Лъч светлина

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
paskalev

Лъч светлина

Мнение от paskalev »

Вече от почти 3 месеца съм в Канада, и виждайки как стоят нещата, реших да напиша, това отдолу. Не го пиша за да се хваля, а за да вдъхна повече оптимизъм, на тези, които още се чудят и на тези, които са се отчаяли. Мисля че има твърде много негативни мнения в този форум. Не че това, което е писано, не е вярно, или че не отразява вярно гледната точка на пишещия. Просто впечатлението което се създава е малко по-назле отколкото според мен е. Разбира се моята гледна точка също е субективна (няма как, всички са).

Да започна с това че преди да тръгна се бях подготвил, колкото мога повече (в голяма степен и с помощта на този форум - БЛАГОДАРЯ!) за това което ме чака. Бяха си направил план максимум за това което искам да направя в началото, и през цялото време стремежа ми беше да гоня тези цели с всички средства. Не очаквах да постигна много от това, но колкото повече, толкова по-добре. Бях изчел, каквото намерих в Интернет, бях си разпечатал много неща, които бях сигурен че няма да запомня.

Когато пристигнах подгоних нещата поред. Страшно много ми помогнаха приятелите, при които останах в началото. С тяхна помощ си намерих квартира за един месец (нещо много трудно без чужда помощ), те ме заведоха в банката, за да си отворя сметка, и в клуба за търсене на работа, където всеки ден можех да ползвам компютър, интернет, принтер, телефон, факс (дотук всичко безплатно), копирна машина. Там имаше и разни курсове за писане на резюмета, за явяване на интервю, до които обаче не стигнах. Страшно съм благодарен на тези приятели, не мога да го опиша!

Няма да влизам в подробности в този постинг за това кое как се урейдаше с какви трудности и дяволски кръгове се сблъсквах, ще премина на крайният резултат. Един месец по-късно си бях намерил жилище за което не трябваше някой да гарантира за мен, и нямаше нужда да работя и нямаше нужда да плащам наема за цяла година напред. Бях си намерил работа по специалността, без връзки и познати - по стандартният начин на кандидатстване през интернет, ходене на интервю, и т.н. Бях осигурил основните мебели с които да може да се живее, бях взел G1 (теорията за шофьорска книжка). Още 1,5 месеца по-късно, все още работя на същата работа, имам кредитна карта, имам G2.

Всъщност всички тук сме наясно, че от всичко най-важна е работата. Има ли работата, много от останалите неща са следствие. Факт е че намирането на работа не е лесно, аз бях подготвен за 3 месеца без работа, още 3 разнасяне на пици или работа в супермаркет или нещо такова. Факт е обаче също, че в момента Канадската икономика върви нагоре и фирмите започват да търсят хора все по-активно подготвяйки се за увеличаването на работата. Факт е че много малко са хората, които след 6 месеца в Канада са още без работа - аз лично не познавам такива, но знам че има. Факт е че има и такива като мен, които успяват да си намерят работа още през първият месец. Факт е още, че човек може да живее и с разнасяне на пици, а не както в България да се бори за оцеляването си и за това как да нахрани семейството си.

Сигурно ще съм от малкото в този форум, но тук ми харесва! Не всичко е по-добре от България (пералните например са умопомрачително тъпи и не могат да изперат нищо така добре както нормална произведена в Европа пералня може), но КАТО ЦЯЛО нещата са МНОГО ПО-ДОБРЕ.

Айде стига толкова че и без това вече ви изпробвах търпението да четете дълги съобщения :-)

Поздрави на всички, и смелост. Идването тук си струва борбата и търпението (като стана дума аз чаках повече от 4 години).
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

bravo be pich! dobre se spraviash, samo che ne razbrah otkade ya izmisli tazi teoria che ikonomikata varvi nagore :lol:
nie tyk sme spetzove po plueneto, ama povecheto sme se uredili,pone zasega. az naprimer sys zarobvasht kredit za medicinata :D
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
NaviD

Мнение от NaviD »

Прав си, че във форума преобладават негативни мнения като например в Za chakashtite v BG - da izplaknem okoto :)
Положителните мнения са рядкост и задължително са оплюти веднага от няколко души - почти винаги едни и същи ( благодарим на тях, че ни пазят от набутването да ходим в Канада и особено в тъпия Квебек ). Благодарение на този негативизъм бях на път да се откажа , но мнението на хора непишещи във форума не е толкова лошо. Затова благодаря ти за постинга paskalev. За съжаление се досещам в какъв дух ще са отговорите на темата, когато думата вземат "прекараните", "дескриминираните" и т.н....
todoto

Мнение от todoto »

sasho71 написа:az naprimer sys zarobvasht kredit za medicinata :D
Едно въпросче :wink: :

Да не би в Канада още като кацнеш на летището и да ти поставят ултиматум - "Господине ако искате да преминете имиграционния контрол, трябва да вземете "заробващ" кредит за образование" ?

