моля ако някой може да посочи препратка с информация за правилата и уреждане на пенсия ( идва и такъв

Може да споделите и ваша информация.....
Уверен съм , че споделената информация ще бъде полезна за много наши сънародници.
Благодаря на всички !!!
Направо се чудя откъде ги измисляш тия дезинформации. Мойто РРСП не е паднало под 5% на година, при това със стандартните настройки, понеже не му разбирам. Ако отбирах малко от тия неща можеше и повече. Пък TFSA не е мръднал, замразени пари за черни дни.Kan_Tangra написа:Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Те възрастта я смениха на 67. А докато на повечето ни дойде времето ще са я сменили пак. Аз има само около 3-4 години осигурителен стаж в България, това какво би означавало ,че ще събера годините на 64,а не на 67 ли?dimana написа:Ами защо от социал непременно? И защо български плаж? Темата е популярна- пощите, Онтарио прави провинциален план. Така или иначе като сме дошли на 30+ години не можем да сме работили следващите 40 години до 65. Е може да продължим след тази възраст. Маx контрибуции за 2016 е до 54 900. Маx payment CPP $1,092.50 (2016)
Темата за пенсиите се приема много сериозно от колегите ми. Климатът тук е специален. Имам колеги с тежки ревматично-артритни заболяавания. Някои се пенсионираха с disability severe and prolonged. Не, не ми е мечта.
Това е допълнителен бонус, но не е често срещано по фирмите. Най-важното е че при достатъчно висок доход можеш да отделиш до 18% от него и заедно с дължимите сега високи данъци да си го запазиш за по-късен период в който данъка ще ти е по-нисък, а пък при правилно инвестиране този дял дотогава ще ти донесе и допълнителни пари. Има два важни момента. Наистина дохода трябва да ни е много висок за да има смисъл (да не ни тежи отделянето на до 18% от него сега и данъчната ни ставка да клони към максималната за да можем да се надяваме по-късно да е по-малка и да можем да изтеглим парите с по-малък данък тогава). Другото важно е да бъдат инвестирани правилно. Според мен най-правилно е самите ние да си ги управляваме защото само ние самите сме най-заинтересовани това да стане по най-добрия за нас начин. Всички други посредници се грижат за дохода на институцията за която работят за да продължат да са там и да получават добра заплата и нашия интерес е с последен приоритет. Мючуъл фъндс генерират печалба, но при неподходящ начален момент са нужни много години за да се стигне до средните 10% годишно които обикновено правят. Ако пък човек си изтегли парите например като мен през 2008г. може да си ги вземе и само наполовина. 2011 обаче вече щяха да са с 20% печалба. Твърдя че сами можем да постигаме поне 20-30% годишна печалба в РРСП с не повече от няколко часа усилия през годината. 20к отделяни годишно за 20г. до пенсия инвестирани правилно (поне с около 20% годишно) биха направили поне 4.5 млн. и тогава каква пенсия ще имаме е без значение: за 40г пенсия ще имаме гарантиран доход от над $9000 месечно. Изобщо не е за изключване такъв сценарий без значение че може да сме били разочаровани от резултатите на "безплатните" услуги на финансовите институции.IRA написа:С РРСП -та има един дръг момент, много от фирмите плащат дял, на мен ми плашат 5% от заплатата , ако аз внясям 5% . Това са пари които няма да видя ако нямам РРСП.
Ако не си работил и ден в Канада няма как да получаваш пенсията свързана с трудовия стаж (провинциалната както я наричаш) и можеш да разчиташ само на ОАS в пълен или намален размер според годините които се зачитат в Канада. Тя е само $573.37 в пълен размер в момента и за стандарта в Канада е твърде малко, но за някъде другаде може и да стига.konstanta написа:Чувал съм , че социалната пенсия - провинциална и федерална е около 1200 $ за месец , т.е. дори да не си работил нито ден в Канада , при изпълване на 10 г прекарани в Кебек , вече имаш право на пенсия при достигане на пенсионна възраст. А при 20 г пребиваване в Кебек можеш да си получаваш пенсията навсякъде извън Канада.
Не претендирам , че информацията ми е вярна, очаквам вашето компетентно познаване на проблема