Лъч светлина

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Joy

Мнение от Joy »

Ето подобно инфо на радио Канада:

http://www.radio-canada.ca/nouvelles/In ... ales.shtml
Много тъжна статистика,наистина...Прочетох внимателно статията и гледах репортажа.Това само ми показа как се "изсмукват от пръстите" цифри и данни във този форум.Никъде не видях данни за Монреал и от къде се взеха тези 3000 пацента,неизвестно...И за какъв период от време? :?
Също така покрай статистиката за медицински (не лекарски,а именно медицински!) грешки за Канада,видях статистика и за други развити страни,които не отстъпват ни най-малко...За България такава статистика няма,разбира се! :D При нас медицинските грешки не се декларират,а се покриват най-старателно.
Искам още да подчертая,че в статистиката за медицински грешки влизат още нозокомиалните инфекции,за които например в Щатите не се водят нито статистически данни,нито пък се взимат мерки.От там изводите за по-нисък процент (не чувствително).В България също не съществуват такива,но това пък изобщо не е удивителен факт.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

oh, Joy! :cry:
may naistina nyama smisal da se spori s teb. zvuchish naistina kato med sestra, koiato tzial jivot e iskala da byde lekar i se e chustvala vtora ryka. kakto laborantkata v Ban edno vreme mi kaza- ti vcherashen piklio vzemash po-goliama zaplata ot mene a az imam 40 godini staj?!?!?! az tozi raztvor go pravia taka ot 1965 godina :shock: ta syshtata rabota i s antibiotizite ti , i doziraneto ... :wink: taka che ,izvinyavai :? kakto i da e, dobre e da se prikluchi toz spor, zashtoto razvalihme temata na choveka.
vse pak ako mi ostane vreme shte ti dam spisyk na lekarstvata koito se prodavat v aptekite zaedno s himichnite im formuli ta belkim miriasash :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

Joy, на това за цифрите дето го казваш му се вика "глуха защита" :lol:
Както и съм написал става дума за ТВ предаване по TQS, и е за 1 год! А това, че ти не си го гледала, не значи че не е имало такова предаване, нали? Интересното е, че това шокира цяла Канада, имам предвид местните, но не и теб. Как беше, от 9 кладенеца вода...
To Live Is To Die
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

sasho71 написа:
niki_70 написа:
Всеизвестен е факта , че в училищата в Северна Америка се дават успокоителни на по-буйните деца или т.нар хиперактивни деца за да не пречат на учителите . :) Става въпрос за държавните училища. Питайте някой от местните ви познати , те ще потвърдят.
ami tochno za tova imah v predvid, ama razni Mechki neide iz selskite shtati sporyat :wink:
Извинявай,Саше,че се намесих,ама ние тук на село даже не знаем какво е морфин,децата ни са спокойни,птичките пеят,дечицата припкат между кравите и теленцата на двора,и гонят кокошчиците.При вас в града е друго-напрежение огромно,всички са изнервени до крайност,включително и доктори като тебе,за децата пък да не говорим,те докато не шмръкнат,не се успокояват.Ама това ти го знаеш,нали живееш в центъра на планетата.Ние с гайдите ще се свием срамежливо,и ще слушаме какво става по света.Сори че се намесих,братле,като гледам на всеки викаш ти мълчи не знаеш това,ти мълчи,че си в БГ,ти пък мълчи,че си само една проста мед.сестра.Ами аз предлагам всички да млъкнем и само да четем какво ни пише доктор Сашо.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Mechka,
tova mi haresa :lol: :lol: :lol: e vse oshte ne sym stanal doktor, ama kato stana stoi da gledash :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
survivor

Мнение от survivor »

Sasho, abe ti sega za lekarite i za antibiotitzite li shte mi govorish? Che kato si lekar znaesh do kakvo mogat da dovedat antibiotitzite i se saobrazyavash s tova? Ami kak taka tvoite kolegi-lekari ot bg predpisvaha antibiotitzi za vsyako zacherveno garlo? Pediatarkata na dashterya mi - edna d-r Yankova, ako znaesh shto antibiotitzi mu e predpisala na gorkoto dete. Vdigne 38 gradusa - hayde Amopena, tova si go znaeh i bez da go vodya pri neya. Predpishe mu antibiotika, na nego mu mine za 2 dni, a posle pie oshte 3 dni. I s men navremeto beshe taka, i sas sina mi. Parvo im gi davah, posle spryah, samo sabirah receptite, i te se opravyaha i bez antibiotitzi :roll:
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

sasho71 написа:Mechka,
tova mi haresa :lol: :lol: :lol: e vse oshte ne sym stanal doktor, ama kato stana stoi da gledash :D
аха,ще стоя,да не съм луд,може да съм от село,ама си знам-като видя доктор-беж да ме няма :D :D :D още ми се живее :beer: :beer: :beer:
survivor

Мнение от survivor »

I nay-vazhnoto - Paskalev, pozdravyavam te s uspeshniya ti start v Canada. Oshte mnogo uspehi zanapred!
Kiwi

Мнение от Kiwi »

Браво Паскалев.
Все така.
paskalev

За медицината

Мнение от paskalev »

Благодаря на всички, които писаха :-)

Получих горе-долу такъв отзвук какъвто очаквах.

Сега за медицината. Със сигурност още не познавам системата, всеки момент чакам да си получа здравната карта. Само ще разкажа нещо, което се случи на мен, така че впечатленията са ми съвсем преки.

Аз по принцип съм здрав и много рядко боледувам. Има обаче случаи в които и най-здравият има нуйда от лекарска помощ. Точно това се случи и на мен. Няма да описвам какво точно ми беше, само ще кажа че беше спешно. Та проучих аз бониците със спешно отделение наоколо и си избрах тази, която ми изглеждаше най-добре (Трилиум в Мисисага).

Отидох в спешното отделение и там имаше един човек преди мен. Във външната чакалня имаше 3-ма човека. Сестрата (мъж беше де) ме изслуша записа всичко, след това ми измери температура, кръвно и пулс, даде ми номерче (гривничка на ръката) и ме пусна във вътрешната чакалня. Там бях сам.

След това друга сестра (жена) ме прие вътре облякох си една от смешните пижамки с цепка на гърба :-) и зачаках лекаря. Лекаря дойде заедно със специализантка прегледа ме и ми направи малка операция (само с местна упойка). Накрая дойде друга сестра и ми помогна да се облека и изнеса.

Направи ми впечатление много добрата организация и многото материали и медикаменти. Много ми приличаше на "спешно отделение" със изключение на липсата на напрежение. Цялото упражнение приключи за 3 часа.

Пак казвам, че не познавам системата, но това което видях дотук ми хареса.

И един съвет от мен - направете си застраховка, не е скъпа - по-малко от 200 долара за 3 месеца - но покрива добре такива случаи като моя.

Поздрави.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Първо, да не се похвали човек във форума... веднага ще го изядете и ще му обясните колко е зле в Канада... и второ, недейте ми сравнява здравеопазването в Канада и БГ защото е смешно! В Бг деца и стари хора измират като мухи в така наречените болници под грижите на така наречените лекари, които трябва да се обесят половината за назидание...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Kuma Lisa

Мнение от Kuma Lisa »

Паскалев, само напред :)
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.