легализация на диплома в Монреал

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
yonkova

легализация на диплома в Монреал

Мнение от yonkova »

Здравейте!
Сигурно някъде има писано по тази тема, но понеже не можах да открия бих искала да попитам как става легализацията на дипломата за електроинженер в Монреал? Има ли някакъв изпит и къде трябва да се подават документи за него? По-точно се интересувам за инженер по електротехника или проектант.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: легализация на диплома в Монреал

Мнение от klisurov »

yonkova написа:Здравейте!
Сигурно някъде има писано по тази тема, но понеже не можах да открия бих искала да попитам как става легализацията на дипломата за електроинженер в Монреал? Има ли някакъв изпит и къде трябва да се подават документи за него? По-точно се интересувам за инженер по електротехника или проектант.
Нямям идея за какво точно питаш. Дано поне ти самата имаш.

Има два вида "легализации":
Évaluation comparative "приравнява" твоята диплома към местните. Служи (според мен) при кандидатстване на обществени позиции, както и при кандидатстване за някои нива на обучение.
Ordre des ingénieurs du Québec. Ако не си член тук (или на някоя подобна съсловна организация, примерно химици), е незаконно да се наречеш инженер. Тук съм описал моя път до членството.

Тук също има инфо по въпроса, макар и от преди една година.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
Мъхеста Брада
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от Мъхеста Брада »

Тоест не са 2 вида, ами правиш първо Évaluation comparative и после като ти издадат един син лист на който пише какво признават с него отиваш в Ordre des ingénieurs du Québec и там ти казват дали са съгласни или не са и какви изпити има да правиш ако се налага.

Проблема е че по мое време документчето от Évaluation comparative ставаше за 3 седмици.
Сега обаче чувам че се чакало повече от година.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ено Рауд: Маншон, Полуобувка и Мъхеста Брада
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Мъхеста Брада написа:Тоест не са 2 вида, ами правиш първо Évaluation comparative и после като ти издадат един син лист на който пише какво признават с него отиваш в Ordre des ingénieurs du Québec и там ти казват дали са съгласни или не са и какви изпити има да правиш ако се налага.

Проблема е че по мое време документчето от Évaluation comparative ставаше за 3 седмици.
Не ми се спори.
По-добрата ми половинка си "приравни" дипломите от БГ, съответно Master of Economics & Bachelor of Civil Engineering.
Не е член на OIQ, т.е. няма право да се нарича инженер тук.
Дипломите й послужиха като "доказателество" за съответна компетентност при намиране на работа като сертифициран (от PMI) PMP.
Т.е. зависи какво целиш:
- ако желаеш да бъдеш назначен като инженер, трябва да минеш през OIQ;
- ако желаеш да работиш нещо друго в областта на инженеринга (примерно мениджър/координатор на проекти в строителството), то не ти трябва OIQ, а дипломата ще е "обяснение" защо кандидатстваш точно в тази област.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

succes

Мнение от succes »

Мъхеста Брада написа:Тоест не са 2 вида, ами правиш първо Évaluation comparative и после като ти издадат един син лист на който пише какво признават с него отиваш в Ordre des ingénieurs du Québec и там ти казват дали са съгласни или не са и какви изпити има да правиш ако се налага.

Ти от личен опит ли пишеш, ордена си прави собствена еваюация на дипломата, нека си проучи човека за електроинженерите как е и да не губи време в чакане за евалюация.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Мъхеста Брада
Изгонен от форума
Обратна връзка:

succes написа:Ти от личен опит ли пишеш ...
Именно. Така стана при нас.
Ордера каза преди тях да направим Évaluation comparative.
Те ни написаха че признават, а ордера каза че не признава и назначи изпити.
При нас тогава евалуацията на ордера отне 2 години.
Явно случай всякакви и всеки си има опит.

POSTREACT(ions) SUMMARY

succes

Мнение от succes »

Мъхеста Брада написа:
succes написа:Ти от личен опит ли пишеш ...
Именно. Така стана при нас.
Ордера каза преди тях да направим Évaluation comparative.
Те ни написаха че признават, а ордера каза че не признава и назначи изпити.
При нас тогава евалуацията на ордера отне 2 години.
Явно случай всякакви и всеки си има опит.
Явно е така, напоследък искат и изпратени дипоми от България директно в ордена, но ако кажеш че не искат да ти съдействат може и с оригиналната да минеш, но минава малко време. Всеки случай индивидуален.

POSTREACT(ions) SUMMARY

succes

Мнение от succes »

Здрасти,
аз съм скаран малко с терминологията и не знам легализация какво означава, но тук можеш да си направиш evaluation comparative, което е нещо като експертно мнение за нивото ти на образование, но това е просто мнение и не задължава никоя институция , нито фирма да ти признава или приема дипломата. Просто едно мнение на експерт, който дава мнение на какво отговаря твоята диплома в Канада. Преди се правеше от MICC, то и сега, но май му смениха името нa Le ministère de l'Immigration, de la Diversité et de l'Inclusion.Трябва ти превод/заверка (има разлика в цената между двете, като заверката е по-евтина и се приема от министерството) от местен преводач, член на ордена на преводачите.

