Къде е най-добре да се родиш през 2013

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Independent

Къде е най-добре да се родиш през 2013

Мнение от Independent »

The Economist публикува най-новото си проучване за качеството на живота в 80 страни.
Канада е на 9 място, Съединените щати на 16. Оставям на вас да откриете къде е България. Подсказка - далече след Куба!

Birth Right
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
umeiko

Re: Къде е най-добре да се родиш през 2013

Мнение от umeiko »

В УСА разбира се, щото след това можеш да отидеш където си искаш :)
crusader

Мнение от crusader »

Гледам и Унгария след Куба се мъдри ... Майтап да става !
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Може би просто кубинците си харесват Куба, или поне голяма част от тях :) За разлика от тях българите не харесват България, и унгарците не харесват Унгария. От статията се вижда, че този индекс е базиран на субективна оценка на живеещите в държавата за това колко удоволетворени се чувстват от това, че са родени и живеят там.

Its quality-of-life index links the results of subjective life-satisfaction surveys—how happy people say they are—to objective determinants of the quality of life across countries.

Всъщност, от малкото информация в кратката статия за методологията (вероятно дългата е срещу заплащане/абонамент, все пак това е Икономист) гадая, че индексът е базиран на субективната оценка на хората по показател "удоволетвореност от живота", получена чрез социологически проучвания. А после за обяснение използват множествена регресия с 11 значими фактора, от които БВП/глава обяснява две-трети от удоволетвореността. We find that GDP per head alone explains some two thirds of the inter-country variation in life satisfaction, and the estimated relationship is linear.

Link: http://www.economist.com/news/21566430- ... ttery-life"

И така, според този индекс българите в България смятат, че БГ е по-зле от Египет, където през миналата година стигнаха почти до гражданска война, за беднотията да не говорим, за ислямизацията също да не говорим. И от Иран с аятоласите и забраната на жените да учат/работят. Всъщност това не е ново - подобни резултати имаше и на проучване на ОИСР (OECD), и някакво на ООН също.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Independent написа:. Оставям на вас да откриете къде е България. Подсказка - далече след Куба!
Два глиста се подават от едно лайно и единия казва:
- Виж какво слънце грее навън, какъв е хубав света, а ние сме се заврели в това лайно!
- Ми родина ни е!
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Daisy2 написа:Може би просто кубинците си харесват Куба, или поне голяма част от тях
Ти май се шегуваш,а? Кубинците никой не ги пита какво харесват. На тях не им е предоставена друга възможност за харесване.Спомни си България по Т. Живково време и картинката ти става пределно ясна. Излишно е да ти казвам, че там има пълно информационно затъмнение - никакъв Интернет, щото могат да ги диверсират идеологически. Все пак най-големият идеологически враг е на едно преплуване със сал само. 8)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Bistra написа:
Daisy2 написа:Може би просто кубинците си харесват Куба, или поне голяма част от тях
Ти май се шегуваш,а? Кубинците никой не ги пита какво харесват. На тях не им е предоставена друга възможност за харесване.Спомни си България по Т. Живково време и картинката ти става пределно ясна. Излишно е да ти казвам, че там има пълно информационно затъмнение - никакъв Интернет, щото могат да ги диверсират идеологически. Все пак най-големият идеологически враг е на едно преплуване със сал само. 8)
Защо аз да се шегувам - така излиза от методологията на цитирания индекс. Пише си ясно, че е на база на субективната оценка на анкетирани за тяхната удоволетвореност да се родят и живеят там, където са. А после тази оценка е обяснявана с разни фактори. Обяснение на мястото на Иран, Египет и Куба преди България е това, че субективно хората са посочили по-високи нива на удоволетворение от живота си в тези страни, отколкото българите в България. Иначе по БВП на глава БГ е пред тях, да не говорим за ислямизъм, права на човека и прочие. А защо кубинците така са отговорили, това в случая няма голямо значение, мисля.

