IELTS,мнения от хора преминали изпита

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
electric

IELTS,мнения от хора преминали изпита

Мнение от electric »

Здравейте,
Искам да попитам за мнение хора преминали IELTS, разбира се има доста информация в нета, но специално за general training и вашите впечатления и насоки за успех на изпита.
Аватар
tototo

Re: IELTS,мнения от хора преминали изпита

Мнение от tototo »

Четене,писане,слушане и много много упражнения.
Това е истината ;)
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Подкрепям, че упражненията са много важни.
:y:

Също така препоръчвам горещо работа с реподавател, който има опит с подготовка този изпит.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Упражнения, и наистина преподавател ако намериш за writing е в огромен плюс. Освен това бъди подготвен за всичко на speaking часта. Лично на мен ми се падна лингвист с 16 езика. Чак по късно разбрах, знае перфектно български, след като го видях да дава интервю по телевизията на български. Ерудит от всякъде. На мой познат пък му се паднала жена с увреждане на ръката(генетично), наложило му се да се здрависва с тази ръка. Доста шокираща ситуация. Явно са искали да преценят дали си aware от такива неща.

Хайде успех. И помни IELTS ще ти е най малкия дерт.....
Taxation is theft.
victorcho_sf

Мнение от victorcho_sf »

Здравей,

тестът не е сложен, но трябва опит в английският език. Като гледам трябва подготовка за писмената част, защото там май имат специални изисквания, за това как да е формирана и написана. Мен там най-много ме орязаха, въпреки че изкарах точките за high level в документите. Не съм се подготвял, защото работата ми е такава, че отдавна работя и боравя с английски език, но предподавател ще ти е от полза ако не се си много добре с английския. Като ги преглеждах преди да се явя успях да намеря доста места в интернет, от които можеш да си свалиш тестове от 2004 до 2007 издания с аудио и четене. Ще са ти от полза. Успех.
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

electric написа:Здравейте,
Искам да попитам за мнение хора преминали IELTS, разбира се има доста информация в нета, но специално за general training и вашите впечатления и насоки за успех на изпита.
electric,
От моя опит, най-добри насоки за успех на изпита и солидна подготовка ще получиш от добър преподавател. Под добър имам пред вид такъв, който е много наясно със спецификите на точно този изпит. :!:

Успех! :y:
Последно промяна от Lira на Вто Ное 01, 2011 7:13 am, променено общо 2 пъти.
"Късметът се случва, когато подготовката срещне възможността!" Опра Уинфри
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

За IELTS не знам, но последният път, когато държах стандартизиран изпит по английски език най-много ми помогна вземането колкото се може повече примерни тестове. Въпросите по принцип са съставени по предвидим начин - идеята е да тестват еди-колко си типа неща и след достатъчен брой тестове, човек почва да схваща какви са те. Също ще разбере къде прави грешки и ще научи как да ги минимализира.

Другото, което съм забелязал е, че са нужни официални тестове, а не такива съставени от автори на учебници (Barron's, Kaplan, Princeton Review...), защото вторите просто не могат да ги направят като истинските. Това със сигурност знам че важи за TOEFT, SAT, LSAT, GRE.
victorcho_sf

Мнение от victorcho_sf »

Marto написа:За IELTS не знам, но последният път, когато държах стандартизиран изпит по английски език най-много ми помогна вземането колкото се може повече примерни тестове. Въпросите по принцип са съставени по предвидим начин - идеята е да тестват еди-колко си типа неща и след достатъчен брой тестове, човек почва да схваща какви са те. Също ще разбере къде прави грешки и ще научи как да ги минимализира.

Другото, което съм забелязал е, че са нужни официални тестове, а не такива съставени от автори на учебници (Barron's, Kaplan, Princeton Review...), защото вторите просто не могат да ги направят като истинските. Това със сигурност знам че важи за TOEFT, SAT, LSAT, GRE.
Здравей, аз си свалих 3-4 теста на Кеймбридж и след като се явих мога да кажа, че това са тестовете, които и ще получиш като структура и сложност. Даже горе на самия тест, който ти дават да правиш си пише Cambridge/ESOL examination. И аудио теста и писането е точно така структурирано като това което ще ти се падне. Тоест ако ги свалиш можеш да добиеш реална представа относно обема и характеристиката на теста. Няма да ти се паднат тези варианти от учебниците, но ще знаеш какво да очакваш.
Аватар
tonakis

Мнение от tonakis »

И аз се присъединявам към всички дадени съвети. Аз си нямах ни най-малка представа какво точно представлява тоя изпит и как е структуриран. Намерих си преподавател и отидох първия път да ми направи пробен тест (от начало до край - около 2 часа и 30 мин) и да видим на какво ниво съм. След това ми даде един куп примерни тестове и четенето и слушането си го правех самичък в нас. При нея ходих само да ми проверява писмената част и да каже какво трябва да има като структура в есето и писмото (това е много важно!). Един добър преподавател ще ти е много от полза за писмената част. Колкото до примерните тестове за слушане и четене - колкото повече направиш толкова по-добре. Абсолютно точни са като структура като на изпита, а ако имаш късмет може даже да ти се паднат повтарящи се въпроси (както при мене). В крайна сметка примерните, които се въртят в нета са взети варианти от реални изпити.
Успех!
electric

