Избор на банка, при теглене на степендия

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
paraf78

Избор на банка, при теглене на степендия

Мнение от paraf78 »

Здравейте, предстои ми да тегля Prêts et bourses, ще започвам да уча (професионално) и искам да ми споделите мнeния, относно банките. Мога да избирам от следните банки :
1. Caisse Desjardin ;
2. Banque de Montreal;
3. Laurentienne;
4. Banque Nationale du Montreal;
5. Banque Royale du Canada

Почти всичките имат планова за студенти, но определено има някой разлики. Има доста хора във форума, които учат или са учили, чрез степендия, отпусната от Правителството, ще се радвам ако ми споделите.

Благодаря ви :)
pumpy

Re: Избор на банка, при теглене на степендия

Мнение от pumpy »

Аз съм бил с Banque Nationale du Canada, BMO and RBC. Сменял съм ги по друг повод (несвързан със студентския заем) и е нямало никаква разлика в обслужването на този тип заем.
Условията по връщаенто са едни ни същи в BMO and RBC, нам го от опит, защото моя и на жена ми са в тези две банки. Ливхите и срока е един и същ и за двама ни, все си мисля, че е провинциално регулиран.
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Аз теглих студентския си заем от RBC и съм доволен от банката. Тъй като завърших съвсем наскоро, още не съм започнал да го изплащам, но и аз като Пумпи мисля, че условията и лихвите по студентските заеми са едни и същи (или поне достатъчно близки), независимо коя банка си избереш. Това, което за мен беше плюс (не зная дали всички банки го предлагат) е, че банката ми издаде и кредитна карта още със сключване на договора за заема, а в момента в който завърших ми вдигна лимита по нея без да се интересува дали имам работа (и доходи) или не.
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
paraf78

Мнение от paraf78 »

благодаря за инфото.

Моля темата да се заключи :)
anitsa

Мнение от anitsa »

Ами аз съм с Роял банк и когато преди 7 години подписвах документите имаше 2 опции, отворена лихва 6% и затворена лихва за целия период 9%, избрах отворена, която сега е 3.5%, което пък съкрати периода на изплащане с една година.
pumpy

Мнение от pumpy »

Когато взимаш заема лихва НЯМА. Това е момент, който идва едва след като се дипломираш. Тогава от банката ти предлагат автоматично "отворена" лихва и срок за изплащане - в моя случай 10 години. Ако искам мога и да си сменя лихвата на фиксирана, но веднъж сменил повече промени не са възможни.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Всъщност лихва има, но не я плащаме ние, а правителството - по време на цялото обучение, както и в гратисния период след това, когато можеш да върнеш парите без лихва (по принцип могат да се връщат и по време на обучението). Ако не ги върнеш, тогава се пазариш с банката за лихвата и размера на вноските. Аз съм в Роял банк и лихвата доколкото си спомням е 2,63%. Ако държите на точната цифра, мога да проверя - договора ми е от септември.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
pumpy

Мнение от pumpy »

Хайде сега малко по-подробно:
Лихва НЯМА докато учим - тоест има но я плаща правителството;
В гратисния период лихва ИМА и ни се трупа на нас, но може да не я плащаме през тези 6 месеца. На края на гратисния период се капитализира с главницата;
Лихвата на жена ми в момента, когато вече изплащаме заема е 3.50%
Аватар
c200

Мнение от c200 »

... и да не забравите да декларирате изплатените лихви с данъчната декларация, намаляват облагаемата сума.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
paraf78

Мнение от paraf78 »

Благодаря ви за разясненията. Радвам се, че има добри хора като вас да разясняват :)
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

pumpy написа:В гратисния период лихва ИМА и ни се трупа на нас, но може да не я плащаме през тези 6 месеца. На края на гратисния период се капитализира с главницата;
Не знам защо си мислех, че няма лихва през гратисния период. Благодаря за инфото, pumpy. :y:

А ето го и текста:
Pendant les six mois qui suivent la fin de vos études à temps plein ou à temps partiel, vous bénéficiez d’une période d’exemption partielle. Vous n’avez pas encore à rembourser votre dette d’études. Mais, dès le début du mois suivant la fin ou l’abandon de vos études, les intérêts sur cette dette deviennent à votre charge. Vous pouvez commencer immédiatement à les payer ou les laisser s’accumuler pendant six mois avant de les payer. Vous pouvez aussi demander qu’ils soient capitalisés, c’est-à-dire ajoutés à votre dette d’études.

Лихвата е 3,5 %
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
paraf78

Мнение от paraf78 »

emili_vn написа:Всъщност лихва има, но не я плащаме ние, а правителството - по време на цялото обучение, както и в гратисния период след това, когато можеш да върнеш парите без лихва (по принцип могат да се връщат и по време на обучението). Ако не ги върнеш, тогава се пазариш с банката за лихвата и размера на вноските. Аз съм в Роял банк и лихвата доколкото си спомням е 2,63%. Ако държите на точната цифра, мога да проверя - договора ми е от септември.

Как мога да връщам пари по време на обучанието си или примерно като завърша веднага да върна цялата сума, наведнъж?
pumpy

Мнение от pumpy »

По време на обучение не можеш да връщаш, но няма и смисъл, защото заема ти е БЕЗПЛАТЕН по това време. Ако не ти се плащат лихви, можеш да го върнеш накуп, първия ден след дипломирането ти и няма да платиш нищо. Но това е възможно НАЙ-ЕВТИНИЯ заем с данъчно приспадаеми лихви, който можеш да получиш в тази държава и аз лично бих го върнал последен....
Публикувай отговор