bucca написа:pumpy написа: Миналата година изтеглих всичко, платих си данъците и приключих със заниманието.
Ако и когато един ден ще си кyпувам къща в Канада ще внеса пак максималната сума и след 90 дни ще ги изтегля за down payment.
Пумпи, стана ми интересно, защо си изтеглил парите и си приключил със заниманието?
И защо ще внасяш пак максималната сума и след това ще теглиш? Има ли някаква причина за това.
1. Заради вълшебната бележка, на която пише "non-resident for tax purposes" - това ми спестява плащане на данък на световния ми доход в Канада, където както е известно скалата е доста стръмна и безкрайна;
2. Защото си решил да си купиш къща и ще платиш да кажем 50к даун. Ако ги вкараш в РРСП за 90 дни и след това ги изтеглиш да си платиш ПЪРВАТА къща, реално пак си ползваш твоите пари, но от съответната година ти се намалява облагаемия доход с 50к, внесени в РРСП. Всичко това разбира се ако имаш разрешение да внесеш толкова РРСП, но понеже пък това се акумулира през годините, все да си го събрал докато стигне момента да си купуваш къща. Ако едно семейство прави средно 70/80к годишно, то лимита им е 18% или 12/14 хилки на година. Ако нямаш разрешен лимит то цялото упражнение е безполезно, защото не спестява нищо. Освен това след като ги изтеглиш трябва да ги възстановиш на РРСП-то за следващите 10 години, ако не се лъжа или да добавяш 1/10 всякак година към дохода си и да си им плащаш данъците като поп.
Не че ще ми се случи, но специалистите да кажат, ако работодателя ти "мачва" РРСП-то можеш ли да теглиш и от неговите пари за даун или там ина някакви други ограничения ?