Българските Дон Кихотовци
b o z m a n
Нека си припомним по какви причини чудатият хидалго влезе в световната история. Освен несъмнените литературни дарби на Мигел де Сервантес изразяващи се в блестящо слово, причината Don Quixote да заеме своя пиедестал са несъмнено неговите чудатости при възприемането на действителността. Казваме “чудатости” за да спестим по-точното медицинско наименование на проявленията на благородника развеселяващ читателите с крайно странното си поведение. Действията на Дон Кихот обаче са имали впечатляващо въздействие върху някои български творци, защото ще видим, че те многократно го надминават по изобретателност и да си го кажем на простонароден български – налудничавост.
В тази статия ще разгледаме някои публикации от списание Авитохол озаглавени “Нов прочит на българската древност”. В увода се споменава, че този том е “подходящ случай” да се припомни не само приноса на авторите, но и “този на неколцината дарители, благодарение на чийто средства и усилия “Ави-Тохол” успя да извърви този не малък път”. Още се казва, че ”този момент е подходящ повод да им се засвидетелста заслужена висока оценка”. За авторите е ясно, те са упоменати под заглавията на статиите и най-отзад в съдържанието. Кои са “неколцината” дарители обаче съставителите пропускат да съобщят, като не става ясно как ще им засвидетелстват високата си оценка, като дори не ги споменават. Тук виждаме някаква подозрителна секретност върху която е изградено самото съществуване на списанието, защото не вярваме дарителите да са някакви злодеи от чийто споменаване на имената ще пострада светлото име на списанието или ще се задействат механизмите на Интерпол.
Нека преминем към самите статии, като ще се убедите уважаеми читатели, че виденията на бедният Кихот са бледи сенки пред балканската еуфория от видения, която ще се развихри след малко. Разбира се ние няма да цитираме целите статии, тъй като това са 374 стр., но ще се спрем само на моментите в които нашите родни балкански творци с великите си прозрения свеждат световната слава на Мигел де Сервантес до нивото на провинциален писател. По реда на публикуването в разглежданият том:
https://sites.google.com/site/bulgarian ... -kihotovci
Други материали по история: https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/"
Българските Дон Кихотовци
- optics
- Модератор
Re: Българските Дон Кихотовци
Мерси, четивата изглеждат интересни, но щяха да са още по-интересни ако пишеше кой си ти и (по-важно) кои са въпросните автори които критикуваш. Щото аз може да прочета като забавно четиво какви глупости (според bozman) бил казал Димитър Табаков, но някак си се губи практическия смисъл като не е ясно кой е тоя дето го оборват, и кой е тоя който го оборва.
btw, Димитър Съсълов знам кой е, ама тоя когото аз знам, (В Харвард) вероятно не е тоя когото ти знаеш.
И един въпрос, ако въобще влезеш втори път тука - Каква е целта ти като пускаш това нещо по всевъзможни форуми ?
btw, Димитър Съсълов знам кой е, ама тоя когото аз знам, (В Харвард) вероятно не е тоя когото ти знаеш.

И един въпрос, ако въобще влезеш втори път тука - Каква е целта ти като пускаш това нещо по всевъзможни форуми ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel