В България няма дясна партия – поне няма стабилна дясна партия. Реформаторският блок е просто приют за политици, които искат да покажат, че не са леви, а ГЕРБ ги бива само да се заяждат с откровените леви – БСП.
Сега да разясня. Дясната идеология и политика имат много разклонения и интерпретации, с голяма част от които аз не съм съгласен. Преди се наричах десен, мислех, че разбиранията ми за икономиката и въобще за функционирането на обществото са десни, но след повече четене, разговори, дискусии, спорове, установих за себе си, че не съм десен. Освен това дясното, особено в България, става толкова широка идеологическа платформа, че всеки сульо с лекота се настанява на него и води със себе си цяла тълпа от пульовци – което по български се нарича с гръмкото название "дясна партия". Така поне в моите очи "дясното" е калпава работа.
Аз определям себе си като либертарианец. Почитател съм на капитализма, Австрийската икономическа школа и Айн Ранд. И разбрах, че моите принципи и позиции не са особено по вкуса нито на левите, нито на десните. Преди се заблуждавах, че десните ще приложат поне част от мерките, които смятам за необходими за създаване на работеща икономика, но вече съм силно скептичен.
Но зарежете ме мен. Аз съм един шантав либертарианец, който признава само Айн Ранд и представителите на Австрийската икономическа школа и все нещо е недоволен. Да видим все пак има ли истинско дясно в България.
В разговорите по тази тема обикновено срещам 2 основни неща:
• Пълна икономическа, политическа и идеологическа неграмотност
• Вследствие от неграмотността, хаотично, наизустено лепване на етикети "десен" и "ляв".
Имам чувството, че за една голяма част от българите е достатъчно самата партия да се самообвяви за дясна или лява, и всичко е ясно – на това му се вика юнашко доверие. За по-мнителните българи обаче това не e достатъчно – ааа, те са стари кучета, лисици даже! Те искат допълнителна достоверност. Затова определят кой е ляв и кой е десен според това кого за какъв ще определят и обявят Гена Трайкова, Венелин Петков, Ани Салич, Юксел Кадриев. Няма да се учудя, ако за пълна сигурност относно ориентацията на оценяваната политическа сила, някои българи /и гласоподаватели за съжаление/, се облегнат на "експертното" мнение на Никол Станкулова.
Пояснявам, че сарказмът ми не е насочен към споменатите популярни личности, а към наивността на неграмотните гласоподаватели. За последните "дясното" е ГЕРБ, РБ и Атака, а лявото е БСП. Точка.
Тази точка обаче трябва да се превърне в удивителна, защото това са пълни глупости!
Вредно е да наричаш ГЕРБ, РБ и Атака десни, защото така ги противопставяш на БСП. И така влизаме във филма "От глупав по-глупав". Това объркване идва от заблудата, че дясното винаги е про-пазарно и про-капиталистическо, а лявото винаги е про-социално и про-социалистическо. И щом заговориш на някого за капитализъм или за либертарианство, в неговото съзнание се появява образът на Борисов като едно злобно чудовище!
Ще пренебрегна засега разликата между либертарианството и капитализма от една страна, и дясното от друга. Те са доста интересни и показват, че идейната палитра е доста по-пъстра, отколкото много хора си мислят. Но това е друга тема. Сега ще приема свързването на тези понятия с благородната цел да успокоя хората.
Спокойно, ГЕРБ не са десни, РБ не са десни, Атака пък е може би най-лявата партия на политическата сцена!
Логиката е относително проста.
Ако свързваш дясното със свободния пазар и капитализма, ясно се вижда, че нито една от популярните партии не е дясна – тоест не е про-пазарна и про-капиталистическа. И независимо, че някои партии се рекламират с десен профил, техните виждания за икономиката, които те също рекламират, като цяло, с незначителни изключения, са ЛЕВИ.
В България да си десен, означава да си леко в дясната част на левия политически спектър, а не да си в десния. Това си личи дори и да не се вглеждаш специално. Ето някои отчетливи признаци, които се виждат и с просто око:
http://vecherni-novini.bg/%D0%BF%D0%BE% ... 0%B0%D0%B4"
Леви-“десни”, леви-“десни”, и вървим назад
Леви-“десни”, леви-“десни”, и вървим назад
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.