Да поговорим за основното образование в Канада...

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
kroxy

Да поговорим за основното образование в Канада...

Мнение от kroxy »

Здравейте на всички, които вече сте там и имате ученици или наблюдение върху училищната система в Канада. Имам няколко въпроса към вас и се надявам да се включат повече хора. Мисля, че на много хора ще им бъде интересно и полезно. (възможно е някои неща вече да са писани, аз се порових доста, но може да стане като една обобщена тема) Та:

1. На колко години тръгват децата на училище. Еднаква ли е възрастта в различните провинции (аз се интересувам конкретно за Алберта).
2. Безплатни ли са държавните училища и католическите такива?
3. Как протича денят на децата ви в училище, имат ли целодневни занимания, каква е програмата им. Имам предвид натоварена ли и какво е нивото на изучавания материал в сравнение с БГ?
4. Имат ли извънкласни занимания и какви?
5. Какви са отношенията между ученици и преподаватели (този въпрос е провокиран от неуважението, което цари в БГ училищата).
6. Имат ли вашите деца приятели в училище....т.е. създават ли си отношения, каквито ние сме имали с нашите съученици?
7. Ако се сетите нещо допълнително, което да е интересно и полезно ;)
Аватар
optics
Модератор

Re: Да поговорим за основното образование в Канада...

Мнение от optics »

Като изключим първия въпрос, отговора на който не знам, тъй като не ме е интересувал никога, отговорът на останалите въпроси (обобщено - дали няма да се натресем от една насрана система на насрана по друг начин) е:
-- няма да се натресете - стягайте се и действайте.
В света няма перфектна образователна система. Всяка си има предимства и недостатъци.
Българската вече е изгубила всичките предимства които някога е имала.
Канадската има и силни и слаби страни.
Изборът е ясен.

Що се отнася дали децата си създават приятели в училище... като нас... а ти като мен ли си ?
Аз имах само един приятел в училище до 7-ми клас. Лека му пръст. В блока не ги броя, казвам за в класа.
Зависи от децата (и от твоите и от чуждите).
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
kroxy

Мнение от kroxy »

мерси за отговора...имах предвид общото наблюдение какво е...има ли отчуждение между съучениците или са задружни :) То е ясно, че "по вкус и цвет, товариш нет" ;)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

1. Конкретно за Албърта - на 6
2. Да, но има някои такси в Албърта (не знам как е в католическите), които се плащат в началото на учебната година, които обикновенно с депозита за учебници (около 100 долара, които се връщат в края на учебната година, ако детето си върне учебницита) възлизат на около 250-300 долара. Това всъщност варира по населени места.
3.Обучението е целодневно с почивка за обяд. Мисля, че натовареността в сравнение с България е определено по-ниска.
4.Ако под извънкласни разбираш занимания извън класната стая в рамките на учебния ден - да

5. Не знам какво разбираш под "неуважението в българските училища", но това уважение зависи в най-голяма степен от учителите.
6. Разбира се, че имаха :D Децата са си деца навсякъде по света.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

Здрасти! Аз наскоро рових за такава информация и това, което ми направи впечатление е, че повечето учебни занятия са от 8ч. до около 3ч. Като обикновено в четвъртък са до по-рано.Не всички училища предлагат day care обаче.За програмата им можеш да влезеш в сайта на някое училище и да разгледаш.
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

