stenli777 написа:Здравейте,
Няма ли и други, които да споделят за своята Канадска мечта. Повечето коментари и писания са предимно извън темата. Няма лошо, но за нас останалите е интересно да научим кой, как и по какъв начин е успял да постигне и осъществи своите мечти след престоя си в Канада. Ще се радвам да прочета още по темата, както може би и много други Българи, които вече са се установили или тепърва им предстои да заминат, а може би все още са в съвсем начален стадий. Смятам, че тази тема е добра и интересна.
Хубав ден на всички

Принципно тоя форум не е добър, да откриваш много за себе си. Всякакви (негативни) елементи го четат.
Общо взето, преди да дойда имах няколко мечти, и повечето са осъществени по план.
От 8 години съм тук.
Мечтаех за гражданство, което да ми отвори повечко врати и възможности, включително лесно прехвърляне в САЩ.
Постигнах го.
Мечтаех за ново образование, информатика, пълен бак, в добър университет, а не някакви сертификати и приравнения, с което да мога да работя по целия свят.
Постигнах го.
Мечтаех да направя няколко години стаж по новата специалност, с цел да съм по-гъвкав и да имам възможности за работа в различни страни.
Постигнах го. Вече имам 3 години канадски стаж в ИТ.
Мечтаех за по-добър стандарт.
Постигнах го.
Какво не постигнах.
Не съм се задомил, все още. И определено условията тук не са много благоприятни. Но не съм седнал да се оплаквам, а си работя по въпроса. Не съм доошлайфал френския, въпреки, че говоря чат пат. В даден момент ще се концентрирам там.
Нямам и собствен имот на канадска територия. Разбира се, възможност да купя имам. Но това автоматично ще означава по 2 часа на ден повече пътуване и допълнителна умора. Което пък би ме лишило от други дейности, фитнес, спортове, излизане в центъра и тн. Отделно от това може да сменя града, и тогава продажбата ще е свързана с разходи, които ще обезмислят покупката поначало. Виж, ако бях купил преди 7-8 години, в момента на пристигането, може би би имало повече смисъл, но пък тогава бях студент и не ми беше до това. А и отново държах на краткото пътуване.
Друго, не съм се мъчил да спестявам, и за тия 9години съм дал сигурно едно 100к за наеми. А спестени (нови) пари, поне за сега, няма. Така че, особено за тия, които не са били тук, новината е, че Канада е доста скъпа държава. И да изкарваш, обикновено всичко заминава. Дори и изобщо да не си прахосник. Особено ако живееш сам, без семейство, или пък съквартиранти. Та за семейства има някъв смисъл. Но от лични наблюдения, хората около мен, самите емигранти нямат особена переспектива. Освен ако не живееш като скот, с 5 съквартиранта в някое гето, без кола, без да излизаш никъде и да се храниш с храна с кофти качество. Което определено не е за мен. Не за това съм дошъл от другия край на света. Месото и въглехидратите тук са супер евтини. Не случайно във форума има нарицателно "пържоли от костко". Но ако искаш да ядеш риба, зеленчуци, плодове, тогава става доста по-различно. Например, през последния месец съм давал едно 100$ на седмица, за зеленчуци и риба, за сам човек. И това изобщо не изчерпва разходите за храна. И то избирам най-евтините места. Иначе може и да е с 50% отгоре.
И тн и тн. Та нещата не са, определено, нито черни, нито бели. А доста пъстри.
И като цяло е кой както си го направи. Но някак си, ако имаш семейство нещата придобиват доста по-голям смисъл и переспектива. Изобщо не съм съгласен, че е по-трудно. Има си и градини и социали, и държавата те подкрепя всякак.