Как се превежда "comptable agree"?
Как се превежда "comptable agree"?
Как се превеждат "comptable agree", "comptable en menagement accredite", "comptable general licencie"? А ако можете да ми напишите и с какво точно се занимават?
comptable agree/ chartered accountant (CA) - licensiran schetovoditel. Za tiah niama kakvo da ti pisha. Mnogo sa dobre i niamat stigane. Neshto kato ekspert schetovoditelite v BG.
comptable en menagement accredite / certified management accountant(CMA) - licenziran schetovoditel za biznessa. Obiknoveno imat sobstveni ofici, klientela i godishno pluchavat okolo 60000CAD. Edinici mogat da stignat i nad 100000CAD/godishno. Mnogo ot tiah rabotiat kato otgovorni i glavni schetovoditeli v pravitelstvoto, golemi firmi i t.n.
comptable general licencie / certified general accountant (CGA) - Licenziran schetovoditel za biznes i ne busines celi. Tova e moje bi nai-blizo do bulgarskata predstava za schetovoditel. Rabotiat kakto s firmi taka i s grajdani. Godishniat im dohod varira mejdu 35-85000CAD.
Vsichko tova sa sertifikati izdavani ot mestnite asociacii na schetovoditelite, koito se poluchavat sled saotvetno polojenite izpiti i nalichen staj po specialnostta.
Kazano s dumi prosti - jelezen nachin da se ohladiat meracite na vsichki chujdenci da rabotiat kato dobre plateni schetovoditeli v Canada s diplomi i staj ot druga darjava.
comptable en menagement accredite / certified management accountant(CMA) - licenziran schetovoditel za biznessa. Obiknoveno imat sobstveni ofici, klientela i godishno pluchavat okolo 60000CAD. Edinici mogat da stignat i nad 100000CAD/godishno. Mnogo ot tiah rabotiat kato otgovorni i glavni schetovoditeli v pravitelstvoto, golemi firmi i t.n.
comptable general licencie / certified general accountant (CGA) - Licenziran schetovoditel za biznes i ne busines celi. Tova e moje bi nai-blizo do bulgarskata predstava za schetovoditel. Rabotiat kakto s firmi taka i s grajdani. Godishniat im dohod varira mejdu 35-85000CAD.
Vsichko tova sa sertifikati izdavani ot mestnite asociacii na schetovoditelite, koito se poluchavat sled saotvetno polojenite izpiti i nalichen staj po specialnostta.
Kazano s dumi prosti - jelezen nachin da se ohladiat meracite na vsichki chujdenci da rabotiat kato dobre plateni schetovoditeli v Canada s diplomi i staj ot druga darjava.
Re: Как се превежда "comptable agree"?
Това са уеб-сайтовете на трите асоциации:Татяна написа:Как се превеждат "comptable agree", "comptable en menagement accredite", "comptable general licencie"? А ако можете да ми напишите и с какво точно се занимават?
CMA - "comptable en menagement accredite"
http://www.cma-canada.org/cmacan/
CICA - "comptable agree"
http://www.cica.ca/
CGA - "comptable general licencie"
http://www.cga-canada.org/
Това което е написал Пепон е вярно, но може да се класифицират и по друг начин
"comptable agree" - основно се занимават с одит
"comptable general licencie" - оперативно счетоводсто, годишно приключване, изготвяне на счетоводните отчети в края на периода - информация която се публикува и се предоставя извън компанията
"comptable en menagement accredite" - подготовка на счетоводна информация (справки, анализи и отчети) за нуждите на мениджмънта на съответната компания - информация, която не излиза извън компанията
Eh, samo ne zhiveite s iliuziata che shte mozhete da rabotite kato schetovoditeli tuk bez da ste uchili otnovo vsichko. Nai-mnogo za bookkeeper da vi vzemat, koeto stava s mnogo kusmet. Govoria ot lichen opit.etda написа:Tatiana ,ti za6to pita6 ?Da ne si comptable?
Za6toto i moiata jena e .
Abe mnogo comptabli sa se zasilili natatyk ,dali 6te ima za vsi4ki?!:)
6te ni byde ot polza da spodelim opit .
Ti ve4e tam li si ,ili o6te tuk...?
