CA ili ACCA

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Boris

CA ili ACCA

Мнение от Boris »

Zdravei Koko,
Blagodaria ti za infoto tova za Pragraf 22, e mnogo nepriatno, ne sam ubeden za Quebec kak e shte proveria.
Bih iskal da te popitam slednoto.
Ot dve godini sam student kam ACCA (The Assotiation of Cratered and Certified Accountants) do sega sam vzel 7 ot 14-te izpita. ACCA ima prisastvie v Toronto, za sajelenie akreditaciata im ot CICA ne palna katkto na drugi instituti.
Vaprosit mi e v Canada (Торонто) kato ACCA Student niama li da sam po dobre otkolkoto da se prehvarliam kam provencialnite instituti i da popadam v Paragraf 22. V kraina smetka da smeniam li ACCA-ta ili ne tova e vaprosat ?

Blagodaria ti predvaritelno
Never give up !
Аватар
Koko

Re: CA ili ACCA

Мнение от Koko »

Здравей Борисе - ето ти няколко аргумента ЗА и Против:
АССА не е популярна в Канада, нито е призната от тукашните работодатели, макар че идват доста хора от други страни точно в твоето положение - с взети изпити по АССА без да са приключили с цялата програма. Наскоро бях на среща на която се запознах с имигранти работили във фирми като KPMG и PWC, вече на финала на АССА - оказва се че не могат да си намерят работа дори в системата на големите фирмите в които са работили преди извън Канада.
На база 7-те ти предмета които вече си взел, тук ще те освободят от доста изпити по която и да е програма да се запишеш, но при всички случай ако искаш канадска степен, ще трябва да държиш финалните изпити по тукашната система.
Парадоксално е, но АССА като че ли е по-евтина като разходи, отколкото тукашните програми, това е при условие че се готвиш за изпитите сам.
Незнам колко точно струват курсовете на СА, но в CGA един курс е около 500 канадски долара (това включва учебник и допълнителни материали все пак). Ако взимаш курс в канадски университет или колеж, признат от CGA може да излезне и малко по-евтино. Недостатък е обаче че в Канада няма специализирани курсове за АССА и ако искаш да продължаваш по нея ще трябва да се готвиш сам, а учебниците могат да се поръчват само от Англия.
От административна гледна точка няма проблем да продължиш към АССА - те поне са доста по-гъвкави по отношение на трудовия стаж.
Присъствието на АССА в Торонто е доста ограничено - за доста неща е по-добре да се контактува директно с офиса в Англия. Струва ми се обаче, че в Торонто е едиствения постояннен изпитен център на АССА – ако си в Монреал например, ще трябва да идваш до Торонто за изпитите. Но това би трябвало да се провери допълнително.
Сам разбираш - трудно ми е да ти дам категоричен съвет, макар че ако съм на твое място, сигурно бих предпочел да си довърша АССА.
Аватар
Koko

Re: CA ili ACCA

Мнение от Koko »

Едно допълнение по отношение изпитните центрове на АССА в Канада. Значи в Торонто центъра е постоянен, а освен това има така наречените специални изпитни центрове в следните градове - Калгари, Едмънтън, Монреал и Ванкувър.
Boris

PEP i Universitetite - do Koko

Мнение от Boris »

Blagodaria za infoto Koko.
Za sajelenie naistina niama kursove za ACCA v Canada. Varianta e Self-Study. Tova ne e chak tolkova strashno. Az v Bulgaria karam i bez kursove.
Drugo mi e interesno.
Da priemem che sas izpitite v ACCA + Magistraturata mi Schovostvo i kontrol ot BG uspeia da polucha ekvivalent za Candaski BAC of Accountancy i uspeia da se kato student v ordera za CA v Quebec.
Sledva da mina kursa PEP (Professional Education Programe) za da se iavia na krainite izpiti. (min edna godina zdravo chetene)
PEP se predlga v acreditirani ot CICA universiteti v t.ch. (McGyll, Laval. e.t.c).
Vaprosa mi e, imam li chansove da kandidatstvam ida polucha darjavna stipendia i studentski kredit, ako sam zapisan v saotveten universitet da sledvam PEP. Po princip CICA kazva che PEP-a e ravnostoen na Master Degree, no lichno az se samniavam. Znam che v Manitoba ima specialna chastna fondacia koiato otpuska stipendii za Students na Provincial Accountancy Body (CA) no za drugi mesta ne sam chval.

