ЗA или ПРОТИВ местната диплома

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
anibani

ЗA или ПРОТИВ местната диплома

Мнение от anibani »

Започвам тази тема с идеята да предизвикам дискусия и моля всеки да изказва мнение базирано на личен опит. Видно от подписа ми аз съм вече 2 години в Квебек. В момента правя сертификат и същевременно работя. Искрено се надявам, че сертификата ще ми помогне за една по - добра реализация на пазара на труда и ще ми отвори врати, които двете магистратури от България (+8 годишен стаж по едната) не успяват за момента. Какво мислите вие?

POSTREACT(ions) SUMMARY

----------------------------------
документи Виена-03.07.2009
Визи - 23.12.2010
Полет - 23.01.2011
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Re: ЗA или ПРОТИВ местната диплома

Мнение от ablood »

Местната тапия открехва доста врати, иначе затворени.
Тя обаче в никакъв случай не помага за намирането на работа. Тя те прави квалифициран по-високо/различно ниво. От теб зависи дали ще се пласираш.
Някъде бях чел, че почти 1/3 от местните не успяват да реализират дипломите си.

Пример А: Новопристигнал емигрант си намира работа като товарач в складовете на голяма фирма. Разбира, че има недостиг на мотокаристи, взима тапия и благодарение на старанието си като товарач, веднага го правят мотокарист в същата фирма на тройна заплата.

Пример Б: Новопристигнал емигрант си намира работа като товарач в складовете на голяма фирма. Разбира, че мотокаристите правят 3 пъти повече пари от него и изкарва курс. Когато завършва курса и кандидатства разбира, че за мотокарист и без това има дълга опашка от кандидати, немалко от които с опит. А и за капак шефът му казва "И без това не бих ти поверил такава отговорност. Ти си един от най-несръчните ми работници." Това означава, че и препоръка читава няма да получи.

Та надявам се преди да запишеш да учиш си проучил пазара.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Ascao

Мнение от Ascao »

Местната диплома ми помогна да вляза във фирмата в която исках (карах си стажа там), но в момента с българската ми диплома заемам позиция която никога не бих заемал с кебекарската.
Тук напълно подкрепям Аблъд, че от всеки си зависи как ще се пласира. Дипломата ще ти отвори вратите, но няма да ти храни семейството.
Но понеже въпроса е за или против - аз съм ЗА.

POSTREACT(ions) SUMMARY

S'il n'y a pas de solution, c'est qu'il n'y a pas de problème.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Ако си намерил това което наистина ти харесва да работиш, полагаш достатъчно усилия в правилната посока, работиш го с удоволствие не само заради парите то няма как постепенно да не се появят амбиции да растеш по-нагоре. Тогава дипломи/лиценци/членства са почти задължителни. Обратната посока често води до разочарования и усещане за изгубено време/пари/усилия, неудовлетвореност от недобре направени сметки. Принципно съм ЗА, ако това добре се вписва в плановете на човека и съм с резерви, ако е самоцел смятайки че местните дипломи ще допълнят всичко онова което ние не сме.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Блъда го е подкрепил с хубав пример, който се случва масово и повсеместно.
Казано накратко - местната диплома е плюс но не гаранция за намиране на хубава работа.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Аз лично имам икономическо образование от БГ. Тук учих бакалавър информатика.
Въпросът е спорен. Всички по-горни мнения са описали защо.
Преди време и аз бях поддръжник на местното образование. На всяка цена.
Нещата са безкрайно лични. И опират до това какво ти можеш да направиш с местно и без местно образование.
На всичкото отогре касаят бъдещето, което ти не би могъл да предположиш.
При нас, например, имаше 2ма изключителни араби. Единият беше с образование "electrical engineering". Другият не помня. Информатика като мен, мисля. И 2та са на около 25години, а са на "тийм лийд синиър позиция". Единият напусна преди 2 седмици и отиде отново като тийм лийд на по-висока позиция в "жълти страници". Очевидно ще набират 100-200 нови човека в ИТ.
Излиза, че докато аз съм учил 4 години, той 4 години е трупал стаж и се е издигал по стълбицата. И след 4години е на доста старша длъжност. А ето ме мен, аз съм на ниско ниво. А не съм по-малко умен от него. А имам и по-добро образование, в сферата на фирмата, а също и местно. Но нямам като неговия стаж (и завързани отношения във фирмата).
Човекът е и много интелигентен, и много паметлив, а също и много общителен и непрекъснато питащ нова информация от по-старшите (до такава степен, че е критикуван за неприемливо приемане и задържане на информация)
Разбира се, такъв тип хора са по-скоро изключение, отколкото правило.
Въпросът е ... "Ти от кои си????"
Докато не видях него за пример, си мислех че единствено чрез университет се успява. Но ако успееш да влезеш в добра фирма някак си, вътре също можеш да израстнеш страшно много.

POSTREACT(ions) SUMMARY

pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
crusader

Мнение от crusader »

ablood написа:Местната тапия открехва доста врати, иначе затворени.
Тя обаче в никакъв случай не помага за намирането на работа. Тя те прави квалифициран по-високо/различно ниво. От теб зависи дали ще се пласираш.
Някъде бях чел, че почти 1/3 от местните не успяват да реализират дипломите си.
Този голям процент на неуспеваемост не говори добре за качеството на местното образование.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Не опира само до качество на образование. Докато ученето в Квебек не излиза твърде скъпо удоволствие както е на много други места по света ще са много хората които ще го правят за диплома за всеки случай. И в България докато беше "безплатно" се беше стигнало чак лекари да продават вестници по спирките. Ако ученето беше достатъчно скъпо хората щяха да си правят по-точни сметки.

