Към разбиращите от данъчното законодателство
Към разбиращите от данъчното законодателство
Здравейте! В Канада живях малко и нямам доходи от тази страна. Понеже все още се водя PR, а и като "law abiding person", най-чинно втора година подавам данъчна декларация пред канадските власти. Миналата година не ми поискаха данъци - така и очаквах, понеже плащам такива в България, а между двете страни е в сила спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Днес обаче получих писмо, в което ме уведомяват, че дължа данък общ доход, както тук се нарича, на Канада за 2003 г., а доходът ми в България през тази година е почти същият както и през 2002. Ако им отговоря, че вероятно е станала грешка, позовавайки се на въпросната спогодба, мислите ли че, ще има ефект? Моля, ако има компетентни по данъчните въпроси, да ми отговрят какво е най-правилното поведение в този случай.
ami тука всекакви лауреати има-наи вече данъчни експерти.
доколкото знам обаче въпросната спогодба е в задънена улица , демек канадците не ни имат за нищо
с две думи , абе кви са тия дето ще склучваме договор. та тази спогодба е стигнала до ниво министерски съвет ама нещо тези/канадците/ имали претенции и ...дотам

Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Re: Към разбиращите от данъчното законодателство
От това което си написал доста неща не става ясни - първо, наясно ли си че ПР статута ти не е определящ за това дали трябва да подаваш данъчна декларация в Канада? - По-важно е колко време си реално физически в Канада, имаш ли установени трайни връзки с Канада и какви точно доходи имаш. Оттук идва и въпроса къде пребиваваш постоянно - в България или в Канада? В декларацията която си подал миналата година доходи от коя държава си посочил?TAX написа:Здравейте! В Канада живях малко и нямам доходи от тази страна. Понеже все още се водя PR, а и като "law abiding person", най-чинно втора година подавам данъчна декларация пред канадските власти. Миналата година не ми поискаха данъци - така и очаквах, понеже плащам такива в България, а между двете страни е в сила спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Днес обаче получих писмо, в което ме уведомяват, че дължа данък общ доход, както тук се нарича, на Канада за 2003 г., а доходът ми в България през тази година е почти същият както и през 2002. Ако им отговоря, че вероятно е станала грешка, позовавайки се на въпросната спогодба, мислите ли че, ще има ефект? Моля, ако има компетентни по данъчните въпроси, да ми отговрят какво е най-правилното поведение в този случай.
Не е ясно също какво точно са ти изпратили данъчните от Канада - писмо че трябва да подадеш данъчна декларация за 2003 или че дължиш данъци за 2003? Защото обикновенно данъчните изпращат писмо с формуляр за данъчната декларация, но ти си този който трябва да прецени дали имаш да декларираш доходи пред канадските власти, съответно да си изчислиш дали дължиш някакви данъци.
Освен това, като не си в Канада къде точно ти го изпратиха това писмо и защо чак в края на юни?
Коко, след като се върнах в БГ, писах на Canada Customs and Revenue Agency за смяната в адреса ми, както е посочено в сайта им - че при всяка смяна на адреса трябва да ги информираш. Получих T1 формуляр и го попълних след внимателно прочитане на техния Guide, придружен с писмо и доказателство, че доходът ми през 2002 е само от България. Тази година получих формуляр за деклариране на дохода ми от 2003 г. Попълних го по същия начин с малка промяна в сумите, придружен с официален документ от БГ за платените тук данъци /както и предишния път/. И в отговор е днешното писмо, че са получили моя Income tax return и дължа еди-колко си пари.
Така обяснено вече има повече смисъл, но за съжаление не мога да ти кажа къде точно е проблема. Първо, провери да нямаш грешка в твоите изчисленя - когато си попълвал Tax Returna, след това провери да няма грешка в изчисленията на данъчните. Ако смяташ че те са сгрешили - търси си правата.TAX написа:Коко, след като се върнах в БГ, писах на Canada Customs and Revenue Agency за смяната в адреса ми, както е посочено в сайта им - че при всяка смяна на адреса трябва да ги информираш. Получих T1 формуляр и го попълних след внимателно прочитане на техния Guide, придружен с писмо и доказателство, че доходът ми през 2002 е само от България. Тази година получих формуляр за деклариране на дохода ми от 2003 г. Попълних го по същия начин с малка промяна в сумите, придружен с официален документ от БГ за платените тук данъци /както и предишния път/. И в отговор е днешното писмо, че са получили моя Income tax return и дължа еди-колко си пари.
До колкото познавам закона, ако пребиваваш в България и парите, които си получил са от България, а не от Канада не следва да ги декларираш.
.
(1) An income tax shall be paid, as required by this Act, on the taxable income for each taxation year of every person resident in Canada at any time in the year.
Taxable income
(2) The taxable income of a taxpayer for a taxation year is the taxpayer's income for the year plus the additions and minus the deductions permitted by Division C.
Tax payable by non-resident persons
(3) Where a person who is not taxable under subsection 2(1) for a taxation year
(a) was employed in Canada,
(b) carried on a business in Canada, or
(c) disposed of a taxable Canadian property,
at any time in the year or a previous year, an income tax shall be paid, as required by this Act, on the person's taxable income earned in Canada for the year determined in accordance with Division D.
Има естествено и изключения. Не съм сигурна дали разбирам точно ситуацията от къде си получил парите и защо изпращаш данъчна декларация.
.
(1) An income tax shall be paid, as required by this Act, on the taxable income for each taxation year of every person resident in Canada at any time in the year.
Taxable income
(2) The taxable income of a taxpayer for a taxation year is the taxpayer's income for the year plus the additions and minus the deductions permitted by Division C.
Tax payable by non-resident persons
(3) Where a person who is not taxable under subsection 2(1) for a taxation year
(a) was employed in Canada,
(b) carried on a business in Canada, or
(c) disposed of a taxable Canadian property,
at any time in the year or a previous year, an income tax shall be paid, as required by this Act, on the person's taxable income earned in Canada for the year determined in accordance with Division D.
Има естествено и изключения. Не съм сигурна дали разбирам точно ситуацията от къде си получил парите и защо изпращаш данъчна декларация.
nai - vajpo ot gledna tochka na danacite e kade jiveesh i kakvo pravish(rabotish).
ako si prebivaval v CA poveche ot 180 dena znachi si kanadski rezident i podavash deklaracia. ako si bachkal malko ima da ti vazstanoviavat danak. sashto triabva da ti vazstanoviat kosvenite danaci koito si platil v canada po vreme na prebivavaneto ti. deklarirash dohodi ot bg v canada za minali godini za da se izchisli dali daljish neshto na canada ili tia na teb. zavisi ot razmera na tezi dohodi nezavisimo kade sa - v canada ili bg. za canada tova sa dohodi. ako sa pod opredelen mimimum ti vrashtat platenite ot tebe kosveni danadi. tova e. ako imash vaprosi zvanni im po telefona.
ako si prebivaval v CA poveche ot 180 dena znachi si kanadski rezident i podavash deklaracia. ako si bachkal malko ima da ti vazstanoviavat danak. sashto triabva da ti vazstanoviat kosvenite danaci koito si platil v canada po vreme na prebivavaneto ti. deklarirash dohodi ot bg v canada za minali godini za da se izchisli dali daljish neshto na canada ili tia na teb. zavisi ot razmera na tezi dohodi nezavisimo kade sa - v canada ili bg. za canada tova sa dohodi. ako sa pod opredelen mimimum ti vrashtat platenite ot tebe kosveni danadi. tova e. ako imash vaprosi zvanni im po telefona.