Какво и е на България, бе?
Re: Какво и е на България, бе?
Oсманско владичество.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
- ablood
- Обратна връзка:
Ако за теб е едно и също, за обективен наблюдател тази терминологична "неточност" е обръщане на почти 180 градуса. Или с други думи - лъжа.miteto написа:Ок, не е "приятелско" присъствие, а "османско". За някои образи изглежда така или иначе е едно и също![]()
Тази наглост определено си струва да ми е подпис за известно време. Да ти напомня да си по-сериозен.
Правилният термин е "девширме". Кръвен данък е относително нов политически термин.miteto написа:Но пак не разбрах, кой е правилният термин за периода когато е имало кръвен данък?
Ако сравниш българската и английската версиа на Уикипедия ще си помислиш, че става въпрос за съвсем различно нещо. Съдейки по твоето отношение си промит мозък, вярващ на комунистическата версия. В нея обаче никога не се е споменавало, че:
Взимало се е по само едно момче на 40 къщи.
Никога не се е взимало моче, ако няма братя.
Семейството на момчето се е освобождавало от данъци.
Считало се е, че девширмето е добра съдба за момчетата пред алтернативата на беден селянин.
Малцина родители са се противопоставяли (макар, че мислиш, че били 100%). Хора всякакви.
Девширме наборник почти никога не е бягал.
Голяма част наистина са ставали еничари, но много са се издигали в администрацията дори стигайки до званието Велик Везир!!!
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Поредният доцент по османистика с докторантура от Уикипидия Юнивърсити и почетна титла от Тролинг Фаундейшън 
Как ще са се противопоставяли, направо са им благодарили българските родители че им отнемат най-здравите, силни мъжки рожби и работна ръка, доценте
Случайно в не-комунистическата версия, която си прочел, дали пише колко процента от момчетата взети чрез кръвния данък са ставали Велики Везири, колко са ставали еничари и колко са били продавани като роби?

Как ще са се противопоставяли, направо са им благодарили българските родители че им отнемат най-здравите, силни мъжки рожби и работна ръка, доценте

Случайно в не-комунистическата версия, която си прочел, дали пише колко процента от момчетата взети чрез кръвния данък са ставали Велики Везири, колко са ставали еничари и колко са били продавани като роби?
miteto написа:Поредният доцент по османистика с докторантура от Уикипидия Юнивърсити и почетна титла от Тролинг Фаундейшън
Термина "османско владичество" идва най-вероятно от това, че са ни поробили османските владици...IRA написа:Oсманско владичество.

Не само са им благодарили Мите, ами даже са им слагали пищни трапези с печени агнета на чеверме, едногодишно вино и отлежала ракия, а псле са предлагали жените си, сестрите си, дъщерите, децата всичко за удволетворяването и на сексуалните им потребности, а накрая като завършек на тези братски взаимоотношения са сабували потурите и са заемали наклон 90 градуса.

Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
А преди да заемат наклона са плащали с огромно удоволствие диш хакъ, затова че резняците са си износили зъбките. Естествено, въпросният зъбен данък най-вероятно е поредната комунистическа измислица според доцент Кратункоivalin написа:Не само са им благодарили Мите, ами даже са им слагали пищни трапези с печени агнета на чеверме, едногодишно вино и отлежала ракия, а псле са предлагали жените си, сестрите си, дъщерите, децата всичко за удволетворяването и на сексуалните им потребности, а накрая като завършек на тези братски взаимоотношения са сабували потурите и са заемали наклон 90 градуса.![]()

- ablood
- Обратна връзка:
Продавани като роби?!@?miteto написа:...колко са ставали еничари и колко са били продавани като роби?
Ти съвсем в стил Mielle започна да постваш каквото ти падне.
- Kan_Tangra
Във форума имаме един 'дори издигнат' до званието Дървен Везир.ablood написа:...
Считало се е, че девширмето е добра съдба за момчетата пред алтернативата на беден селянин.
Малцина родители са се противопоставяли (макар, че мислиш, че били 100%). Хора всякакви.
Голяма част наистина са ставали еничари, но много са се издигали в администрацията дори стигайки до званието Велик Везир!!!
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Знам че не ти се вярва, но се порови малко в исторически текстове освен Уикипедия. Джентълмените, които са събирали кръвния данък са имали страничен бизнес, за допълнителни доходи. Събирали са малко допълнителни бройки, които са продавали като роби (робството е било напълно законно в Османската Империя). Или са изнудвали семействата да платят злато, защото който не плати, следва вариант 1.ablood написа:Продавани като роби?!@?miteto написа:...колко са ставали еничари и колко са били продавани като роби?
А не бе, просто тъпите българи са се натискали с връзки както винаги да се уредят да обслужват напредналите и носещи културни ценности османлии. Една от най-големите културни ценности, които ни е оставила Османската империя е хамама.ablood написа: Продавани като роби?!@?

