В Монреал или във Ванкувър е за предпочитане да се установиш

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Joy

Мнение от Joy »

Еййй, Joy.... Не ги долюбваш ти нещо тез англо-канадски градове и това си е. Ами ще се мъчим ние тук - недоучили, невидяли подземния град, пък и пица няма на кого да занесем.

И ще вземем да се изнесем от къщата, щото, както казваш, няма начин да е наша. Трябва да отида да вдигна скандал на агентката дето ме уверяваше, че сме си я били купили. Живи да ни ожалиш...
Ми... :oops: :( Аз от къде да знам сега... :oops: Може пък speedy ти да си оня бай Пешо дето в даунтауна работел... :lol: Признавай си-разконспирирахме те!
Аватар
Leon
Обратна връзка:

Мнение от Leon »

Joy, защо не оставиш думата на някой който е бил и на двете места. От форуми пък и от други хора ми прави вепчатление че този които не за излизалли от Quebec люто си го хвалят. Но който е мръднал към Торонто или Ванкувър, определено се е замислил. Защо не отидеш на една ексурзия до там. За мен много по ценно е мнението на човек който е живлял и на двете места. Като приятлско семейство от входа което е в собствена къща в Торонто. Живели са в Монреал една година. Та тяхните думи са че няма нищо общо между двата града. Казаха че в Монреал си струва да отидеш самно на ексурзия, и то в стария град. Няма да разказвам мнението им за чистотата на другата част на града, както и нивото на заплатите. Бегъл поглед в сайтовете за работа показва преимуществото на англоговорящите провинции.
Предполагам сте чели статията от вестник Metro макар и стара.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 73&start=0

According to the study, since 1990, the number of jobs created in Canada is nearly 50 % higher than in Quebec, where the total public expenditure (expressed as a percentage of the economy) exceeds those of any State of the United States or any industrial province.
Quebec is classified among the worst provinces, with 18,7 % of children living in poverty

И друго важно според мен. Където и да се приземиш, за да имаш желание да останеш и да се интегрираш, мястото трябва да ти харесва, да е красиво и поддържано. За да имаш желание и много сили да се бориш за да останеш.

От форума ми става ясно че ако искаш скромен живот, нямаш особени амбиции, искаш лесно, НО бавно да се интегрираш е по-добре да се пуснеш по течението на квебекския социлизъм. То ще те поеме и води вместо теб.Всичко е програмирано и ясно. Кофи, социал, сняг, високи данъци когато почнеш работа, не знам но аз отсега се депресирам... :(
Аз искам нещо по-различно и ще пробвам...било то и Ванкувър... Може и да греша, не знам. Важното е че го искам :liefde:
Di ana
Обратна връзка:

Мнение от Di ana »

Leon,

Njakoi go beshe kazal tova njakoga....Da iskash znachi da mozesh...I za da mozesh trjabva da si naistina motiviran ot sredata i mjastoto...A ako uspeesh oshte po dobre... :D
Az ne iskam da vlizam dalboko v tazi diskusia tai kato v Montreal i Vancouver sam bila po skoro kato turist ,a tova e razlichno.
No ot rabotata si s kolegi izvan Canada,koito sa anglogovorjashti quebekari ostavam s vpechatlenie che i samite te,koito sa rodeni tam ne sa v mnogo izgodna pozicia.
Аватар
Bydi
Обратна връзка:

Мнение от Bydi »

Благодаря на всички,които се отзоваха и пожелаха да помогнат по един или друг начин.наистина дилемата е голяма.Съпругът ми е инженер със специалност съобщителна техника и електроника.Аз съм учител по изобразително изкуство и художник на свободна практика.
Наясно сме,че за да упражняваме професиите си е необходим еквивалент на дипломите.
Интересува ме как стои въпроса с приравняването във Ванкувър?
Също ме вълнува каква " торба с пари " за разходи на месец ще са необходими за Монреал и каква за Ванкувър?
От сърце блатодаря предварително! :D :D :beer:
Joy

Мнение от Joy »

Аз не знам за какво въобще взех отношение по този въпрос вчера...От време на време ми се иска да отварям очите на тези след мен да минат по по-лек път и да не правят грешки,но съм се убедила,че хората си мислят,че само и единственно неговия собствен поглед може да му покаже вярния път,игнорират всички съвети и предпочитат да си трошат главите по най-трънливите пътеки,вместо да изберат утъпканата.
Леон,не е нужно да си срещал мечката,за да знаеш,че е опасна.Не са малко познатите ми,които са загубили не една година по Ванкувър и Торонто,преди да пристигнат тук и почнат от нулата. Не са много хората,които тук на всеослушание ще тръгнат да ти разказват каква глупост са направили,че са кацнали първо там.
Може да не ти харесва мисълта за социал(харесва ми как всички от България се бият в гърди,че никога,никога... :lol: ),но имай впредвид,че това може да е средството,което да спаси потъващия ти кораб! Върви прочети темата във форум Канада за това как се взима социал в Торонто и помисли сериозно как живеят тези хора!
Не гледай официалните статистики! Аз това се опитвам да ти кажа-всички тези статистики нямат нищо общо с действителността. Аз РЕАЛНО съм сравнявала заплатите и данъчните удръжки по моята професия с колеги от Торонто и Ванкувър.
Бъди,мила,с тези професии от сега ви съжалявам там...Дано да нямате деца,които да поведете с вас!
speedy

Мнение от speedy »

Bydi написа:Благодаря на всички,които се отзоваха и пожелаха да помогнат по един или друг начин.наистина дилемата е голяма.Съпругът ми е инженер със специалност съобщителна техника и електроника.Аз съм учител по изобразително изкуство и художник на свободна практика.
Наясно сме,че за да упражняваме професиите си е необходим еквивалент на дипломите.
Интересува ме как стои въпроса с приравняването във Ванкувър?
Също ме вълнува каква " торба с пари " за разходи на месец ще са необходими за Монреал и каква за Ванкувър?
От сърце блатодаря предварително! :D :D :beer:
Приравняване на диплома за съобщителна техника и електроника няма смисъл. В тези области се работи нормално и без това, ако наистина си го правил и "ставаш".

