Как е в Канада с културния живот?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
crusader

Re: Как е в Канада с културния живот?

Мнение от crusader »

Bistra написа:Aз пък твърдя, че са точно такива и обединяващ фактор е езика, а не местоживеенето.
Ети и ти чети! Ако не ти стане ясно, сори за теб.
http://en.wikipedia.org/wiki/Latins_(Italic_tribe" )
Ти твърдеше., че италианците са "латино гайс" а не латин гайс.
Има огромна разлика.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

crusader написа:Ти твърдеше., че италианците са "латино гайс" а не латин гайс.
Има огромна разлика.
Kaква е разликата? Че едната дума е на испански, а другата на английски, както тук е приело гражданственост? :rofl:
Заяждаш се, казах ти! Нямам намерение повече да споря. Мир! :*
P.S. Я, да те поизпитам...Какви културни мероприятия посещаваш? :lol:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

Бейби ситър за 15 на час + два билета за кино(незнам колко са понеже не съм ходил) + ресторант май 200 кинта не ти мърдат. Веднъж на седмица и то стана 800 кинта на месец.
Половин моргидж или едно БМВ.
Слава богу че са коледните партита от компанията че да излезем да видим що е то ресторант. :D
Културния ми живот включва пиратстване на музика и филми, замразерна пица във фурната, хайникен и плейстеишън.

BMW or Opera the choice is yours. :D
Само да не стане с китайска бракма или по градския транспорт до операта и обратно. :D
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
crusader

Мнение от crusader »

Bistra написа:
Има огромна разлика.
Kaква е разликата? Че едната дума е на испански, а другата на английски, както тук е приело гражданственост? :rofl:

Коя дума е на испански ??? Латино гайс ли ?? Егати майтапа. Признай си, че не вдяваш що е то латино и ще си спестиш поредната излагация.

Де е "латино" де е "латинци" ма Бистре :rofl:
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Bistra написа:
Има огромна разлика.
Бистро, Бистро, как може да се излагаш по такъв начин? Къде ги латиноси, къде ги латинци? Думата Латино се използва в доста езици по един и същи начин и с един и същи смисъл, но в нито един език под нея не разбират Италианец. То по тази твоя логика поконият Павароти ще излезне че е бил .... мексиканец, може би?

Бяхме си взели билети за концерта му който трябваше да бъде в Торонто преди няколко години, но здравословното му състояние вече беше започнало да се влошава и концерта за съжаление така и не се състоя.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
OILERS

Мнение от OILERS »

До момата(предполагам) пуснала темата: Моме,ако още не си тръгнала за насам,седи си у Цоциното.Тука не е за хора с
изтънчени вкусове.Освен ако не си домъкнеш задника-и плюс един вагон пари.Тука се работи, всеки Божи ден и много.
Ако само от заплата Ви ще зависят всички сметки за месеца и не разчиташ на никакви други финанси,най-доброто театрално
или оперно представление,ще е това когато децатата ти(ако ги имаш)отиват да си лягат.А ние Не-културните сме виждали
и такива,културни и с много пари да идват тука,ама след две,три години си се върнаха обратно при мама и при тати-"щото
тука културата е малко и не им понася простотията".Прочети пак какво ти е написал Батето-90 процента си е верно.
newcomer

Мнение от newcomer »

OILERS написа:До момата(предполагам) пуснала темата: Моме,ако още не си тръгнала за насам,седи си у Цоциното.Тука не е за хора с
изтънчени вкусове.Освен ако не си домъкнеш задника-и плюс един вагон пари.Тука се работи, всеки Божи ден и много.
Ако само от заплата Ви ще зависят всички сметки за месеца и не разчиташ на никакви други финанси,най-доброто театрално
или оперно представление,ще е това когато децатата ти(ако ги имаш)отиват да си лягат.А ние Не-културните сме виждали
и такива,културни и с много пари да идват тука,ама след две,три години си се върнаха обратно при мама и при тати-"щото
тука културата е малко и не им понася простотията".Прочети пак какво ти е написал Батето-90 процента си е верно.

То и на Apple не и се вярваше като и разказвах за ;културния; живот в Канада докато не го усети сама на местна почва и на голо дупе.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.

От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Koko написа:Бистро, Бистро, как може ...
Какво ти пука?
Koko написа:Бяхме си взели билети за концерта му който трябваше да бъде в Торонто преди няколко години, но здравословното му състояние вече беше започнало да се влошава и концерта за съжаление така и не се състоя.
Супер! Ето, и у началството забелязваме намерение за културно мероприятие макар и нереализирано. ;)
Нищо, де, ще го компенсираш с един-два сеанса пред Плейстейшъна! :party:
Шегувам се, разбира се. Голяма загуба, наистина. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

newcomer написа:
OILERS написа:До момата(предполагам) пуснала темата: Моме,ако още не си тръгнала за насам,седи си у Цоциното.Тука не е за хора с
То и на Apple не и се вярваше като и разказвах за ;културния; живот в Канада докато не го усети сама на местна почва и на голо дупе.
Абе то и в БГ е една култура ... на нас само покрива на стадиона ни струва повече, отколкото е годишния бюджет за култура в България за 2013 г., ама карай. :D

Лично мен ме интересува предимно музиката и десетките концерти на световноизвестни поп, рок и джаз-изпълнители, които имаме, са ми предостатъчни и всяка година посещавам поне 5-6 такива. На театър и опера ходя като "куфар", когато жена ми купи билети и ме добута до залата. :D Но комедии харесвам, последната такава беше The Taming of the Shrew от Шекспир.

Добри галерии и музеи има във всички големи градове и ако трябва да препоръчам нещо, първото за което се сещам е National Gallery of Canada в Отава (не е Лувъра или Бритиш Мюзиъм, но си заслужава).

А специално за Батето - преди няколко години гледах "Мистерията на българските гласове" в талашитения склад Chan Centre for Performing Arts (стандартна зала, не е от най-добрите), и лично разговарях с няколко от певиците ... та те ми казаха, че това е градът който най им е харесал от цялото им турне и били очаровани от залата и публиката. Може и да са лъгали от любезност, ама обикновено се познава.

ПП
В БГ билетите за театър и опера бяха евтини (не знам дали още е така), но тук нерядко гонят като цена билетите за концерти на известни изпълнителни и повечето новодошли имигранти трудно си ги откъсват от сърцето. За култура почваш да мислиш тогава, когато спреш да мислиш как да си платиш мортгиджа (ако изобщо можеш да си позволиш такъв) и сметките, а това обикновено става най-малко след 5-6 години живот като имигрант. Да питаш за култура имигрант, който се чуди какво да продаде на Киджиджи и какви купони да ползва, е все едно да питаш вегетарианец за стекове.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

roumensp написа: За култура почваш да мислиш тогава, когато спреш да мислиш как да си платиш мортгиджа (ако изобщо можеш да си позволиш такъв) и сметките, а това обикновено става най-малко след 5-6 години живот като имигрант. Да питаш за култура имигрант, който се чуди какво да продаде на Киджиджи и какви купони да ползва, е все едно да питаш вегетарианец за стекове.
Не ги отчайвай хората, на втората година може да са c мортгидж. А бабите и дядовците може ги докарат за бейби ситъри.
А за киджиди,групони и ваканционни дийлс имигрантска възраст няма; погледни раздел обяви моля.
Щом ходенето по книжарници се брои за култура, значи и аз се записах с дигиталния рйдър тарикатски. :D
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

simeonovi написа:
roumensp написа: За култура почваш да мислиш тогава, когато спреш да мислиш как да си платиш мортгиджа (ако изобщо можеш да си позволиш такъв) и сметките, а това обикновено става най-малко след 5-6 години живот като имигрант. Да питаш за култура имигрант, който се чуди какво да продаде на Киджиджи и какви купони да ползва, е все едно да питаш вегетарианец за стекове.
Не ги отчайвай хората, на втората година може да са c мортгидж.:D
Mоже, но проблемо, но именно те са тия, които пълнят отдел обяви и им е само до култура. Аз проимах мортгидж тогава, когато можех да сложа 25% даун. Но ако си под наем, не е особено трудно да посетиш някой-друг концерт (или каквото харесваш) един път на няколко месеца.

Всичко е въпрос на приоритети - в Сиатъл имах позната, която докато беше сама, редовно ходеше по разни културни събития и мероприятия, въпреки че беше с доста ниски доходи (но не минимала, разбира се). После си намери приятел, ожени се, къща, ремонти и т.н. и в крайна сметка повечето от културните й мероприятия почнаха да се състоят от барбекю в бекярда и слушане на MP3-та, въпреки че вече имаха много по-високи доходи, отколкото тя сама навремето.

