Za kreditnata karta i podpisa

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Za kreditnata karta i podpisa

Мнение от bliasaka »

Zashto kogato pazaruvash s kreditna karta dokazvash,che si ti s edin prost podpis,a kogato pazaruvash s debitna vavejdash PIN-a si?
Ne smiatate li,che tazi otorizacia s podpisa e napravena narochno za da se chustvash nesiguren s kreditnata karta?Kakvo mu e tolkova trudnoto vmesto podpis da se izpolzva PIN pri pazaruvane s kreditna karta.
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

Аз чух, че ще въвеждат ПИН и кредитните карти.
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Мнение от bliasaka »

Dano da go vavedat.A kade si go chula,ako ne e taina?
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

Eдин приятел ми го каза преди 2-3 месеца, не съм го прочела черно на бяло все още.
Мойте подписи вече са се изтъркали и непрекъснато ми правят проблем по магазините, обаче като ме мързи да си подменя картите... :roll:
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Че на мен обикновенно ми връщат картата преди да съм се разписала.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

ами защото (спекулирам в момента):
1. обикновено на кредитната карта имаш повече пари които могат да бъдат изтеглени, отколкото на дебитната, затова и защитата им трябва да е по-сериозна (пин-а всеки може да ти го тафне);
2. не знам за канада как е, но в щатите с измамите с кредитни карти се занимава фбр (т.е. сериозна работа е), и имайки ти подписа могат да свършат доста повече работа.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
Koko

Re: Za kreditnata karta i podpisa

Мнение от Koko »

bliasaka написа:Zashto kogato pazaruvash s kreditna karta dokazvash,che si ti s edin prost podpis,a kogato pazaruvash s debitna vavejdash PIN-a si?
Ne smiatate li,che tazi otorizacia s podpisa e napravena narochno za da se chustvash nesiguren s kreditnata karta?Kakvo mu e tolkova trudnoto vmesto podpis da se izpolzva PIN pri pazaruvane s kreditna karta.
Всъщност и ПИН кода си е вид подпис, но наистина не се знае кой от двата варианта - собственоръчен подпис или набиране на ПИН номер - е по-сигурния и безопасен вариант при плащане. Напоследък май доста зачестиха случаите на кражби на ПИН номера и фалшифицирането на дебитни карти.
А ПИН номера за кредитните карти има и в момента, но се използват само в ограничени случаи - например ако искаш да изтеглиш или внесеш пари в брой с кредитна карта през банкомат - единствения начин да го направиш е ако имаш ПИН номер за кредитната си карта.
Ако нямаш ПИН номер за кредитната си карта, накарай чиновниците от банката ти да ти направят - сигурен съм че е възможно, но дори и да имаш ПИН номер, много рядко ще го ползваш.
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Мнение от bliasaka »

Razbira se,che PIN-a e mnogo po-siguren ot podpisa.Kak izobshto moje da se podlaga na diskusia tova neshto?Ta vsiako dete shte ti izimitira podpisa.Da ne govorim,che v 90% ot sluchaite na kasata izobshto ne ti gledat podpisa.PIN-a mojesh da go promeniash vseki den,ako iskash.A podpisa? :wink: Tova s podpisa e izmishliotina.Spored men e napraveno narochno.Za da moje kato ti izchezne neide kreditnata karta i ti bade iztochena da ima niakoi otgovoren za parite.Po-tochno za tiahnoto vrashtane.A v sluchaite otgovornia e sobstvenika na kartata.Ti.
Znam mnogo dobre,che mojesh da imash PIN na kartata.PIN-a se izpolzva za cash advance.Imah predvid kogato pazaruvash v magazin vmesto da se podpisvash na kasovata belejka (koeto moje da go napravi vseki) da vavejdash PIN.Ne niakakav tap podpis.
Аватар
No667

pari

Мнение от No667 »

Ima mesta deto kasierkata e tolkova ottegchena,che ne i puka,markira pokupkite,skanira kartata i mi q vrashta bez da gleda podpisa,posle se razpisvam na belejkata i vsichko e OK.
I da polzvam chijda karta,na magazina kakvo im puka,nali e plateno,da se opravia potarpevshia
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Molson

Мнение от Molson »

podpisa go iskat za da moje da se otorizira tranzakciata, inache bez vashe odobrenie (podpisa) niama kak da ti iztegliat parite po fakturata(kasovata belejka) ot tvoia credit account po kartata ti. mislia che e po-dobre s podpis otkolkoto vseki pat da si nabirash pin koda. po-praktichno i estestveno e.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

ne sam advokat no mislia che ako niakoi se podpishe vmesto drug tova e impersoancia na drugo lice i e po strogo podsadimo
s pin e identifikacia no ne e ravnostoen na podpis i sledovatelno da izpolzvash na drug chovek pina ne e sashtoto prestaplenie.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bliasaka написа:Razbira se,che PIN-a e mnogo po-siguren ot podpisa...
Напротив - ако се стигне до оспорване на транзакция, по никакъв начин не може да се докаже кой е набрал PIN-а, докато подписа може да се анализира и (в повечето случаи) да се определи дали е поставен от притежателя на картата или не. За банките подписа винаги е бил, и все още е, най-сериозната и надеждна форма на идентификация.
:beer: :beer:
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

VanBC написа:
bliasaka написа:Razbira se,che PIN-a e mnogo po-siguren ot podpisa...
Напротив - ако се стигне до оспорване на транзакция, по никакъв начин не може да се докаже кой е набрал PIN-а, докато подписа може да се анализира и (в повечето случаи) да се определи дали е поставен от притежателя на картата или не. За банките подписа винаги е бил, и все още е, най-сериозната и надеждна форма на идентификация.
:beer: :beer:
I second this!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Мнение от bliasaka »

KolioBalkanski написа:ne sam advokat no mislia che ako niakoi se podpishe vmesto drug tova e impersoancia na drugo lice i e po strogo podsadimo
s pin e identifikacia no ne e ravnostoen na podpis i sledovatelno da izpolzvash na drug chovek pina ne e sashtoto prestaplenie.
Vij za tova ne se biah setil.Moje bi si prav.
Заключено