Споразумение между правителствата на България и Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Val

Re: Споразумение между правителствата на България и Канада

Мнение от Val »

Marto написа:Aз мога да ти посоча причината поради която не даваш повече инфо: не знаеш отговора, предполагам защото не си се сетила да попиташ ;)
Тц, не позна. ;)
Marto написа:Може би греша като говоря от името на всички други писали в тази тема, но хората ти отговаряха в контекста на надеждите ти за отпускане на пълна канадска пенсия, или както ти го нарече "трансформиране" на неадекватните български 200 лв. в адекватна по канадските стандарти пенсия.
Ама ти верно не падаш по гръб! :-)
Както сам си забелязал, сложих "трансформиране" в кавички. Мисля, че и ти като говориш за "пълна канадска пенсия", макар да не си го сложил в кавички, разбираш стандартната социална пенсия.

Стандартна "пълна канадска пенсия" не съществува. За неразбралите:
адекватна по канадските стандарти пенсия = OAS

Абе какво ли се пъна да обяснявам тия неща във форум дето 90% от хората не правят разлика между пенсия, RRSP, mutual funds и инвестиции? :-) (Изключвам теб от това число.)
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

90 % са даже малко :) Иди се пъни във форуми за богоизбрани като теб.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Тази сутрин ни изненадаха, че процедурата за родителите ми е завършила - последният влак спонсорирани родители. Приемам го със смесени чувства - хем няма да ги мисля самички в БГ, хем ми се реве, че майка ми идва. Както и да е, раждала ме е. :|

Та въпросът ми е има ли някой идея какво трябва да се предприеме преди дезертирането им от БГ, за да могат да си получават пенсиите тук. Не вярвам да им ги превеждат от по банков път до безкрайност без някакви проверки. Иначе всички емигранти-пенсионери щяха да получават пенсии до 120-150 годишна възраст.

Не искам да дойдат тук и да се окаже, че трябва да подписват нещо в БГ лично.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ми според мен трябва да ти превеждат парите докато си жив. Тя нали вече получава пенсия за осигурителен стаж и възраст , тази пенсия не е обвързана с това къде живееш. Ако е социална пенсия може би е различно.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

IRA написа:Ми според мен трябва да ти превеждат парите докато си жив. Тя нали вече получава пенсия за осигурителен стаж и възраст , тази пенсия не е обвързана с това къде живееш. Ако е социална пенсия може би е различно.
Именно. Със сигурносъ следят периодично дали си още жив, или наследниците ти взимат парите.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Аблъд, никой нищо не проверява а законът теб те задължава, като насленик, да известиш за смъртта на пенсионера, след което изплащането на пенсията се прекратява. Ако наследниците не го направят, естествено че е възможно пенсионерът да си "получава" пенсията и след като отдавна не е между живите. И това не е нещо, което не се е случвало и не се прави и днес, не само у нас но и навсякъде по света където правилата са такива. В Гърция си откриха стотици такива "столетници" наскоро.
В българското законодателство е предвидена наказателна мярка за неправомерно надвзетите суми - да се връщат с наказателна лихва за периода, през който са получавани (чл.113 КСО). Има и други предвидени мерки срещу подобни нарушения като "декларация за живот", но те пак са по волята и съзнанието на пенсионерите и наследниците.

