Дакларация за заем...
Дакларация за заем...
Здравейте . Интересува ме , има ли определена форма за оформяне на декларация за заем от близък човек ( приятел). Например , имам нужда от определена сума на заем и човекът ,който ще ми заеме тази сума ми изготвя декларация , че ще ми предостави тази сума в заем за определена цел и срок ( да кажем година) . Трябва ли тази декларация да бъде заверена от нотариус? Благодаря предварително за всички мнения.
Re: Дакларация за заем...
Това само като размисли на глас - не знам какво разбираш под декларация за заем, но поне според мене ако двама човека се споразумяват за това единят да даде пари на заем на другият, то това е най-добре да се оформи като договор в който ясно да са посочени правата и задълженията и на двете страни, както и какво следва в случай на неизпълнение от някоя от страните по договора, като това най-добре може да бъде оформено от адвокат.konstanta написа:Здравейте . Интересува ме , има ли определена форма за оформяне на декларация за заем от близък човек ( приятел). Например , имам нужда от определена сума на заем и човекът ,който ще ми заеме тази сума ми изготвя декларация , че ще ми предостави тази сума в заем за определена цел и срок ( да кажем година) . Трябва ли тази декларация да бъде заверена от нотариус? Благодаря предварително за всички мнения.
Нещата зависят също от това колко доверие си имат двете страни, за да не се окаже после че от приятелството не е останало нищо, освен не изчистени задължения, както и разбира се колко е голяма сумата на заема.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Благодаря Коко, прав си в отговора , но нека да поясня. Декларацията е нужна , за да покажа пред определена организация , че ще имам външно финансиране за да бъде одобрен определен мой проект , да речем за начало на бизнес .
Нотариусите също би трябвало да са запознати ,някой и показват примерни такива от предишни клиенти.Знам го от опит.Дано да съм полезен.
- Bistra
- Напуснал форума
Не зная пред каква точно институция ще показваш този документ. На нас ни се е налагало да заемаме големи суми за покупка на недвижим имот. Нотариусът изисква да имаш нещо черно на бяло в момента, който струпаш кеша, за да докаже законният произход (предполагам) на парите.Единствената декларация, която ни е изисквал е Декларация за дарение, не за заем.Заема се урежда между вас двамата с приятеля с договор подобен на този, който би подписал с банкова институция.Упоменава се разбира се, че се задължаваш да му върнеш парите в еди-какъв си срок или ги изплащаш месечно при еди-какъв си лихвен процент.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата")