Мога ли да си получа обратно парите платени за пенсия?

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
m_pl

Мога ли да си получа обратно парите платени за пенсия?

Мнение от m_pl »

Здравейте,знае ли някой какво мога да направя в следната ситуация?
Имах постоянно гражданство в Канада,но го загубих понеже не бях стояла там 720 дни от 5 години а (600),както е по закон.През времето обаче което съм пребивавала там аз работих 1г и 8 месеца,след като съм си загубила правото да живея там а и съответно да получа пенсия когато навърша години.искам да знам мога ли да си взема обратно парите които са ми удържани от заплатите и са ми внасяни за пенсия?ако някой може да помогне с информация моля да ми пише!аз искам да знам има ли някакъв формуляр които се попълва за да го изпратя до посолството.мерси
Аватар
Kan_Tangra

Re: Мога ли да си получа обратно парите платени за пенсия?

Мнение от Kan_Tangra »

Постоянно гражданство може ли да се губи?
Уплаших се.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Мнение от UnHoly »

Предполагаемото "постоянно гражданство" ще да е нещо като свободен превод на "résidence permanente", а то е ясно че може да се "изгуби".
По въпроса за вноските за пенсия могат да се произнесат единствено специалистите.
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Ами, вие сте загубили правото си да пребивавате в Канада и съответно правото да добиете канадско гражданство.За канадска пенсия можем да говорим едва след като станете канадски гражданин. Не зная може и да бъркам, ама се съмнявам да може да се направи нещо по въпроса.
Това ми прилича (извинявам се за разводняването, ама за да дам нагледен пример) на следния случай:
В службата на моя съпруг бяха наели преди време един Мосю от арабски произход да им свърши нещо на хонорар.Това ще рече, че работодателят не му прави удръжки, дава му парите чисти и служителят е длъжен накрая да ги декларира и да му удържат в края на годината за данъци.
Да, ама въпросният Мосю похарчил парите и като капак на всичко декларирал отслуженото време за шомаж . После обаче се обажда да пита как сега хем да вземе шомаж, хем да не плати данъци? Ами, няма как да стане! Или едното, или другото!
На мен също са ми правили 7 години удръжки в България за пенсия.Колко ли пенсия ще ми дадат, а? Може би подобна ще дадат и на вас за 1год и 8 мес. в Канада. Хора, мислете преди да взимате генерални решения в живота си, за да не изпадате в ситуация като подобната!Наистина ако има някой експерт да се изкаже за ситуация като вашата, ама аз в случая съм в ролята на Тома Неверни.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

m_pl написа:Здравейте,знае ли някой какво мога да направя в следната ситуация?
Имах постоянно гражданство в Канада,но го загубих понеже не бях стояла там 720 дни от 5 години а (600),както е по закон.През времето обаче което съм пребивавала там аз работих 1г и 8 месеца,след като съм си загубила правото да живея там а и съответно да получа пенсия когато навърша години.искам да знам мога ли да си взема обратно парите които са ми удържани от заплатите и са ми внасяни за пенсия?ако някой може да помогне с информация моля да ми пише!аз искам да знам има ли някакъв формуляр които се попълва за да го изпратя до посолството.мерси
Попълвала ли си данъчни декларации когато беше тука? Възможно е доходите ти поне в една от тези години да са били достатъчно ниски, за да ти върнат стотина-двеста долара. Но това ще спада под графата "надплатила", а не "вдигнала си чукалата от Канада". За второто не знам, но трябва да питаш не посолството, а CRA.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Работих в Дания. Без да съм бил "гражданин".
Като си тръгнах се осведомих, че мога да си поискам парите внесени за пенсия. Попълних съответната форма, заедно с банковата си информация в Канада. Не след дълго ми преведоха парите. Които хич не бяха да ги прежалиш с лека ръка. Аналогична процедура трябва да има за всяка държава ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Аналогичо, за Щатите със сигурност не може, предполагам също и за Канада. За получаването на пенсия си има определени условия, които не виждам как ще изпълниш след само 1 година и нещо престой в Канада. Колкото и несправедливо да звучи, напр. пак в САЩ, може и 20 години да си живял там, ако си депортиран, също не получаваш една стотинка.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
m_pl

Мнение от m_pl »

Приятели,сигурна съм че може да се приберат парите от вноските,независимо дали съм работила 1,2 или 10г.На Бистра искам да отговоря специално,в Германия работих 2 г имах документи както в Канада(постоянно пребиваване)когато напуснах държавата си получих всички пари които бях плащала на тяхната пенсионна система,но може би Канадската е специална кои знае?искам мнения само от специалисти!мерси
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Приятелко/лю, със сигурност можеш да знаеш, само ако докажеш, че Канада е част от Германската империя.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Защо на мен отговаряш специално, не разбрах? Аз изрично подчертах, че не съм сигурна. По тази логика, те ,питам парите, които са ми удържани за пенсия в България, мога ли да си ги взема? Може би тамошната пенсионна система е специална, знам ли? :lol:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
m_pl

Мнение от m_pl »

Бистра, нали си имаш български паспорт?как да си вземеш парите,ако си дойдеш един ден.....?сама си отговори.
dimana

Мнение от dimana »

Ако сте работили като permanent resident сега не може да получите нищо. C work permit е друго. Най-добре е да запитате CRA по пощата:

http://www.cra-arc.gc.ca/cntct/international-eng.html"

Ако след време се сключи пенсионна спогодба (Social security agreement) между двете страни би могло да получите добавка от Канада към българската пенсия взависимост от договореностите. За сведениe има спогодби с Romania, Маcedonia, Greece, Turkey. Живи и здрави до пенсия.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Тези спогодби касаят хора, които ПЪРВО отговарят на условията за получаване на пенсия в Канада.
dimana

Мнение от dimana »

Да, така е.
За CPP поне минимум период принос :

http://www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/ ... when.shtml"

Все се каня да изчета спогодбата с Румъния.

http://www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/ ... ia-i.shtml"

Доколкото ми е известно се работи по подобни текстове с българското министерство на труда за спогодбата с България. Нека все пак да видим какво точно щe се договори.
m_pl

Мнение от m_pl »

Благодаря Димана,за компетентният отговор.това исках да знам! :)
Публикувай отговор