Според мен правото(глупостта, понякога) да се ползва какъвто и да е кредит си е лично наша и не е редно да я прехвърляме на държавните институции (те си имат други грехове :wink: ).

А обобщенията за световната икономика има право да ги прави "само" Алан Гринспан шефа на ФЕД :) . Така че, прочети неговите последни изказвания за щатската икономика (която все пак доста сериозно влияе на канадската). Та като го прочетеш , може да коментираш изказването му тук (не се заяждам , просто уточнявам) , ще ми е много любопитно. :wink:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

abe TODO,
az tova kato zarobvasht kredit ne go priemam zashtoto sled 3 godini kato zavarsha shte go izbia za nula vreme :) a men na USA ikonomikata ne me interesuva, tyk govorim za kanadskata. v Toronto sa falirali za 6 mesetza poveche firmi otkolkoto za prednite 3 godini, taka che si tray tam neide iz Bylgaria i ne se mesi v neshta deto ne sa ti yasni.
hrimi

Quote от Наполеон Хил

Мнение от hrimi »

"Не е нужно да сте гледачка или футуролог, за да предскажете какво бъдеще има даден човек. Ще разберете, като му зададете един прост въпрос: " Каква е конкретната цел на живота ви и какъв е вашият план да я постигнете?"
Ако зададете този въпрос на 100 души, 98 от тях ще отговорят нещо като: "Искам да живея добре и да постигна всичко, на което съм способен". Добре звучи, поне на пръв поглед. Ако обаче се позамислите още малко, ще откриете личност, която се носи по течението без перспектива да получи нещо повече от огризките, които успелите оставят след себе си. А те са хора с ясно определена цел и план как да я постигнат. За да успеете, трябва още в този момент да решите какво точно искате и да начертаете стъпките, по които да стигнете до него."
Браво от нас, Красене!
Частен детектив
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

NaviD,
ami negativizam ima, mnogo yasno- sled kato gledam kak v aptekite se prodava svobodno morfin, kak decata v detskata gradina "leko gi uspokoiavat" s analozi na morfina, kak v bolnitzata se biat uspokoitelni za shtyalo i neshtyalo i problema e da ne te boli , a ne da se lekuva purvoprichinata, kak ako idesh sys schupena raka v speshnoto shte te gipsirat sled 24 chasa, kak se umira ot E.coli, nai-banalna infekcia, kak.....aie da spiram che da ne vzema da te otkaja :) gleday si tam filmcheto i si mechtay
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

sasho71 написа:NaviD,
ami negativizam ima, mnogo yasno- sled kato gledam kak v aptekite se prodava svobodno morfin, kak decata v detskata gradina "leko gi uspokoiavat" s analozi na morfina, kak v bolnitzata se biat uspokoitelni za shtyalo i neshtyalo i problema e da ne te boli , a ne da se lekuva purvoprichinata, kak ako idesh sys schupena raka v speshnoto shte te gipsirat sled 24 chasa, kak se umira ot E.coli, nai-banalna infekcia, kak.....aie da spiram che da ne vzema da te otkaja :) gleday si tam filmcheto i si mechtay
абе Саше,престани да пушиш тази трева бе човек,я виж какви глупусти пишеш.Ние тук си знаем как е,ама като четат от БГ-то,какво ще си помислят.Аз един антибиотик не мога да си купя без рецепта,ти морфин.Купи ми ако обичаш колкото можеш,и ми прати тук,че при мен е много строго.А пък за децата,как ги успокояват,мале.....те в детските градини витаминче не смеят да им дадат,да не са алергични,ти-морфин.Айде намали малко пиенето и тревата и всичко ще си дойде на мястото
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

loshoto e che ne sa gluposti :( ti pone ot USA moje da preskochish i da vidish kakvo se prodava po aptekite, inache za antibiotika e vyarno, tova e absurda tuka, antibiotik-ne, uspokoitelni, prispivatelni-kupuvay kolkoto si iskash.
i haide molia te za neshta deto ne sa ti yasni i ne si se sblaskal da ne se obajdash- az veche sym student po medicina i imam pogled otblizo :idea:
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

