Кво става? Я ми кажи ти от Софето какво става около мен?prace написа:Иванчо, само ти ли не виждаш какво става в Калгари?Ivan1007 написа:Или и двете.prace написа: Като им кажа тука , че са добре защото имат работа, собствено жилище без мортгидж и могат да ходят на почивка всяко лято те ме гледат с такова недоверие и мислят, че съм особено луда или тъпа.![]()
Какво и е лошото на ипотека с 2.09% лихва (доскори беше 1.7%)?
Останалото в Канада го имат много повече хора отколкото в България?
Какво се случва в България?
Re: Какво се случва в България?
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
- ivandaman
- Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA
Toва в "червеното" определено е така, по отношение на пътуването/ваканциите и почивките, хората в БГ са далеч по-напред в материала.Ivan1007 написа:Или и двете.prace написа: Като им кажа тука , че са добре защото имат работа, собствено жилище без мортгидж и могат да ходят на почивка всяко лято те ме гледат с такова недоверие и мислят, че съм особено луда или тъпа.![]()
.........
В България има много хубави неща, но като цяло ситуацията се усеща различно от туристите и живеещите постоянно там
Аз (лично) дори и да имам финансовата възможност да ходя в странни за Северна Америка дестинации като Дубай, Канарските Острови, Дания, Швеция, етц не бих го направил заради часовата разлика и джетлега. За нас които живеем в Сверна Америка не си заслужава да ходим за кратко време до тези места, докато тези в БГ стават и тръгват и не им пука..
Да не говорим че те имат по 25 дни платена отпуска докато ние тук сме като крепостни селяни.. имаме по 10на дни и се чудим къде по-напред.
Ще напиша повече по въпроса като ми остане време но ще бъде в другата тема (От Канада в България)
& ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for

След като съм поживял и тук и там, съм съгласен с тебе.prace написа:Много добре те разбирамsilvestur написа:Вече месец и половина съм си в България и при всеки опит да кажа нещо позитивно за ситуацията тук срещам солиден отпор от познати и приятели, които при това са ОК по общоприетите показатели. Вече се чувствам неудобно в ролята на наивен турист. Задълбочава се старото ми усещане, че сутрешните блокове трябва да се забранят със специален закон.
Като им кажа тука , че са добре защото имат работа, собствено жилище без мортгидж и могат да ходят на почивка всяко лято те ме гледат с такова недоверие и мислят, че съм особено луда или тъпа.
ОБАЧЕ, имам малко забележки:
- това което мога да постигна в УСА/Канада, никога няма да мога да го постигна в БГ
- това което моите деца ще имат като възможности тука......
- децата ми няма да правят секс на 12, а на 13 да се дрогират с цялата менделеева таблица
- не ме е страх да отида до магазина

- мога да отида на почивка навсякъде по света. В БГ, с българската заплата....само в БГ мога да отида.
Единственият плюс на БГ е че къща и виличка на село мога да си взема за 5г, тука.....май никога

- roumensp
Никога не казвай "никога" ... Ако под "тука" имаш впредвид Сан Франциско - може би, но в щати като Тексас и Флорида си е евтиния (ако се сдобиеш със Зелена карта, разбира се). А ако говориш за Торонто, не знам ... очаквам част от китайците да се пренасочат натам, заради 15-те % такса във Ван и да стане още по-дебело, поне докато и там не въведат подобна.umeiko написа:Единственият плюс на БГ е че къща и виличка на село мога да си взема за 5г, тука.....май никога
А ако говорим за българска заплата, тая на жена ми беше около 30-пъти по-ниска от тукашната за подобна позиция ... мъка.

- optics
- Модератор
Е престара се!ivandaman написа:Да не говорим че те имат по 25 дни платена отпуска докато ние тук сме като крепостни селяни.. имаме по 10на дни и се чудим къде по-напред.
Колко хора тука са с 10 дена отпуска???

