Network and Hardware поддръжка

Купувам-Продавам.Обяви за работа. Квартири.
Публикувай отговор
pumpy

Network and Hardware поддръжка

Мнение от pumpy »

Не знам да ли заглавието ми е правилно, но дай да видим дали ще се получи нещо.
С няколко думи: искам да си инсталирам няколко work stations в офиса. Денталния ми софтуер ще го инсталират от фирмата производител, но аз си нямам никаква представа за окабеляването и евентуалното поддържане на тази система, веднъж тръгнала. Та въпроса ми е в три части:
- някой да ми даде оферта за окабеляване и инсталиране на хардуера; (Ако си струва ще ви летя до Форт Нелсън за работата). За тази част някой от "моя вилает(Едмонтън, Калгари, Ванкувър)" има по-голям щанс определно заради самолетния билет
- консултация за избиране на съответния хардуер, имам спецификации на фирмата, но те не ми говорят особено много. До сега винаги съм купувал компютри само за лична употерба и не съм обръщал особено внимание на това, какво представляват като система;
- последваща поддръжка на тази мрежа, стига това да може да става от разстояние; (това може и да не е свързано в първата част)
Предпочитам на лични или по телефона, Иво. Благодаря
Аватар
c200

Re: Network and Hardware поддръжка

Мнение от c200 »

Евтин вариант - 3-4 машини за по $500 (refurbished, Tiger Direct) + wireless router + NAS (за backup) + какъв да е лазерен принтер. Хардуерна подръжка - без такава, просто се купува една машина повече за замяна. Другото да го мисли софтуерната фирма, със сигурност предлагат подръжка на продукта си. Общо - не повече от 2К + продукта.

Ако искаш от скъпото , приготви си едни 2-3К на работно място, може и плюс, абонамента за подръжката отделно. Ще пратят техници с камион на място, ще говорят за 365/24/7 съпорт и т.н.

Аз гласувам за евтиния вариант, няма кого да впечатлиш на север.
Любопитен съм - като колко излиза зъболекарски софтуер на работно място? $500?
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
pumpy

Мнение от pumpy »

c200 написа:Евтин вариант - 3-4 машини за по $500 (refurbished, Tiger Direct) + wireless router + NAS (за backup) + какъв да е лазерен принтер. Хардуерна подръжка - без такава, просто се купува една машина повече за замяна. Другото да го мисли софтуерната фирма, със сигурност предлагат подръжка на продукта си. Общо - не повече от 2К + продукта.

Ако искаш от скъпото , приготви си едни 2-3К на работно място, може и плюс, абонамента за подръжката отделно. Ще пратят техници с камион на място, ще говорят за 365/24/7 съпорт и т.н.

Аз гласувам за евтиния вариант, няма кого да впечатлиш на север.
Любопитен съм - като колко излиза зъболекарски софтуер на работно място? $500?
Адаш, благодаря за съветите. Това за резервната машина в много добра идея и ще го направя.
Относно цената на софтуера - 160 кинта на месец поддръжка. Самия лиценз за 5 работни станции и до 7 потребителя е 10к. Аз имам 6 работни станции и ще видя как ще се пазаря за шестата.
grozdan

Мнение от grozdan »

Относно окабеляването - може да бъде много евтино или много скъпо. Скъпия вариант е с кабели в стената, излизат на жакове/портове до всяка машина, имат си номерца и patch панел. Цената мисля е някъде към $5к с работата и материалите. Това за Монреал. Не ти го препоръчвам, сериозна инвестиция си е и трябва да си сметнеш за колко време ще я избиеш.

Евтиното окабеляване си го правиш сам. Купуваш си едно руло от TigerDirect, клещи за кримпване и накрайници. Печатиш си една диаграма как да свършеш кабелите. Ще ти е нужна също рулетка. Сядаш един ден и криво-ляво ще си направиш сам кабелите. Слагаш ги по ъглите да не се виждат и когато си щастлив от постигнатия резултат си купуваш или кабелни канали или ... кукички с пиронче (забравих как точно се казваха).

Най-евтин вариант както c200 казА - Wi-Fi. Задължително ще ти трябва адаптер за компютрите. Недостатък е, че може да има интерференция с медицинското оборудване. В нашта лаборатория не е проблем, но за дентал не знам.
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Значи сменяме уравнението. Отказваме се от wireless. За принтерите, машините и суичовете предвиждаме малко излишък, защото идването на техник по спешност дотам ще да е трудна и скъпа работа.

7 машини с мониторите, за препоръчване поне Windows 7 64-bit (да се провери важния софтвер дали ще хареса 64-битова ОС) - около 3-4К.
Един 24-портов гигабитов суич - $200 - $300 (даже още по-добре 2 по 12 порта с цел redundancy). Два лазерни принтера, мултифункционални (със скенер) - няма значение какви, да кажем по $200 единия. Окабеляване от местния техник на Бел (или който и да е местен компютърджия) - тук не знам колко ще те сурвакат за 10-12 поста (принтери и машини), да кажем 1-2 К , но всякак е по-добре отколкото да викаш външна фирма.
Според мен 5-6К трябва да стигнат за машинариите. Хайде до 8К за всеки случай.
Тоз съпорт за $160 на месец на машина ли е или за всичките? Ако е за всичките - евтинко, ако е на машина - възскъпо, но все едно, не изглежда да имаш избор.
Аватар
ioiobg

Мнение от ioiobg »

може и хибрид между wireless-a и окабеляването - с powerline адаптори (500mbps и повече) който се включват в контактите и трафика минава по ел.мрежа
DISCO до зори!!!
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

ioiobg написа:може и хибрид между wireless-a и окабеляването - с powerline адаптори (500mbps и повече) който се включват в контактите и трафика минава по ел.мрежа
Това е нещо ново за мен.. Ще трябва да го поразуча. Ако работи както си го представям може да се окаже доста добро решение за small office solution.
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
c200

Мнение от c200 »

500 Mbit на книга = 40-50 Mbit в реални условия (6-7 метра между 2 стаи на същия етаж, къща с ел.инсталация на поне 20-30 години) , имам такова в къщи. Идеално за филми, да свържеш някой дивайс с телевизора и т.н. Но за Small Office не го виждам, освен ако не е много малък, 2-3 машини в 2 съседни стаи, не повече. Може да работи и супернестабилно заради проблеми с инсталацията, но няма как да се разбере преди да се пробва на място.
Връзката при мен е стабилна, бавна, но доста по-добре от wireless. Гледам сега рекламират вече 1 Gbit Powerline, ще рече при моите условия до 100 Mbit, което не е зле.
Аватар
ioiobg

Мнение от ioiobg »

Най добре да купи от магазин където лесно се връща в случай че не върши работа
DISCO до зори!!!
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

c200 написа:500 Mbit на книга = 40-50 Mbit в реални условия (6-7 метра между 2 стаи на същия етаж, къща с ел.инсталация на поне 20-30 години)
Абсолютно ... мога да го потвърдя от личен опит. 100 Mbps ще стигнеш при почти "идеални" условия - без никакви разклонители, сравнително нова къща/ел. инсталация и т.н. Аз се отказах от това нещо, защото ми даваше точно същата скорост, колкото и 100%-ов WiFi.
Точно същото важи и за всякаквите измислени WiFi extenders, boosters и т.н., които имам - не вършат почти никаква работа.
Публикувай отговор