За да се преподава в училище ще трябва някаква тапия, но за свободна практика се досещате, че е по-важно да можеш да рисуваш :)
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
bateto

Мнение от bateto »

Az sam moge bi edinstvenniyat pishesh tuk ,koyto e givyal i na dvete mesta ,vav Vancouver mnogo malko za da mi tegi mnenieto,no vse pak ste go spodelya pak koy koyto vlak iska da hvashta .Vsashtnost nyama da pisha mnogo,stoto po gore Joy bez da e bila tam vi opisa dosta pravdivo situaciyata .
Za edin novobranec nay vagnoto e barzo da se adaptira i da stapi na kraka ,a ot Mtl. po lesno nyama,golemiyat mu nedostatak e klimata samo.
Joy

Мнение от Joy »

speedy,да не искаш да кажеш,че инжинерската професия във Ванкувър не е лицензирана? :shock:
speedy

Мнение от speedy »

JOY написа:speedy,да не искаш да кажеш,че инжинерската професия във Ванкувър не е лицензирана? :shock:
Исках да кажа това, което казах - точно в тази професия, както и изобщо в ИТ, не е нужно да си Professional Engineer.

Ако обаче беше, примерно, инженер който се занимава с високоволтови електропроводи нещата щяха да са по-сложни. :wink:
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Joy

Мнение от Joy »

Да,вярно,че се води ИТ.Там пък е още по-голяма стагнация . Ето ви руски форум за Ванкувър-прочетете хората какво пишат от там:

http://www.canadaway.com/discussion/def ... ncouver.Ru
todor73

Мнение от todor73 »

ot dve godini i nesto sledia tozi forum, dolu gore i ot sqstoto vreme sqm v quebec, osven 2-3 v nachaloto, mark mai beshe edinia drugi ne vidiah da napishat che sa na social. info za toronto imam ne ot sina na komshiikata ot vhod g, a ot lelia mi, no nisto ne kazvam veche.
ta zatova za drugo ste pisha. ot moite nabludenia povecheto ot bg kato spomenesh za social nasrtqhvat, koi az li... kato doidat tuk, ne sqstite de (te vinagi sa ot drugia klas, kakto se peeshe v edna pesen) ne samo pitat za social, ami i te karat da hodish da im prevejdash v CLE-to. to losho nema, i s tezi pari moje da se ocelee v quebec, za toronto e malko druga istoriata. ne mi se misli pqk niakoi koito se e oplel kato pate v kalchista v toronto da sedne i da napishe nesto. be vie si znaete.
pak ste povtoria zamisliam se za ontario ili vancouver, no ... sled pochti 3 god prekarani v inkubatora quebec.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bibco написа:Познавам лично човек, който е живял година във Ванкувър, похарчил е там доста пари, пробвал е много неща и след това и дошъл и се е устроил /нелошо/ в Монреал. Неговото мнение за двата града е в полза на Монреал и не само заради китайците...
Това пък що за критерий е ?!? Много ясно, че след като живееш в Монтреал, ще познаваш хора които са дошли там от Ванкувър. Аз пък познавам хора които са дошли във Ванкувър от Монтреал и тук им харесва повече, но това никога не съм го изтъквал като критерий за избор между двата града защото е нещо много субективно.
bibco написа:Във Ванконг, както го наричат не на шега вече този град просто няма какво да се прави, ако не тръгваш с торбата с пари.
Ле-ле, значи съм дошъл с торбата с пари без дори да разбера ... :lol:
todor73

Мнение от todor73 »

ej mnogo interesna tema :D
eto edin razhod za novodoshql emigrant koito ste mu se vidi v poveche, ako da rechem tqrsi, tqrsi rabota po specialnostta si i ne si nameri. kvo pravi choveka ... ami nai lesno na picite (tova si e klasika, ne se sqrdete, pochti kato sociala), trebe kola i hop... kato mu tresnat edna zastrahovka ot polovinata naem za jiliste na mesec, ste premiga na parcali. :shock: kvo mu plastash 300$ na mesec.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

JOY написа:А ти сподели де, коя е тази професия-може пък някой да си я познае...Аз пък съм много любопитна да науча професия по която можеш да започнеш работа без местно образование...
Ето ти няколко от така наречените "висококвалифицирани" професии:
- електро инжeнер
- електронен инжeнер
- машинен инжeнер
- корабострителен инжeнер
- химик
- биохимик
- биолог
Лично познавам българи които работят гореизброените професии без да са учили в Канада и без да са членове на никакви ордени и медали. А в занаятчийските професии (водопроводчик, бояджия и т.н.) и в IT сектора няма дори да навлизам, че ще стане ферман ...

:beer: :beer:
Последно промяна от VanBC на Вто Юли 13, 2004 9:02 pm, променено общо 1 път.
todor73

Мнение от todor73 »

VanBC, indjinerin vikash a? Hubavo, hubavo e tova. :D
Заключено