Защо бъдещият ми наемодател иска да знае годишния ми доход

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Marto

Re: Защо бъдещият ми наемодател иска да знае годишния ми дох

Мнение от Marto »

Toto_K написа: след като пича, който ще ни преотдаде под наем ще си остане отговорен за плащанията на наема ???
Нещо не си разбрал като хората. Но и дори този пич да се е навил да ви гарантира на практика наема, хазяина иска да избегне въобще да му се наложи някой ден да гони Михаля. Толкова ли е трудно да го разбереш?
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Kiro - много уместно включване за SIN-а

Новодошлите да запомнят следното правило - когато ви питат за сина - питате - а това изисква ли се по закон ? Ако отговорят - не, казвате - ми добре, предпочитам да не го давам тогава. Разбира се на работодателя не го задавайте въпроса, при него се изисква.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Toto_K

Мнение от Toto_K »

pumpy написа:...Ако си готов да плащаш, до сега да си наел жилището, което искаш. Успех
Ами пич, точно тук е проблемът ми. Готов съм да плащам, но хазяинът не иска да съм аз, този който ще му плаща, щото нямам онова, което той е свикнал да вижда - кредитна история. Имам куп други по-добри неща, но хазяниа нали е умен - не ще и да знае за тях. Не мога да ти го обясня по по-прост начин.

Нека се опитам да успокоя жалещите ме - няма да се разрева, че системата била еди какава си. Но не разбирам защо я зашитавате с такъв плам, след като очевидно би могла да е и по-добра за наемателите, каквито предполагам са по-голямата част от хората във форума?
Toto_K

Мнение от Toto_K »

Marto написа:
Toto_K написа: след като пича, който ще ни преотдаде под наем ще си остане отговорен за плащанията на наема ???
Нещо не си разбрал като хората. Но и дори този пич да се е навил да ви гарантира на практика наема, хазяина иска да избегне въобще да му се наложи някой ден да гони Михаля. Толкова ли е трудно да го разбереш?
Марто, от всичко което съм чел до тук оставам с впечатлението, че при така наречения SUBLET аз ще си имам договорче с пича, от когото ще наема, и ще му плащам на него, а той от своя страна ще си плаща на първоначалния LANDLORD. Или казано по друг начин, пича от когото ще наема ще ми стане LANDLORD, и в същото време ще плаща на самия LANDLORD. Мога да ти пратя и линкчетат на страниците от които съм чел.
Toto_K

Мнение от Toto_K »

Rall написа:Мога да говоря от собствен опит в Квебек не знам дали е по-различно в другите провинции. Значи два пъти споменаваш, че ако намериш човек на който да преотдадеш апартамента, все още си вързан със задължения към собственика, провери дали наистина е точно така! В Квебек имаш две опции, да преотдадеш апартамента на трето лице(в този случай имаш задължения към собственика) , или другата възможност е да преодстъпиш договора на друго лице( в този случай наемодателя трябва да го одобри, но след като го направи ти вече нямаш никакви задължения към него!) Опита ми е пресен от това лято. Отне ми 2 месеца да намеря кандидат които беше одобрен. Т.е. ако бях във Франция щеше да ми отнеме 3 с предизвестие. Не се плаши гявола не е толкова черен... :-)
Здравей Rall,
От скромните ми проучвания по въпроса мога да потвърдя, че и в Нова Скоуша правилата са същите. Има два начина - точно както си ги описал. А относно Франция - и там правилата имат изключения. Ако беше там и искаше да си смениш квартирата, защото са ти преместили работата, или защото си изгубил работата си, или защото си си намерил работа след като си бил безработен предизвестието ти щеше да е само 1 месец. Има и други изключения, но не мисля че има смисъл да ти ги редя след като никой от нас не е във Франция. Инак дявола тепърва ще видим колко е черен. Но звучи обнадеждаващо, че не е толкова черен :)

Поздрави!
speedy

Мнение от speedy »

