yahoo написа:Ninushevi написа:На мене лично ми прави впечатление, че общо взето всички млади хора тука(имам предвид основно местните, още нямам много наблюдение върху имигрантите) говорят спокойно и двата езика.
Повечето може би да, но има и много които говорят само френски. Засичам по касите много такива. Например вчера във Фармапри аз говоря на касиерката на английски, тя горе-долу ме разбира но отговаря на френски. Помислих си че нарочно ми го прави и изчаках отстрани да видя как ще бъде с другите клиенти - същото. Млада жена кебекарка на около 20г. неговореща английски и поставена на касата. Такива примери срещам навсякъде. Това са осакатени хора с ограничени възможности за реализация. А е можело перфектно да научи поне двата езика като дете, ако нямаше ограничения.
глупости, yahoo

аз да кажа ли същото за англофонката, която ме обслужи вчера в Секънд къп срещу Конкордия ? Даже не си направи труда да ми каже бонжур. Повечето магазинчета в центъра на Монтреал са пълни с англофони, които едвам казват от немей къде бонжур и бон журне на клиентите. Явно са доста осакатени

Минал отстрани и я наблюдавал хахахаха

Това е параноя, не мислиш ли ?
Аз подкрепям Закон 101 - може и да не ви отърва, но едва ли има някакъв по-лек начин френският език да продължи да съществува на Американския континент. Особено с такива върли противници - основно имигранти като вас, не като мен, защото аз съм си ок.
Само да ви предупредя: каквото внушавате на децата си, правопропорционално ще се обърне срещу вас. От личен опит
Вече наблюдавам последиците на такива върли "англофони", които записаха децата си по частни училища, за да научат английски, щото френски така или иначе щели да научат. Да ама не. После настана обратният процес: липса на интеграция, липса на приятели или пък само китайци

, проблеми в училище, частни уроци по френски език и т.н., и т.н.
Има една програма, федерална - Ехplorer - може да я погледнете. Тя подпомага учениците над 16 г. да отидат да учат в другоезична провинция за 5 седмици.