Never give up !
Аватар
Koko

Re: PEP i Universitetite - do Koko

Мнение от Koko »

Boris написа:Blagodaria za infoto Koko.
Za sajelenie naistina niama kursove za ACCA v Canada. Varianta e Self-Study. Tova ne e chak tolkova strashno. Az v Bulgaria karam i bez kursove.
Drugo mi e interesno.
Da priemem che sas izpitite v ACCA + Magistraturata mi Schovostvo i kontrol ot BG uspeia da polucha ekvivalent za Candaski BAC of Accountancy i uspeia da se kato student v ordera za CA v Quebec.
Sledva da mina kursa PEP (Professional Education Programe) za da se iavia na krainite izpiti. (min edna godina zdravo chetene)
PEP se predlga v acreditirani ot CICA universiteti v t.ch. (McGyll, Laval. e.t.c).
Vaprosa mi e, imam li chansove da kandidatstvam ida polucha darjavna stipendia i studentski kredit, ako sam zapisan v saotveten universitet da sledvam PEP. Po princip CICA kazva che PEP-a e ravnostoen na Master Degree, no lichno az se samniavam. Znam che v Manitoba ima specialna chastna fondacia koiato otpuska stipendii za Students na Provincial Accountancy Body (CA) no za drugi mesta ne sam chval.

За съжаление, Борисе, на този въпрос не мога да ти отговоря със сигурност, особено за университетите в Квебек.
Що се отнася до студентски кредит - по принцип мисля че не е толкова трудно да ти отпуснат заем за учене. За стипендиите обаче не съм наясно как стоят нещата.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Boris

CA v Quebec - edno liberalno rehsenie

Мнение от Boris »

Zdravei Koko, zdraveite kolegi schetovoditeli,
Poluchih otgovori ot napraveno zapitvane za pridobivane na statut CA v proviniciite ot mestnite orderi za CA v: Alberta, British Columbia, Ontaria i Quebec.
IZVOD: SMIATAM CHE PRAGRGRAF 22 V QUEBEC NE SASHTESTVUVA - DAVA SE VAZMOJNOST ZA SLEDVANE NA PEP KURSA ZA COMPTABLE AGREE (30 CREDITA=1 AK.GODINA) BEZ DA E NEOBHODIMO KANDIDATATA DA SI E NAMERIL RABOTA VAV ODOBRENA OT ORDERA FIRMA NA COMPTABLES AGREES
EDINSTVENOTO USLOVIE ZA ZAPISVANE NA PEP E KANDIDATAT DA IMA DIPLOMA BAC. PO SCHETOVODSTVO PRIZNAT OT NIAKOI OT 11-TE ACREDITIRANI UNIVERSITETA V PROVINCIATA.
ZA RAZLIKA OT QUEBEC - DRUGITE PROVINCII KANDIDATA PARVO TRIABVA DA SI NAMERI RABOTA I CHAK SLED TOVA IMA PRAVO DA ZAPISHI PEP ZA PODGOTOVKA NA UFE (UNIVERSAL FINAL EXAMAN)
EVENTUALNO AKO NESHTO GRESHA, MOLIA KOITO IMA PODROBNO INFO ZA KAZUSA DA SE VKLUCHI V TEMATA.
Never give up !
Boris

PRIZNAVANE NA BAC. PO SCHETOVODSTVO V QUEBEC

Мнение от Boris »

INTERESUVAME, DALI BALGARSKA DIPLOMA ZA MAGISTAR PO SCHETOVODTSVO I KONTROL SHTES SE PRIZNAE V QUEBEC ZA RAVNOSTOINA NA KANADSKI BAC PO SASHTATA SPECIALNOST.
SASHTO TAKA KOLKO I KAKVI PREDVARITELNI IZPITI SE DARJALI ZA PALNO PRIZNAVANE.
AKO IMA NIAKOI UCHEST ZA BAC PO SCHETOVOSTVO V LAVAL, CONCORDIA ILI MCGILL SHTE SE RADVAM DA SE VKLUCHI V TEMATA.
Never give up !
Аватар
Koko

Re: PRIZNAVANE NA BAC. PO SCHETOVODSTVO V QUEBEC

Мнение от Koko »

Boris написа:INTERESUVAME, DALI BALGARSKA DIPLOMA ZA MAGISTAR PO SCHETOVODTSVO I KONTROL SHTES SE PRIZNAE V QUEBEC ZA RAVNOSTOINA NA KANADSKI BAC PO SASHTATA SPECIALNOST.
SASHTO TAKA KOLKO I KAKVI PREDVARITELNI IZPITI SE DARJALI ZA PALNO PRIZNAVANE.
AKO IMA NIAKOI UCHEST ZA BAC PO SCHETOVOSTVO V LAVAL, CONCORDIA ILI MCGILL SHTE SE RADVAM DA SE VKLUCHI V TEMATA.
Това че в Квебек не важи Параграф 22 е много хубава новина, така поне знаеш със сигурност в каква посока ще поемеш.
За приравняване на дипломата - според мен, като субективно мнение, би трябвало да ти я признаят за Бакалавър и едва ли ще е нужно да взимаш допълнителни изпити за това.
Незнам обаче как стои въпроса с френския - спомням си че в някаква стара дискусия ДаниК спомена за изпит по френски език, но вече не си спомням това по какъв повод беше, може би беше в контекста че ако искаш да практикуваш като счетоводител в Квебек, трябва да знаеш отлично френски.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Заключено