реших да драсна няколко реда, които може би ще са интересни на тези, които мислят да идват тук. Хубаво е чпвек да има повече инфо преди да пристигне. аз, примерно, бях идвал и преди във Ван., макар и за кратко, освен това бях събрал доста инфо от различни източници, но въпреки това имаше и има доста неща, които ме учудват, което е напълно нормално, човек нокога не може да замени собствените впечатления с тези втора ръка.
Едното от нещата, което ме впечатли много и което и сега продължава да ми прави впечатление е колко е зелен Greater Vancouver, колко много паркове и градини има, които освен това са и много добре поддържани.
Друго нещо, което неминуемо ще е ново за повечето се големите разстояния тук. Независимо как се предвижвате разстоянията са големи, което се чувства особено осезателно, ако се наложи да работите извън квартала в, който живеете. Ако имате възможност да ползвате метрото би било много добре в противен случай, ще се наложи да губите много време в пътуване. Е, тук задръстванията не са като в повечето големи Сев. Амер. градове, но си ги има и също много затрудняват предвижването.
Нещо друго, което ме учудва е, че има много монополи, което не смятам,че е в полза на потребителите.Имам предвид дом. телефони - ами има само една компания, която доставя тази услуга...??? какво става с конкуренцията??? ами нея просто я няма. Може би по този начин правит. се опитва да контролира качеството на услугата..., но въпреки това не смятам, че е правилно - (доколкото знам така е и в другите провинции, но може и да

Монополист е и кампанията доставчик на кабелна телевизия!!! Ами, дори ние в Бг. имаме повече конкуренция.
Монополист е компанията за автом. застраховки!!! Е не казвам, че трйабва да е като в Бг., да се предлагат кави ли не смешни подаръци сами и само да се привлекат повече клиенти - имам предвит нашите застр. комп., но все пак товза работи в полза на клиентите. Тук, ако имаш кола няма как да нямаш застраховка, което е нормално, но странното е , имаш само един избор на застр. комп., следователно и само техния продукт и ... ЦЕНИ.
Цигарите също са близо до монопола. Има почти изцяло само канадски, и съвсем малко други, които обаче също са произведени в канада. Целта на првит. е да налага данъци, и поради тази причина не допуска на пазара чужди цигари, които са произвед. извън канада и са си платили дан. там. Не знам дали на правит. не са му достатъчни митата, които би взело при вноса на цигари, но явно не са... А да не говорим, колко са скъпи цигарите. Мой приател канадец ми каза вчера, че преди две год. е купувал цигарите си за 5$, а сега са 10$.
Въпроса с марихуаната е много интересен. Предстои да я легализират... но не поради това, че хората го искат, а просто защото ПРАВИТЕЛСТВОТО иска да наложи данък в/у нея. Ще кажете, колко пък пари ще прибере то от6 такъв данък. е, ще ви отговоря веднага 2 милиарда $ на година...!!!

Как така ли? Ами много просто ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ИНДУСТРИЯ ТУК. Производството на марихуана и продажбата и в САЩ са по мащаб по-големи от другите две най-големи индустрии тук - дърводобива и рибарството. Как я произвеждат ли, къде ли?

Освен отглеждането на марихуана, друг голям и много печеливш бизнес е и производството на торове за отглеждане на трева, което е разбираемо.
Учуди ме също така, колко голям проблем са кражбите на коли. Макар, че знаех яче такъв проблем съществува, не мислех, че е толкова сериозно. Оказа се, че Surrey - един от кварталите тук, е НА ПЪРВО МЯСТО ПО КРАЖБИ НА КОЛИ В СЕВ. АМЕРИКА.

Ето и още някои линкове по темата за Ванкувър. Ако някой се интересува, разбира се.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=4769
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=4219
Засега ще приключвам до тук, ако имамвреме друг път пак ще пусна някоя тема.
Успех на всички.
Ивайло