Демократичен Квебек забранява писането на английски вФейсбук

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Демократичен Квебек забранява писането на английски вФей

Мнение от ivandaman »

borismorev написа:
А относно френския език и неговата защита, само си помислете вие как бихте се чувствали като езиково (и донякъде културно) малцинство в собствената си държава.
Питай повечето англо-говорящи във Ванкувър.. ?? В много райони надписи на официални езици няма...
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
balbi

Мнение от balbi »

Pointzero написа:Затова, (след като се задават нови избори, спред коментарите, че "бюджетът" ще пропадне) - дайте да гласуваме за която и да е партия, но само не и PQ. F**ck Мароа! F**ck PQ!!!

:y:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Всъщност в самото заглавие на темата няма много истина.
На Квебек не му дреме на какъв език пишем вФейсбук. Дали е на английски, монголски, или клингонски. Няколко по-националистично настроени квебекари обаче искат бизнес рекламите във ФБ, насочени към тях да се изписват и на френски. Дали се радват на малкото оставаща им власт, или всъщност са провокатори, подронващи авторитета на PQ с крайности можем само да гадаем.

Ясно е, че ако се дразнят може просто да не четат, но предполагам, че собственичката ги е "френднала" и те са раздразнени от окупаторския спам.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

borismorev написа: А относно френския език и неговата защита, само си помислете вие как бихте се чувствали като езиково (и донякъде културно) малцинство в собствената си държава.
Ами питай българските турци какво им е на хората.
А аз не съм ли в собствената си държава :)? Стига с това имигрантско мислене, нямате ли самочувствие на граждани?
borismorev написа: (и донякъде културно) малцинство
поправка:
некултурно малцинство :lol:
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
davidT

Мнение от davidT »

ablood написа:
ablood,zemonti или там който и да си.Нямаше да отговарям на форумен плъх като теб но айде :D

Написано е "вФейсбук" а не"в Фейсбук" понеже в заглавията на темите има ограничения в броя букви

А ти,господин селянин от село Лавал , вместо да киснеш по цял ден във форумите и да спориш с децата http://forums.data.bg/index.php?showtop ... ry15749214"

като един зрял "мъж" :D сподели това време със семейството си, в частност с жена ти ,да не го сподели тя с някой друг :D
"Mатематически гарантирано е,че Биткоин e обречен"
Powered by Мосю Geek
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Баси и елементарното джудженце! И това ми тръгнало да критикува? :fubar:
Заглавието може да се пренесе и на друг ред. Все пак говорим за езици, за да сме точни.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
dea

Мнение от dea »

davidT написа:По лошото е, че в която и държава от Белия свят да беше станало подобно нещо ,щеше да има стачки,протести,искане за оставки и т.н.
Защо не вземеш да организираш ТИ един протест?
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

davidT написа:По лошото е, че в която и държава от Белия свят да беше станало подобно нещо ,щеше да има стачки,протести,искане за оставки и т.н.
Ами в държавите от белия свят такива първобитни изцепки не стават.Стават само при радикалните ислямисти,като Иран например
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

davidT,

Виж ми подписа!
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

Guinness написа:
Ами в държавите от белия свят такива първобитни изцепки не стават.Стават само при радикалните ислямисти,като Иран например
Съгласен съм.
Най-жалкото е че на работа англофоните не смеят да коментират тази новина, или ако го правят се опитват да обосновят поведението на езиковата полиция. Накря излиза, че имигрантите сме по-куражлии от другите граждани.
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

А и да допълня, в една НОРМАЛНА държава няма да има стачки нито митинги.
В една нормална държава би имало... държавност, която брани гражданите си от потъпкването на човешките им права. В нормалната държава, няма да има нужда от каквито и да демонстрации защото на този етап би се намесила властта и би накалаза или напълно разпуснала т.нар. езикова полиция.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Нещо ни се разминават разбиранията за "нормална".
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

В "нормалните" според представите на някои държави имаше задължително изучаване на руски език в училищата без наличието на руски етнос в последните, изискващ познания по този език. :|
По отношение на протестите на англофони...Имаше протестиращи англофони преди време, най-вече заради надписите в търговските центрове. Повечето, които по собствена воля живеят и развиват бизнес в Кебек, говорят идеално и двата езика и това го намирам за съвсем нормално, имайки предвид особения езиков статут, с който се ползва тази провинция. Така че прокламациите за стачки и протести ми се виждат прекалени.А това че ние имигрантите сме били повече граждани от хора, родени тук в англофонска среда са меко казано врели - некипели. Имало е конфликт на интереси, има все още и ще продължава да има. Ние обаче като имигранти, идващи по Кебекската процедура стъпваме на Канадска земя с ясното съзнание, че трябва да зачитаме определени условия. А на който не му харесва има избор да пътува всеки ден до офиса си по 2-3 часа или дори да се премести в друга провинция. Аз лично нямам проблеми нито с френския, нито с английския....А и тук надали ще отворят специално за моите деца българска паралелка, както отварят за русначетата по Черноморието ни, щото политиците не са дупедавци. ...Случили сме на много запечена по отношение на национализма леля, ама тя е законно избрана. Като не ви харесва, гласувайте заедно със същите тези англофони и се борете по демократичен път. Няма никакъв смисъл да пишем N на брой страници (същата работа като с бурките и забрадките)....Баси! |(
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ако се съберат 8 деца за паралелка и се пусне желание за паралекла на български, ще отворят такава.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Official Language Act (Quebec)
The Official Language Act of 1974 (French Loi sur la langue officielle), also known as Bill 22, was an act of the National Assembly of Quebec, commissioned by Premier Robert Bourassa, which made French the sole official language of Quebec, Canada. Provincial desire for the Official Language Act came after the repeal of Bill 63. It was ultimately supplanted by the Charter of the French Language (also known as Bill 101) in 1977, which imposed French as the only language for advertising and education (with many exceptions).
No Comment!

Никъде не е казано, че Facebook има право на изключение - явно някой го тълкува като реклама на "територията" на Кебек.
Предполагам, че никой не протестира по улиците, за да не "разгневи народа, т.е. кабекарите" (Nestlé boycott).

Близо 40 години, по една или друга причина, Канада, си затваря очите.
На канадците може и да им е писнало от Кебек (A quarter of Canadians would vote to kick Quebec out of Confederation: survey), ама явно на управляващите им отърва.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Публикувай отговор