Own Business and Self Employment in CANADA

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Joya

Re: Own Business and Self Employment in CANADA

Мнение от Joya »

Благодаря, и аз четох че става доста по-лесно. Но информация от първа ръка си е друго :)
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

Като пристигнеш тук ще установиш, че много неща се правят много по-лесно и изискват много по-малко време.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

John Smith написа:
Joya написа:А как е с узаконяването на бизнеса.
Пъти по-лесно и бързо, отколкото в България. За някои дейности се иска сертификация, но за повечето не. Ако не се иска нещо специално, тукашната форма на ЕТ (Sole Proprietorship) + регистрация по ДДС (GST/HST) става както си седиш пред компютъра. Нацъкваш информацията, плащаш си някаква символична такса, разпечатваш си Master Business License и си готов. За дейности, които не са за някакви големи цифри и не изискват издаване на фактури, може да се работи и само с тукашното ЕГН (Social Insurance Number). Corporation се регистрира малко по-бавно, но също така лесно и безпроблемно. Говоря за Онтарио. В други провинции не съм регистрирал нищо.
Доста подобно е и в BC, няма нищо сложно.
Omega3

Мнение от Omega3 »

Joya написа:Благодаря, и аз четох че става доста по-лесно. Но информация от първа ръка си е друго :)
АКо решиш да се корпорираш, трябва после да избереш закона по който искаш да го направиш : федералният или този на провинцията в която живееш. Всеки си има своите плюсове и минуси. За по задьлбочен анализ ще трябва с адвокат да се посьветваш.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Ааааа, много интересна тема :)
Аз имах такива идеи/намерения още в България, но съвпадна с началото на имиграционната ни процедура и трябваше да избирам. Щеше да е тъпо да имам канадска виза, но да остана в България заради прохождащ и с неясно бъдеще бизнес. Също толкова тъпо щеше да е да замина за Канада и да зарежа процъфтяващ бизнес. И аз реших, че Канада е по-сигурната алтернатива - в крайна сметка опита за бизнес просто щеше да се отложи с няколко години.

Тук съм само от година и нещо, но вече почват да ме сърбят ръцете да направя нещо по въпроса.....
И в тази връзка имам следните въпроси:
- Кой е най-лесния (и с най-малко разходи) начин да си регистрираш бизнеса? Имам предвид да имаш име за бизнеса си, за да не оперираш под собственото си име.
- Как става с данъците при това положение? Трябва ли да ангажирам счетоводител за целта или има софтуери, с чиято помощ ще мога да оправя и сам (както например с данъчните декларации, които сега всички подаваме)?

Опитах се да задам тия въпроси на един дедо-счетоводител, ама той каза че нямало смисъл. Бил пробвал с разни бизнеси ама най-добре си се чувствал като счетоводител на заплата. Ми щом така му харесва нека си се чувства. Аз обаче имам малко по-различна представа за света.....
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

Това е, което съм намерила като информация, но за Албърта.Не знам в коя провинция си, но можеш да потърсиш в гугъл, starting a business, еди къде си.

http://www.canadabusiness.ab.ca/index.php/start-up"

това пък е сайта на Канада ревеню, където също има инфо
http://www.cra-arc.gc.ca/tx/bsnss/menu-eng.html"

:y:
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Ползване на външни счетоводни услуги за малка корпорация срува до около $3000 годишно (към $100 месечно + към $1500 за годишното приключване). Прецени доколко има смисъл да се занимаваш с това вместо да се концентрираш върху бизнеса. Ако спестяването на 3к е от голямо значение прецени и дали този бизнес изобщо си заслужава. Ползват (скъп) софтуер иначе на ръка не ми се вижда реално да се поддържа толкова бумащина.
Аватар
John Smith

Мнение от John Smith »

hadministratora написа:И в тази връзка имам следните въпроси:
Според това какво смяташ да правиш и каква форма на регистрация искаш - Google и отговорите идват за минутка.
Wise men don't need advice. Fools won't take it.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Най-важното е човек да има ясна идея и стратегия за развитие на бизнеса си. Къде точно ще се позиционира на пазара, каква е съществуващата конкуренция и какво той може да предложи като уникални качества и възможности и т.н. Регистрацията, инкорпорирането и прочие подробности са несъществени дреболии.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Omega3 написа:Даже и адвокатска кантора, стига да имаш кинти да си наемеш адвокати да работят за теб, ако ти не си такьв.
Toва в повечето (ако не и всичките) провинции не е вярно.

Съгласен съм с Гийк и Смит. Нуждата от и цената на професионални услуги (счетоводни, правни и т.н.) са донякъде пропорционални на големината на фирмата ти, но са сравнително малко перо. Съсредоточавай се в/у развитието на биснеса и ако той наистина си струва, другото са подробности.
ivansts

Мнение от ivansts »

Здравейте на всички , имам един въпрос свързан с темата - възможно ли е без канадска виза да регистрираш фирма в Канада.
Благодаря предварително.
Аватар
nikolovata

Мнение от nikolovata »

Joya написа:А как е с узаконяването на бизнеса.
Например ти си емигрант и правиш собствена фирма за поддръжка на компютри, периферия, и друг вид електроника, да речем. Имаш нужното българско образование. Но нямаш канадско, за да регистрираш фирма искат ли някакви приравнявания, или изкарани курсове. Защото ти може да си собственик на фирма, да нямаш нужното образование, но работниците ти да имат. Интересно ми е как е измислено в Канада, защото в Бг, може да си учител и да предлагаш ИТ услуги, а напоследък може да си ИТ и да учителстваш :) Тоест всеки прави това, за което не е учил.
При регистрация обикновено няма проблем, но ако опре6 до финансиране от банка или др. финансова институция, изискат и СВ на предприема4а, т.е трябва да си убедителен в способностите си.
Mненията са като задниците, всички ги иmаmе, но не винаги е удачно да ги показваmе!
Публикувай отговор