Vous parlez une langue inconnue
- klisurov
- Обратна връзка:
Vous parlez une langue inconnue
'Vous parlez une langue inconnue et pour ça ma petite fille n'a vous pas confiance.'
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
Re: Vous parlez une langue inconnue
Спекулации много, но:klisurov написа:'Vous parlez une langue inconnue et pour ça ma petite fille n'a vous pas confiance.'
ако например едно момиченце /имигрантче/ предложи на местно дете да си играят и кебекарчето откаже, то тази фраза може да е обяснението на майката, която иска да подчертае,че детето говори някакъв странен /според нея/ език и не говори нейния =кебекарски! език.
Всъщност наистина ли се учи френски френски в училищата???
В Квебек положението с диалектите е направо страшно.
И е истина, че хората от отдалечените места не разбират чист френски и изолират имигрантите умишлено.
Тъжно, но факт. По-добре е да бъдем реалисти.
The worst mistake people do is that they listen half, understand quarter and speak double...
Много зависи къде е училището. При нас кебекарите са малцинство, за мен това е плюс.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
- klisurov
- Обратна връзка:
Бяхме в Drummondville на Airshow.
На опашката за качване в бронетранспортьор говорехме на български.
Подадох ръка на момиченцето пред нас да слезе, то ме погледна смутено, а майки й приветливо я извини с тези думи.
Замислих се над факта, доколко местните ни приемат такива, каквито сме.
Преди време у нас бе Québécoise de souche, родена и израстнала в квартала, член на местния парламент, омъжена (и разведена) за чилиец. Тя сподели, че тези със забрадките ги (имаше предвид местните) плашели: Кебекарите са положили доста усилия да се отделят от Църквата, днес са по-скоро атеисти и тази религиозна демонстрация ги стряска.
Колкото до езика, който говорят местните: Това е техния език и аз имам два избора - да приема (и да се съобразя) с този факт или да се преместя другаде.
По-скоро местните биха променили езика, който изучават в училище, отколкото езика, на който общуват помежду си. Май проблема е, че в различните региони говорят различни "езици", та не се знае кой диалект да залегне в букварите
Между прочем, вчера на авиошоуто видях само едно семейство чернокожи, едно семейство ортодоксални евреи, две семейства жълтокожи (навярно китайци, но все още не ги различавам) и 3-4 семейства арабско-говорящи. Един единствен път чух руска реч. Останалите (навярно дестки хиляди) говореха кебекарски.
На опашката за качване в бронетранспортьор говорехме на български.
Подадох ръка на момиченцето пред нас да слезе, то ме погледна смутено, а майки й приветливо я извини с тези думи.
Замислих се над факта, доколко местните ни приемат такива, каквито сме.
Преди време у нас бе Québécoise de souche, родена и израстнала в квартала, член на местния парламент, омъжена (и разведена) за чилиец. Тя сподели, че тези със забрадките ги (имаше предвид местните) плашели: Кебекарите са положили доста усилия да се отделят от Църквата, днес са по-скоро атеисти и тази религиозна демонстрация ги стряска.
Колкото до езика, който говорят местните: Това е техния език и аз имам два избора - да приема (и да се съобразя) с този факт или да се преместя другаде.
По-скоро местните биха променили езика, който изучават в училище, отколкото езика, на който общуват помежду си. Май проблема е, че в различните региони говорят различни "езици", та не се знае кой диалект да залегне в букварите

Между прочем, вчера на авиошоуто видях само едно семейство чернокожи, едно семейство ортодоксални евреи, две семейства жълтокожи (навярно китайци, но все още не ги различавам) и 3-4 семейства арабско-говорящи. Един единствен път чух руска реч. Останалите (навярно дестки хиляди) говореха кебекарски.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Koko
Koko
Drummondville е в дивата провинция, те там чужденци рядко виждат.
Иначе кебекарите от всичко се стряскат, най вече,че може да си говорите на английски вкъщи.
Иначе кебекарите от всичко се стряскат, най вече,че може да си говорите на английски вкъщи.

Радой Ралин
Радой Ралин
Следва да си зададем реципрочния въпрос: Ами ние как бихме постъпили в подобен случай?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
- klisurov
- Обратна връзка:
В случай, че:grozdan написа:Следва да си зададем реципрочния въпрос: Ами ние как бихме постъпили в подобен случай?
съм в БГ и никога не съм излизал от БГ, би могло и да съм по-шокиран;
отида сега в БГ, навярно не бих се учудил;
съм в Монреал, не ми прави впечатление.
Между впрочем, ако се абстрахитаме дали и доколко това е проявя на ксенофобия, проветствам това, децата да не се доверяват на непознато
Koko
Koko
Питайте Танграта, той налита на бой на различните по улиците.grozdan написа:Следва да си зададем реципрочния въпрос: Ами ние как бихме постъпили в подобен случай?
Като гледам и какви ги плямпа онова плашило сидеров и какво е отношението ни към циганите, си представям какво би се случило с една забрадена двойка на някой селски събор в дивото горно У.но в България
За теб не знам . На мен не би ми пукало . Докато учех в университета беше пълно с чужденци предимно палестинци, сирийци и гърци, никога не сме имали проблеми с тях.grozdan написа:Следва да си зададем реципрочния въпрос: Ами ние как бихме постъпили в подобен случай?
Сега в България се е напълнило с националисти, предимно в големите градове, намирам ги за също толкова глупави колко и тукашните.
Радой Ралин
Радой Ралин
Как разбра, че налита на бой, че даже и на "различните"? Кои са тия "различни"? И сигурен ли се, че той пръв е посегнал? Да ти давам ли и на теб линка за квебекара с резачката, че да приемеш че грешката може да е била и в квебекарския телевизор?pumpy написа:Питайте Танграта, той налита на бой на различните по улиците.grozdan написа:Следва да си зададем реципрочния въпрос: Ами ние как бихме постъпили в подобен случай?
Дай ми линк на мен . Каква е тази кебекарка с резачка?
Радой Ралин
Радой Ралин
Квебекар, не квебекарка
https://www.youtube.com/watch?v=mhsTuoojJEk"
Тоя с резачката луд, а тия в колата май още по луди, понеже го преследвали барабар с децата в колата през целия град и накрая се опитали да го блокират на някъв паркинг. Понеже оня ги засякъл преди това.
https://www.youtube.com/watch?v=mhsTuoojJEk"
Тоя с резачката луд, а тия в колата май още по луди, понеже го преследвали барабар с децата в колата през целия град и накрая се опитали да го блокират на някъв паркинг. Понеже оня ги засякъл преди това.
E той сам си го написа.... и понеже никъде не спомена бития да е българин, то видимо е различен.....miteto написа:Как разбра, че налита на бой, че даже и на "различните"? Кои са тия "различни"? И сигурен ли се, че той пръв е посегнал? Да ти давам ли и на теб линка за квебекара с резачката, че да приемеш че грешката може да е била и в квебекарския телевизор?pumpy написа:Питайте Танграта, той налита на бой на различните по улиците.grozdan написа:Следва да си зададем реципрочния въпрос: Ами ние как бихме постъпили в подобен случай?
Т.е. мъж квебекар е "видимо" различен от мъж българин. Брех...pumpy написа:E той сам си го написа.... и понеже никъде не спомена бития да е българин, то видимо е различен.....