Изпращане на дипломи за приравняване в Канада
Изпращане на дипломи за приравняване в Канада
Здравейте. В следващата седмица смятам да изпращам готовите, вече заверени, преведени и легализирани дипломи в Канада за да бъдат приравнени в WES спрямо тяхната образователна система. Въпросът ми е дали трябва да изпратя и дипломите за средно образование ( средното и висшето на мъжа ми са в една и съща сфера - електро и машинно инженерство, най-общо казано )? И ако трябва да се изпратят всичките му дипломи (3 на брой), то това означава ли, че ще платя еднократна такса. Благодаря предварително
Re: Изпращане на дипломи за приравняване в Канада
Здравейте!
Изпраща се най-високата диплома, която имате, защото ви носи токи не това какво сте завършили, а нивото - т.е. Бакалавър, магистър, докторна науките и т.н.
Нали знаете, че от януари се очакват сериозни промени по процедурата , а ако сега пращате до WES шансът да изпратите документи преди Нова Година не е голям?
Изпраща се най-високата диплома, която имате, защото ви носи токи не това какво сте завършили, а нивото - т.е. Бакалавър, магистър, докторна науките и т.н.
Нали знаете, че от януари се очакват сериозни промени по процедурата , а ако сега пращате до WES шансът да изпратите документи преди Нова Година не е голям?
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Благодаря ти, Леда!
Аз изпратих и трите дипломи на мъжа ми - 2 за магистър ( защото едната е за Машинен инженер, а втората е за Електроинженер ) и дипломата за средно специално, която е от Елетротехникум. Той първо завърши като магистър Машинен инженер, учи 5 години и след това му признаха доста от взетите изпити за втората магистратура за Електроинженер, където учи 2 год. Реших да добавя и дипломата му за средно, защото тя касае втората му магистратура. Дано да няма проблем с това, ти как мислиш?
А относно сроковете, да, ние се подготвяме за новата програма Express Entry. Тъй като мъжът ми е principal, ще се явява отново на изпит IELTS в началото на януари. На предишния изпит през април не му достигна 0,5 на един от модулите.
Аз изпратих и трите дипломи на мъжа ми - 2 за магистър ( защото едната е за Машинен инженер, а втората е за Електроинженер ) и дипломата за средно специално, която е от Елетротехникум. Той първо завърши като магистър Машинен инженер, учи 5 години и след това му признаха доста от взетите изпити за втората магистратура за Електроинженер, където учи 2 год. Реших да добавя и дипломата му за средно, защото тя касае втората му магистратура. Дано да няма проблем с това, ти как мислиш?
А относно сроковете, да, ние се подготвяме за новата програма Express Entry. Тъй като мъжът ми е principal, ще се явява отново на изпит IELTS в началото на януари. На предишния изпит през април не му достигна 0,5 на един от модулите.

Здравейте имам много еясен за мене въпрос.навремето като кандидатствах за квебек много ме порязаха с дипломата първо ми дадоха точки после ми взеха но канво да се орави сега съм решил за последно да се пробвам по новата процедура но най гомямата неяснота е с дипломата ми.А тя е технология на нефта и газа хубава диплома пру нас се признава и по нея имам много голям стаж НО не по същата специалност като бакалавърската която сега се проклинам че съм учил подобна глупост но така съм смятал преди.Та магистратурата е с някакви си има няма 10 изпита 2 години и бих искал да знам има ли възможност ако имаш стажа биха ли ми дали няканво приравняване на дипломата.аз не си го слагам много
В WES задължително трябва да изпратиш "някаква" диплома, за да ти дадат точки за образование. Може и само магистърската щом стажа ти е свързан с нея, ако правилно съм разбрала, а и тя ти е най-високата. Признаването от WES в случая просто ти дава право да продължиш процедурата. Приравняването е в този смисъл, дали отговаря срока на обучение и дали е от признат университет, но сертификатите им са за имиграция и не могат да се използват за работа в случая. Още като подаваш онлайн заявлението към тях, посочваш, че ти трябва за FSWP.
Landed: 25.06.2016 Toronto
Колко парички те чарджнаха за всичките дипломи и може ли да споделиш, когато получиш документа от тях какво пише вътре... да сравня същото ли е като моетоivkonka написа:Благодаря ти, Леда!

Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Здравейте,
Нещо не ми се връзват нещата:
от една страна:
Note: All original academic documents submitted to WES with an apostille will be returned to the applicant upon completion of the evaluation.;
а от друга страна:
Do not send original translation documents as they cannot be returned.
(http://www.wes.org/ca/required/index.asp" )
Моля за разяснение от хора, които вече са изпратили документи до WES. Другото, което ме интересува, е дали документи трябва да се изпращат директно от ВУЗ-а.
Аз имам 2 дипломи - бакалавър 4 г. и магистър 1 г. Тъй като магистратурата ми е само 1 г., се притеснявам да изпратя само тази диплома, т.е. май ще трябва да изпратя до WES и двете. Мнения?
Нещо не ми се връзват нещата:
от една страна:
Note: All original academic documents submitted to WES with an apostille will be returned to the applicant upon completion of the evaluation.;
а от друга страна:
Do not send original translation documents as they cannot be returned.
(http://www.wes.org/ca/required/index.asp" )
Моля за разяснение от хора, които вече са изпратили документи до WES. Другото, което ме интересува, е дали документи трябва да се изпращат директно от ВУЗ-а.
Аз имам 2 дипломи - бакалавър 4 г. и магистър 1 г. Тъй като магистратурата ми е само 1 г., се притеснявам да изпратя само тази диплома, т.е. май ще трябва да изпратя до WES и двете. Мнения?
относно ВУЗА - искат подателят да е оттам. Аз какво направих - ангажирах Федекс, като ги пратих в СУ (аз плащам всичко предварително в техен офис, пратих ги и в БСУ в Бургас - те ги взеха от там, а аз уговорих предварително с учебен отдел. Може да кажете, че са студентска практика, така спестих много пари, наистина голяма сума. Имат намаление, ако се праща до Университет, а вие казвате, че пращате до институция, която евалюира дипломи и така.
Що се отнася до дипломите - да, връщат ги по куриер!
Ако пратите документи в оригинал - преписи - тях няма да върнат, а вместо това правите копия на дипломите си и с мокър печат на университета на английски: Вярно с оригинала!!
И внимавайте - да не е с черно мастило печатът, че аз се разправях 2 месеца с канадците. Чак от БСУ им писаха, че в такъв цвят им е официалният печат и няма как да го направят син, защото те се заядоха, че е копие. В такъв случай, веднага молите за писмо (най-добре вие си го напишете на английски предварително), което учебен отдел да добавят към пратката с обяснение, че официалният печат е с черно мастило.
Успех!
Аз нали съм с акъла си, си пратих дипломите на организация, която е за Бритиш Калъмбия...
хахах
Обаче пък за сметка на това ми ги приравниха 1:1, нещо, което не очаквах.
И друго, което направих още от тук - лицензирах се като професионалист, защото моята професия е със статут на Regulatory. Проверете кой издава лиценз и как се издава и се задействайте, така на пазара на труда ще е по-лесно.
Но си трябва канадски адрес, който да посочите.
Дано съм била полезна с поста си.
Ето така изглежда моята евалюирана диплома за Магистър:
http://desiteneva.blogspot.com/p/diplomas_23.html
Ако пратите документи в оригинал - преписи - тях няма да върнат, а вместо това правите копия на дипломите си и с мокър печат на университета на английски: Вярно с оригинала!!
И внимавайте - да не е с черно мастило печатът, че аз се разправях 2 месеца с канадците. Чак от БСУ им писаха, че в такъв цвят им е официалният печат и няма как да го направят син, защото те се заядоха, че е копие. В такъв случай, веднага молите за писмо (най-добре вие си го напишете на английски предварително), което учебен отдел да добавят към пратката с обяснение, че официалният печат е с черно мастило.
Успех!
Аз нали съм с акъла си, си пратих дипломите на организация, която е за Бритиш Калъмбия...

И друго, което направих още от тук - лицензирах се като професионалист, защото моята професия е със статут на Regulatory. Проверете кой издава лиценз и как се издава и се задействайте, така на пазара на труда ще е по-лесно.
Явно пак нещо не съм разбрал?!
Нали за да изпратим дипломите си за приравняване, трябва да бъдат заверени нотариално, да бъде поставен апостил от МОН и да са преведени от заклет преводач и чак тогава да се изпращат.
Или написаното в предният пост е друга практика, която се признава от канадците? И как университета където съм завършил ще се ангажира да ми изпраща дипломите където и да било?
Нали за да изпратим дипломите си за приравняване, трябва да бъдат заверени нотариално, да бъде поставен апостил от МОН и да са преведени от заклет преводач и чак тогава да се изпращат.
Или написаното в предният пост е друга практика, която се признава от канадците? И как университета където съм завършил ще се ангажира да ми изпраща дипломите където и да било?
Ти плащаш на Федекс да отидат до Университета и да ти вземат плика от канцеларията и да го доставят до където трябва. Така на мястото на подателя пише : "Свободен Университет, Долно Уйно, България"MDimitrov написа:Явно пак нещо не съм разбрал?!
Колкото и невероятно да взучи, в този свят тук Университетите го правят без да се обясняват - плащаш си съответната такса и ти пращат документите и до луната ако поискаш. Съответно местните агенции са свикнали да си получават академичните справки директно, а не през студента.
Здравей Леда,Leda78 написа:Колко парички те чарджнаха за всичките дипломи и може ли да споделиш, когато получиш документа от тях какво пише вътре... да сравня същото ли е като моетоivkonka написа:Благодаря ти, Леда!
А относно сроковете, да, ние се подготвяме за новата програма Express Entry. Тъй като мъжът ми е principal, ще се явява отново на изпит IELTS в началото на януари. На предишния изпит през април не му достигна 0,5 на един от модулите.Че се чудех - сега гледам колежи за доучване и искат диплома минала през WES, ама диплома за средно. Пратих тази за висше и я признаха, но се чудех, ако бях пратила всичките си дипломи, дали всичките щяха да ги евалюейтнат и на каква цена...
За евалюейшъна и на трите дипломи на мъжа ми платих 299 CAD (180 CAD за евалюейшъна + 75 CAD за UPS, другото са данъци)
В документа пише: CANADIAN EQUIVALENCY SUMMARY
Two master's degrees
И по-надолу вече са описани всичките му завършени образования, като срещу всяко едно пише:
Canadian Equivalency: Secondary school diploma
Canadian Equivalency: Bachelor's and master's degree
Canadian Equivalency: Masrer's degree
И трите му дипломи са в една и съща сфера.
Поздрави

Деси, благодаря за информацията!dteneva написа:относно ВУЗА - искат подателят да е оттам. Аз какво направих - ангажирах Федекс, като ги пратих в СУ (аз плащам всичко предварително в техен офис, пратих ги и в БСУ в Бургас - те ги взеха от там, а аз уговорих предварително с учебен отдел. Може да кажете, че са студентска практика, така спестих много пари, наистина голяма сума. Имат намаление, ако се праща до Университет, а вие казвате, че пращате до институция, която евалюира дипломи и така.
Успех!
Аз нали съм с акъла си, си пратих дипломите на организация, която е за Бритиш Калъмбия...хахах
Ти си изпращала дипломите си до друга организация, не до WES обаче. Аз съм се насочила към WES и се опитвам да разбера там как стоят точно нещата, за да не направя грешка при изпращането на документите.
Не ми стана ясно това: "Що се отнася до дипломите - да, връщат ги по куриер!
Ако пратите документи в оригинал - преписи - тях няма да върнат, а вместо това правите копия на дипломите си и с мокър печат на университета на английски: Вярно с оригинала!!" - кое връщат и кое не? Изпращам само копие на дипломите с мокър печат + преводи на английски, заверени с апостил, така ли? Преводите ми са нотариално заверени, бях ги правила през декември 2013 г. и ги имам готови сега. Към дипломите има Приложение (към всяка една от тях) с хорариум на дисциплините - брой лекции и упражнения, и оценките. Това е академичната справка, нали? И тя се изпраща. В самите преводи са прикрепени копия на оригиналните документи - върху тях ли трябва ВУЗ-ът да сложи мокър печат?
и до УЕС е така, питала съм, защото първо там щях да си пращам дипломите.
Пращате ОТ УНИВЕРСИТЕТА оригиналните си дипломи, заедно с копието, заверено от университета и с превода от заклет преводач и на което е сложен апостил. те връщат после само дипломите. Аз си сканирах всичко предварително.
Ето така би трябвало да изглежда преведена и с апостил диплома (плюс вашето копие, заверено от унито).
bachelor31.jpg:
http://dox.bg/files/dw?a=f495e64dfc"
bachelor21.jpg:
http://dox.bg/files/dw?a=a9920af821"
bachelor11.jpg:
http://dox.bg/files/dw?a=881d057def"
004_005.jpg:
http://dox.bg/files/dw?a=a4f149276f"
bachelor51.jpg:
http://dox.bg/files/dw?a=4d88d5610a"
Пак обяснявам, по-лесно:
1. Правите копие на дипломата (за евалюация само висшето, освен, ако не кандидатствате с дипломата от средно) - отивате в унито (или по куриер, след като сте се уговорили с учебен отдел с някоя лелка и после пращате до нея, с плик с адреса до вас, като сте платили предварително двупосочен куриер).Слагат ви печат на унито, плюс печат вярно с оригинала и подпис, на ВСЯКА страница на копието.
2. Отивате във фирма за преводи и легализация и си оставяте оригинала, копието и искате превод и легализация - плащате и чакате - за апостила те имат грижата, не вие.
3. Оригиналът, преведената и с апостил диплома, със закаченото копие към нея (фирмата за превод го прикача с печат) пращате (или отивате лично) до унито пак до същата лелка от учебен отдел, с която сте се уговорили да ви прати дипломата. Предполагам от УЕС ще искат и плик с адреса ви.
4. Звъните на ФедЕкс и им казвате да идат до адрес - уни... стая... г-жа... (така записват в товарителницата и излиза, че унито праща дипломата) и да вземат пратката ви. Аз лично спорих с тях за таксата, която ми намалиха почти с 40%, защото помолих да таксуват като студентска, не знам за вас дали ще е ок.
5. Отиват от куриерската фирма, взимат пратката, пращат до УЕС.
6. Вие сте си платили и си чакате услугата.
7. След известно време си получавате оригиналните дипломи на посочен от вас адрес.
Това е и успех!
Ако ви се налага вадене на дикталоскопски отпечатъци за криминал чек от друга страна, също мига да съм от полза, аз вадих от щатите.
там също има тънкости!
Пращате ОТ УНИВЕРСИТЕТА оригиналните си дипломи, заедно с копието, заверено от университета и с превода от заклет преводач и на което е сложен апостил. те връщат после само дипломите. Аз си сканирах всичко предварително.
Ето така би трябвало да изглежда преведена и с апостил диплома (плюс вашето копие, заверено от унито).
bachelor31.jpg:
bachelor21.jpg:
bachelor11.jpg:
004_005.jpg:
bachelor51.jpg:
Пак обяснявам, по-лесно:
1. Правите копие на дипломата (за евалюация само висшето, освен, ако не кандидатствате с дипломата от средно) - отивате в унито (или по куриер, след като сте се уговорили с учебен отдел с някоя лелка и после пращате до нея, с плик с адреса до вас, като сте платили предварително двупосочен куриер).Слагат ви печат на унито, плюс печат вярно с оригинала и подпис, на ВСЯКА страница на копието.
2. Отивате във фирма за преводи и легализация и си оставяте оригинала, копието и искате превод и легализация - плащате и чакате - за апостила те имат грижата, не вие.
3. Оригиналът, преведената и с апостил диплома, със закаченото копие към нея (фирмата за превод го прикача с печат) пращате (или отивате лично) до унито пак до същата лелка от учебен отдел, с която сте се уговорили да ви прати дипломата. Предполагам от УЕС ще искат и плик с адреса ви.
4. Звъните на ФедЕкс и им казвате да идат до адрес - уни... стая... г-жа... (така записват в товарителницата и излиза, че унито праща дипломата) и да вземат пратката ви. Аз лично спорих с тях за таксата, която ми намалиха почти с 40%, защото помолих да таксуват като студентска, не знам за вас дали ще е ок.
7. След известно време си получавате оригиналните дипломи на посочен от вас адрес.
Това е и успех!
Ако ви се налага вадене на дикталоскопски отпечатъци за криминал чек от друга страна, също мига да съм от полза, аз вадих от щатите.

dteneva написа:и до УЕС е така, питала съм, защото първо там щях да си пращам дипломите.
bachelor31.jpg:
bachelor21.jpg:
bachelor11.jpg:
004_005.jpg:
bachelor51.jpg:
Пак обяснявам, по-лесно:
Това е и успех!
Ако ви се налага вадене на дикталоскопски отпечатъци за криминал чек от друга страна, също мига да съм от полза, аз вадих от щатите.там също има тънкости!
Задължително ли е да има печат вярно с оригинала на униврерситета? Моята диполма е заверена нотариално - няма ли да го признаят (има апостил и заверка на превода във външно министерство)? Аз съм на етап изпращане в WES и не ми се иска да ми върнат документите и да плащам излишни такси. А относно куриерската услуга нещо не разбрах... може ли да се плати двупосочна такса за куриер до канада? Също така не ми е ясно предварително ли се плаща сумата за евалюейшъна или когато вече е готово от WES изискват каква сума да преведеш?
Не знам, а и сега се замислих, че не помня оригиналите с апостил дали ги пращах... по-добре да не объркам някого.