а пък за Бг-ското здравеопазване-то беше върха,нищо че половината зъби ми би няма от БГ,а тук на мойте години като ми извадят едни 32 каратови усмивки,срам ме хваща.И по болниците в Бг съм лежал,такъв лукс,такава красота,ама не мога да опиша на никой,знаят си тези,които са лежали,ама не в Софийска болница,а из провинциата.Сега ако се разболея,мигом литвам за Родината,там да се лекувам,при наште прекрасни специалисти(благодарение на тях съм с един бъбрек),ама карай,нали са супер специалисти,те си знаят работата.
И в Бг то не умират от нищо,от някакви Е инфекции,или други болести,САМО от старост,тъй да знете. :wink:
Айде пак със здраве Саше,и съвет слушай съвета на батко си-stop smoking that shet,my friend
Последно промяна от goliama mechka на Пон Сеп 06, 2004 3:05 am, променено общо 1 път.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

sasho71 написа:loshoto e che ne sa gluposti :( ti pone ot USA moje da preskochish i da vidish kakvo se prodava po aptekite, inache za antibiotika e vyarno, tova e absurda tuka, antibiotik-ne, uspokoitelni, prispivatelni-kupuvay kolkoto si iskash.
i haide molia te za neshta deto ne sa ti yasni i ne si se sblaskal da ne se obajdash- az veche sym student po medicina i imam pogled otblizo :idea:
та кои неща не са ми ясни,не разбрах,ти май направи три месеца тук,и вече си специалист по всичко,е аз съм три месеца преди теб и знам два пъти повече.А за аптеките не говори глупости,студенте,че даже не знеш какво се продава.Айде отивам да си купя малко морфин,че го свърших и се изнервих.
alen vid

Поздравления и Успех по-нататък!!!

Мнение от alen vid »

Paskalev,
искренно се радвам на успеха на теб и твоето семейство,желая Ви от сърце още по-успешна адаптация и напредък.

Чест, ти прави факта,че споменаваш с добро и признателност,хората които са ти/ви помогнали,няма адекватно отблагодаряване на такива хора,просто няма и това е ,но ако Ги познавах бих им изпратил твоя постинг за да получат поне капчица удовлетвореност от доброто им дело.

Успех и най вече Здраве ти пожелавам.
NaviD

Мнение от NaviD »

Sasho71,
всичко това, което описваш сигурно се отнася за имигранти. Или може би високата смъртност в Канада обяснява приема на имигранти? А искат ли по някой лев ( пардон-долар) за да ти гипсират ръката малко по-скоро от 24 часа. Не знам кой нормален родител ще остави току-така на детето му да се дават успокоителни? Или може би те са вече зомбирани? Спирам,защото това и в България го няма, темата е друга, а все пак ти си в Канада, а аз тук-гледам си филмчета и си мечтая...България също изглежда добре на рекламни филмчета на тур-оператори...Но кредити за учене( ако ти дадат ) трудно се избиват за нула време ( понеже сме по-смотани ).
todoto

Мнение от todoto »

sasho71 написа:a men na USA ikonomikata ne me interesuva, tyk govorim za kanadskata. v Toronto sa falirali za 6 mesetza poveche firmi otkolkoto za prednite 3 godini, taka che si tray tam neide iz Bylgaria i ne se mesi v neshta deto ne sa ti yasni.
;) :) :

Ми аз от икономика не разбирам кой знае колко.
И понеже не разбирам, чета мастити икономисти като Гълбрайт и други не по-малко титулувани като него. А и някой дето са почти неизвестни , освен това се интересувам от връзката политика-икономика (навремето и викахме политикономия, сега е с модерната дума макроикономика :) ).
Та там се говори за разни сложни връзки между всички икономики в света и предимно на такива като САЩ и Канада (при условие, че с Канада САЩ има търговски стокобмен от няколко стотин милиарда долара ако щатската кихне , канадската я хваща грип ;) - горе долу така бяме ние навремето със СССР и като го закъса големия брат знаеш к'во стана ).
Тъй, а сега едно въпросче:
Какво става с канадската икономика, когато икономиката на САЩ живне, и с какво закъснение този импулс се отразява на канадската (просто е малко вероятно канадската да живне преди щатската щото основната валута в света все още е щатския долар, през който се преизчислява почти всичко)?

Ето ти едно просто примерче обаче за негативно влияние на щатския долар върху канадската икономика :
Да приемем, че една фирма преди 3 години(когато всичко беше много розово още) от Канада изнася за Саудитска Арабия стоки със средна цена 150 CAD(около 100USD по тогавашен курс на CAD/USD ) на парче, да приемем, че преди 3 години е имало и фирма от САЩ която е конкурент на канадската фирма с съизмерима цена от 100USD (щото те арабите може и да не са толкова печени в техническите подробностти за качествата на стоката ама с парите са на ти, а и Саудитска Арабия е палтежоспособен клиент знаеш защо ;)).
Понеже в индустрията (ефективността се постига или с въвеждане на нови технологии или с по-ефективна организация, разбирай прекалификация(ти сам знаеш колко скъпа е преквалификацията и колко време отнема) ) 3 години са малък период то да видим положението на двете фирми днес при запазена продуктова гама на същия този платежоспособен пазар на Саудитска Арабия ;):
Сега стоката на канадската фирма струва пак 150CAD (но вече около 120USD) a на щатската фирма си е пак 100USD при същите разходи и непроменена организация и технология. Смяташ ли, че при разлика от около 20USD арабите ше купуват от канадската фирма ;)?
Не случайно ти споменах Алан Гринспан шефа на ФЕД, ама понеже ти разбираш от икономика та ме разбра ;).

Така , че за хората със сметки в канадски долари, евро, щвеицарски франкове, паунди може момента да е готин (щото относително имат повече щатски долари по сметките си) ама за фирмите извън САЩ е кофти , щото губят пазари на относително неутраллен терен (все пак Саудуитска Арабия е голям приятел на САЩ , т.е. за да спечели канадската фирма би трябвало да има още по-изгодна оферта ;) - предполагам си слушал за скандала в ЕС с Боинг и Еърбъс , когато се повдигна шум около "Ехелон", беше точно за Судитска Арабия ;) и "нерегламентирани"(меко казано) търговски практики на щатския гигант ).
Но още по-странно за хората извън САЩ с тези спестявания е (изключвам мултимилионерите и "независимата" средна класа ;) ) , че колкото е по-изгодно това съотношение на нещатска валута срещу щатска за тях толкова по-голяма е вероятността да си загубят работата поради липса на конкурентност на собствените им фирми ;) !

Инвестициите сигурно ги разбираш и тях много, ама и тук едно въпросче, щото ако правилно съм те разбрал ти "инвестираш" в бъдещето т.е. в професионалното си развитие и с тригодишна переспектива смело заявяваш , че ще си избиеш парите без проблем:
Ако фирмите фалират една след друга, а известно е че те дават работа на платежоспособните ти пациенти (нали целта е да избиеш кредита, значи неплатежоспособните пациенти не те интересуват) то вземи се моли след три години(когато завършиш :) ) да оцелеле някоя и друга фирма щото иначе и ти ще стоиш гладен (по простата причина, че безработните пациенти няма как да ти платят а банките на безработни пациенти кредит не дават, щото е малко вероятно да го върнат :) )?
Тоест съществува почти правопропорционална връзка (при константна политика на канадското правителство) от невъзможността да си върнеш кредида при продължаващ фалит на толкова много фирми (интуитивно го усещаш и като разумен човек се тревожиш от тези фалити, което е естествено).

Така, че молитва му е цаката - и мотика :)!
Canuck
Непукист

Re: Quote от Наполеон Хил

Мнение от Canuck »

Bravo, Paskalev! S golyamo udovolstvie ti prochetoh postinga! Lavina ot uspehi i v badeshte! Dano horata v bg obrashtat poveche vnimanie na podobni postingi. Na men pochti mi omrzna da otgovaryam na plyuvalnici, no se radvam kato vijdam, che ima sveji prokanadski podkrepleniya. :lol:

A, na tezi deto ste oshte v bg vi preporachvam da ne obrshtate mnogo vnimanie na negativnite mneniya na razni plyuvalnici. Prosto mislete logichno, ako e tolkova losho v Canada, zashto 99% ot plyuvalnicite si stoyat tuk i veroyatno nyama da napusnat Canada nikoga. :wink: :beer:
hrimi написа: "... Каква е конкретната цел на живота ви и какъв е вашият план да я постигнете?"
Ако зададете този въпрос на 100 души, 98 от тях ще отговорят нещо като: "Искам да живея добре и да постигна всичко, на което съм способен". Добре звучи, поне на пръв поглед. ... За да успеете, трябва още в този момент да решите какво точно искате и да начертаете стъпките, по които да стигнете до него."
Браво от нас, Красене!

Bravo, Hrimi! Chuden posting! A+ po kanadskata sistema ti pisha! :thumbsup:

A, mototo ti (Аkо nе ti haresva kade se namirash, smeni si myastoto. Тi ne si drvo!) e prosto klasika! Muzika za ushite mi! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Заключено