Един от митовете за българската икономико
Един от митовете за българската икономико
http://www.google.com/publicdata/explor ... &ind=false"
Според повечето българи вкл. и голяма част от политиците България нищо не произвежда и нищо не изнася, че купуваме доматите на Турция и Западна Европа. Статистиката обаче показва съвсем друга картина. В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Според повечето българи вкл. и голяма част от политиците България нищо не произвежда и нищо не изнася, че купуваме доматите на Турция и Западна Европа. Статистиката обаче показва съвсем друга картина. В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Re: Един от митовете за българската икономико
Много изнася, едва ли не 50%, и пак едвам връзва краищата. Не звучи добре. Не беше ли по-важен БВП на глава от населението?
Embrace your climate change!
В икономиката чудеса за един ден не стават. Все пак заплатите, макар и бавно се увеличават. Пенсиите замръзнаха, но това е заради по- ниската възраст за пенсиониране и по-ниската събираемост. Инвестициите по времето на Бате ви Бойко също са причина за по-ниския стандарт. Вместо за по-големи заплати и пенсии държавата даваше милиарди за магистрали и спортни зали. Само през миналата година всеки българин е дал по 600 лева за магистралите и софийското метро. Без тия строежи щеше да взимаме с 50 лева по-високи пенсии и заплати. Ако почнем да строим и Белене, направо ще го забелим7George написа:Много изнася, едва ли не 50%, и пак едвам връзва краищата. Не звучи добре. Не беше ли по-важен БВП на глава от населението?

Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Това изречение е лишено от смисъл.joro написа:......... В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
България разчита основно на износ. Просто няма достатъчно дейности и потребление в самата държава, които да създават още бизнес, който пък да създава още БВП.
Та цитираното на мен ми говори по-скоро негативно.
Което ще рече, че БВП ни е особено нисък и/или изнасяме стоки с много ниска добавена стойност.joro написа: В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
А пък коментарите за 50 лева повече, ако не сме строили инфраструктура, просто не ми се коментират, но не могад се сдържа: ние сме характерни с това, че искаме да папаме и то сега и веднага, а за утре ще му мислим утре.....
Бойко по една или друга причина се замисли за инфраструктура и направи нещо по въпроса.
А защо тогава България внася повече стоки отколкото изнася? Явно има достатъчно потребление.fighter написа:Това изречение е лишено от смисъл.joro написа:......... В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
България разчита основно на износ. Просто няма достатъчно дейности и потребление в самата държава, които да създават още бизнес, който пък да създава още БВП.
И какво значи повече - повече тона ли? Значи - внасяме по-евтини, отколкото изнасяме. Познайте откъде.joro написа:А защо тогава България внася повече стоки отколкото изнася? Явно има достатъчно потребление.fighter написа:Това изречение е лишено от смисъл.joro написа:......... В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
Embrace your climate change!
По скоро се насочи към строителството, защото там най-лесно се краде, т.е. фирмите (му?) изпълнители.Според мен той просто беше по гръмогласен.Тройната и те са бръмчали на същите далавери..Парите от ЕС за инфраструктура трябва да се усвояват...Не, че е Борисов голям строител.pumpy написа:Което ще рече, че БВП ни е особено нисък и/или изнасяме стоки с много ниска добавена стойност.joro написа: В сравнение със страни като Германия, Русия, Китай, САЩ нашата родина изнася много повече стоки като процент от БВП.
А пък коментарите за 50 лева повече, ако не сме строили инфраструктура, просто не ми се коментират, но не могад се сдържа: ние сме характерни с това, че искаме да папаме и то сега и веднага, а за утре ще му мислим утре.....
Бойко по една или друга причина се замисли за инфраструктура и направи нещо по въпроса.
Връзката м/у заплатите и магистралите не я виждам

Защото не си ги произвежда сама. А потреблението какво да го коментираме? Аз сякаш не съм живял в България 38 годиниjoro написа: А защо тогава България внася повече стоки отколкото изнася? Явно има достатъчно потребление.

При $55 млрд. БВП при 7,5 млн. население, твоите данни ми говорят точно това, че България е силно отворена и зависима от външните си пазари икономика. И че икономиката зависи изцяло от износа, и туризма. За съжаление отредено й е място да е винаги сред догонващите.
тц, пумпалов не се е замислил, а го натисна германката.pumpy написа: Бойко по една или друга причина се замисли за инфраструктура и направи нещо по въпроса.
егото е нетърпеливо, защото знае, че времето му е ограничено. комунизмът е търпелив, защото знае, че е вечен.
венсеремос, другари!
венсеремос, другари!