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Тебе явно сутрин роса те роси и не виждаш от щастие какво се случва в Калгари и Алберта като цяло...Ама нищо де. Бъди щастлив и не сваляй розовите очила.Ivan1007 написа:Кво става? Я ми кажи ти от Софето какво става около мен?prace написа:Иванчо, само ти ли не виждаш какво става в Калгари?Ivan1007 написа:Или и двете.prace написа: Като им кажа тука , че са добре защото имат работа, собствено жилище без мортгидж и могат да ходят на почивка всяко лято те ме гледат с такова недоверие и мислят, че съм особено луда или тъпа.![]()
ivandaman написа:Toва в "червеното" определено е така, по отношение на пътуването/ваканциите и почивките, хората в БГ са далеч по-напред в материала.Ivan1007 написа:Или и двете.prace написа: Като им кажа тука , че са добре защото имат работа, собствено жилище без мортгидж и могат да ходят на почивка всяко лято те ме гледат с такова недоверие и мислят, че съм особено луда или тъпа.![]()
.........
В България има много хубави неща, но като цяло ситуацията се усеща различно от туристите и живеещите постоянно там
Аз (лично) дори и да имам финансовата възможност да ходя в странни за Северна Америка дестинации като Дубай, Канарските Острови, Дания, Швеция, етц не бих го направил заради часовата разлика и джетлега. За нас които живеем в Сверна Америка не си заслужава да ходим за кратко време до тези места, докато тези в БГ стават и тръгват и не им пука..
Да не говорим че те имат по 25 дни платена отпуска докато ние тук сме като крепостни селяни.. имаме по 10на дни и се чудим къде по-напред.
Ще напиша повече по въпроса като ми остане време но ще бъде в другата тема (От Канада в България)
Това е доста индивидуално.
2000-та като напуснах работа в България имах 38 работни дни платена отпуска годишно.
Кво ма топлеше като с 500 лева заплата най-много да ида за седмица на морето.
Преди 12 години имах 15 работни дни платен отпуск и оттогава не съм падал по-долу. Това са 3 седмици. Миналата година имах 4 платена и взех една седмица неплатена (мога да си го позволя) Така или иначе лятото няма много работа и бонусите са слаби. Три година работех на ротация 28 на 28 и нямах платена отпуска, но де факто имах 6 месеца неплатена щото ми плащаха на ден. Проблем никакъв щото пак правех 150% на това което правех в Канада.
В арабския свят бих отишъл само в командировка - така или иначе няма да мога да разгледам цялата планета, та тази дестинация ми е много назад като приоритет.
Иначе когато ходим до България обикновено спираме за по няколко дена пътем някъде из Европа.
Канарските острови не са удобни за североамериканците, но за Карибите и Латинска Америка не може да ти стигне един живот.
Най-важното - дори с 1200 лева средна заплата на софиянец Дания и Швеция не са им по джоба, кво остава за провинциалистите.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
- roumensp
В Щатите има немалко такива, но тука всяка година събирам около 5 седмици почивка, поне в последните 5-6 години (плюс официалните празници). Ако наистина не ми стигаха, щях да суичвам на контрактор - нямаш и ден платена отпуска, но имаш едно 50% по-висока надница. Имам един колега ирландец дето 15 години кара така - работи когато му е кеф и въпреки това успява да издържа 5 деца.optics написа:Е престара се!ivandaman написа:Да не говорим че те имат по 25 дни платена отпуска докато ние тук сме като крепостни селяни.. имаме по 10на дни и се чудим къде по-напред.
Колко хора тука са с 10 дена отпуска???

ПП
Аз говоря за себе си ... ясно ми е, че някой мутрагеньо може да "работи" само 50 дена в годината в БГ ... и там, и тука ги има ... не може всички да сме pot growers или nightclub owners.
Последно промяна от roumensp на Пон Авг 08, 2016 2:12 am, променено общо 1 път.
- roumensp
Не е ли по-добре да се грижи само за себе си, вместо за целокупното албертианско население, вкл. и реднеците ?prace написа:Тебе явно сутрин роса те роси и не виждаш от щастие какво се случва в Калгари и Алберта като цяло...Ама нищо де. Бъди щастлив и не сваляй розовите очила.

Сигурно и мен роса ме роси, 'щото изобщо не ми дреме к'во пушат и къде спят бъмовете в Ийст Ван.

- ivandaman
- Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA
TrueIvan1007 написа:Това е доста индивидуално.
Аз нямам нито един ден платена отпуска защото съм контрактор но пък имам flexibility да не работя ако се наложи.
Е да де то и аз така правя, но времето пак не стига.. Малко тук, малко там, и накрая айде обратно "на тръстиката" както казват някои тук.Ivan1007 написа: Иначе когато ходим до България обикновено спираме за по няколко дена пътем някъде из Европа.
Понеже всичко е "индивидуално" ако зависи от мен в Латинска Америка (и карибите for that matter) няма повече никога да стъпя. 13 години се на-слънчасах, на-плажувах, нагледах на диващина и трети свят.. Enough is Enough.Ivan1007 написа:Това е доста индивидуално.
Канарските острови не са удобни за североамериканците, но за Карибите и Латинска Америка не може да ти стигне един живот.
Не зная какви са заплатите на хората защото не ми е удобно да питам, но самолетните билети са толкова евтини че просто ходят за по един уикенд (или няколко дни) някъде, и постоянно въртят дестинациите. Тук не мисля че дори и става въпрос за пари, а просто за свободно време. (Но е възможно и да греша)Ivan1007 написа: Най-важното - дори с 1200 лева средна заплата на софиянец Дания и Швеция не са им по джоба, кво остава за провинциалистите.
& ZIONISM
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for

Безработицата в Албърта се качи на 8.2% което е рекорд, в Канада е 6.9%, в България е 7.2 %,което е нормално за летния сезон. Друг въпрос е какво получават работещите в България.prace написа:Тебе явно сутрин роса те роси и не виждаш от щастие какво се случва в Калгари и Алберта като цяло...Ама нищо де. Бъди щастлив и не сваляй розовите очила.Ivan1007 написа:Кво става? Я ми кажи ти от Софето какво става около мен?prace написа:Иванчо, само ти ли не виждаш какво става в Калгари?Ivan1007 написа:Или и двете.prace написа: Като им кажа тука , че са добре защото имат работа, собствено жилище без мортгидж и могат да ходят на почивка всяко лято те ме гледат с такова недоверие и мислят, че съм особено луда или тъпа.![]()
Ето ти картинката за цените на жилищата в Калгари

За почивките го написах вече.
Е, аз съм се нашофирал и нахвърчал. Та за уикенда отивам максимум до Банф, Кенмор - до 150 км в едната посока. За няколко дни (4) мога да се дигна до Оканаган или Виктория. Иначе другите дестинации - в Лондон 2 дена не могат да ти стигнат да пребягаш само през Бритиш Мюзиъм.ivandaman написа:Не зная какви са заплатите на хората защото не ми е удобно да питам, но самолетните билети са толкова евтини че просто ходят за по един уикенд (или няколко дни) някъде, и постоянно въртят дестинациите. Тук не мисля че дори и става въпрос за пари, а просто за свободно време. (Но е възможно и да греша)
Тук пък цените на бензина особено спрямо заплатите са толкова ниски, че дори не се замисляш за това.
Да не говорим, че в планината до 500 км с кола в Албърта, Британска Колумбия и Монтана пак няма да ми стигне един живот да обиколя всичко, което си заслужава, а то май всичко си заслужава
В България стандартът на живот все още е много по-нисък, отколкото в Канада, САЩ и страните от Западна Европа. Но постепенно ситуацията се подобрява и хората го усещат. Дори тия, дето врънкат и се оплакват в края на краищата подкрепят сегашната политика и не искат някакви популисти и "управници с топки" да ни връщат обратно в Третия Свят. Ако сравните Бългория сега и преди 10 години ще видите огромна разлика. Никой нормален човек не вярва, че за ден, година или даже за 10 години ще стигнем най-богатите страни в света. Важното е, че животът тук се подобрява и хората искат това да продължи.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
За едно семейство с 2-ма работещи навсякъде по света безработицата е 0%, 50% или 100%, останалото са вероятности.Безработицата в Албърта се качи на 8.2% което е рекорд, в Канада е 6.9%, в България е 7.2 %,което е нормално за летния сезон. Друг въпрос е какво получават работещите в България.
Лихвата на българските ипотеки е в пъти над канадските и не се предоговаря периодично и си остава висока до края.
Чудя се какво ли съм седнал да убеждавам тези които не искат да видят това, дето не го виждат.
Аз имах 35 дни в БГ и не ми разправяйте, че не съм знаел къде отивам. Приятелите, на които не им стига отпуската си взимат неплатена.Да не говорим че те имат по 25 дни платена отпуска докато ние тук сме като крепостни селяни.. имаме по 10на дни и се чудим къде по-напред.
Embrace your climate change!
7George написа:За едно семейство с 2-ма работещи навсякъде по света безработицата е 0%, 50% или 100%, останалото са вероятности.Безработицата в Албърта се качи на 8.2% което е рекорд, в Канада е 6.9%, в България е 7.2 %,което е нормално за летния сезон. Друг въпрос е какво получават работещите в България.
Лихвата на българските ипотеки е в пъти над канадските и не се предоговаря периодично и си остава висока до края.
Чудя се какво ли съм седнал да убеждавам тези които не искат да видят това, дето не го виждат.Аз имах 35 дни в БГ и не ми разправяйте, че не съм знаел къде отивам. Приятелите, на които не им стига отпуската си взимат неплатена.Да не говорим че те имат по 25 дни платена отпуска докато ние тук сме като крепостни селяни.. имаме по 10на дни и се чудим къде по-напред.
Само едно уточнение - ако единия или двамата работещи в семейството са парт тайм безработицата може да е различна от 0, 50 или 100%. Както може да е под 0% , ако някой работи овър тайм