Но българите в България наскоро отново бяха шампиони в отрицателната си оценка за живота в БГ - имаше някакво проучване, където по отговорите на въпроса за задоволство от живота в БГ бяхме почти последни в света, някъде около Афганистан и малко преди Ирак :) - не ми се търси линка сега, но си беше интересно за четене :)

Между другото - БГ по БВП е преди Виетнам - наскоро някой беше питал. Виентам има по-голям общ БВП, но е близо 90 милиона, а БГ е едва 8 милиона. Ето тук са данните за БВП/глава през PPP http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP" )_per_capita

BG e 64, Виетнам е 129 - на глава.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Daisy2 написа: Пише си ясно, че е на база на субективната оценка на анкетирани за тяхната удоволетвореност да се родят и живеят там, където са. А после тази оценка е обяснявана с разни фактори.
Да ти кажа необяснима е за мен родната психология. Преди беше ясно. Държаха ни като птици в клетка - имахме основание да се оплакваме. Сега обаче не е така. Взимаш си паспорта и прав ти път! Отиваш да търсиш късмета си другаде. Какво значение има къде си роден? Ако стоиш там и се оплакваш, обаче има 2 варианта:
- или нямаш друг избор
- или не искаш нищо да се промени
При вторият случай би трябвало да харесваш държавата си, а не да се оплакваш, т.е. не си за съжаление.
Грешка! Не само във втория случай не си за съжаление, но и в първия. Сега е друго. Изборът не ти е отнет в никакъв случай.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Напълно съм съгласна, и за мен е непонятно.

Ето тук намерих линка за проучването - пак на Икономист, всъщност на дваа професори от Пенсилвания - the saddest place in the world, relative to its income per person, is Bulgaria

http://www.economist.com/node/17722557"

Идеята е, че икономиката и доходите в България не предполагат такова малко задоволство от живота, дадено от хората в нея. Тоест, при наличието на силна корелация между БВП/доходи и задоволството от живота (доказано силна с данни за целия свят), България е голямо изключение, защото при нея тази корелация се губи. Но, разбира се, и при други страни корелацията не е пълна, има различия от културен характер.

Hong Kong and Denmark, for instance, have similar income per person, at purchasing-power parity; but Hong Kong's average life satisfaction is 5.5 on a 10-point scale, and Denmark's is 8.

Хонг Конг и Дания са с подобни доходи (през РРР), обаче имат съществена разлика в оценката на задоволството. Тоест, жителите на Хонг Конг би трябвало да са много по-доволни от живота там при тези доходи. Подобно на България. Обаче за нас аномалията е най-голямата в целия свят според това проучване.

То се вижда и на дадената графика. На нея дори Ирак са дали по-голямо задоволство от живота си - около 4,5, а БГ е с малко под 4. БГ е единствената държава в този диапазон на доходите с толкова ниско задоволство. Например Бразилия, която е около нашето равнище на доходите, има задоволство 6,5.

Особености на националната психика :)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Daisy2 написа:

Особености на националната психика :)
Това е наистина интересно изследване и ти благодаря, че го сподели.

Мисля, че наистина обяснението е в:
Mr Easterlin suggested that well-being depended not on absolute, but on relative, income: people feel miserable not because they are poor, but because they are at the bottom of the particular pile in which they find themselves.
и в коя група българите се поставят сами.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Да, обяснението е вероятно точно там. Защото обстоятелствата са такива, че България е все пак в Европа и ЕС, и се сравнява с тях, не с Ирак или Египет. И относително спрямо тях е наистина с най-ниски доходи и социални придобивки.

От друга страна, и Унгария е в подобно положение, и Литва, и Латвия, и Румъния, и при тях се наблюдава този феномен, но при нас е най-силно изразен.

