optics написа:Като казахте боза и албанци, та се сетих имаше едни спомени на Димитри Иванов, като бил малък, как Дан Колов го черпил с боза. Из София ходели албанци с туби боза на гърба и продавали боза (направена от тях разбира се).
В България по времето на Османската Империя са живели доста албанци наричани тогава арнаути. Обясниха ми, че като обидна дума се използва още от гърците за албанците. От друга страна възможно е това да са български преселници от Албания - Берат е всъщност средновековния български Белград ( не сръбската столица) и в околностите му, както и в тези на Дуръс и Фиер има много населени места и местности със славянски/български имена.
Питах и аз за боза. Само един колега ми каза, че баба му като дете преди Втората Световна си спомняла, че продавали боза в гюмове. Това за Южна Албания, която познавам горе-долу добре. Казаха ми, че в някаква сладкарница в Тирана правели и продавали, но не съм бил в нея.
Последно промяна от Ivan1007 на Съб Сеп 17, 2016 12:52 am, променено общо 1 път.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
joro написа:В България се строят нови пътища, магистрали и инфраструктура, което подобрява движението по пътищата и затова хората са доволни. Едва ли на някой българин му пука какъв огромен мост има в Китай или какви виадукти има в САЩ, ние сме си добре тук в София, заобиколени от три морета на растояние от около 300-400 км.
Строи се с такава скорост, че шосето на другия му край вече пак е за ремонт. Хората, дето не излизат от страната и не знаят какво е другаде, са предимно доволни.
joro написа:И по една магистрала до трите морета.
И хората по селата и другите градове - кучета ги яли, да вървят пеша, то всичко е близко, нали...
Не разбрах само капамата и чомлека чий национални ястия са. Иначе ми стана ясно, че според нихилистите ние нищо национално си нямаме. Всичко сме видели и откраднали от някой комшия.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
"Изборни секции за президентските избори и национален Референ-дум"
Направено е много сложно и така че може би да не стане в много населени места. Лични данни, ала-бала. Като знам колко души ходиха да гласуват миналия път на допитването от Калгари. Пък и за някакъв си президент, дето никой не му пука за него.
Май трябва все повече да се дистанцирам от политиката в оная страна - една простотия по-малко.
agent Ozo написа:Не разбрах само капамата и чомлека чий национални ястия са. Иначе ми стана ясно, че според нихилистите ние нищо национално си нямаме. Всичко сме видели и откраднали от някой комшия.
Съветски, Старшинката!
Нарочно назовани с турски имена в чест на Ердоган!
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Излишно е да се напиняш, Краварчето. Не ти се получава нито хумора нито сарказма.
Ти си оставаш добър само в писането с омацан пръст по стените на тоалетната. С други думи- писател си сред говната, но говно сред писателите.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
agent Ozo написа:Иначе ми стана ясно, че според нихилистите ние нищо национално си нямаме. Всичко сме видели и откраднали от някой комшия.
Не сме откраднали яденета, нито те. Това следствие от по-горни нива, а именно - ние сме ги завладявали, те са ни завлядявали. Интересно как гърците никога не са били под българско робство, а само под българско благоденствие. А, сетих се - то там няма гърци те са си българи.
Както и да е... и яденета и думи и дрехи и т.н. са се обменяли като са се редували робства и благоденствия.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
7George написа:
Строи се с такава скорост, че шосето на другия му край вече пак е за ремонт. Хората, дето не излизат от страната и не знаят какво е другаде, са предимно доволни.
joro написа:И по една магистрала до трите морета.
И хората по селата и другите градове - кучета ги яли, да вървят пеша, то всичко е близко, нали...
Строи се със скорост 5 км за година. Така построихме 700 км магистрали за 140 години- от 1876 досега. Аман от глупави хейтъри.
Ходили сме и в други държави, даже и в любимата на някои Румъния- там магистралите не са по-хубави. А се ремонтират в момента построените по времето на бай Тошо участъци.
В Канада магистрали има може би до гаража на всеки българин.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
kiro написа:Няма българска кухня има балканска. Пробвал съм - в сръбските ресторанти знаят какво е Шопска салата, в турските Ишкембе чорбасъ, в гръцките Мусака. Във всеки гръцки ресторант знаят какво са Greek fries - пържени картофи с настъргано сирене. Най-хубавите бюреци в Торонто са в пекарна Атина, има и със спанак. Боза знам, че продават в едно турско заведение. Айрян знаят какво е във всеки арабски ресторант, "кьофте" също.
Само родопски клин с ориз не знам някъде да правя или таратор.
За повечето ястия на Балканите никой не знае с какъв произход са. Дали бозата е албанска, турска, българска много се спори, спори се и за шопската салата, ракията и т.н. Нормално е на една територия колкото половин Италия, населена с малки народчета, всяко едно от които е колкото един квартал на Ню Йорк.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
agent Ozo написа:Иначе ми стана ясно, че според нихилистите ние нищо национално си нямаме. Всичко сме видели и откраднали от някой комшия.
Не сме откраднали яденета, нито те. Това следствие от по-горни нива, а именно - ние сме ги завладявали, те са ни завлядявали. Интересно как гърците никога не са били под българско робство, а само под българско благоденствие. А, сетих се - то там няма гърци те са си българи.
Както и да е... и яденета и думи и дрехи и т.н. са се обменяли като са се редували робства и благоденствия.
Туй с робството и благоденствието ... особено пък в средновековието на Балканите и не само са термини дето имали съвсем друго значение. Това че 1-2-5-10-20 години болярина на Мелник примерно признавал за свой цар българския, а после византийския император селяните от околността я знаели, я не. Те си хапвали леб, сирене, лук и по некоя мръвка на Коледа, Великден, Гергьовден и Петровден и въобще не са си и мислели, че след неколко века Старшинката ще се праи на маймуна и ще си върти дирника като ветропоказател за пенциийка и цоциал. Те комунетата след като пребиваха българите в Пиринско зорлем да се пишат македонци по народност сега си търсят идентичността в чомлека и капамата.
На драго сърце биха им сменили имената като на турците и помаците в района, ама трябва да го съгласуват с Путлер, пък на него засега не му е до това.
ТИР с прасета, се преобърна на влизане в Кресненското дефиле, съобщи БНР. Инцидентът отново стана на острия десен завой, където бе променен габаритът на пътя заради разчистване на свлачището. Тъй като завоят е много остър, това е второ преобръщане на товарен автомобил в последните двадесет дни, уточняват от БГНЕС.
При инцидента има и много умрели животни. Много други са се разбягали насред пътното платно. Преминаващи с леки автомобили товареха живи прасета и бягаха.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада. Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Краварчето се изходи от позицията на спец и по въпроса за бита на българите през Средновековието. Доцент Иван Лазаров от ВТУ, който 30 г. изучава именно въпроса с храната на средновековните българи пасти да яде.
Краварчето, стига си омирисвал форума с кафеникавите си писания, направени с изваден от задника ти пръст.
MrGeek написа:
Преминаващи с леки автомобили товареха живи прасета и бягаха.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.