В Онтарио тръгват на 6 навършени, нашия беше почти на 7.
Държавното училище е безплатно, занималнята от 3.30 до 6 ми е $400 на месец. Имат две малки междучасия по 20-30 мин и едно голямо - 45 или един час, забравих как беше в програмата. През междучасията задължително тичат по пистата и се движат поне 30 мин. Имат извънкласни занимания които са веднага след училище, водят се от частни фирми, нашия миналата година беше на фокусничество :lol:, тази година си избра шах.
Програмата нямам с какво да я сравня, освен с когато аз бях ученичка, определено е по-лесна. Във края на втори клас трябват да знаят таблицата за умножение само с 2, 5 и 10, останалото е в трети клас :lol:. По писане ги оценяват с така наречения Kottmeyer spelling test и други разни EQAO tests.
Учителите, поне в нашето училище са леко откачени по мое мнение |(. Дисциплината е желеЗна, нашата класна не се свени да ми праща бележки през ден и дори да ми звъни на работата и да го праща при директорката за най-незначителни неща. Отначало доста се стрясках, но свикнах, все пак трябва да се грижа аз да остана нормална, нали така |(. Хвърляли си шапките в стола, сложил си пуловера на главата и стоял така най-неуважително, докато библиотекарката завършвала "увлекателна" лекция за научната фантастика на края на първия учебен ден (!), разглеждал си новите книги в час, вместо да внимава - книги които те го карат непрекъснато да поръчва и които не аз съм раздала на второкласници по средата на занятията, абе направо ужас. Неговата история винаги се различава от това което даскалите описват, и макар да му вярвам около 50%, в повечето случаи ми става ясно че хлапетиите започват да се бутат и дърпат, а невротизираните учители го представят едва ли не като углавно престъпление.
Важното е че и той се учи от тези истории и се старае да не ги предизвиква, горкото дете.
Та така с началното училище, въоръжете се с търпение и вярвайте на децата си, и на тях не им е лесно :D ...
Циганите - на Сатурн !
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

kroxy написа: То е ясно, че "по вкус и цвет, товариш нет" ;)
Като доведеш децата си тук и им дойде времето да почнат училище, ще си намерят приятели.
Няма какво толкова да разпитваш!По-добре е хиляди пъти от България по отношение на социализация.По-добре помисли за собствената такава, щото нашите хора, като общо правило в тази област са абсолютни дървеняци.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Във Ванкувър е подобно на това, което anxeli обясни за Торонто.

В училището на сина ми (основно, от 1-ви до 7-ми клас) часовете са от 8:45 до 14:40, с голяма обедна почивка. Държавните училища са безплатни, вкл. и т.н. "french immersion", в каквото е сина ми. Има и малко частни училища, които са скъпи и дори и да имаш парите, трудно можеш да се вредиш. Извънкласни занимания има, но обикновено не са организирани от самото училище и се заплащат.

Според мен отношенията м/у ученици и учители са доста формални и децата не могат да си позволяват много. Колкото до приятели - колкото искаш.

Мисля че има още какво да се желае по отношение на знанията и подготовката, които децата получават, но това е лично мнение.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Като казвате на 6 години, нямате ли предучилищна в училищата. Тук могат да тръгнат и на прематернел ,което е на 4години. Като свърши училището , ги гледат в сервиз де гар към училището, той се плаща по 7 долара на ден
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Има и предучилищна, две години.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

kroxy написа: 3. Как протича денят на децата ви в училище, имат ли целодневни занимания, каква е програмата им. Имам предвид натоварена ли и какво е нивото на изучавания материал в сравнение с БГ?
Нивото на основното образование е малко под нулата... Целта е уж да няма много стрес... След това ,като влязат в колежите и университетите става "майка плачи, грамфон свири"...
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Мисля, че няма сравнение с БГ училищата. Тръгва се на 7 или 6 ако се брои пречучилищната забавачка. Учебниците са безплатни, само срещу депозит. Всичко е организирано, училищата имат уеб сайтове и постоянно комуникират със и информират родителите. Примерно: http://schools.cbe.ab.ca/b300/calendar.htm"
Но до 12 години е добре да се водят и връщат от родител. Образованието предполага, че детето ще се реализира няъде в канадско. Още в Хай-скула (гимназията) нещата доста се затягат, по мнение на сина ми. Отпуснете се, задачата на децата ви е по-лесна от вашата.
Embrace your climate change!
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

7George написа:Мисля, че няма сравнение с БГ училищата. Тръгва се на 7 или 6 ако се брои пречучилищната забавачка.
По закон е задължително да ходи на училище ако детето е между 6 и 17 години. Огромното мнозинство от децата постъпват в първи клас в годината в която навършват 6 години.

Предучилищната е обикновено половин ден и не е задължителна.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Квебек е задължителна, тръгват на 5. Това от 4 години не е задължително.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
kroxy

Мнение от kroxy »

а вашите деца с какво се занимават, т.е. спортуват ли нещо, как им се запълва ежедневието извън училище и какво правят, докато вие сте на работа....?
Публикувай отговор