Не знам дали е така само в Онтарио, но поне до преди десетина години, едногодишният договор реално беше за първата година. Ако не се преподпише отново, можеш да останеш, но наемът става месец за месец.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Toto_K написа:
Marto написа:
Марто, от всичко което съм чел до тук оставам с впечатлението, че при така наречения SUBLET аз ще си имам договорче с пича, от когото ще наема, и ще му плащам на него, а той от своя страна ще си плаща на първоначалния LANDLORD. Или казано по друг начин, пича от когото ще наема ще ми стане LANDLORD, и в същото време ще плаща на самия LANDLORD. Мога да ти пратя и линкчетат на страниците от които съм чел.
Аз ти казвам, че пичът ако има поне малко акъл, няма да се съгласи на sublet/sublease, a ще настоява за assignment of lease, поемане на договора от твоя страна и пълно освобождаване от негова. Представяш ли си някой да поеме такъв ангажимент към непознати с потенциал да му струва хиляди? Дори и да сте си говорили за sublease и дори да сте разбирали под термина едно и също (и правилното) нещо, най-малкото сте си правили сметките без кръчмаря.

Със сигурност мога да ти кажа, че една от големите компании за недвижимости във вашия регион изрично, с дебели подчертани думи в договора забранява subleases. Фактът, че хазяина е настоявал да те провери до 9то коляно също е индикация, че ако беше станало, твоето щеше да е точно assignment.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Toto_K написа: Нека се опитам да успокоя жалещите ме - няма да се разрева, че системата била еди какава си. Но не разбирам защо я зашитавате с такъв плам, след като очевидно би могла да е и по-добра за наемателите, каквито предполагам са по-голямата част от хората във форума?
Тъй като нито те жаля, нито защитавам системата, но явно писах нахалост и си губих времето, аз спирам дотук. Някои хора просто нямат усет кой има искрено желание да им помага и кой няма.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

optics написа:Някои хора просто нямат усет кой има искрено желание да им помага и кой няма.
Придобиването на опит в различна среда за хора които искат всичко да става по техния начин е най-добре да бъде лично. Като започне да става невъзможно или много скъпо може да си преразгледа критериите и наистина да потърси помощ или съвет. За момента не виждам той да търси такава, а предимно недоволства от някакви различия с друг свят с който бил свикнал.
Toto_K

Мнение от Toto_K »

Marto написа:
Toto_K написа:
Marto написа:
Аз ти казвам, че пичът ако има поне малко акъл, няма да се съгласи на sublet/sublease, a ще настоява за assignment of lease, поемане на договора от твоя страна и пълно освобождаване от негова. Представяш ли си някой да поеме такъв ангажимент към непознати с потенциал да му струва хиляди? Дори и да сте си говорили за sublease и дори да сте разбирали под термина едно и също (и правилното) нещо, най-малкото сте си правили сметките без кръчмаря.

Със сигурност мога да ти кажа, че една от големите компании за недвижимости във вашия регион изрично, с дебели подчертани думи в договора забранява subleases. Фактът, че хазяина е настоявал да те провери до 9то коляно също е индикация, че ако беше станало, твоето щеше да е точно assignment.
Тук си прав. Подозирам, че пича сам не знае какво точно предлага. Струва ми се, че иска да се отърве изцяло от договора си, но ми го представя по друг начин. Не е съвсем наясно момчето. Аз му разясних разликите и го помолих да ми прати договора си, за да видя какво можем и какво не можем да направим, но до момента няма отговор.

Инак не виждам защо пичът да не поеме риска да се довери на непознат. Така и така няма да живее в жилището, така и така ще трябва да плаща наем, въпреки, че няма да го ползва. Не виждам какво рискува, ако го даде аз да го ползвам. Може само да спечели - да аз да му плащам и той да си плаща на ландлордчето. Само дето ламдлордчето не му изнася. Между другото ландлордчето е почти размислил, само дето ми предлага друго апартаментче, което е свободно. Не иска да ме изпусне, но не иска да изпусне и пича.
Toto_K

Мнение от Toto_K »

optics написа:
Toto_K написа: Нека се опитам да успокоя жалещите ме - няма да се разрева, че системата била еди какава си. Но не разбирам защо я зашитавате с такъв плам, след като очевидно би могла да е и по-добра за наемателите, каквито предполагам са по-голямата част от хората във форума?
Тъй като нито те жаля, нито защитавам системата, но явно писах нахалост и си губих времето, аз спирам дотук. Някои хора просто нямат усет кой има искрено желание да им помага и кой няма.
Оптикс, не разбрах с какво те засегнах? Не смятам че съм те засегнал, особено след като сам казваш, че ти не си ме жалил и не си защитавал системата. Все пак извинявай, ако с нещо съм те засегнал. А това, че с други драскачи си обясняваме това и онова по форума - това е друга работа.