POSTREACT(ions) SUMMARY

crusader

Мнение от crusader »

yahoo написа:Не опира само до качество на образование. Докато ученето в Квебек не излиза твърде скъпо удоволствие както е на много други места по света ще са много хората които ще го правят за диплома за всеки случай. И в България докато беше "безплатно" се беше стигнало чак лекари да продават вестници по спирките. Ако ученето беше достатъчно скъпо хората щяха да си правят по-точни сметки.
За мен качествено е това образование, което създава качествени и конкурентно способни на пазара на труда кадри и не допуска голям ( както е в случая ) процент на случайни хора. Винаги ще има един малък процент хора, които ще се промъкнат през цедката, но колкото по-голяма е тази цедка толкова по-некачествено е образованието. Ясно и просто.

POSTREACT(ions) SUMMARY

anibani

Мнение от anibani »

Благодаря на всички изказали мнение до момента.

POSTREACT(ions) SUMMARY

----------------------------------
документи Виена-03.07.2009
Визи - 23.12.2010
Полет - 23.01.2011
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

crusader написа:
yahoo написа:Не опира само до качество на образование. Докато ученето в Квебек не излиза твърде скъпо удоволствие както е на много други места по света ще са много хората които ще го правят за диплома за всеки случай. И в България докато беше "безплатно" се беше стигнало чак лекари да продават вестници по спирките. Ако ученето беше достатъчно скъпо хората щяха да си правят по-точни сметки.
За мен качествено е това образование, което създава качествени и конкурентно способни на пазара на труда кадри и не допуска голям ( както е в случая ) процент на случайни хора. Винаги ще има един малък процент хора, които ще се промъкнат през цедката, но колкото по-голяма е тази цедка толкова по-некачествено е образованието. Ясно и просто.
Качеството на образованието няма нищо общо с броя вакантни места и търсенето на специалисти в дадена специалност. Въпреки че сте в соц-провинция, дори и при вас броя на местата за дадена специалност в университетите не е по "държавна поръчка". :D Ако пазарът на труда е пренаситен с определен вид специалисти, много от тях няма да намерят нищо, независимо колко са добри.
Университетите имат за цел да си получат парите и ако ти искаш мастърс в история на изкуството, ще те изучат, независимо какво е търсенето на въпросната специалност. :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

crusader написа: За мен качествено е това образование, което създава качествени и конкурентно способни на пазара на труда кадри...

Ясно и просто.
Ясно и бая просто. :lol:

И коя е конкуренцията на пазара на некачествено образовани местни дипломанти? Чуждестранните? Недипломираните?

Проблемът, както ти каза Yahoo не е в качеството на образованието, а в неговата достъпност. Щом си слонен да използваш пазарно-конкурентни формулировки ще ти го обясня така:
Продуктът образование е евтин и достъпен, в следствие на което се продава добре. Инвестиралите в него обаче впоследствие се оказват на един пренаситен пазар, който може да поеме едва 2/3 от този продукт.
Ето това е просто и ясно.

Имай впредвид обаче, че съдбата на част от дипломантите ги отвява по пътища предлагащи по-добра алтернатива (или липса на такава) от дипломата има. Това означава, че много по-малко от 1/3 от дипломантите не успяват да реализират образованието си въпреки усилията си.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
crusader

Мнение от crusader »

ablood написа: Продуктът образование е евтин и достъпен, в следствие на което се продава добре. Инвестиралите в него обаче впоследствие се оказват на един пренаситен пазар, който може да поеме едва 2/3 от този продукт.
С други думи се произвежат повече кадри от необходимите. Който си е прахосал парите, времето и усилията си е за негова сметка. Много важен извод относно местното образование.

Като втори извод: След като местните университети прозвеждат повече кадри от необходимите, какво остава за тези с не-местно образование, с не-местен опит и не-местни връзки ? Всеки да си направи сметката.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

crusader написа:
ablood написа: Продуктът образование е евтин и достъпен, в следствие на което се продава добре. Инвестиралите в него обаче впоследствие се оказват на един пренаситен пазар, който може да поеме едва 2/3 от този продукт.
С други думи се произвежат повече кадри от необходимите. Който си е прахосал парите, времето и усилията си е за негова сметка. Много важен извод относно местното образование.

Като втори извод: След като местните университети прозвеждат повече кадри от необходимите, какво остава за тези с не-местно образование, с не-местен опит и не-местни връзки ? Всеки да си направи сметката.

Добре де, разбрахме какво искаш. Държавни поръчки. Както беше при социализЪма - да се приемат толкова инженери тая година, толкова лекари и т.н. Пълен контрол - разпределение по села и паланки където има нужда. За всеки завършил да е предвидено място. И ако ще кажеш - ама нямах предвид това, по-добре кажи какво имаше предвид, а не с недомлъвки "много важен извод..." без формулировка какъв точно е изводът за "местното образование".

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
crusader

Мнение от crusader »

optics написа:
Добре де, разбрахме какво искаш. Държавни поръчки.
Първо нищо не си разбрал ( или разбрали, ако пишеш за себе си в множествено число) . Второ нищо не искам. Това поне трябва да ти е ясно.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор