училища , градини , занимални ..... ??? АЛБЪРТА

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
христо василев

училища , градини , занимални ..... ??? АЛБЪРТА

Мнение от христо василев »

Здравейте , имам отново въпрос относно живота в Албърта !
Скоро (дай Боже) ни предстои преместване там (от България) с жена ми и детето ни което е на 4г и половина (а докато заминем може и да е на 5 г и половина) та как стои въпроса със курсове.... градини , училища и т.н. защото , детето ни ще мине един курс за езика тук , но едва ли ще е достатъчен за адаптацията му там , и едва ли ще го приемат моментално в първи клас, та ако ние с жена ми работим , какви са ни вариантите с детето - градина , училище , някакви занимални , курсове и т.н. ...или има и други варианти , за които не се сещам ?
Благодаря предварително за помощта ви !
Be strong, believe in freedom and in God, love yourself, understand your sexuality, have a sense of humor, masturbate, don't judge people by their religion, color or sexual habits, love life and your family.
Аватар
balbi

Re: училища , градини , занимални ..... ??? АЛБЪРТА

Мнение от balbi »

Не съм в Албърта и нямам конкретна информация относно питането ти. Но ще споделя само, че детето изобщо не трябва да му мислиш адаптацията - вие ще имате нужда от адаптация, но то не - и да не знае езика без да се усетш ще го говори по-добре от двама ви взети заедно!
Късмет и успех! :y:
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Balbi е прав. Освен това ще го вземат в първи клас без да им трепне окото.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

христо василев написа:Здравейте , имам отново въпрос относно живота в Албърта !
Скоро (дай Боже) ни предстои преместване там (от България) с жена ми и детето ни което е на 4г и половина (а докато заминем може и да е на 5 г и половина) та как стои въпроса със курсове.... градини , училища и т.н. защото , детето ни ще мине един курс за езика тук , но едва ли ще е достатъчен за адаптацията му там , и едва ли ще го приемат моментално в първи клас, та ако ние с жена ми работим , какви са ни вариантите с детето - градина , училище , някакви занимални , курсове и т.н. ...или има и други варианти , за които не се сещам ?
Когато пристигнете, детето ще мине на "изпит"(трябва да се обадите в първите дни след пристигане да го насрочат). Не се шашкайте от думата - проверяват дали може да държи химикалка да нарисува горе долу права линия, да брои до 10 да речем - ще са осигурили преводач.
На пет година и половина е доста вероятно да препоръчат да отиде в първи клас, а не в "предучилищна", но окончателния избор е ваш. Така ни посъветваха навремето нас с мотива, че първи клас е целодневно и по-бързо ще научи езика. В училище ще бъде в така наречената ESL програма (част от обучението ще е отделно от родените в Канада). Тази част постепенно ще намалява, но общо взето някаква минимална част ще остане като часове поне до края на началното училище (6-ти клас), макар че вероятно ще е излишна.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Aries

Мнение от Aries »

христо василев написа:Здравейте , имам отново въпрос относно живота в Албърта !
Те децата се адаптират доста бързо. На 5 1/2 ще е тамън за предучилищна паралелка. В годината, в която навършва 6 години ще бъде в първи клас. Детските градини, особено тези, които са пред и след училище не са проблем. Цената е около 450 на месец ама при ниски доходи се субсидира от провинцията и мисля, че или нищо не се плаща или се плаща минимално.
Градина от този тип, или както ти питаш - занималня, ще ви трябва докато детето не навърши 11-12 години. Зависи от това колко е самостоятелно и също така има някакви курсове как да си стои само в къщи.
Проблема е, че в Канада училищата започват от 8:15-8:30 и свършват 14:30-15:30 като често имат половинки дни, големи ваканции и т.н. така че освен ако не сте с различни смени на работа - единия да започва след 9 а другия да свършва преди 14:00 детска градина ще ви трябва.
Публикувай отговор