Поздрави
dea

Мнение от dea »

Едногодишният договор защитава наемателя:
1) че ще има осигурено жилище за 1 година
2) че няма да му бъде увеличаван наема за срока на договора
3) дава му възможност да си планира разходите
В сградата, където живея има наематели от 20 и повече години. Ако законът позволяваше да се сключва дългосрочен договор, примерно за 10 год, много наематели биха се възползвали за да си осигурят жилище с фиксиран наем. Така, че в заключение бих казала: 1 год. за някои е много кратък срок, зависи от гледната точка.
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
pumpy

Мнение от pumpy »

yahoo написа:
optics написа:Някои хора просто нямат усет кой има искрено желание да им помага и кой няма.
Придобиването на опит в различна среда за хора които искат всичко да става по техния начин е най-добре да бъде лично. Като започне да става невъзможно или много скъпо може да си преразгледа критериите и наистина да потърси помощ или съвет. За момента не виждам той да търси такава, а предимно недоволства от някакви различия с друг свят с който бил свикнал.
:y: :y: :y:
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Системата в Канада не е правена за пришълци, а за местни елементи, които: първо ще живеят с родителите си, после в бейзмънт или дупка в която никой друг не ще, после в по-приличен апартамент, градейки кредитна история и увеличавайки дохода си, пълзейки нагоре в обществената стълбица и очите на другите. Фигуративно казано. Парашутистите не ги обичат. Да, и в Халифакс възможностите са по-ограничени може би.

В Калгари е "по-зле": в типичния случай новият наемател, след като е одобрен и мине съответните проверки, връчва на Хазаина 12 преподписани чека с дати 1-во число на следващите чесеци и заживява щастливо в новото семейно гнездо. А, не - почва да си прекарва газ, телефон, интернет, ток - прави си пак акаунти, някои от горните капиталисти могат да искат и депозит, ако им се видиш неблагонадежден.
Недоволните могат да мърдат... правейки по-голям кеф на Лендлорда или да си купят свое жилище. А там, на Изток, е някакъв социализъм...
8)
Embrace your climate change!
borismorev

Мнение от borismorev »

Тото_К

Мисля че сме в доста сходна ситуация. Аз пристигнах в Канада преди около месец и си търсех жилище без кредитна история. И аз дойдох заради хубава оферта за работа, така че си работя от самото начало
Освен това сам живял доста време във Франция преди това, така че и там познавам нещата :)

Относно едногодишния договор ще те посъветвам да погледнеш в Nova Scotia Tenancy Act. Хазаите трябва да го спазват (и наемателите също). В този за Alberta пише че ако си прекратиш наема преди изтичането на срока даваш 1 месец предизвестие. Оставаш длъжен за оставащите месеци на договора, но в момента в които жилището има нов наемател вече не си длъжен за нищо. Хазаина трябва да търси активно нов наемател след като ти си пуснал предизвестие. Това е горе-долу успокоително и винаги можеш да го извадиш като аргумент ако решиш да напускаш. Дали ще хване дикиш - няма гаранция, но ако се стигне до съд мисля че няма начин да загубиш делото.

Можем много да говорим и да се отклоняваме от темата, аз смисъл не виждам, това няма да ти помогне изобщо. Това си е нашенска черта, имам конкретен пример - зададох същия въпрос когато се местех в Америка в един БГ форум - "Как да наема жилище?". Последваха 50 отговора, които ме убеждаваха че трябва да си взема кола и как да си извадя американска книжка :D

ПС He си мислете че нивото на живот на средностатистическия французин е по-ниско от това на канадците (камо ли с 20%). Във Франция обаче има доста бедни от малцинствата, които тук не сам ги видял още.
Публикувай отговор