-
- Обратна връзка:
Аз работя като счетовотел и ме интересува за да се работи там като :comptable general licencie" и "comptable en menagement accredite" трябва да си завършил там, или може с насшите дипломи но с положени изпити за приравняване или трябва да си член на ордена на счетоводителите. Аз не съм много ориентирана в тяхната сиситема на признаване и приравняване на нашите дипломи. Ако някой е минал по тази път би било добре ако сподели опит. Между другото еквивалента на "comptable agree" В bg е ДИПЛОМИРАН ЕКСПЕРТ СЧЕТОВОДИТЕЛ. За да станеш такъв трябва да имаш 10 години стаж по специалността , да положиш много тежки изпити и не на последно място да имаш връзки. Преди няколко години една моя позната се готви цяла година(излезе в неплатен отпуск) за тези изпити и накрая изпита издържа жената на тогавашния Главен Данъчен инспектор!. Мисля , че има резон там хората да искат да имаш стаж по специалността т.к. счетоводните стандарти (Международните счетоводни стандарти),по които ние работим и приехме то 01.01.2003 за АД и 01.01.2005 за другите фирми са различни от тези, по които те работят. В ход е процедура за унифициране на счетоводните стандарти които да са валидни навсякъде. Пък и не намирам нищо лошо в това различните професии да си имат професионални организации (ордени) колкото това да е бюрократично и тези които са челенове да могат да упражняват професията за която са учили, а както в България специалистите (наример инженери и т.н.) да са продавачи , а такива със средно не специално образование да са например шефове на сервизи за техника без дори да знаят какво е болт. Това е един от многото примери които могат да се дадат в BG. Аз още не съм заминала но се надявам това да стане след няколко месеца и би ми се сторило притеснително ако след 2,3 години ти успееш да си признаеш дипломата или да влзиш например в пфесионалноя орден и след това не можеш да работиш по специалността си само защото си чужденец. А тези 2, 3 години на адаптация явно са неизбежни. Ако някой има лични впеталения моля да ги сподели. Благодаря предварително.
Ami to i tuk nikoj ne ti garantira, 4e kato si stanal tehen ingener, i 6te te wzemat na rabota. Pak moge6 da si si prodawa4 naprimer.
A orderite sa diskriminira6ti organizacii, za6toto napr. w Ordre d'ingenieurs kebekarite wlizat bez izpit sled kato si zawar6at bac-a, a na imigrantite im kasat zadnika ot izpiti. I uv imali spogodba m/u orderite na razli4nite provincii iziskwaniqta im da sa ednakwi, no ako niakoj stane 4len na ordre d'ingenieurs primerno w Ontario (kadeto procedurata bila malko po-leka) i posle iska da wleze i ordera w Quebec, pak triabwa da darvi izpiti. Izob6to orderite sa napraweni za da paziat kebekarite ot obrazowanite imigranti.
A orderite sa diskriminira6ti organizacii, za6toto napr. w Ordre d'ingenieurs kebekarite wlizat bez izpit sled kato si zawar6at bac-a, a na imigrantite im kasat zadnika ot izpiti. I uv imali spogodba m/u orderite na razli4nite provincii iziskwaniqta im da sa ednakwi, no ako niakoj stane 4len na ordre d'ingenieurs primerno w Ontario (kadeto procedurata bila malko po-leka) i posle iska da wleze i ordera w Quebec, pak triabwa da darvi izpiti. Izob6to orderite sa napraweni za da paziat kebekarite ot obrazowanite imigranti.
