Бистре, ще да те замоля най-по-учтиво, да си ги мерите с krimon някъде другаде ...Bistra написа:Да се смея ли, да плача ли? Моят шеф също е англофон и говори чудесен френски.krimon написа:И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват)
Та викаш какво работиш с културоложката си диплома? Коя е тази престижна институция в "центъра на Монреал"? Уточни моля!
"Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски
- klisurov
- Обратна връзка:
Re: "Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английс
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
Както и да го погледнем, резултатите ще са по-добри от нашитеc200 написа: Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...

-
- Обратна връзка:
100 %pumpy написа:Както и да го погледнем, резултатите ще са по-добри от нашитеc200 написа: Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...

DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
- klisurov
- Обратна връзка:
Благодаря!krimon написа:Programme Explore
http://www.afe.gouv.qc.ca/fr/autresProg ... xplore.asp"
основно училище - т.нар. "пример" - матернел - 6 клас - 5 - 11 години
средно училище - т.нар. "секондер" - 1 - 5 години - 12 - 17 години
предуниверситет - т.нар. "колеж" или СЕЖЕП - 2 години или 3 години /професионален/ 18 - 20 г
В СЕЖЕП могат спокойно да се запишат в англофонска програма, безплатна /ама има и платени де, ако не искате безплатни/Ако не им достига езикът, просто ще им дадат допълнителни часове през седмицата, за да си го наваксат.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Koko
Koko
Бистре, любопитството убило котката, а аз имам и тукашна диплома, споко
Клисуров, имам приятелка-българка /тогава живееше в Торонто/, която е участвала над 10 години в изработването на учебниците и учебните планове, по които са обучавани децата в Квебек на английски език. По същото време, се занимава със същото нещо, но за англофоните в Онтарио. Според нея, учебниците и методите за обучение по английски в Квебек, са на светлинни години по качество сравнени с тези за обучение на френски език в Онтарио. Жената е с диплома от Харвард и преподава в момента в Маггил, да не ти казвам откога е в Канада, но познава и едновремешната бг езиково обучение по английски ... Нейното мнение е, че обучението на английски в провинция Квебек, специфично за франкофони, е на световно ниво.

Клисуров, имам приятелка-българка /тогава живееше в Торонто/, която е участвала над 10 години в изработването на учебниците и учебните планове, по които са обучавани децата в Квебек на английски език. По същото време, се занимава със същото нещо, но за англофоните в Онтарио. Според нея, учебниците и методите за обучение по английски в Квебек, са на светлинни години по качество сравнени с тези за обучение на френски език в Онтарио. Жената е с диплома от Харвард и преподава в момента в Маггил, да не ти казвам откога е в Канада, но познава и едновремешната бг езиково обучение по английски ... Нейното мнение е, че обучението на английски в провинция Квебек, специфично за франкофони, е на световно ниво.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Въбреки перфекността на обучение по английски в кварталните училища, клисуров, хвърли едно око на тези курсове -
http://www.ymcalanguages.com/courses-9-17-yrs"
http://www.ymcalanguages.com/courses-9-17-yrs"
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Аз не съм осъзнал какво е предимството. Отвори ни очите. В Торонто френския никой не го бръсне за слива. С кого да го говоря. Примерно ако си в констракшъна и владееш португалски и/или италиански си цар...Ninushevi написа:Според мен много тука не осъзнават какво огромно предимство имат да живеят в двуезична държава. Всички уважаващи себе си хора и мислещи перспективно със сигурност знаят поне 1-2 чужди езика. За един имигрант тук е златна възможността да научи не един, а два чужди езика(ако вече не ги знае). Нещо друго, което ми прави впечатление тук е, че само по ограничените местни(да го кажа така, по-меко), знаят само един език9и то на едно ниво....малей).