Между другото, коменатирите под линка на статията за Birth Right (от началото на темата) са интересни и много забавни :) Например това:

Life expectancy in Ukraine is slightly above world average yet all the countries with life expectancy well below world average some even below 60 years of age ranked above Ukraine? - Kazakhstan, Bangaladesh, India, Pakistan, even Angola with life expectancy of 38, 2 years!!!! Ukraine that has infant mortality of 14 per 1000 births in the top 63 nations in world yet Ecuador with 26/1,000, Azerbaijan with 52/1,000 and again Angola with 119 per 1,000 is higher??? This is a joke, isn’t it. It is not first time, Economist is showing anti Ukrainian bias.

Значи, Икономист е виновен, че хората в Украйна се чувстват нещастни :) Иначе коментарът е правилен по същество, но не взема предвид методиката за изчисляване на индекса.

А също и това: For a quick sniff test to assess the validity of this ranking, may want to check on how relatively easy it is to get a case of diarrhea from a drink water in places.

А този е damn serious :) It is surprising that Ghana is not listed as a preferred country of birth right.

Щом и ганайците се оплакват, че са подценени и колко е прекрасно да се родиш точно в Гана, какво да говорим повече! С цялото ми уважение към ганайците, смешно си е :D

Абе то и някакъв нигериец се обидил. Не че не било вярно, ама пак се обидил.... :D

As a Nigerian, I am offended by this list. I mean, I would've ranked Nigeria last but, couldn't you be graceful and left us off the list like other terrible countries out there?

Много се коментира 20-тото място на Израел. Например това: With the race-based Holocaustic discrimination that Arabs face in Israel, it can hardly be deemed to be a good place in which to be born, if you are unlucky enough to be an Arab, of course.

Или това: The Economist now tells us that tiny Israel, with the high likelihood to be plunged into five or six horrendous wars, nuclear or not, with impacts all over the place, scores higher as a "safe and healthy' place all major West European countries?

Или това: Are you seriously suggesting us that it would be better to grow up in ISRAEL rather than Italy, Japan, France or Spain??? I think I heard they have a few problems there..

А ето и нещо интересно, явно от жена: saudi arabia 38th. seriously!!, we are way behind top 50!! it's the worst place for females to be born ! Мисля си, че в Саудитска Арабия са анкетирали само мъже :)

А най-интересното в коментарите под статията, според мен, е това, че НИТО ЕДИН от коментиращите не си е направил труда да прочете методологията на индекса и там да потърси обяснения на очевадни несъответствия и странни места в класацията. За мен е показателно, че в цял свят (не само в БГ) хората говорят, без да мислят или четат преди това.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ами честно казано то не е нужно да четеш методологията на индекса, за да ти е ясно ,че всички класации ( не само тази) са супер субективни. Аз лично се изненадвам, че все още има хора, които се вълнуват от класации. Като цяло не ми е ясно защо въобще се правят тези класации.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Toва за относителността ми напомня за обяснението на един датски учен по повод една класация изкарала датчаните най-щастливата нация - при ниските очаквания не ти трябва много да се зарадваш.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Marto написа:Toва за относителността ми напомня за обяснението на един датски учен по повод една класация изкарала датчаните най-щастливата нация - при ниските очаквания не ти трябва много да се зарадваш.
Не го е измислил той - общо взето това е формулирано в даоизма и в други религии.

За да не задълбаваме в религиите:

Двете най-чести причини за нещастието на хората са: от една страна, незнанието колко малко им е необходимо, за да бъдат щастливи, а от друга, мнимите потребности и безграничните желания. — Клод Адриан Хелвеций

Аватар
tonich

Мнение от tonich »

Дали е добре да се родиш в средноголям български град? В циганската махала?

http://www.youtube.com/watch?v=3Qv6T9tSWJE"
(Видеото е от кадри невлезли в авторски филм. Забранен в БГ, купен от Канадска ТВ и разпространен в над 30 държави.Заснет 9 месеца след като бяха дарени близо 10 милиона канадски долара за сливенското гето и парите бяха похарчени "целево".)
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"