Един от митовете за българската икономико

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
joro

Един от митовете за българската икономико

Мнение от joro »

http://www.google.com/publicdata/explor ... &ind=false"
Според повечето българи вкл. и голяма част от политиците България нищо не произвежда и нищо не изнася, че купуваме доматите на Турция и Западна Европа. Статистиката обаче показва съвсем друга картина. В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
7George

Re: Един от митовете за българската икономико

Мнение от 7George »

Много изнася, едва ли не 50%, и пак едвам връзва краищата. Не звучи добре. Не беше ли по-важен БВП на глава от населението?
Embrace your climate change!
joro

Мнение от joro »

7George написа:Много изнася, едва ли не 50%, и пак едвам връзва краищата. Не звучи добре. Не беше ли по-важен БВП на глава от населението?
В икономиката чудеса за един ден не стават. Все пак заплатите, макар и бавно се увеличават. Пенсиите замръзнаха, но това е заради по- ниската възраст за пенсиониране и по-ниската събираемост. Инвестициите по времето на Бате ви Бойко също са причина за по-ниския стандарт. Вместо за по-големи заплати и пенсии държавата даваше милиарди за магистрали и спортни зали. Само през миналата година всеки българин е дал по 600 лева за магистралите и софийското метро. Без тия строежи щеше да взимаме с 50 лева по-високи пенсии и заплати. Ако почнем да строим и Белене, направо ще го забелим :)
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

joro написа:......... В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Това изречение е лишено от смисъл.
България разчита основно на износ. Просто няма достатъчно дейности и потребление в самата държава, които да създават още бизнес, който пък да създава още БВП.
Та цитираното на мен ми говори по-скоро негативно.
pumpy

Мнение от pumpy »

joro написа: В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Което ще рече, че БВП ни е особено нисък и/или изнасяме стоки с много ниска добавена стойност.
А пък коментарите за 50 лева повече, ако не сме строили инфраструктура, просто не ми се коментират, но не могад се сдържа: ние сме характерни с това, че искаме да папаме и то сега и веднага, а за утре ще му мислим утре.....
Бойко по една или друга причина се замисли за инфраструктура и направи нещо по въпроса.
joro

Мнение от joro »

fighter написа:
joro написа:......... В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
България разчита основно на износ. Просто няма достатъчно дейности и потребление в самата държава, които да създават още бизнес, който пък да създава още БВП.
А защо тогава България внася повече стоки отколкото изнася? Явно има достатъчно потребление.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

joro написа:
fighter написа:
А защо тогава България внася повече стоки отколкото изнася? Явно има достатъчно потребление.
И какво значи повече - повече тона ли? Значи - внасяме по-евтини, отколкото изнасяме. Познайте откъде.
Embrace your climate change!
Аватар
plamsht

Мнение от plamsht »

pumpy написа:
joro написа: В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Което ще рече, че БВП ни е особено нисък и/или изнасяме стоки с много ниска добавена стойност.
А пък коментарите за 50 лева повече, ако не сме строили инфраструктура, просто не ми се коментират, но не могад се сдържа: ние сме характерни с това, че искаме да папаме и то сега и веднага, а за утре ще му мислим утре.....
Бойко по една или друга причина се замисли за инфраструктура и направи нещо по въпроса.
По скоро се насочи към строителството, защото там най-лесно се краде, т.е. фирмите (му?) изпълнители.Според мен той просто беше по гръмогласен.Тройната и те са бръмчали на същите далавери..Парите от ЕС за инфраструктура трябва да се усвояват...Не, че е Борисов голям строител.

Връзката м/у заплатите и магистралите не я виждам :fubar: .
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

joro написа: А защо тогава България внася повече стоки отколкото изнася? Явно има достатъчно потребление.
Защото не си ги произвежда сама. А потреблението какво да го коментираме? Аз сякаш не съм живял в България 38 години :)
При $55 млрд. БВП при 7,5 млн. население, твоите данни ми говорят точно това, че България е силно отворена и зависима от външните си пазари икономика. И че икономиката зависи изцяло от износа, и туризма. За съжаление отредено й е място да е винаги сред догонващите.
Аватар
спиро

Мнение от спиро »

pumpy написа: Бойко по една или друга причина се замисли за инфраструктура и направи нещо по въпроса.
тц, пумпалов не се е замислил, а го натисна германката.
егото е нетърпеливо, защото знае, че времето му е ограничено. комунизмът е търпелив, защото знае, че е вечен.
венсеремос, другари!
Публикувай отговор