"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
На каква възраст са дошли в Канада тези младежи, които се връщат в България? Подозирам, че става въпрос за хора дошли тук в напреднала тийнейджърска възраст. Не мога да си го обясня по друг начин.
Предимството е развитието на онова сиво вещество, дето е в "кратуните" ни. Определено на масата от хората в констракшъна такова развитие им е ненужно и не необходимо. Там споменатите от теб езици водят до по-добро плациране на пазара на труда и най-вероятно по-добро заплащане, но това е поради споцефиката на труда и пазара в тази област.ivanko13 написа:Аз не съм осъзнал какво е предимството. Отвори ни очите. В Торонто френския никой не го бръсне за слива. С кого да го говоря. Примерно ако си в констракшъна и владееш португалски и/или италиански си цар...Ninushevi написа:Според мен много тука не осъзнават какво огромно предимство имат да живеят в двуезична държава. Всички уважаващи себе си хора и мислещи перспективно със сигурност знаят поне 1-2 чужди езика. За един имигрант тук е златна възможността да научи не един, а два чужди езика(ако вече не ги знае). Нещо друго, което ми прави впечатление тук е, че само по ограничените местни(да го кажа така, по-меко), знаят само един език9и то на едно ниво....малей).
Това явление го има и в САЩ. Това са деца на имигранти на много малка възраст които не познават България,след като пораснат отиват да живеят там за известно време, като им омръзне се прибират.Marto написа:На каква възраст са дошли в Канада тези младежи, които се връщат в България? Подозирам, че става въпрос за хора дошли тук в напреднала тийнейджърска възраст. Не мога да си го обясня по друг начин.
За тях е все едно са в корпуса на мира ,хoдят по селата засаждат домати, хранят кокошките.

Познавам такива.
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
- Bistra
- Напуснал форума
На моите кръстници голямата внучка беше ходила на летен семинар в София, ама чак да се установява там, не мисля. И това е само при условие, че техните я пращаха често в България, докато беше малка. Тя има братовчеди на нейната възраст, т.е. среда подобна на тукашната. На моите деца например им е адски скучно и това се засилва с всяка изминала година. Не знам просто докога ще удържаме фронта, защото и бабите искат да ги виждат.
Тези от поста на симеонов ще да са търсачи на силни усещания...Да хранят кокошки, айде бе!

Тези от поста на симеонов ще да са търсачи на силни усещания...Да хранят кокошки, айде бе!

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Е накъде повече да го развиваме, много станахме амбициозните и умниците и взехме да си пречим. Ти да не си в констракшъна та знаеш какво е развитието на масите там?pumpy написа:
Предимството е развитието на онова сиво вещество, дето е в "кратуните" ни. Определено на масата от хората в констракшъна такова развитие им е ненужно и не необходимо. Там споменатите от теб езици водят до по-добро плациране на пазара на труда и най-вероятно по-добро заплащане, но това е поради споцефиката на труда и пазара в тази област.
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Нужно ли е да съм в констръкшана за да имам представа. Поради спецификата на бизнеса, там където ми е кабинета, доста от пациентите ми са "в констркшъна" и от воденето на разговори с тях по повод лечението им, виждам как би им помогнало изучаването на още един език, когато му е било времето. За прочитането на някоя и друга книжка и/или изобщо напечатън текст пък да не говорим. Когато стигна до обяснението,на простия факт, че 20% от 100 долара са 20 долара, ми става хем тъжно, хем смешно.ivanko13 написа:Е накъде повече да го развиваме, много станахме амбициозните и умниците и взехме да си пречим. Ти да не си в констракшъна та знаеш какво е развитието на масите там?pumpy написа:
Предимството е развитието на онова сиво вещество, дето е в "кратуните" ни. Определено на масата от хората в констракшъна такова развитие им е ненужно и не необходимо. Там споменатите от теб езици водят до по-добро плациране на пазара на труда и най-вероятно по-добро заплащане, но това е поради споцефиката на труда и пазара в тази област.
Освен това, за да е вярно наблюдениято ми трябва да поясним, че съответните маси работят в храстите около Форт Нелсън БС, а не в центъра на Торонто. Повечето са младежи и мъже, дошли от NT, NL, AB, BC.
Pumpy, остави го констракшъна, той е друга тема... Въпросът ми беше каква е ползата от двуезичната държава и как да я усетим в Онтарио да речем... Аз от написаното до сега оставам с впечатление ,че това двуезичие създава много повече проблеми от колкото ползи ...