От Канада в България

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
optics
Модератор

Re: От Канада в България

Мнение от optics »

В кръга на майтапа, ама то си е така - кои неорганични вещества се ядат ?
Първото е водата, разбира се. От Менделеевата таблица съм ял въглерод и сяра.
Друго, друго - какво ?
Фосфорна киселина покрай кока-кола и подобни, серниста киселина с виното - обаче това е "нечист" пример щото както в кока-колата така и във виното са мешани с органични съединения.
A, да! Сол ! Готварска, но също и английска ! Калиевия хлорид също става - по-солен е от обикновената сол.
Един беше се тъпкал със сребро и целия посинял. Има клипове по нета за него.
Злато разбира се може да се яде, баровците знаят ;-)
Аз кат казах че съм ял въглерод, има се предвид - прегоряла филийка или активен въглен, но принципно сигурно може и диаманти. ;-)
Обаче никое от тия неща дефакто не храни. От гледна точка на химията всичката храната е само органична.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Така както си се изразаил всичко може да се ядет т.е всяко нещо,кето е достатъчно малко да ти влезе в устата и да ти мине през гърлото.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Странджата

Мнение от Странджата »

optics написа:
roumensp написа:Когато се разхождам из района, редовно ме поздравят непознати хора, някои дори се заговарят с жена ми (с мен по не става, защото съм от "затворения" тип). Ако на някой му се случи в България, може да ми се похвали.
16 години живея на West Coast и още не съм видял такива, движещи се като булдозери, ако някой съвсем малко те закачи, веднага се извинява. Освен в Монреал да сте различни, не знам ....
Ще ти се похвали, ама на 29ти февруари догодина. :lol:
Естествено, че в Монреал е друго. Който е карал (батката най-вече), знае как е от шофьорска гледна точка. Много по-близо до милото и родно шофиране. Но според мен, славата им се преувеличава - не могат да се мерят със София.

Тангра - за животните дето те поглеждали - както си го написал (и както аз те разбрах) - в действителност е точно обратното. Кучето е май единственото животно дето не се притеснява като го гледат в очите, а дори и то те заглежда. Масово при животните е признак на агресия. Практически съвет - ако в гората срещнеш мъжкар горила с харема му, в никакъв случай не го гледай в очите.
В България ако си малко по-различен, мало и голямо не откъсва очи от тебе все едно си извънземен. Случвало ми се е дете да ме сочи с пръст и да вика - Мамо, мамо, тоя ми прилича на немец.
На мен ми се е случвало в Канада,познат българин да каже за непознат човек,този ми прилича на българин!Оптикс като си в България да не се разхождаш с халбата човече?
davidT

Мнение от davidT »

miteto написа:И кви точно пресни зеленчуци по селата купуваш от Ноември до Април?
Понякога имам чувството че се намирам в полицейско управление на разпит :D
Не съм длъжен да отговарям на трепетите и идиотските въпроси на който и да е.Пък ако искат и да ми се разсърдят :D Хич не ме интересува.

За нета,е виж една прясна статия https://money.bg/charts/po-kakvo-balgar ... 015-g.html" .Фактите са такива че интернета в БГ е може би 50г преди канадския.И по евтин,и по достъпен и с повече конкуренция и по-бърз ! Факти ,кво да ги правиш !

Мите и не каза ТИ,какви био зеленчуци, и като цяло храна ядеш в Торонто ? :D
"Mатематически гарантирано е,че Биткоин e обречен"
Powered by Мосю Geek
davidT

Мнение от davidT »

krimon написа:на това му викам аз стандарт, ходиш по селата да си търсиш нормална храна ;( После ... приятели-връзки, от задната врата продавано качество, хм :x
от друга страна, като си помислиш колко време отделяш за био-насъщния, вместо да си живееш живота :@
Времето е най-ценното нещо в живота, а не престоят пред най-бързия интернет или обиколките за качествена храна оттук-оттам.
От много стоене в КА си забравила какво е хубав климат,а също така и че растоянията в БГ са много малки.Близките села са ми на 15мин с колата.Пазарувам един път в седмицата.Предпоìтам да отделя 40мин на седмица вместо да купувам пласмаси от големия хипермааркет който даже ми е и по-далече.

Ми я кажи,на колко км ти е хипермаркета на теб и колко време отделяш за пазаруване на пласмаса? това ли ти е стандарта ?

И като времето ти е толкова ценно,я кажи колко време отделяш всеки ден от бунгалото до работата ти ? и обратно ? :D 2 часа в най-добрия случай.Ми зимата ? :D ми ако има задръстване или катастрофа ? отиде 3ч и нагоре :D Това ли ти е стандарта ? да губиш 3 часа на ден в безмислено пътуване от точка А до точка Б.Всеки божи ден без събота и неделя ! Месеци и години така !