Капу хакъ — произволно изисквана от всеки дом такса.
Ресм-и агъл — данък за кошара.
Ресм-и асияб — данък за воденица.
Ресм-и биве — поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.
Ресм-и божик — налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.
Ресм-и гиях — данък за сено.
Ресм-и духан — димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.
Ресм-и менгене — налог за пресоване на грозде.
Ресм-и мюджеред — поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.
Ресм-и обручина — данък, налаган при продажбата на вино.
Ресм-и отлук — данък върху пасище.
Ресм-и тапу — такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот по наследство от баща на син.
Ресм-и фучу — данък върху бъчви вино.
Ресм-и ханазир — данък върху свине.
Ресм-и химе — данък върху дърва за огрев.
Девширме — кръвен данък, периодично събиране в Османската империя на християнски момчета, които са използвани в еничарския корпус и на други държавни служби.
Диш-хакъ — зъбен данък, такса, плащана от домакина, загдето "правоверният" си е хабил зъбите с неговата "гяурска" (друговерска) храна.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Насилственото отнемане на дете от родителите как се нарича според английската версия на Уикипедия? Или то не е насилствено отнемане при положение, че се плаща за получаване на настойнически права върху непълнолетно човешко същество? Интересно дали родителите са имали възможността да видят детето си след това.ablood написа: Ако сравниш българската и английската версиа на Уикипедия ще си помислиш, че става въпрос за съвсем различно нещо. Съдейки по твоето отношение си промит мозък, вярващ на комунистическата версия. В нея обаче никога не се е споменавало, че:
Взимало се е по само едно момче на 40 къщи.
Никога не се е взимало моче, ако няма братя.
Семейството на момчето се е освобождавало от данъци.
Туй отгоре е озаконен human trafficking. Пък нека има селекция.
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Турско робство, Османско владичество, Империя- това е един период от цери 500 години. СССР просъществува 70 години, а САЩ, Канада и повечето европейски държави все още нямат 500 години история. 500 години са доста голям период от време, през което много неща са се променяли. Имало е периоди на разцвет и периоди на кризи, имало е възстания на различните народи, последвани от репресии. Не бива да забравяме, че и съседните народи- гърци, сърби, босненци, албанци също са били част от Османската империя и положението им не е било по- различно от нашето. Изразът "турско робство" се употребява само в България. Нито гърците, нито сърбите държат до такава степен да се определят като роби. Освен това става въпрос за Средновековието, когато светът е бил доста по- различен от сегашния. По това време индианциге в Америка са подложени на геноцид, негрите са докарвани като роби от Африка, в Канада англичани и французи взаимно се избивали а в Русия крепостните селяни са си били роби. Животът на българския селянин не е бил по- лош от този на руския селянин по това време. Какво е щяла да Бъде България без нашествието на турците- и тук само спекулации и пишман патриотарски изхвърляния. България се е разпаднала още преди да дойдат османлиите и ако не са били те, вероятно унгарци, поляци или Влад Цепеш- Дракула са щели да ни завладеят. В историята е станало това, което е станало. Никой не може да каже какво би станало ако това не беше станало. А за сегашните и бъдещи поколения е по-важно какво става сега и какво ще става утре.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Мисля , че сте прав , защото прекалено много години се насажда вражда между отделните етноси в бг. Хората трябва да знаят , че Османската империя е била изключително силна, перфектно организирана , с изключително добра и модерно въоръжена за времето си армия. От нея са се страхували всички европейски държави , а тези , които са воювали с нея са се ръководели от лични интереси.Самият Паисий казва, че само първото поколение плачело за старото царство , после хората се раждали роби , сега в учебниците по история в Турция пише, че те много съжаляват , че са изгубили бг.Мисля , че появата на Левски и Ботев се е отразила на българската народопсихология и ни е направила прекалено големи националисти.
Днес правителството сбъдна донякъде една отколешна мечта на българската общественост - да станем Швейцария на Балканите. Поне по един показател вече не само настигнахме, ами и задминахме алпийската държава - цените на винетките.
http://www.banker.bg/komentari/read/vec ... -vinetkite"
- ablood
- Обратна връзка:
Да ровя из исторически документи?!? Има много повече документи, доказващи, че фараоните са били извънземни.miteto написа:Знам че не ти се вярва, но се порови малко в исторически текстове освен Уикипедия. Джентълмените, които са събирали кръвния данък са имали страничен бизнес, за допълнителни доходи. Събирали са малко допълнителни бройки, които са продавали като роби (робството е било напълно законно в Османската Империя). Или са изнудвали семействата да платят злато, защото който не плати, следва вариант 1.ablood написа:Продавани като роби?!@?miteto написа:...колко са ставали еничари и колко са били продавани като роби?
Някой ден след половин хилядолетие историците ще четат историческия документ bgcanada и ще вярват,че в българските учебници се е учило за "приятелско присъсътвие" и, че девширметата били продавани за роби. При това твърдяно от администратор на документацията.
На който не му харесва, може да си бръмчи само на село. Канадският ми годишен данък е над 80 долара - къде-къде по-малък от застрахователната премия.Mielle написа:Днес правителството сбъдна донякъде една отколешна мечта на българската общественост - да станем Швейцария на Балканите. Поне по един показател вече не само настигнахме, ами и задминахме алпийската държава - цените на винетките.
Embrace your climate change!