За традициите

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
magi72

Re: За традициите

Мнение от magi72 »

...И тук изтръпнах,да не се е появил Караибрахим с неговата орда....Браво,яка сватба! :clap:[/quote]

Абе няма кво да си говорим,Ганьовеца си е свикнал да завижда ,то си му е в кръвчицата.
МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ И ЗА ПРЕТЕНЦИЯТА ЗА ЧИСТА НАЦИЯ -500 г. ТУРСКО ,АМИ КАКЪВ ПРИМЕР ДРУГ ДА ДАДЕ,ОСВЕН ЗА Караибрахим :( ГОРКИЧКИТЕ ТЕ !
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Уоу, по-полека моме, не с винкела направо :rofl: ...
Ако говорим за абсолютна автентичност, прав е Странджата, османското присъствие трябва да присъства по някакъв начин. Майтап си правим ;), кой и защо се вързва ми е чудно :?: ...
Циганите - на Сатурн !
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Много ме кефят изрази които почват с "И в България вече..."

Има това , има онова...

Има, ама ЗА КОГО ???

То и едно време Владо Живков си палеше цигарата с двайстолевка... ма кво го топли дядо Сандю от Горубляне.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Странджата

Мнение от Странджата »

magi72 написа:...И тук изтръпнах,да не се е появил Караибрахим с неговата орда....Браво,яка сватба! :clap:

Абе няма кво да си говорим,Ганьовеца си е свикнал да завижда ,то си му е в кръвчицата.
МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ И ЗА ПРЕТЕНЦИЯТА ЗА ЧИСТА НАЦИЯ -500 г. ТУРСКО ,АМИ КАКЪВ ПРИМЕР ДРУГ ДА ДАДЕ,ОСВЕН ЗА Караибрахим :( ГОРКИЧКИТЕ ТЕ ![/quote]
Moме,чистосърдечно се зарадвах на тази сватба,а това за Караибрахим го написах,не защото съм Ганювец,а защото прекалено се,,вживях,, и направих един паралел с миналото!Това ти поведение подхожда май на Бай Ганю,на булката,парвенющина!Защо ли,защото май както реагираш,не си впечатлена толкова,от родовата,историческа същност на празненството,а на финансовите му измерения!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

magi72 написа::)ЗДРАВЕЙТЕ,вече в България има традиция българските сватби да са като едно време булката е с рокля стил болярка ,а всички гости да са с носии.
Преди месец бяхме на такава сватба в Троян нямате представя каква сватба беше :o .
Започна се от 8. 00 h с агнешка курбан чорба (мноого важен детайл),Валя Балканска и гайдара Петър Янев.
Разбира се това се състоя на огромна поляна с красиви дървени маси с бродирани покривки ,всичко се сервира в калени съдове.Голями бяли шатри ни правеха сянка,защото въпреки ранния час имаше слънчице.
Гостите абсолютно всички облечени в български носии,които лично сватбарите се погрижиха да облекат до най-малкия гост,след което след самата сватба бяха подарени на всеки за спомен от сватбата!
Към 12.00 h се понесе обяда :o -12 бр. агнета на чевермета ,който бяха поднесени съвсем демонстративно от сервитьори облечени и те в носии.През цялото това време се лееше яко червено вино в неописуеми количества.
И в 2.00h всеки с официално облекло в ресторанта на тамошния хотел.ит.н.
За всичко това бяха наети много агенции, като знам само за сватбената агенция и кетъринг агенцията кои бяха и мога смело да кажа ,че са страшни професионалисти от това ,което видях.
Невероятна сватба!На човек да му се прииска отново да се омъжи :lol:
Нова традиция (оксиморон) - няма лошо, но описанието не отговаря на традиционна бг сватба. А че очевидно новобогаташи ... дано носиите да са били истински, т.е. според традицията, а не както напоследък скрепени декоративни елементи от 5 различни региона :tmi:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

В днешно време ритуалите от миналото са трансформирани под натиска на чуждо влияние и всеобщия процес на модернизация. Случват се обаче и сватби, в които младите, демонстрирайки артистичност и вярност към традицията, възпроизвеждат цялостно народния обичай. Един пример е сватба в Момчиловци, Смолянско, на двама студенти през 2008 г.
Изображение

http://www.omda.bg/bulg/ethography/svatba.html"
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

http://www.omda.bg/bulg/ethography/svatba.html"

"Брачното ложе се приготвя от зълвите, които стоят на него, докато не получат пари от младоженеца. При онова, което следва, на много места се подслушва при вратата и се гадае за бъдещата рожба. Сватбената драма кулминира в момента на съвокуплението, след което се отприщва във фриволно-весела, често пъти оргиастична форма.

Дефлорацията трябва да се осъществи непременно. Ако младоженецът не успее, се смята, че срещу него е извършена някаква зла магия. Тогава дефлорацията се прави от някоя опитна стара жена. Успехът на акта се възвестява от младоженеца с пушечен гърмеж, който повишава още повече градуса на веселието. Брачната риза се показва на сватбарите, като всеки от тях оставя на нея пари за невестата, а родителите й получават окичен овен или козел. Присъстващите се черпят с подсладена, "блага" ракия. Роднините на невестата извършват привидни нападения срещу младоженеца (като "отмъщение" за отнетата девственост).

Ако девойката се окаже "нечестна", гостите незабавно напускат. Един от тях обаче се покачва на покрива на къщата и възвестява на хората, добитъка и природата, че в този дом има голяма беда. Понякога връщат девойката на родителите, а по-рядко се стига и до публично опозоряване. Всичко това се върши с убеждението, че тя е донесла нещастие не само на двете семейства, но и на цялото село."

Да се върнем към традициите, а? :rofl:
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Ако девойката се окаже "нечестна", гостите незабавно напускат.
Леле, майко! :D
Ъ, между другото баба ми мислеше по-прогресивно. Я, ги махнете тия традиции!
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
GRus

Мнение от GRus »

krimon написа:
Един пример е сватба в Момчиловци, Смолянско, на двама студенти през 2008 г.
Ей че драго ми стана като видях тая снимка. И аз в тази зала се омъжих, но бяхме в други одежди :) . Между другото Момчиловци е място, което те кара да се чувстваш горд че си българин - човечността на хората, гордата история на мястото, запазения дух и позитивизъм в малката общност, въпреки трудните им условия на живот. За съжаление малко такива местенца са останали в България.
Пардон за лиричното отклонение, но се се сдържах :angel:

PS: Одеждите на снимката изглеждат съвсем автентични.
If everything seems under control you're just not going fast enough
Публикувай отговор