Нетфликс е един от малкото сървиси, които предлагат 4К контент в момента (не съм сигурен за ютуб).miteto написа:Цената е $150/месец. Същия въпрос сигурно е бил задаван преди 5-6 години: Кому е нужен 20 мегабитов резиденшъл интернет и на каква цена? Или пък: че за какво може да ти е скорост повече от 5 мегабита на телефона?jovani написа:Може ли един въпрос: Кому е нужен гигабитов резиденшъл интернет? И на каква цена?miteto написа:Не си длъжен, щото не можеш - и на децата е ясно, че нито бабички нито помаци нито ахмаци могат да изкарват пресни плодове или зеленчуци в България в периода от Ноември до Април. Остава да ходиш в хипер-маркетите и да се самонадъхваш колко пресни и био са доматите от Турция.davidT написа:Понякога имам чувството че се намирам в полицейско управление на разпитmiteto написа:И кви точно пресни зеленчуци по селата купуваш от Ноември до Април?![]()
Не съм длъжен да отговарям
До тук само увъртания от теб. Фактите са - в Канада има гигабитов интернет за резиденшъл клиенти, в България такъв и на картинка не са виждали. Био-храни и алабала имало много в България, ама не били в хипер-маркетите ами трябва да се катериш като коза по планините да стигнеш до помаците или може би тайното царство на Шангри-Ла
След 5 години не 20, сигурно 100 мегабита няма да са достатъчни на едно семейство - IPVT, Youtube, Netflix и всичкото това на 4К резолюция (или каквато нова мода има тогава), умножено по 3 или 4 члена в семейството. За това става въпрос, а не за един-единствен потребител дето е отворил SSH сесия до отдалечен сървър (за такова нещо и 5 мегабита сигурно ще са достатъчни).
В кое отношение води България, че не разбрах? Скорост на домашен интернет? На мобилен? Internet penetration rate?jovani написа:Така че, България води в това отношение (още повече като се имат в предвид цените)
Единственото, за което се сещам че може да води е цена на интернет и то само за определени сегменти в обществото (т.е. ако примерно гледаме съотношението минимална заплата/най-евтин интернет, не съм сигурен че е в полза на България)
Компресиран, един 4К Нетфликс филм изисква около 15-16 Мбс трафик, нека да го умножим по 2 за по-голяма сигурност и стигаме до 30Мбс.
Да кажем в семейството може да има 2-ма или 3-ма човека, които да гледат 2-3 различни 4К филми по едно и също време - в такива случаи отиваме на 100Мбс интернет.
Дори и този случай изисква 10-пъти по-малък трафик от 1Гбпс. И това е един екстремален пример, който спокойно се решава с 100Мбпс интернет.
А когато се появят повече сървиси, които да изискват такъв трафик - тогава предполагам, че и в България ще започнат да го предлагат.
В момента официално Нетфликс трафика е над 30% от целият интернет трафик в Северна Америка.
Тези направени от мен калкулации и клеймове могат да се проверят, затова няма да поствам линкове.
Пойнтът ми е, че 1Гбпс сървис е абсолютно безсмислен за едно семейство, може би има смисъл в кондоминиум или апартмент билдинг, където да са решили да предлагат интернет на всички живеещи - това е примера, който описах по-горе. За това и подобен сървиз не се предлага в България, предполагам - защото няма никакъв смисъл за резиденшъл интернет в момента.