bilo iz industriata, bilo v niakoi darjaven izsledovatelski institut...posle - spored zavisi...moje profesura, moje shef na lab, na zveno...moje drugi neshta...
Obshto vzeto na zapad doktoranturata ne se schita za goliama rabota...prosto obrazovatelna stepen...Dalech po-vajno e kakav opit imash sled tova...za tova i post docovete sa kratki - obiknovenno 2-3 god max i chovek obikalia laboratorii za da ponauchi tehniki, metodi d posabere opit, da poblikuva tova onova, da mu ponauchat imeto i taka...Ako ne ti e stanalo iasno...pitai...
Sas zdrave!