Ферми и био-ферми
Re: Ферми и био-ферми
Стрина неможе нищо да ми обясни поради факта, че умственият и потенциал не е достатъчен за мисловна дейност.
Тази тема е по-скоро презентация на зле огражданения селянин, защото ние сме нация от несполучливо урбанизирани селяни и това много си личи в момента, когато сме изправени пред глобални предизвикателства.
Тази тема е по-скоро презентация на зле огражданения селянин, защото ние сме нация от несполучливо урбанизирани селяни и това много си личи в момента, когато сме изправени пред глобални предизвикателства.
- Bistra
- Напуснал форума
Какво изко-ко-ко-ка, каки?seeker написа:Ко-ко-коо..

Отговор: На николко! Кокошките са "индипендънт", т.е. снасят винаги яйца и без петел.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

аналгине, премъдрост струи от думите тиanalgin написа:Тази тема е по-скоро презентация на зле огражданения селянин, защото ние сме нация от несполучливо урбанизирани селяни и това много си личи в момента, когато сме изправени пред глобални предизвикателства.

Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Съгласен съм, но това се отнася по-скоро за поколението на нашите родители. А това с глобалните предизвикателства не го разбрах, за кои по-точно предизвикателства става дума?grozdan написа:аналгине, премъдрост струи от думите тиanalgin написа:Тази тема е по-скоро презентация на зле огражданения селянин, защото ние сме нация от несполучливо урбанизирани селяни и това много си личи в момента, когато сме изправени пред глобални предизвикателства.
Ще го обясня така, че дори и ти да го рабереш.IFF написа:Съгласен съм, но това се отнася по-скоро за поколението на нашите родители. А това с глобалните предизвикателства не го разбрах, за кои по-точно предизвикателства става дума?grozdan написа:аналгине, премъдрост струи от думите тиanalgin написа:Тази тема е по-скоро презентация на зле огражданения селянин, защото ние сме нация от несполучливо урбанизирани селяни и това много си личи в момента, когато сме изправени пред глобални предизвикателства.
Погледни твоята особа и ако не ти изневерява паметта си спомни в колко теми обвиняваш Смехурко и жена му, за това че ти нямаш качества за да бъдеш нает дори и на най-ниско квалифицирана работа.
Все още не си разбрал, че в "глобалният свят" (когато мама и тате не са до теб) никой с нищо не ти е задължен, а трябва да се спасяваш със собствени сили и средства, да се преквалифицираш или да си ходиш на село да пасеш козите.
Сега вече ми стана ясно, в началото си мислех, че имаш предвид глобалното затопляне. Между другото, не ми се пречкай в краката, щото ша ти са стъжни, аз не съм ти стрина или аблудчо! Да не стане така, че най-накрая да ти светне каква е разликата между изкуствено осеменяване и това да ти го напори бикanalgin написа:Ще го обясня така, че дори и ти да го рабереш.IFF написа:Съгласен съм, но това се отнася по-скоро за поколението на нашите родители. А това с глобалните предизвикателства не го разбрах, за кои по-точно предизвикателства става дума?grozdan написа:аналгине, премъдрост струи от думите тиanalgin написа:Тази тема е по-скоро презентация на зле огражданения селянин, защото ние сме нация от несполучливо урбанизирани селяни и това много си личи в момента, когато сме изправени пред глобални предизвикателства.
Погледни твоята особа и ако не ти изневерява паметта си спомни в колко теми обвиняваш Смехурко и жена му, за това че ти нямаш качества за да бъдеш нает дори и на най-ниско квалифицирана работа.
Все още не си разбрал, че в "глобалният свят" (когато мама и тате не са до теб) никой с нищо не ти е задължен, а трябва да се спасяваш със собствени сили и средства, да се преквалифицираш или да си ходиш на село да пасеш козите.

IFF написа:Съгласен съм, но това се отнася по-скоро за поколението на нашите родители.
Не е нужно да си член на МЕНСА за да рабереш, че синът на дъртия циганин също е циганин
В българският език вариациите на прилагателното глобален не се използват само "затопляне" - погледни в тълковният речник за да "стоплиш" малко повече, пропуските в ограмотяването се наваксват с допълнително четене.IFF написа: А това с глобалните предизвикателства не го разбрах, за кои по-точно предизвикателства става дума? ...... Сега вече ми стана ясно, в началото си мислех, че имаш предвид глобалното затопляне
Почваш да говориш като майка ми, навремето като се записах в библиотеката за възрастни, трябва да съм бил към десет годишен, постоянно и досаждах с въпроси за непознатите думи в книгите, които четях. Накря и писна и ми даде тълковния речник да си ги търся сам.analgin написа:IFF написа:Съгласен съм, но това се отнася по-скоро за поколението на нашите родители.
Не е нужно да си член на МЕНСА за да рабереш, че синът на дъртия циганин също е циганин
В българският език вариациите на прилагателното глобален не се използват само "затопляне" - погледни в тълковният речник за да "стоплиш" малко повече, пропуските в ограмотяването се наваксват с допълнително четене.IFF написа: А това с глобалните предизвикателства не го разбрах, за кои по-точно предизвикателства става дума? ...... Сега вече ми стана ясно, в началото си мислех, че имаш предвид глобалното затопляне

МЕНСА служи за измерване на логическото мислене, не смятам че е сериозно мерило за интелект.
Сега да се опитам да ти обясня с прости думи какво означава глобален. Ако те подгони разгонен бик, това са си лично твои извращения, ако се появят стада с разгонени бикове някъде в Канада, които са погнали населението, се нарича регионален проблем. Ако въпросните бикове се появят в множество страни, тогава вече можем да говорим за глобален проблем. При теб обърквацията с тези понятия може би идва оттам, че си мислиш че глобуса се върти около тебе, и затова обикновените житейски предизвикателства, които са строго индивидуални за всеки ти се струват глобални.
Просто помени "бик" със "селендур" и ще рабереш, че говорим за едно и също на български език. Вземи по внимание факта, че ти не си единичен/изолиран случай и се надявам вече да си ме разбрал напълно.IFF написа: Сега да се опитам да ти обясня с прости думи какво означава глобален. Ако те подгони разгонен бик, това са си лично твои извращения, ако се появят стада с разгонени бикове някъде в Канада, които са погнали населението, се нарича регионален проблем. Ако въпросните бикове се появят в множество страни, тогава вече можем да говорим за глобален проблем. При теб обърквацията с тези понятия може би идва оттам, че си мислиш че глобуса се върти около тебе, и затова обикновените житейски предизвикателства, които са строго индивидуални за всеки ти се струват глобални.
Оставам настрани личностните ти нападки, но не разбирам защо има една категория комплексари, които използват думи като селянин и селяндур за да обидят някого. Намирам за низко и долно да обиждаш някого на основа месторождение, местоживеене, образование, пол, раса или пък физика.analgin написа:Просто помени "бик" със "селендур" и ще рабереш, че говорим за едно и също на български език. Вземи по внимание факта, че ти не си единичен/изолиран случай и се надявам вече да си ме разбрал напълно.IFF написа: Сега да се опитам да ти обясня с прости думи какво означава глобален. Ако те подгони разгонен бик, това са си лично твои извращения, ако се появят стада с разгонени бикове някъде в Канада, които са погнали населението, се нарича регионален проблем. Ако въпросните бикове се появят в множество страни, тогава вече можем да говорим за глобален проблем. При теб обърквацията с тези понятия може би идва оттам, че си мислиш че глобуса се върти около тебе, и затова обикновените житейски предизвикателства, които са строго индивидуални за всеки ти се струват глобални.
За последното си прав
Аз също съм селянин - родителите ми са от с. Бистрица и с. Драгалевци (шопи). Родната ми къща е в с. Лозенец (сега квартал на София). Нивите на дядовците ми са били в пределите на сегашните Софийски квартали "Младост, Дървеница и Мусагеница" и не се срамувам от факта, че произхождам от семейство на успешно интегрирани "урбанизирани селяни".

Аз също съм селянин - родителите ми са от с. Бистрица и с. Драгалевци (шопи). Родната ми къща е в с. Лозенец (сега квартал на София). Нивите на дядовците ми са били в пределите на сегашните Софийски квартали "Младост, Дървеница и Мусагеница" и не се срамувам от факта, че произхождам от семейство на успешно интегрирани "урбанизирани селяни".
А-а-а-а, аналгин е хардлайнер и въпреки, че на моменти ми идва малко по-горчив, което си е в реда на нещата, напълно подкрепям теорията за неуспешно урбанизирания какъвто-и-да-е-там индивид... А най-вече ми хареса как деликатно се представи като един действително откровен (и даже май малко горд, нищо че във форума не е прието за редно да се гордеем с потекло, националност и други такива излишъци) потомък на урбанизирани whatever...ама с драгалевско-бистришко-лозенски привкус
. Priceless! Аз съм фен!

analgin написа:За последното си прав![]()
ЗА СЕЛЯНИТЕ
текст: Дончо Цончев
Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката "малък коментар" - дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно - на тях оставяме света. Този път въпросът е: "Какво е селянин?"
Момиченце: Ами те са направили нещо лошо, селяните.
Момченце: Те са, които отиват в затвора.
Те са глупави, мръсни - продължиха дечицата, докато накрая едно завърши така: Те не ядат нищо, защото нямат пари.
Жена ми ме поглежда, тя отлично знае как чувам всичко това. Аз пък поглеждам към масата.
Хляб. Сирене. Яйца. Суджук. В салатата домати, краставици, зеле, моркови, лук. Мисля си откъде иде всичко това.
Опитвам се да не се гневя. Отвявам се в далечни спомени (стар мой трик) - виждам диканята, с която вършеехме житото на хармана при дядо ми. Чувам: "Жетва е сега, пейте робини." С цяло гърло крещя на кобилата да държи браздата, защото ралото подскача. Тринайсетгодишен съм, царевичните листа са като мечове, че и назъбени по края - режат лицето ми и потта силно люти.
Порасъл съм под една картина у дома, наречена "Градушка". Черно небе, селянин с червен пояс разкъсва бялата си риза - моли се на Бога да пощади хляба за челядта. Край тази картина баща ми обичаше да рецитира "Градушка" на Яворов.
Виждам лелки, стринки, каки - наведени над ръкойките, снопите или изправени със стомната в ръце. Кърмещи като във великото платно "На нивата". Нагиздени и хубави, та хубави на фона на ябълките - като в картините на Майстора.
Тук се пие глътка ракия. Сещам се и тя откъде иде. И се питам откъде дойдоха отговорите на децата, които до едно обясняваха, че селянинът е нещо отвратително. Ами от родителите им - откъде другаде? Родителите български, от които нито един не е роден в наследствения си средновековен замък. Родители, които с необяснима злоба секат собствените си корени. Всъщност на паразита за какво му е корен?
Ни новините ме интересуват сега, ни дори спортните. Просто зяпам как гори камината и размишлявам. Те и дървата идат от селяните, които ги секат, режат, цепят, товарят и разтоварват, докато ни ги докарат у дома.
И тръгна ято въпроси - от мен към мен - като например защо Толстой си я караше в Ясна поляна, а не в Москва и Париж.
Защо Уилям Фокнър гледа в ранчото си толкова крави, след като беше носител на Нобелова награда и вече имаше пари за три живота?
Защо англичаните напират напоследък у дома - да си купуват къщи по селцата?
Не знам. Предавам се. Малко кафенце за ободряване. И то не расте по тротоара. Една цигара. Сега пък тютюнът. Низите, абичките, момите - пак наведени над каменистата почва под южното балканско слънце. Бедността, пендарките, носиите и песните - все по наследството от вековете.
Така съм задрямал. И в полусън се поклоних дълбоко на ръцете, от които идва всичко на масата.
- Bistra
- Напуснал форума
Лошо урбанизираните селяни се наричат селяндури.
Има разлика между двете категории и не мога да не се съглася, че има много примери особено за втората категория. Българинът винаги е обичал селото си, но мразел държавата. Комунистите положиха немалко усилия да го накарат да намрази и селото си. Та затова в днешно време съвременният сънародник не обича нищо: ни село, ни род, а културата на общуването замина на бунището...Всъщност тя никога не го е напускала.

Има разлика между двете категории и не мога да не се съглася, че има много примери особено за втората категория. Българинът винаги е обичал селото си, но мразел държавата. Комунистите положиха немалко усилия да го накарат да намрази и селото си. Та затова в днешно време съвременният сънародник не обича нищо: ни село, ни род, а културата на общуването замина на бунището...Всъщност тя никога не го е напускала.

Пропусна да отбележиш нещо много съществено - възраст, Минотавре мой! ( То май по би ти подхождало Горгона Медуза, ама както и да е!)IFF написа:Оставам настрани личностните ти нападки, но не разбирам защо има една категория комплексари, които използват думи като селянин и селяндур за да обидят някого. Намирам за низко и долно да обиждаш някого на основа месторождение, местоживеене, образование, пол, раса или пък физика.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

IFF, благодаря ти че цитираш Дончо Цончев в подкрепа на моята теза. Ако си прочел това което си цитирал щеше да си разбрал, че това се отнася за безвъвратно отминалите времена преди урбанизацията (50-те 60-те години на 20-ти век). В днешни времена тази функция на българските селяни е иззета от селяни които се намират в Турция, Гърция, Македония... Полша, Холандия, Франция ... , а с подписването на търговското споразумение между Европейската комисия и САЩ през следващата година и американските фермери ще се включат да помагат в изхрахването на българската нация.
Аз не бях ходил в България доста години, но миналата година бях там 3 седмици за да разходя децата и да им покажа България във всичките и аспекти. На въпроса на сина ми защо нивите не се обработват и са запустели отговорих с единственият възможен отговор - предполагам, че ще внасят хипопотами
.......
Аз не бях ходил в България доста години, но миналата година бях там 3 седмици за да разходя децата и да им покажа България във всичките и аспекти. На въпроса на сина ми защо нивите не се обработват и са запустели отговорих с единственият възможен отговор - предполагам, че ще внасят хипопотами