Другото с ордена си е отделен случай, там си подаваш документите-диплома и стаж и чакаш решение. Евентуално ще ти назначат изпити, минаваш ги, плащаш такса и се водиш младши инженер.

POSTREACT(ions) SUMMARY

succes

Мнение от succes »

klisurov написа:
Нямям идея за какво точно питаш. Дано поне ти самата имаш.

Има два вида "легализации":
Évaluation comparative "приравнява" твоята диплома към местните. Служи (според мен) при кандидатстване на обществени позиции, както и при кандидатстване за някои нива на обучение.
Ordre des ingénieurs du Québec. Ако не си член тук (или на някоя подобна съсловна организация, примерно химици), е незаконно да се наречеш инженер. Тук съм описал моя път до членството.

Тук също има инфо по въпроса, макар и от преди една година.
Бързо ще научи, то едно сложно ... важното е че пита, няма нужда от тъпи коментари. Навремето еда приятелка докато учеше в Чужбина ми каза, че там се е научила да задава всякакви въпроси без да се притеснява, а тоя манталитет със забележките и комплексираните коментари трябва да се изкорени.
Аз съм на принципа ако можеш обясни, ако не мини си на шипковия храст, там лаф бол.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Мъхеста Брада
Изгонен от форума
Обратна връзка:

succes написа:... а тоя манталитет със забележките и комплексираните коментари трябва да се изкорени.
Е няма как да не се съглася тук при положение че го изспитах лично още с първия ми въпрос тук.

POSTREACT(ions) SUMMARY

succes

Мнение от succes »

Мъхеста Брада написа:
succes написа:... а тоя манталитет със забележките и комплексираните коментари трябва да се изкорени.
Е няма как да не се съглася тук при положение че го изспитах лично още с първия ми въпрос тук.
Аз наистина добронамерено попитах дали е от личен опит, за да събе по-сигурна информацията, съжалявам че е прозвучало така.

POSTREACT(ions) SUMMARY

10xalot

Мнение от 10xalot »

Предполагам пишете от България. Информацията, която получихте досега е ценна, но не виждам как би могла да ви помогне ако не сте в Монреал, а искате да правите т.нар. евалюация на дипломи. Ние използвахме услугите на г-жа Мария Балабанова, която живее и работи в Монреал и едно от нещата с които се занимава абсолютно законно и има оторизация за това е евалюация ( легализация ) на дипломите. От тук можете да се свържете с нея: http://www.mariyabalabanova.com"
Мисля, че това е един от най-лесните начини за вас ( ако не живеете в Квебек ).

POSTREACT(ions) SUMMARY

Документи Виена : 14.10.2011
Интервю : 15.11.2013
Документи Нова Скотия : 17.12.2013
Баркодове : 04.04.2014
Медицински : 12.05.2014
Повторни медицински :27.08.2015/ Направени - 01.09.2015
Покани за визи : 29.09.2015
Визи !: 27.10.2015
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

succes написа:
klisurov написа:
yonkova написа:Дано поне ти самата имаш
няма нужда от тъпи коментари ...
Благодаря!
И аз така мисля.

В случая действително нямам идея какво точно пита (темата е в Емиграция, а не в Живот в Кебек).
Стрелях в тъмното с отговор на въпрос, който е възможно да не е бил зададен.
Ако е така, то отговора ми не би имал смисъл, а дори би могъл да подведе.
Надявам се, че питащата е наясно какво пита и съответно би могла да игнорира отговора ми.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Koko

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

1. Реално няма такова нещо като "легализация" на диплома. Тя си е напълно "легална", просто е с неустановена стойност за някои институции/работодатели/учебни заведения.

2. Различните институции/работодатели/учебни заведения имат различни изисквания за приравняване. Някои от тях изискват оригинал и сами извършват приравняването (срещу $$$).

3.а. Нито диплома-оригинал, нито приравнена, нито призната от ордер диплома означават нещо за огромното мнозинство работодатели при липсата на канадски опит. С повече упорство обаче, търсене и амбиции може да помогне за стъпване на килимчето.

3.б. Не-приравнена, и не-призната от ордер диплома може да ви намери чудесна работа даже и без опит, ако разполагате с подходящи връзки, чар и известна доза късмет. Или наистина уникални (в глобален мащаб) квалификации.

С две думи - приравняването може и да влезе в работа, така, че не е за пренебрегване, ама нич не трябва да се разчита на него.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Мъхеста Брада
Изгонен от форума
Обратна връзка:

ablood написа:1. Реално няма такова нещо като "легализация" на диплома. Тя си е напълно "легална", просто е с неустановена стойност за някои институции/работодатели/учебни заведения.
Не може да не се отбележи колко точно е изказано това изречение. :y:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор