Към БГ и обратно

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Botzo

Мнение от Botzo »

bateto написа:Ami izlagaha me be Bozo, che v Canada parite rasteli po darvetata...
Ами Бате ти си бил мого лесен бе. Ако ти кажа 4е в Сиера Леоне вместо 4ереши растат диаманти, на там ли ше хукнеш?
Теб сигурно затова не са те притеснявали дебелите вратове.
bateto

Мнение от bateto »

Ami ,ako e istina da hodime zaedno,nyama da ni e za parvi pat.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

bgmontreal написа:
sasho71 написа:
bgmontreal написа:
Колкото за инвестициите:

Моя апартамент е 20тина пъти по-скъп.
quote]

ooo боже , аз съм богат, богаааааааааааат :idea: значи според монреалеца апартамента ми в софия за 20000$ преди 6 години вече е почти половин милион, оооооо , ми какво правя тука аз ?!?!?! още утре напускам и се прибирам. какъв тъпак съм бил, благодаря ти bgmontreal че ме светна :lol: :shock: е баси кефа, видя ли ИРА , без да спечеля от тотото станах ненадейно богат, сега само на дивана в лозенец ще лежа и ще си гледам мачовете. :lol: :lol: :lol:
сашка, аз съм отрасъл в Лозенец и съм взел апартамента много преди 6 години. И ако искаш ще ти покажа нотариалния акт, както и договора за продажба на съсед от другия блок. Разликата е над 21 пъти.

За младеж който пита как да пише чек в Канада и гледа директно Чалга ТВ в Монтреал (надявам се си разбрал, че такова чудо няма :wink: и си загубил баса напразно) ти е много рано да търсиш такива печалби.
Всичко си идва с времето - както е казал народа научи се да ходиш преди да тичаш.
Охо, значи сме комшии от Лозенец? :D :D
Разбирам какво чувстваш и какво пишеш. Прав си, разбира се, че е подходящо за инвестиране.
За другите само да кажа, че Дани няма предвид да се върне в България и да работи като служител в данъчната служба (не че няма да си докарва от рушвети още поне 3-4 заплати като неговата от 250 лв. месечно).
Работа в България има, и пари има...
Няма сигурност!
Във всякакъв смисъл.
А и да не забравяме, че е едно да гледаш на една страна като турист, като инвеститор, и друго - като човек, който се бори да оцелее с 25- лв. месечно.
Да не забравяме и какви са хората в България - или поне някои от тях...
Всеки българин си има различна, негова си България в себе си...
Аз знам моята, с нея се уважаваме и си желаем един на друг успех по раздалечаващите ни житейски пътища...
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

St.Anger написа:
Elia написа: Pak sum se precakala - otgovariam na usloviata za ostavane v BG... s malkata podrobnost, che vse ne znaeh koga shte mi falira firmata i posle kvo! Da ne moga da si sabera pari da doida tuk...
Ama veche tova e minalo - vse oshte viarvam, che tuk shte pechelia poveche ot ravnostoinostta na 800 leva v BG; za momenta vsichko e pod kontrol - oplakvania nema
Ako stava vapros za parite, pri polojenie 4e ne si na naem v bg, absolutnata ravnostoinost na 800 lv e okolo 650 CAD+okolo 600 za naem =1250 CAD, a otnositelnata, t.e. otneseno kam tuka6nite tseni, 6te doide kam 1500 CAD.
Ili triabva da izkarva6 pone 1500 CAD za da si na staria ti BG standart. Kam tova da pribavim, 4e v Bg veroiatno si rabotila po profesiata si i 4e veroiatno tuk ne raboti6 tova, i 4e si na niakolko hiliadi kilometra ot doma...Ravnosmetkata e za teb...Sega ako stava duma za niakakvi perspectivi..ne znam.
1500 4ista zaplata e okolo 25 000 godishno predi tax (ot li4en opit go znam zapo4nax na tazi suma predi vreme) .Pri 37,5 4asa na semica ,52 sedmici pravi kum 12.82 na 4as.Tova e edna absolutno vuzmogna zaplata v Canada, dage e niska .
Ina4e za hiliadi kilometra ot doma sum absolutno suglasna s teb,no 4ovek poniakoga niama mnogo goliam izbor za sugalenie .
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Aries

Мнение от Aries »

St.Anger написа:Ako stava vapros za parite, pri polojenie 4e ne si na naem v bg, absolutnata ravnostoinost na 800 lv e okolo 650 CAD+okolo 600 za naem =1250 CAD, a otnositelnata, t.e. otneseno kam tuka6nite tseni, 6te doide kam 1500 CAD.
Ili triabva da izkarva6 pone 1500 CAD za da si na staria ti BG standart.
Ако си сам (без жена, деца и възрастни родители) в БГ и изкарваш чисти 800 лева естествено е да ти стигат.
Обаче замисли се колко пари са необходими на едно четиричленно семейство? Същите 800 едвам ще стигат. А помощи никакви!
Освен това от наема, който си посочил, трябва да извадиш средно 100 лева за ток и то ако отопляваш/охлаждаш две стаи. В противен случай през зимата не ти мърдат 300-400 лева за ток (защото не всички живеем в София на парно).
Ако искаме да направим реална равносметка на условията за живот трябва да прибавим и децата в уравнението. Доколкото разбрах в Канада помощта е от порядъка на 250 долара. В България е 15 лева. И то ако успееш да укриеш доходите си. Иначе помощ няма.
Второто, което не отчиташ е, че има реална възможност да работят и двамата (докато в БГ обикновено ако единия има добра заплата, другия е на доста по-ниско възнагражение). Тогава елементарната сметка е: 2 души х 6 долара х 40 часа х 52 седмици + 2 деца х 250 долара х 12 месеца = 30960/12 = 2580 долара месечно. (мисля, че съм отчел правилно данъците от 7.50 заплата?)
И това е най-ниското ниво (е, социала е доста по надолу, но там има други благинки).
Нека живота като цяло е 1.5 пъти по скъп отколкото в БГ (струва ми се, че коефициента е височък що се отнася до ежедневните потребности като храна и облекло, но нека го приемем толкова). Вадим и 750 долара наем месечно. Остават 1830/1,5 = доход от порядъка на 1600 лева отнесено към БГ при положение, че семейството има собствено жилище и през зимата и лятото обитава една, максимум две стаи от жилището (с цел икономия на ток, който ако не знаете тук гони вече 16 ст).
И в заключение искам само да повторя, че това е най-ниското социално ниво. От там нататък може да става само по добре.
На вас оставам да прецените какво социално положение заема в БГ семейство с месечен доход 1600 лева.
Не ми се говори за стреса в който живеят местните "бизнесмени" от постоянно висящата като дамоклиев меч над главите им заплаха да останат без доходи и да се наредят на опашката от безработни и да се мъчат да докарат заплата от порядъка на 300-500 лева, за да може все пак някак да свържат двата края в къщи.
survivor

Мнение от survivor »

И да се върна към интересната тема, която Ссттоо отвори - за връщането в България, една моя близко се върна скоро от ваканция в България три години след предишното си пътуване там. Впечатленията й бяха много интересни:
- Шофьорите станали по-любезни и дори понякога отстъпвали сами път на пешеходците. Това е просто страхотно!
- Келнерите в ресторантите станали любезни, ама според мен са си любезни от много отдавна. Всъщност миналото лято една приятелка ми разказваше как в един ресторант й вдигнали скандал, че детето й оцапало покривката, та не знам. Може да зависи от категорията на заведението.
- Нови хубави магазини и офиси.
- По Витошка вече нямало кафенета, били се изместили на съседните улички, а на самата Витошка имало само ресторанти и магазини, в които почти никой не влизал.
- София станала по-мръсна от преди три години.
- Нарича кварталите, през които минала от летището до центъра, всъщност Младостите, бидонвили, олющени, запуснати и мръсни. От това много ме заболя, защото можеше да каже същото и за моя квартал. А пък все пак като бидонвилите от Третия свят не са.
- Влезла веднъж в един магазин с майка си, продавачката познавала майка й и явно била наясно че дъщерята идва от чужбина, и часовникът, който моята близка поискала да си купи, специално за нея поскъпнал с 30 лева.
- Като отишли на морето /в бившия коплекс на ЦК/ били единствените българи в хотела и стаята им гледала към двора. Само не разбрах дали тарифите за българи са били по-ниски, ако е така го разбирам.

Само да поясня, че тя не живее в Канада а в САЩ, на едно доста скъпо местенце.
А впечатленията на майка ми са, че за една година хората са станали още по-бедни, ама аз по-скоро допускам че положението е същото.
Aries

Мнение от Aries »

[quote="survivor]А впечатленията на майка ми са, че за една година хората са станали още по-бедни, ама аз по-скоро допускам че положението е същото.[/quote]
За съжаление впечатлението на майка ти е вярното. За последната година обедняването на българина достигна нови, невиждани досега висоти.
- Шофьорите станали по-любезни и дори понякога отстъпвали сами път на пешеходците
но в повечето случаи са склонни по-скоро да те прегазят, отколкто да те пуснат да минеш.
- Келнерите в ресторантите станали любезни, ама според мен са си любезни от много отдавна.
тука си прав. Въпрос на интерес. Надяват се все пак да получат някой и друг бакшиш.
- Нови хубави магазини и офиси.
И още два пъти по толкова фалирали стари. В момента тече операция "перем пари" и помпозността е от особено значение.
- По Витошка вече нямало кафенета, били се изместили на съседните улички, а на самата Витошка имало само ресторанти и магазини, в които почти никой не влизал.
Същото относно прането на пари. Ресторанта е доста удобно средство.
Нарича кварталите, през които минала от летището до центъра, всъщност Младостите, бидонвили, олющени, запуснати и мръсни.
положението с чистотата не е в застой. То извършва постъпателно движение от мръсно към по-мръсно.
bate ivan

Мнение от bate ivan »

В България може да се инвестира в закупуването на земеделски земи, или апартаменти в по-големите градове и по морето, като финансовия министър /за него само че въпроса е откъде са му парите за този комплекс, може да са и 2600 стаите - от заплати, спестени от закуски или нещо друго? / Но това не е сериозна инвестиция, то си е по скоро рентиерство.Това са начини да се спечели нещо благодарение на мизерното състояние до което е докарано местното население
Потърсете идея за инвестиция свързана с някакво производство и ще видите , че е невъзможно. То ако беше възможно щяха да дойдат тези, сериозните инвеститори. Но хората си имат проучване и са разбрали, че нашата държава е безнадежден случай.
Съжелявам, че въпросите, които поставям са по-скоро политически и е нормално повечето хора да не се интересуват чак толкова от тези работи, а да гледат някак да се оправят в съществуващите условия но не бива да се забравя и нещо друго- има един принцип :че ти и да не се интересуваш от политиката, то тя се интересува от теб, защото всичките тия работи които ти се случват и с които се бориш, някои други ти е предопределил какво, колко и докъде да го правиш.Другото е късмет и далавери.
А за здравеопазването у нас се сетих тези дни като водих детето тук на един контролен преглед и си спомних какво ни струваше това в България. Но това е друга тема за която неможе да се говори, а само да се плаче....
dakel1

Мнение от dakel1 »

Mayka mi beshe psixiatar i kazvashe taka - nay-xubavoto na 4oveshkata pamet e , 4e se 4isti ot otrizatelnoto , a zapazva pologitelnoto (ina4e vsi4ki xora da sme pazienti na ludnitzite)- tay 4e napalno obyasnimi sa santimentite na nyakoi xora tuk !!!Ako ot4etem i faktorat NOSTALGIA, koyto e neizbegen (i az v4era se byax razkisnal neshto!!)to vseki varnal se v BG. sled godini i za malko slaga rozovite o4ila i me4tae-e-e-e...Drag se Balgariyo prevzex ta!!!!!Realnosta e DRUGA- az i zatova v4era si porevax - ot bezsilie , zashtoto e strashno da osaznaesh , 4e na sobstvenata si Zemya ti si kato IZVANZEMEN-a spomenite mi uvi sa presni edva ot 3meseza!!!!! :x :cry: :(
Аватар
St.Anger
Some Kind of Monster

Мнение от St.Anger »

dakel1 написа:Mayka mi beshe psixiatar i kazvashe taka - nay-xubavoto na 4oveshkata pamet e , 4e se 4isti ot otrizatelnoto , a zapazva pologitelnoto (ina4e vsi4ki xora da sme pazienti na ludnitzite)- tay 4e napalno obyasnimi sa santimentite na nyakoi xora tuk !!!Ako ot4etem i faktorat NOSTALGIA, koyto e neizbegen (i az v4era se byax razkisnal neshto!!)to vseki varnal se v BG. sled godini i za malko slaga rozovite o4ila i me4tae-e-e-e...Drag se Balgariyo prevzex ta!!!!!Realnosta e DRUGA- az i zatova v4era si porevax - ot bezsilie , zashtoto e strashno da osaznaesh , 4e na sobstvenata si Zemya ti si kato IZVANZEMEN-a spomenite mi uvi sa presni edva ot 3meseza!!!!! :x :cry: :(
Taka si e! Ama tova e polojenieto! :beer:
To Live Is To Die
HisShadow_too

Мнение от HisShadow_too »

bateto написа:Ami izlagaha me be Bozo,che v Canada parite rasteli po darvetata ,pak to kvo se okaza rastata ama banani i to vse na visoka ta ne moga gi stigna .Mi neznam ,moge i az da sam nisak,obache sam dovolen ,che proglednah i sledvashtata mi nova rodina nyama da e nyakoya bananova republika .
Ами и мен излъгаха, затова нещо ми хлопа дъската.
Пък тук Батка дрогата скъпа, с социал не мога да си я позволя.
Затова чакам сега моята реколта да стане и е-хе до нова година
ще имам спокойствие.

------------------------------
Аз съм истинския HisShadow
todor73

Мнение от todor73 »

ia i az da obobstia, motivacia da dam na tia v bg demek to e iasno che temata nema krai
dakel1 написа:
Mayka mi beshe psixiatar i kazvashe taka - nay-xubavoto na 4oveshkata pamet e , 4e se 4isti ot otrizatelnoto , a zapazva pologitelnoto (ina4e vsi4ki xora da sme pazienti na ludnitzite)- tay 4e napalno obyasnimi sa santimentite na nyakoi xora tuk !!!Ako ot4etem i faktorat NOSTALGIA, koyto e neizbegen (i az v4era se byax razkisnal neshto!!)to vseki varnal se v BG. sled godini i za malko slaga rozovite o4ila i me4tae-e-e-e...Drag se Balgariyo prevzex ta!!!!!Realnosta e DRUGA- az i zatova v4era si porevax - ot bezsilie , zashtoto e strashno da osaznaesh , 4e na sobstvenata si Zemya ti si kato IZVANZEMEN-a spomenite mi uvi sa presni edva ot 3meseza!!!!!

Taka si e! Ama tova e polojenieto!
+
Потърсете идея за инвестиция свързана с някакво производство и ще видите , че е невъзможно. То ако беше възможно щяха да дойдат тези, сериозните инвеститори. Но хората си имат проучване и са разбрали, че нашата държава е безнадежден случай.
+
niakqde survivor beshe pisal(a) che i stom biznesmenite ot mqtnite (te koga li ste stanat iasni) godini na zarajdastia se bg kapitalizqm idvat na gurbet v canada:D

ole- male, merci
todor73

Мнение от todor73 »

Затова чакам сега моята реколта да стане и е-хе до нова година
ще имам спокойствие.
ha taka be hisshadow, kaji na horata kolko struva kilo krastavici v canada, bqdi konstruktiven, :D pqk ti samo plamen bil takqv, plamen onakqv. ontnachalo daje mi se struva, ne sqm siguren, che da ne me pognat drugite, hubavo info davashe, ko tolkoz ti napravi plamen neznam i ne iskam da znam.
davai vse taka, eto utre na maxi ste ima ... :D , to i men poniakoga me drazniat kato vzemat da govoriat za golf ili baleti ama tqrpia :D
G_Rosi

Мнение от G_Rosi »

инвестиция е толкова разтегливо понятие

парите трябва да работят и да произвеждат пари
Аватар
agentka007

Мнение от agentka007 »

ssttoo, голям си подстрекател :twisted: написа няколко хубави реда, отприщи страстите и се ската :twisted:
Помните ли как ми викат колегите? ;)
Заключено