Защо 3 март, а не 16 април?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Ние все бленуваме по неосъщественото: ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша. А мечтаейки за онази България, си намираме повод да мразим реалната си родина.

Просто ми се вижда тъжно да се самозалъгваме, при това навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. Е, няма да Ви агитирам да честваме този конгрес, знам, че не го обичаме, макар че именно той е направил възможно тогавашното ни княжество.

Датата 16 април 1879 година

А ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година. Ако уважавахме нашите институции, държавност, самостоятелност - това щеше да бъде националният ни празник. Той, впрочем, би ни обединил отвъд глупавото противопоставяне между русофили и русофоби, което ни разделя и до днес.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Re: Защо 3 март, а не 16 април?

Мнение от MrGeek »

Един от въпросите, който веднага се набива, когато човек чете оригинала на Санстефанския договор е, че в него изрично е указано, че Сърбия (Член 3) и Румъния (Член 5) придобиват официално независимост като държави (докато за България изобщо не се говори като за самостоятелна държава) пък в същото време нито Сърбия, нито Румъния не само не използват тази дата за национален празник, но изобщо даже и не я отбелязват?
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Може би защото са имали национална независимост още преди тия дати и година.
Embrace your climate change!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Mи то доскоро и 9-ти септември беше национален празник. Ние не честваме независимост, а победи на руснаците в тази или онази война.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

7George написа:Може би защото са имали национална независимост още преди тия дати и година.
Тцъ.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Union_Day"

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Statehood_Day_(Serbia" )
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

pumpy

Мнение от pumpy »

Bistra написа:Mи то доскоро и 9-ти септември беше национален празник. Ние не честваме независимост, а победи на руснаците в тази или онази война.
:y: :y: :y:
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Bistra написа:Mи то доскоро и 9-ти септември беше национален празник. Ние не честваме независимост, а победи на руснаците в тази или онази война.
Още по-точно казано - честваме окупирането ни от руснаците.

agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Че кой ви кара да чествате такива неща като чужди победи и окупации, бе хора?!
Ами чествайте си както всички други - освобождението ни. :)
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
pumpy

Мнение от pumpy »

agent Ozo написа:Че кой ви кара да чествате такива неща като чужди победи и окупации, бе хора?!
Ами чествайте си както всички други - освобождението ни. :)
Е как заменянето на една зависимост с друга се нарича "освобождение" ????
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

pumpy написа:Е как заменянето на една зависимост с друга се нарича "освобождение" ????
Явно за вас думата "честване" не значи нищо. Въобще не разбирате смисъла й. Не разбирам изобщо, какво общо има Търновската конституция с днешната, а още по-малко каква е връзката с освобождението на България. Дори и на децата в детските яслите им е ясно, че на 3-ти март ни се подарява възможността да създадем държава, такава каквато ние искаме, а това, че ние нямаме готовност за това, нямаме пипи, най-малко смелост и чакаме всико на готово... "Братушки, елате и ни освободете, дайте ни държава, дайте ни всичко...". Докарто си проливат кръвта и си дават живота за нас са най-милите, а сега вече сме големи, нали сме вече в Европа, руснаците вече са едни лайнари дето са ни окупирали така, че са ни върнали на световната карта, след като повече от 500 г, време през, което сме били изтрите от нея и не сме съществували за никой по света. Засрамете се бе драскачи!!! :$
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Ами има зависимости и зависимости, Пумпи. Ти, например, едва ли би предпочел зависимостта от нацистите пред тази на "савецката" власт. Така е било и с нашите предци предполагам.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Хехехе, че то и войниците на някогашните ни царе са си проливали кръвта по бойни полета и давали най-свидното - живота си, ама не за да дадат свобода на нEкви си славянски племена поробени от гадните византийци, ами за друго. ;) Те, що не ни честват сега като освободители? Я да се засрамят бърже, бърже, щото аз и ивалин сме обидени и огорчени! :lol:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

Bistra написа:Я да се засрамят бърже, бърже, щото аз и Ивалин сме обидени и огорчени! :lol:
Точно така! :y: Хайде де...! Ама ха...! Маскари такива...! :@
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

Има един друг 3-ти март -40 години по-късно.Може би него празнуваме.
Да възвърнем националното си достойнство, да знаем истинската си история и да ценим приносът на целия български народ
На 3 март 1918 г. Русия е принудена да подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест-Литовския мирен договор.

ПРЕД ПОБЕДИТЕЛЯ БЪЛГАРИЯ!!!
http://www.faktor.bg/na-vseki-kilometar/40000-nhu.html"
pumpy

Мнение от pumpy »

agent Ozo написа:Ами има зависимости и зависимости, Пумпи. Ти, например, едва ли би предпочел зависимостта от нацистите пред тази на "савецката" власт. Така е било и с нашите предци предполагам.
Определено, но и ДВАТА случая не бих се нарекъл "СВОБОДЕН"
Свободата е нещо, което някои никога няма да разберат.......
Публикувай отговор