Обичам да преча
За да станеш Certified General Accountant (CGA) има 3 основни изисквания (всъщност това важи в доста отношения и за CMA, макар че там учебната програма е малко по-различна)etda написа:Аз работя като счетовотел и ме интересува за да се работи там като :comptable general licencie" и "comptable en menagement accredite" трябва да си завършил там, или може с насшите дипломи но с положени изпити за приравняване или трябва да си член на ордена на счетоводителите. Аз не съм много ориентирана в тяхната сиситема на признаване и приравняване на нашите дипломи. Ако някой е минал по тази път би било добре ако сподели опит. Между другото еквивалента на "comptable agree" В bg е ДИПЛОМИРАН ЕКСПЕРТ СЧЕТОВОДИТЕЛ. За да станеш такъв трябва да имаш 10 години стаж по специалността , да положиш много тежки изпити и не на последно място да имаш връзки. Преди няколко години една моя позната се готви цяла година(излезе в неплатен отпуск) за тези изпити и накрая изпита издържа жената на тогавашния Главен Данъчен инспектор!. Мисля , че има резон там хората да искат да имаш стаж по специалността т.к. счетоводните стандарти (Международните счетоводни стандарти),по които ние работим и приехме то 01.01.2003 за АД и 01.01.2005 за другите фирми са различни от тези, по които те работят. В ход е процедура за унифициране на счетоводните стандарти които да са валидни навсякъде. Пък и не намирам нищо лошо в това различните професии да си имат професионални организации (ордени) колкото това да е бюрократично и тези които са челенове да могат да упражняват професията за която са учили, а както в България специалистите (наример инженери и т.н.) да са продавачи , а такива със средно не специално образование да са например шефове на сервизи за техника без дори да знаят какво е болт. Това е един от многото примери които могат да се дадат в BG. Аз още не съм заминала но се надявам това да стане след няколко месеца и би ми се сторило притеснително ако след 2,3 години ти успееш да си признаеш дипломата или да влзиш например в пфесионалноя орден и след това не можеш да работиш по специалността си само защото си чужденец. А тези 2, 3 години на адаптация явно са неизбежни. Ако някой има лични впеталения моля да ги сподели. Благодаря предварително.
1) Бакалавърска степен по икономика/счетоводство.
2) Успешно да вземеш успешно изпитите по тяхната програма - общо 18 на брой.
3) Да имаш поне 3 години признат канадски трудов стаж.
Значи идеята е като пристигнеш в Канада да подадеш документи, и платиш съответната такса, в Асоциацията/Ордена - копие от дипломата ти плюс стандартен формуляр за кандидатстване. Асоциацията има грижата в рамките на 6-8 седмици да направи преоценка на дипломата ти и всъщност ще получиш статут на студент в съответната асоциация. Напрактика това означава по горните 3 точки следното:
1) Българското университетско образование обикновенно е достатъчно за покриване на това изискване.
2) В зависимост от приравняването на дипломата имаш добрия шанс да те освободят от някои от тези 18 предмета - на теория могат да те освободят от почти всичко, без последните 4 предмета, които задължително се държат тук, но по-вероятно е се наложи да държиш повече неща, зависи каква специалност си завършила и какви учебни предмети си имала в България.
Учебната програма включва горе-долу следното: икономикс, търговско право, статистика, финанси, одит, 2 нива данъчно облагане, 2 нива информационни системи за управление, 4 нива финансово счетоводство, 2 нива управленско счетоводство, плюс финален изпит за получаване на професионална квалификация.
3) Това е най-трудния момент, защото се получава се омагьосан кръг - без трудов стаж не можеш да станеш Certified, а като не си Certified никой не иска да те вземе на работа.
Всъщност няма категорично изискване да си Certified Accountant за да работиш в сферата на счетоводството - има доста позиции (които разбира се не са толкова добре платени), за които не е нужно да имаш тукашната степен, но практиката показва че е много трудно и нужна много голяма доза късмет за да започнеш работа дори на позицията за начинаещ.
Трябва да имаш предвид и следното - едно такова учене за получаване на канадска професионална квалификация е доста скъпо и отнема доста време, а няма гаранция кога и каква работа ще успееш да намериш.
Що се отнася до МСС - канадските стандарти са близки до МСС, но все пак има и различия, още повече че на канадските работодатели обикновенно МСС нищо не им говори.
Всичко написано до тук важи за CGA и донякъде за CMA, що се отнася до Chartered Accountant (CA) или Comptable Agree - там е още по-трудно, доколкото искат трудов стаж като одитор и то в определен брой компании, където е още по-трудно да започнеш работа. Те имат и доста по-сериозни финални изпити - за които подготовката също може да е в рамките на 1 година.
Само няколко допълнения: При нас в провинция Британска Колумбия - това което признават като предмети изучавани в България е икономикс и информатика (като към нея тук сте изучили поне още един курс за счетоводна програма - Simply Accounting, например). Не признават нито едно от счетоводствата. С много късмет - Финанси (но тук са едно и две), така че втора част се учи тук. Колкото за финансите - познавам само един човек на който са му признали Финанси 1, така че не е много обещаващо и няма принцип.