Според мен семейният живот и дребните ежедневни проблеми убиват желанието и възможностите за подобни мероприятия. Но предполагам, че нещата отново се променят, когато децата пораснат и се отделят от родителите си.
simeonovi написа:Щом ходенето по книжарници се брои за култура, значи и аз се записах с дигиталния рйдър тарикатски. :D
Ами защо да не се брои, четенето на книги не е ли култура?
Да не би ходенето на опера един път в годината под строй и проспиването на половината представление да е по-културно от прочитането на няколко книги ?
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

Аз пък започнах да посещавам "културни мероприятия" покрай детето.
Преди всичко беше работа, работа, работа, най-много да отида на кино, или приятели да ме замъкнат на някоя нашумяла постановка от сорта на Ривърданс. След като се роди детето, започнахме да ходим на театър, на концерти. Засега седим половин час, докато не започне да мрънка. На Робин Худ обаче се държа много добре, откарахме почти до половината.

Засега сме ходили и на изложба в археологическия музей, което мина малко инфарктно. Едвам предотвратихме едно тръшкане, защото искаше да пипа всичко. За подобни изживявания ще трябва да порастне още малко. Вкъщи се слуша много музика и сме обещали да отидем на опера за рождения ден :D Ще видим как ще го направим.

Още търся обаче куклен театър на английски, та приемам препоръки.

Един колега редовно спами с покани за симфонични концерти, опери и какво ли не. Той е малко луд на тема музика обаче - редовно пътува до Торонто да им гледа тамошните опери. Та ако се съди по неговите мейли, можеш да откараш в Монтреал само на класическа музика през ден почти.

Та културен живот има, не е като да няма, стига да го потърсиш. И е достъпен, въпреки че първоначално цените на билетите са стъписващи, особено ако сравняваш с цените на българските театри. В едно отношение ние като имигранти сме ощетени - не знаем къде какво има и как да търсим. В София например знаех адресите и телефоните на всички големи театри и операта, та даже ми бяха като ориентир. Тук трябва да разпитвам кой какво е чул, кой какво препоръчва.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Independent написа:След като се роди детето, започнахме да ходим на театър, на концерти. Засега седим половин час, докато не започне да мрънка. На Робин Худ обаче се държа много добре, откарахме почти до половината.
Водили сме малкия на Disney on Ice, 4-5 "по-културни" концерта, два театъра и една опера и общо-взето се е държал добре, до самия край. Но просто няма как да го заведа на рок концерт, поне засега. Когато още беше доста малък го заведохме на Цирк дьо Солей и той заспа през втората част. :D Преди седмица пак бяха (без мен) и тоя път се бил държал много добре и му харесало. Преди го водех и на 3D-филми, подходящи за деца. Но вече влезе в такава възраст, когато става много трудно да го убедиш, че нещо може да е по-интересно от гейминг конзолите, компютъра и айпада.
Поне вече не търсим бейби-ситъри, съседката ни е супер.

А ако искаш да заведеш детето на нещо, което наистина ще му хареса, заведи го в Дисниленд. ;)
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

newcomer написа:
Защо мислиш, че не ти вярвам? Всеки има своя Канада, колкото пищещи, толкова и Канади. Според личната ситуация на човека. И net worth-a му :)

Благодаря на всички, които се включиха с конкретна информация.
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Bistra написа:Aз пък твърдя, че са точно такива и обединяващ фактор е езика, а не местоживеенето.
Ети и ти чети! Ако не ти стане ясно, сори за теб.
http://en.wikipedia.org/wiki/Latins_(Italic_tribe" )
Бистра, ти ми напомни Дан Куейл, който бил на тур из Латинска Америка като вице, и като се върнал, казал "Жалко, че не наблегнах повече на латинския в колежа, сега щях да мога да си говоря с тези хора без преводач." :rofl:

Италианците и испанците не говорят един език. Говорят езици от обща езикова група, романските (Romance languages http://en.wikipedia.org/wiki/Romance_languages" ), произлезли от един вече мъртъв език, латинския. Такива езици говорят и французите, и португалците, и румънците, и още куп други. Все едно да кажеш, че ние и руснаците говорим един и същи език :D

А за latin и latino вече са ти го казали - една буквичка, пък разликата в значението е огромна ;)
Публикувай отговор