Ми до хипермаркета и обратно ? колко стават?
Я сега ги сравни с моите 40мин/седмично за реална и много разнообразна био храна а не ГМО пласмаси от Америка и уж био храната от местни ферми,която е и само няколко месеца и то на 1/30 от асортимента който аз купувам.Да не отварям дума пък за цените :)
"Mатематически гарантирано е,че Биткоин e обречен"
Powered by Мосю Geek
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Добре де, аз от по-горните постиги разбрах, че ти си се върнал в Канада от България ? Има ли някаква специална причина за това ?
От София най-близките села на 15 мин - Казичане, Рударци, Лозен, Корило и Доброславци ? Не им ща био-то отглеждано при мръсния въздух над Софийската котловина.

Климата: мен ми е прекрасен, обичам зимата, обичам зимните спортове, не ми е студено, не ми прави проблеми нито на здравето, нито на психиката. Зимата е слънчева в Монреал, всеки ден съм навън поне по час. Ако случайно ми се прийска плаж, взимам си отпуска и отивам на Карибите. Лятото също е много хубаво, да не говорим, че изобщо не може да става въпрос за мръсния въздух на София и смоговете есенно и пролетно време. Затова хората там постоянно боледуват.

В Коско не пазарувам (5 мин с кола от къщи), а най-близкия ми магазин е Провиго - на 5 минути пеша от къщи, плюс хлебаница, сладкарница, кафененца, даже Канадска гума и Доларама. Доматите, чушките, тиквичките и краставиците се отглеждат почти сами в двора ни, тъй че не ми се налага да търся много "био", пък и аз изобщо не им "връзвам" на био-то, камо ли да им го купувам. Лятно време, понякога събота и неделя, разходка из провинцията - бране по фермите на боровинки, малини, ягоди, касис, ябълки, круши, грозде и всички сезонни зеленчуци. От нас до най-близката ферма е 30 мин с колата. Пък и честно да ти кажа, не се изхранвам със зеленчуци, това е само гарнитура, а разходката е за удоволствие:) От фермерите може да си вземеш и сирене, яйца, месо, но не се изхранваме с такава супер-храна. Доволна съм от този "стандарт" и не бих го заменила за бг био-зеленчуци с връзки от задната врата в някое село ... Не сме имигрирали в Канада заради био-храна. Въпрос на приоритети, но ако човек това му е голям проблем, както виждаш - има варианти, които са лесни и подобни на българските, даже без връзки.

До работа съм с колелото от април до декември за 50 мин в едната посока. Не скучая, както виждаш, оползотворявам си времето 8) Зимата автобусът ми е също за толкова в Монреал.
Слава-богу за автобусите има ленти с запазено движение, не попадам в задръствания. Приятен момент да почетеш книга или да послушаш музика. А да, и не живея в бунгало :P
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Странджата написа:
optics написа:Мамо, мамо, тоя ми прилича на немец.
На мен ми се е случвало в Канада,познат българин да каже за непознат човек,този ми прилича на българин! Оптикс като си в България да не се разхождаш с халбата човече?
Мисълта ми беше, че то го каза толкова силно и възторжено, сякаш е сигурно че "немецът" така и така нищо няма да разбере. А твоя човек сигурно го е казал тихичко.
Друга тема - аз понякога виждам хора които очевидно не са българи, чувам ги как говорят, даже им виждам табелка с името, но самата физиономия ме предизвкива да си кажа на акъла - егати българската физиономия
Аз съм също тъмен балкански субект, в лице няма да ме сбъркаш за немец. Не беше бира, друга беше причината, но не е за тука. Кат се видим някой ден, раздувката е за маса ;-)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

davidT написа:
miteto написа:И кви точно пресни зеленчуци по селата купуваш от Ноември до Април?
Не съм длъжен да отговарям
Не си длъжен, щото не можеш - и на децата е ясно, че нито бабички нито помаци нито ахмаци могат да изкарват пресни плодове или зеленчуци в България в периода от Ноември до Април. Остава да ходиш в хипер-маркетите и да се самонадъхваш колко пресни и био са доматите от Турция.
До тук само увъртания от теб. Фактите са - в Канада има гигабитов интернет за резиденшъл клиенти, в България такъв и на картинка не са виждали. Био-храни и алабала имало много в България, ама не били в хипер-маркетите ами трябва да се катериш като коза по планините да стигнеш до помаците или може би тайното царство на Шангри-Ла :D
jovani

Мнение от jovani »

miteto написа:
davidT написа:
Не си длъжен, щото не можеш - и на децата е ясно, че нито бабички нито помаци нито ахмаци могат да изкарват пресни плодове или зеленчуци в България в периода от Ноември до Април. Остава да ходиш в хипер-маркетите и да се самонадъхваш колко пресни и био са доматите от Турция.
До тук само увъртания от теб. Фактите са - в Канада има гигабитов интернет за резиденшъл клиенти, в България такъв и на картинка не са виждали. Био-храни и алабала имало много в България, ама не били в хипер-маркетите ами трябва да се катериш като коза по планините да стигнеш до помаците или може би тайното царство на Шангри-Ла :D
Може ли един въпрос: Кому е нужен гигабитов резиденшъл интернет? И на каква цена?
Пример: аз работя от къщи и работата ми (както и доходите ми) изключително зависят от това да имам работещ интернет със 100% ъп-тайм в работно време.
И колкото и дазвучи странно проблемът съм го решил с 10 мегабитов интернет от един от най-евтините провайдъри (Тексави). Супер евтино.
За да си гарантирам безотказност имам уайърлес интернет с Файдо дето ми струва 10 долара на месец (ако не го ползвам), и в редките случаи, когато се скапе Тексави минавам на него и съответно плащам на трафик (но понеже е много рядко, плащам сравнително малко - случва ми се да го ползвам средно 1 ден на всеки 2 месеца, но мога да го ползвам 24/7, ако се наложи).
Мислех да мина на втори уайъред интернет по телефонен кабел за удобство и за още по-голяма сигурност (имам раутер дето да прави лоад балансинг и фейловър), но при описаният солюшън просто не виждам смисъл - ако и Файдо и Тексави се скапят по едно и също време (много малко вероятно) минавам на интернета на сел фона, който е от друг, трети провайдер и с достатъчно добро качество, че да замести предходните за кратко време.
Много по-голям проблем ми е ако ми спре тока - за целта имам ЮПС-и с общ капацитет около 8КвЧ което ми гарантира работа за, да кажем близо 1 работен ден, после минавам на лаптоп с последният 2Квч ЮПС за бекъп (колкото и да е смешно ми се случи веднъж да ми спрат тока за близо 8 часа - това на пъпа на Торонто).

Какво се опитвам да докажа с това си мнение: че просто не виждам юз-кейс за 1 Гбс интернет изобщо, при положение, че няма сървиз (видео, медия или каквото и да било) който да го изисква. Ако някой е много на зор за трафик значително по-евтино решение е да използва 2 или повече независими провайдъра с по-малък трафик (и много по-сигурно, защото 1 провайдър може да се скапе, но вероятността да се скапят 2 или повече по едно и също време намалява експоненциално, особенно ако се ползват различни преносни среди - кабел, телефонна линия, уайърлес). И оттук нататък проблемът е да се намери по-ниска цена, а в това отношение в България е по-евтино.

Винаги бих предпочел да имам 2 провайдъра с по 100Мбс максимален трафик (това е супер лукс, според мен), отколкото 1 провайдър с 1Гбс (никакъв смисъл, десетки пъти по-голяма вероятност да останеш без интернет спрямо предходният случай). Така че, България води в това отношение (още повече като се имат в предвид цените), а това че не се предлагал 1 ГБс интернет - ами на кой му пука? На кой му трябва? Има ли много по-добри решения (2 провайдъра по 100Мбс с лоуд балансър)? Демек, това че в Канада предлагали 1Гбс сървиз е абсолютно безсмислена оферта за лапнишарани - много би ми било интересно някой да ми покаже случай в който има смисъл от подобен трафик? Може би ако захранваш билдинг със стотина потенциални юзера, но тогава не говорим за резиденшъл интернет, а за комършъл.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

miteto написа: Не си длъжен, щото не можеш - и на децата е ясно, че нито бабички нито помаци нито ахмаци могат да изкарват пресни плодове или зеленчуци в България в периода от Ноември до Април. Остава да ходиш в хипер-маркетите и да се самонадъхваш колко пресни и био са доматите от Турция.
Е, не е задължително да е от хипермаркетите. Може и от "малки зеленчукови борси по селата".
Пак са турски, пак са минали покрай " био", но са от селата купени. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

davidT написа: За нета,е виж една прясна статия https://money.bg/charts/po-kakvo-balgar ... 015-g.html" .Фактите са такива че интернета в БГ е може би 50г преди канадския.И по евтин,и по достъпен и с повече конкуренция и по-бърз ! Факти ,кво да ги правиш !

:D

Цъкнах на линка по-горе и този израз най ме впечатли " на Черния континент едва 1 от 10 домакинства е имало връзка с глобалната мрежа"

За добро или лошо все още може да публикуват политически некоректни термини, макар че звучи леко непрофесионално.

Иначе за човек който ползва редовно интернет и в двете страни (Канада и БГ) наистина не виждам особена разлика за средностатистическият потребител. Плюс това мисля че вече е дискутирано тук че тези скорости са относителни и най-вероятно се измерват до локални сървъри и скороста в края на краищатa е не по-бърза от "the weakest link" (or the slowest "hop" in this case).

Един бърз и непретенциозен "ping" показва следното
C:\Users\>ping topsport.bg

Pinging topsport.bg [79.98.111.54] with 32 bytes of data:
Reply from 79.98.111.54: bytes=32 time=317ms TTL=53
Reply from 79.98.111.54: bytes=32 time=197ms TTL=53
Reply from 79.98.111.54: bytes=32 time=196ms TTL=53
Reply from 79.98.111.54: bytes=32 time=197ms TTL=53

Ping statistics for 79.98.111.54:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 196ms, Maximum = 317ms, Average = 226ms

C:\Users\>ping yahoo.com

Pinging yahoo.com [98.138.253.109] with 32 bytes of data:
Reply from 98.138.253.109: bytes=32 time=67ms TTL=53
Reply from 98.138.253.109: bytes=32 time=61ms TTL=53
Reply from 98.138.253.109: bytes=32 time=60ms TTL=53
Reply from 98.138.253.109: bytes=32 time=58ms TTL=53

Ping statistics for 98.138.253.109:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 58ms, Maximum = 67ms, Average = 61ms

C:\Users\>

Би било добре да се направи подобен ping от БГ и съм сигурен че резултатите ще са в полза на топспорт.бг .. Така че колкото си по-близо до таргета толкова ти е по-бърз интернета..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
jovani

Мнение от jovani »

Извинявам се, сега погледнах и видях, че сървиса ми е 20Мбс с Тексави, не 10 както споменах в предходното си мнение. Аз си мислех, че нещо са се объркали и ми дават 20Мбс трафик по погрешка, но грешката се оказа моя. :)
Мнението отгоре на ивандаман - ти мериш закъснение, а не максимален трафик.
Между другото със закъснение от няколкостотин милисекунди спокойно мога да си върша работата от България - в моят случай осъществяване на контрол над сървъри в съответните дейта центрове, няколкостоти милисекунди са пренебрежимо малко спрямо реакшън тайм на потребителя - секунди, да кажем или минути ако не стои пред монитора в момента. :)
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

jovani написа: Мнението отгоре на ивандаман - ти мериш закъснение, а не максимален трафик.
Така е но обикновенно колкото по слаб е трафика толкова The latency е по-висока.. Точно заради това казах "непретенциозен" защотo не е 100% reliable benchmark.

Speedtest.net най-вероятно ще даде по-добра представа но и това вече е правено безброй пъти..

The point is: Според мен няма голяма разлика за средностатистическият потребител. И в двете държави има достъпен сравнително "бърз" за нуждите на повечето хора интернет.

Същото се отнася и за храната между другото.. На мен ми харесват продуктите и тук и там (Явно съм мутирал за толкова години) но в БГ избора (за моят вкус) е много по-голям.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
jovani

Мнение от jovani »

ivandaman написа:
jovani написа: Мнението отгоре на ивандаман - ти мериш закъснение, а не максимален трафик.
Така е но обикновенно колкото по слаб е трафика толкова The latency е по-висока.. Точно заради това казах "непретенциозен" защотo не е 100% reliable benchmark.

Speedtest.net най-вероятно ще даде по-добра представа но и това вече е правено безброй пъти..

The point is: Според мен няма голяма разлика за средностатистическият потребител. И в двете държави има достъпен сравнително "бърз" за нуждите на повечето хора интернет.

Същото се отнася и за храната между другото.. На мен ми харесват продуктите и тук и там (Явно съм мутирал за толкова години) но в БГ избора (за моят вкус) е много по-голям.
Съгласен :y:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:
miteto написа:
davidT написа:
Може ли един въпрос: Кому е нужен гигабитов резиденшъл интернет? И на каква цена?
Цената е $150/месец. Същия въпрос сигурно е бил задаван преди 5-6 години: Кому е нужен 20 мегабитов резиденшъл интернет и на каква цена? Или пък: че за какво може да ти е скорост повече от 5 мегабита на телефона?
След 5 години не 20, сигурно 100 мегабита няма да са достатъчни на едно семейство - IPVT, Youtube, Netflix и всичкото това на 4К резолюция (или каквато нова мода има тогава), умножено по 3 или 4 члена в семейството. За това става въпрос, а не за един-единствен потребител дето е отворил SSH сесия до отдалечен сървър (за такова нещо и 5 мегабита сигурно ще са достатъчни).
jovani написа:Така че, България води в това отношение (още повече като се имат в предвид цените)
В кое отношение води България, че не разбрах? Скорост на домашен интернет? На мобилен? Internet penetration rate?
Единственото, за което се сещам че може да води е цена на интернет и то само за определени сегменти в обществото (т.е. ако примерно гледаме съотношението минимална заплата/най-евтин интернет, не съм сигурен че е в полза на България)
Публикувай отговор