Веднъж след като сте приети в една от трите програми и си го запишете в резюмето става по-лесно да си намерите работа, но ако сте 2ро или 3то ниво. Това, което правим аз и моите познати, занимаващи се с една от трите програми, е взимаме повечето от изпитите в някой университет или институт, в който са по-евтини, и когато изучиш половината неща се записваш в програмата. Така излиза доста по-евтино.
Докато работите и учите една от трите програми е много трудно да записвате повече от два предмета за семестър. Ученето наистина е сериозно.
Веднъж след като сте приети в една от трите програми и си го запишете в резюмето става по-лесно да си намерите работа, но ако сте 2ро или 3то ниво. Това, което правим аз и моите познати, занимаващи се с една от трите програми, е взимаме повечето от изпитите в някой университет или институт, в който са по-евтини, и когато изучиш половината неща се записваш в програмата. Така излиза доста по-евтино.
Докато работите и учите една от трите програми е много трудно да записвате повече от два предмета за семестър. Ученето наистина е сериозно.
Izbor za schetovotidelia
Az sashto sam se nasochil sam se kam schetovodnata profesia v Canada. No ne znam koi ot trite ordera (CA, CMA, CGA) da se orientiram. Spored vas koi e nai-blaogopriaten za emigranti ot gledna tochka na po-barzo namirane na rabota e.t.c.
Imam broshuri i materiali na CMA, dannite sa dosta interesni 100 % zaetost za chlenovete na ordera.
No ot druga strana CA, kakto se kazva edna visko no struvashta vreme i investicii cel.
Bih jelal da napravia izbora si ot sega za da izpratia dokumenti (diplomi i sertifikati) za ocenka v oerdera predi da sam stapil v Quebec za da ne gubia vreme.
Vseki koito se interesuva da obmeniame informacia po temata, neka mi pishe.
Imam broshuri i materiali na CMA, dannite sa dosta interesni 100 % zaetost za chlenovete na ordera.
No ot druga strana CA, kakto se kazva edna visko no struvashta vreme i investicii cel.
Bih jelal da napravia izbora si ot sega za da izpratia dokumenti (diplomi i sertifikati) za ocenka v oerdera predi da sam stapil v Quebec za da ne gubia vreme.
Never give up !
Re: Izbor za schetovotidelia
Може би на CGA учебната програма е най-лесна, но що се отнася до намиране на работа - май е повече въпрос на късмет.Boris написа:Az sashto sam se nasochil sam se kam schetovodnata profesia v Canada. No ne znam koi ot trite ordera (CA, CMA, CGA) da se orientiram. Spored vas koi e nai-blaogopriaten za emigranti ot gledna tochka na po-barzo namirane na rabota e.t.c.
За да станеш пълноправен член ще минат поне 5-6 години - да си завършиш курсовете и да намериш работа. За съжаление обаче няма статистика колко от приеманите ежегодно студенти успяват да завършат цялата програма и да станат членове. Според мен (като субективно мнение) са някъде между 10-15% само.Boris написа: Imam broshuri i materiali na CMA, dannite sa dosta interesni 100 % zaetost za chlenovete na ordera.
За съжаление за СА в най-голяма степен важи Параграф 22 - докато не намериш работа която да отговаря на изискванията на асоциацията, няма да те регистрират за студент. Вярно че това е за провинция Онтарио, но не мисля че за Квебек ще е много по-различноBoris написа: No ot druga strana CA, kakto se kazva edna visko no struvashta vreme i investicii cel.
------------------------------------------------------------------------------------
Employment on a full-time or part-time basis in an office/unit designated by the Institute for the training of students is a prerequisite for registration. Credit towards the Institute's prescribed practical experience requirement commences only from the date of registration with the Institute. The registration date will be the date employment commenced with a designated office/unit provided the application for registration is received within three months of the first date of employment. An application for registration will not be accepted by the Institute if the applicant has not accepted an offer of full-time or part-time employment with a designated office/unit when the application is received at the Institute.
http://www.icao.on.ca//index.cfm/ci_id/372.htm
Re: Izbor za schetovotidelia
Може би на CGA учебната програма е най-лесна, но що се отнася до намиране на работа - май е повече въпрос на късмет.Boris написа:Az sashto sam se nasochil sam se kam schetovodnata profesia v Canada. No ne znam koi ot trite ordera (CA, CMA, CGA) da se orientiram. Spored vas koi e nai-blaogopriaten za emigranti ot gledna tochka na po-barzo namirane na rabota e.t.c.