А по темата, Аблъд, трябва да се запознаеш с изискванията на Наредба за пенсиите и осигурителния стаж, раздел VIII. За Канада конкретно няма как да стане все още превеждането на пенсиите, тъй като двете страни нямат подписан договор за социалното осигуряване.
Няма проблем обаче да продължат да си се получават в българска банка и да се оперира с парите чрез интернет или друг вид дистанционно банкиране.
Може дори да подадат молба да не им се превеждат всеки месец а за няколко месеца наведнъж (не по-малко от 3). Но в този случай са длъжни да подават декларация за живот, заверена от консулската служба в посолството ни и пенсията се изплаща за минал период до края на месеца, в който е направена заверката.
Така че най-добрият вариант си остава ежемесечното превеждане в банка на територията на България. Няма декларации, няма заверки тям подобни щуротии.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Благодаря.
Значи сега трябва да видим къде трябва да отидат за да се откачат завинаги от данъчни декларации и подобни неща в БГ.
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Не знам за какви данъчни декларации говориш, Аблъд, но пенсията не е доход, който изисква подаването на такава декларация.
Така че "откачането" е станало още при излизането на решението за отпускане на пенсията.
Ако са имали и ще продължат да имат някакви доходи извън пенсията в България, тогава да. Но пък в този случай няма "откачане", ще са длъжни да си подават декларациите всяка година.
„Стыдить лжеца, шутить над дураком и спорить с женщиной — все то же, что черпать воду решетом: от сих троих — избавь нас Боже!“ (М.Ю.Лермонтов)
succes

Мнение от succes »

Val написа:Ако някой от БГ общността се интересува:

Говорих със службата International Benefits в Отава. Подробностите за споразумението, естествено, още не са достигнали до тях (ще отнеме няколко месеца). Но по принцип ме уведомиха, че с това споразумение българите ще се квалифицират за OAS без да чакат 10 години минимално пребиваване в Канада. Това важи и за тези, които са дошли като пенсионери. :)

Павле,
Оценявам творческите ти напъни и времето, което си прекарал да ми пишеш отговор.
За съжаление, успях да прочета само първите три изречения и края - нямам нужното търпение да чета словесни д..... (понеже наистина целта ми не е да те засегна, не пиша думата). :) Щастлива Нова Година!
:) :y:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

:)
Последно промяна от ablood на Сря Яну 09, 2013 10:34 am, променено общо 2 пъти.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Само да вметна, непротиворечайки на никого, защото не съм съвсем сигурна. От майка ми научих, че е в ход приемането на закон, облагащ лихвите по спестовните влогове (точно както в Канада). Та мисълта ми беше: Ако пенсиите на липсващи от страната пенсионери, които са освободени от данъци се натрупват в такъв влог, последните освободени ли са по българските закони от подаване на данъчна декларация?
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
agent Ozo

Мнение от agent Ozo »

Майка ти, Бистра, е пропуснала да узнае, че от 1-ви януари 2013 влязоха в сила промените в ЗДДФЛ и лихвите по депозитни сметки вече са облагаеми.
Но разплащателните сметки и всякакви други банкови сметки си остават необлагаеми.
Та въпросните пенсионери само ако сложат част от сумата от получените пенсии на срочен депозит, то получената лихва ще бъде обложена с 10% данък. В противен случай не.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Мерси, Агент! :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Bistra написа:Само да вметна, непротиворечайки на никого, защото не съм съвсем сигурна. От майка ми научих, че е в ход приемането на закон, облагащ лихвите по спестовните влогове (точно както в Канада). Та мисълта ми беше: Ако пенсиите на липсващи от страната пенсионери, които са освободени от данъци се натрупват в такъв влог, последните освободени ли са по българските закони от подаване на данъчна декларация?
Това не е точно така - В Канада можеш да отвориш освободена от облагане сметка, в която всяка година да внасяш до $5000.

tax free savings account canada

https://www.nscu.com/Personal/Investmen ... QgodmBkA3g"
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Павел написа:Това не е точно така - В Канада можеш да отвориш освободена от облагане сметка, в която всяка година да внасяш до $5000.

tax free savings account canada

https://www.nscu.com/Personal/Investmen ... QgodmBkA3g"
Да, ама там парите ти не са ли заключени за определен период?
Излиза, че е точно обратното на българските влогове. Агентът твърди по-горе, че в България лихвите по срочните влогове се облагат. Тук облагат лихвите по разплащателните. Нямам сметки в български банки, затова не съм се интересувала детайлно от промените в закона.
Публикувай отговор