Какво се случва в България?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор

Re: Какво се случва в България?

Мнение от optics »

Жоре,
да не бях ходил в Гърция на плаж - да ми разказваш басни. Ама съм. Нито съм ял пици от 15 евро, нито съм скачал веднага да си мия солта щото ме сърбяло, нито са ме гледали накриво. Тва за кривото знаем откъде произлиза - от бай-ганьовския стремеж към максимална далавера - нашенци отиват с хладилните чанти, разставят се колективно на някой плаж и не купуват НИЩО, ЦЕЛИЯ ДЕН, щото "В Гърция е позволено". После пишат по форумите - ах колко са лоши тия гърци - гледаха ни накриво.
:o
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:
Ivan1007 написа:Йорко,
В Гърция също няма акули, приливи и отливи, водата е прозрачна, а не супа от водорасли и планктон, та може и има какво да се види под водата, не ти стъпват по главата, не те дерат с двайсетачка за чадър и два шезлонга. Верно е, че все още има места, където може да се почива по българското Черноморски, но Слънчака определено не е от тях.
На мен нашето си ми харесва повече от гръцкото, плажовете са по-хубави, водата не е толкова солена, затова има повече водорасли и планктон и не е толкова прозрачна. В Гърция като излезнеш от морето трябва да вземеш душ, иначе почва да те сърби навсякъде от солта. Чадър и шезлонг можеш да си вземеш за 5 лева, а на някои места вече дават и безплатни, като в Гърция. Всъщност в Гърция на плажа ти дават чадър и шезлонг, но те дерат с кафе от 3 евро и 5 евро бирата. А една пица на Кавала може да ти струва и 15 евро, зависи къде я поръчваш. Безплатен обяд няма и в Гърция, нищо, че ти дават безплатно чадърче, то си влиза в цената на бирите и кафето. А като не консумираш достатъчно на плажа гърците почват да те гледат накриво. Все пак гърците имат много по- голяма брегова ивица и много острови, не можем да стигнем техния морски туризъм заради географските условия.
Йорко,
В Гърция няма нужда да поръчам нищо, ако не искам чадъра и шезлонга. Място колкото искаш на плажа за разлика от България където мутрите по задължение са оставили 20 м2 на хектар за свободно ползване и то в тръните отзад или камънака открая. Отделно, че има безброй диви плажове където няма никакви заведения и навалица, което по нашето Черно море отдавна изчезна.
И е най- добре да си вземеш душ като излезеш от водата в която има двама на квадратен метър да не говорим за това какво тече във водата ( не става въпрос само за пикнята)
Туй за соленост на водата си е даденост, ама замърсяването не е. И гъЗтотата също не е даденост.
Определено си прав, че не можем да ги стигнем гърците с морския туризъм. Въпросът е що се опитват?
Не е само в географските условия Йорко, не е.
Мутрите не са географско условие.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:
Marto написа:Жоро, там където няма навалица се правят още по-големи кинти.

Сънито има ужасна репутация в чужбина. Ти с какво сравняваш нашето черноморие? 1-2 народни плажа в Гърция?
В България се правят доста повече кинти на километър брегова ивица, отколкото в Гърция. Освен Сънито има и други курорти- Албена, Златни пясъци и т.н. За "ужасната" репутация на Сънито знаят само хейтърите, другите не са чували такова нещо.
Това е верно Йорко, ама тия пари отиват в да речем хиляда мутри. А неколко стотин хиляди нещастници гърбят за по 500 лева на месец. Докато в Гърция печелят и то доста добре стотици хиляди собственици на малки хотели, ресторанта и друг дребен бизнес.
Пробвай да сравниш колко пари се правят от посетител и колко получават работещите в туризма.
За Слънчака е достатъчно да минеш веднъж за да не повториш
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:
Marto написа:Жоро, там където няма навалица се правят още по-големи кинти?
Смехория!
Кое е смехория?
Най-голяма навалица има в циганските маали.
Там ли се правят най- много пари?
Колко пари да изкараш от бедните и социално слабите на Европа дето идват на Слънчака щот така спестяват сравнено с ежедневието у дома?

pumpy

Мнение от pumpy »

joro написа:[
.... И кинтите са точно в навалицата. Там, където няма навалица, няма и кинти.....
Аз летя с United и то често, по работа. Като се замисля имат 5 групи за качване в самолета. Та разсъжденията ми са от този опит: дали Юнайтед правят повече кинти от хората от първа група или от тези в пета ???

Леко уточнение: в първа група получаваш място и комфорт. Понякога и лягаща седалка. Луфтханза стига и до предлагането на легло в тази категория. В пета група си като сърдина в кутия през целия полет. Жорката да ни светне къде е навалицата и парите в самолета ;)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Реших да погледна малко цифри. Та значи на Хавай има само един нагъчкан плаж, Вайкики Бийч, всичко друго е рехаво, и туристите в Хавай харчат към 17 милиарда USD годишно. В България харчат около 1/5 от това (всякакъв туризъм, вкл. и зимен). Броят туристи в БГ е малко по-голям от тоя в Хавай, 10.6 милиона срещу 9. Мисля, че е очевидно, че доста хора са готови да дадат повече, но да получат нещо качествено срещу парите си. Някои ще каже "да ама плажовете там ...", обаче истината е, че парите изобщо не идват от тия дето се търкалят по плажа по цял ден, а от тия дето ги дават за турове, хеликоптери, ресторанти, рент-а-кар, градини/паркове, зип-линии, динър крузове и др. подобни. Ако България спре да набляга на количеството и обърне повече внимание на качеството (плюс други забавления освен плажа и кръчмите) определено ще й от полза.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:
.... И кинтите са точно в навалицата. Там, където няма навалица, няма и кинти.....
Аз летя с United и то често, по работа. Като се замисля имат 5 групи за качване в самолета. Та разсъжденията ми са от този опит: дали Юнайтед правят повече кинти от хората от първа група или от тези в пета ???

Леко уточнение: в първа група получаваш място и комфорт. Понякога и лягаща седалка. Луфтханза стига и до предлагането на легло в тази категория. В пета група си като сърдина в кутия през целия полет. Жорката да ни светне къде е навалицата и парите в самолета ;)
Това дето и ти (и Марто) от една страна и Жоро от друга го твърдите, не е съвсем вярно. Абсолютно никъде не е даденост, че ако едно място има по-малко посетители от друго, то задължително прави по-голяма печалба. Някое малко курортче на скалист плаж в Гърция с 500 човека накръст дали прави повече печалба от някой Карибски петзвезден резорт с 5000 човека?
Не е въпроса само да има по-малко хора (навалица) ами и мястото да е достатъчно привлекателно и да има скъпарски хотел на даденото място. Щото ако кажеш само "по-малко навалица" и спреш дотам, откъде се разбира дали малкото навалица не е по прични примерно щото плажа е ужасен или пък хотелите са толкова зле, че никой не иска да ходи там?
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Щото ако кажеш само "по-малко навалица" и спреш дотам, откъде се разбира дали малкото навалица не е по прични примерно щото плажа е ужасен или пък хотелите са толкова зле, че никой не иска да ходи там?
Естествено. По-малката навалица трябва да се компенсира с по-скъпи хотели и развлечения. Но ако е добре планирано и могат да привлекат съответната клиентела, и печалбите ще са по-големи.
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

pumpy написа:

Определено от пета група правят повече кинти total. Иначе съотношението в обема на първа и пета група щеше да е обратното.
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

miteto написа:
pumpy написа:

Това дето и ти (и Марто) от една страна и Жоро от друга го твърдите, не е съвсем вярно. Абсолютно никъде не е даденост, че ако едно място има по-малко посетители от друго, то задължително прави по-голяма печалба. Някое малко курортче на скалист плаж в Гърция с 500 човека накръст дали прави повече печалба от някой Карибски петзвезден резорт с 5000 човека?
Не е въпроса само да има по-малко хора (навалица) ами и мястото да е достатъчно привлекателно и да има скъпарски хотел на даденото място. Щото ако кажеш само "по-малко навалица" и спреш дотам, откъде се разбира дали малкото навалица не е по прични примерно щото плажа е ужасен или пък хотелите са толкова зле, че никой не иска да ходи там?
Малко курортче с 500 човека на скалист плаж един декар може да е с повече навалица /гъстота от петзвезден курорт за 5000 човека разположен на остров 10 квадратни километра.
Първото е точно идеята на Йорко за туризъм - било в Банско, било на Слънчака. Важно е брой легла на километър плаж или ски писти. Колкото повече толкова по-добре според него.
Последно промяна от Ivan1007 на Вто Юни 06, 2017 1:36 pm, променено общо 1 път.

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Kpetrov написа:
pumpy написа:

Определено от пета група правят повече кинти total. Иначе съотношението в обема на първа и пета група щеше да е обратното.
Въпросът е къде правят повече кинти от единица място?
Цените бизнес класа в Аер Канада са 6-7 пъти по-високи в бизнес класа от икономична. Съотношението в обема е такова щото масата не може да си позволи цените на бизнес класа

Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Някое малко курортче на скалист плаж в Гърция с 500 човека накръст дали прави повече печалба от някой Карибски петзвезден резорт с 5000 човека?
Между другото ето каква е "навалицата" на плажа на подобни мексикански резорти ... почти като на Слънчака, нали: ;)

pumpy

Мнение от pumpy »

Kpetrov написа:
pumpy написа:

Е да, ама сравнението не е за тотал, а за място в самолета. Или ако искаш го кажи за квадратен метър в самолета. Защото ако си говорим за тотал, то нашето черноморие и с навалица и без навалица никъде го няма.....
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

pumpy написа:....нашето черноморие и с навалица и без навалица никъде го няма.....
Ето на! Сега ще те обявят за Българомразец ;)
Нашето е най-хубаво, точка.
Всякакви други мнения са на продажници, подлоги, -расти и -оиди
:lol:
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
miteto написа:Някое малко курортче на скалист плаж в Гърция с 500 човека накръст дали прави повече печалба от някой Карибски петзвезден резорт с 5000 човека?
Между другото ето каква е "навалицата" на плажа на подобни мексикански резорти ... почти като на Слънчака, нали: ;)

Това Пуерто Ваярта ли е? Как е океана там, чувал съм че е много бурен и не става за малки деца? Когато решим почивката да е в Мексико, ходим на Ривиера Мая, там плажовете са същите като на снимката и морето е супер.

П.С. На Слънчака не съм ходил и май няма и да ида :D
Публикувай отговор