За да станеш пълноправен член ще минат поне 5-6 години - да си завършиш курсовете и да намериш работа. За съжаление обаче няма статистика колко от приеманите ежегодно студенти успяват да завършат цялата програма и да станат членове. Според мен (като субективно мнение) са някъде между 10-15% само.Boris написа: Imam broshuri i materiali na CMA, dannite sa dosta interesni 100 % zaetost za chlenovete na ordera.
За съжаление за СА в най-голяма степен важи Параграф 22 - докато не намериш работа която да отговаря на изискванията на асоциацията, няма да те регистрират за студент. Вярно че това е за провинция Онтарио, но не мисля че за Квебек ще е много по-различноBoris написа: No ot druga strana CA, kakto se kazva edna visko no struvashta vreme i investicii cel.
------------------------------------------------------------------------------------
Employment on a full-time or part-time basis in an office/unit designated by the Institute for the training of students is a prerequisite for registration. Credit towards the Institute's prescribed practical experience requirement commences only from the date of registration with the Institute. The registration date will be the date employment commenced with a designated office/unit provided the application for registration is received within three months of the first date of employment. An application for registration will not be accepted by the Institute if the applicant has not accepted an offer of full-time or part-time employment with a designated office/unit when the application is received at the Institute.
http://www.icao.on.ca//index.cfm/ci_id/372.htm
- sara
- Рошава гарга
здравейте,
тъй като аз като пристигнах се чудех дали да си се върна към счетоводството или да пподължа с другата си диплома споделчм от опит:
Имам диплома, университетска по счетоводство и имах и над 3 години стаж. Това тук не помага. Трябва първо да вземете тукашна diploma по счетоводство като след като ви прегледат дипломата, прилойенията и описанието на курсовете ви казват какво още трябва да минете (taxation - задължително!)
След това кандидатствате в някоя от трите изброени програми и учите известен брой години - зависи от формата на обучение и програмата. След това ви е практиката и изпитите. В Монтреал по-добри са показателите за успеваемост и успяване на Concordia, а не McGill (не знам за франкофонските). Това е пътят. Може с много, много късмет да ви приемат директно, но със сигурност поне taxation ще трябва да вземете.
Не знам повече, защото преминах в друг сектор. Ако пишете на някои от телефоните за инфо на съответните ordre ще ви отговорят и евентуално помогнат (или просто пращат връзките към сайтовете си!)
Успех и ако сте много добре с счетоводството не се отчайваите - ако си намерите някаква работа като bookkeeper това ще ви домотивира да учите. А и човек цял живот учи!!!
тъй като аз като пристигнах се чудех дали да си се върна към счетоводството или да пподължа с другата си диплома споделчм от опит:
Имам диплома, университетска по счетоводство и имах и над 3 години стаж. Това тук не помага. Трябва първо да вземете тукашна diploma по счетоводство като след като ви прегледат дипломата, прилойенията и описанието на курсовете ви казват какво още трябва да минете (taxation - задължително!)
След това кандидатствате в някоя от трите изброени програми и учите известен брой години - зависи от формата на обучение и програмата. След това ви е практиката и изпитите. В Монтреал по-добри са показателите за успеваемост и успяване на Concordia, а не McGill (не знам за франкофонските). Това е пътят. Може с много, много късмет да ви приемат директно, но със сигурност поне taxation ще трябва да вземете.
Не знам повече, защото преминах в друг сектор. Ако пишете на някои от телефоните за инфо на съответните ordre ще ви отговорят и евентуално помогнат (или просто пращат връзките към сайтовете си!)
Успех и ако сте много добре с счетоводството не се отчайваите - ако си намерите някаква работа като bookkeeper това ще ви домотивира да учите. А и човек цял живот учи!!!