Мнение от electric »

Благодаря на всички за ценните съвети!
Резултатите вече излязоха за изпитната сесия на 19 май 2011г
Listening 6.5
Reading 6
Writing 5
Speaking 5.5
Overall band score 6
Предполагам е приемливо ниво.Продължаваме нататък с документите.....пък каквото стане
maria27

Мнение от maria27 »

Здравейте,
От доста време се каня да споделя мнение относно ИЕЛЦ изпитът и най после намерих форум с точната дискусия.
До сега съм се явявала два пъти на изпита(ИЕЛЦ Academic) първият искърах 6.5 , което не беше достатъчно. Вторият за мои късмет успях да изкарам 7.0

[б][и]Първо явявабе[/и][/б]
[б]Подготовка за изпита[/б]
Понеже работя и не ми остава много свободно време реших да се подготвям сама. Прочетох в интернет горе долу за какво става въпрос,намерих някакви примерни тестове и започнах да ги правя само Reading и Листенинг. Лошото обаче беше че започнах около 3 седмици преди изпита и освен това четях по един до два текста на ден мах. Просто не можех да се концентрирам на реадинга и ме болеше главата ало прочетях повече от 2 текста на ден. Както и да е до датата на явяването бях направила не повече от 10 Теста общо (само Reading и Листенинг) и при това резултатите на Reading бяха трагични по 12-14 грешки. Не знам защо така но изобщо не ми се тдават True/False/НГ and Multiple Choice questions.Едба седмица преди изпита се сетих че трябва да видя какво представлява спеакинг-а. Понеже нямаше с кой да си приказвам на EN prosto четях примерни варианти давани до сега и се опитвах да отговарям на въпросите. Също така си напсах на листове някои често задавани въпроси като например да опиша семейството си, вяканция, любим човек , такива неща. Общо взето цялата подготовка за спеакинга ми беше не повече от 4 часа общо. Така стигнахме и до writing-а. Вечерта преди изпита се пробвах да напиша едно есе и един report и това беше.(преди това само бях прегледала една книжка как се пишат репорти и някакви основни думи).
[и]Как премина изпитът:[/и]
На Реадинга ми се паднаха гадни въпроси точно от тези които най не харесвах : Multiple Choice, Which Paragraph Цонтайнс.. и True/False/НГ
Листенинга пак беше с много Multiple Choice (много лош късмет извадих като цяло).
Вритинг1: Таблица: до тогава не бях виждала как се пише report за таблица но импровизирах
Вритинг2: Есе: Пицах доста обае понеже оставах по два реда между параграфите а почеркът ми е доста широк и изписах цялото място. Думите бяха около 230, но тъй като ме беше срам да си поискам втори лист решиох че е достатъчно (Голяма грешка!)

Резултати:
Спеакинг:7
Reading: 6
Листенинг: 6.5
Writing: 6.5

Какво не знаех за изпита?
1. Никога не пишете по малко от 250 думи на есето! Намалява се с цяла единица ако думите са по малко! Тоест ако на мен имаше кой д ами го каже това на време нямаше да има нийда да се явявам втори път.
2.На Спеакинг-а се дръжте естествено и просто говорете. Доста е приятно просто си говориш с изпитващия и не усещаш как минава времето. Хубаво е да давате примери особено ако не знаете как точно да отговорите. Също така достатъчно е само д апрегледате основни неща една седмиц апреди изпита. Да слушате BBC или просто да си говорите с компютъра.
3. За Reading-а нищо не мога да кажа. На някои хора им се отдава, а за мен това е най кошмарният модул от целия изпит. Най много се готвех за негоо и най нисък резултат. Мога само да кажа че текста трябва да се прочете внимателно защото тговорите са в някакви малки незначителни подробности. Тренирайте четене за време но не правете компромис с качеството на разбиране на нещата!
4. Репортите са ясни просто сядаш и пишеш не е ккои знае какво. Аз без да съм тренирала се справих. За есето е важно да си изберете тактика: или една от двете страни(positive/negative) или мнение по средата. Според мен най добре е да се придържате към една от двете страни и да защитавате позицията си до край. Даже и да се получи нереално да това което се оценява е способността да заемеш определена позиция а не верността на данните. Прочетете няколко примерни есета преди изпита за да знаете как се пишат горе долу. Въпреки че това е доста относително. все пак научете някакви по \"Академиц\" думи защото и това се оценява.
На мен работата ми е свързана с писане на техничес,ки статии на EN zatova smetnah че нямам нужда от подготовка.
5. Прочетете как се оценяват нещата. Много е важно да знаете как се формира оценката за да знаете на какво да набблегнете.
6.Задължително napravete Road То Иелц : аз не го направих първия път за което съжалявам.

[и][б]Второ Явяване[/б][/и]
[б]Подготовка:[/б]
[и]Реадинг:[/и]
Определено този път реших да се подготвя повече. Пробвах да се запиша на курс в British Council обаче нямаше свободни места затова си купих само книгата с примерния тест за 40лв и толкова.
Реших че трябва да наблегна на Reading-а защото това ми беше най слабия компонент. Започнах да правя по цели Reading тестове от начало след това дори по 2 на ден. Резултатът беше никакво подобрение. Пълен ужас направо не знаех какво да правя. Тогава реших че ще почна да правя само отделни типове въпроси и ще анализирам по подробно верният отговор. Започнах с True/False/НГ , Multiple Choice и Хеадингс: това няха най кошмарните ми типове въпроси. Записвах си на лист в кой тест какви въпроси има и после преговарях отговорите. Докато аналжирах тестовете разучих всички типове въпроси. Като цяло имаше минимално подобрение с правех между 8-12 грешки като седмица преди изпита стигнах дори до 6 грешки което беше рекорд. Все пак reading-а е нещо доста отнсително. Много зависи от това какъв тест ще ти се падне с с какъв тип въпроси. Като цяло учих около 6 седмици по 4 часа на ден смао Reading.
[и]Листенинг[/и]:
Понеже знам че правя много правописни грешки понеже по цял ден пиша на компютър и ползвам Spell Check за редактиране, реших че няма особено голям смисъл да се готвя за Листенинг теста.
И тук всичко си е късмет. Все пак направих няколко теста колкото да кажа че съм учила. По принцип на листенинг винаги ги чувах нещата обаче правописните грешки ми бяха проблем. Това което направих е да прегледам отговорите на всички тестове и си записах на лист хартия думите. Примерно къде се слага `, как се пишат датите, съкращения от рода на 1ст,2нд,3рд,чтх...
[и]Спеакинг[/и]:
Никаква подготовка. Само си прочетох записките от първото явяване и толкова.
[и]Вритинг[/и]:
Никаква подготовка. Само си преговорих някакви примерни думи по теми като environment.government, social....

Други: Napravih Road То ИЕЛЦ. Силно преподучвам на всички които искат да си вземат изпита да си направят упражненията! На първото ми явяване бях решила че са бзсмислени но по късно разбрах че от тях се научават много важни думи, фрази и разбираш какво се иска от теб на изпита!!!
[и]Как премина изпитът:[/и]
Листенинг: Много приятни теми и почти нямаше Multiple Choice. Доволна съм като цяло само дето не се обърках на едни дати но като цяло теста беше мн поприятен от първия път.
Reading: Също много лесни текстове и пак имаше само 3-4 Multiple Choice но пък имаше много от тези с параграфите. Като цяло мина добре но квесторите които бяха в стаята ме подведоха :( Казаха че ще кажат когато остават 20 минути до края а не казаха и аз се усетих късно и питах и те ми казаха остават ви по малко от 15мин. Така че трябваше да направя най трудния текст за около 13 мин. Много ме беше яд после мислех д аподам уплакване, но си казах че няма смисъл. Така че един съвет от мен винаги с засичаите сами времето и не слушайте какво ви казват! Друг проблем с квесторите беше че казаха да с епише с големи и печатни букви на Reading-а. Аз обаче си писах с малки ръкописни букви понеже се бях явявала вече и предишния път квесторка беше едно много приятно момиче което обясни всичко подробно и каза че хпра ги проверяват тестовете така че няма значение как пишаш.
Вритинг1: Report: Много объркано имаше около 13 графики да се сравняват и имаше бъдещи и минали моменти. Аз писах обаче не ми остана време да си прочета изобщо. На края не бях сигурна какво съм написала.
Вритинг2: Много гадна тема на есето ми се падна нещо за health и спорт фацилитиес. Понеже писах с молив 5-6 пъти изтривах увода и го почвах на ново. После осъзнах че ми остават около 15 мин и почнах да пиша натам. Този път знаех че не трябва да оставам празни редове, че трябва да пиша по сбито и като цяло трябва да напиша повече от 250 думи. Лошото е че изобщо не бях подготвена по темата:( Накрая казаха че остават 2 мин а аз не бях написала заключението. Повторих набързо казаното преди това като ползвах същите думи защото се притесних. Накрая казаха че остава 1мин и реших да проверя за грешки на бързо прегледах текста но стигнах само до половината и времето свърши. Като цяло си мислех че съм се провалила обаче после като видях че имам 7 разбрах че явно съм се справила с есето.

Резултати:
Спеакинг:7
Reading: 6.5
Листенинг: 7
Writing: 7

Какво не знаех за изпита?
1.Изпита е голяма доза късмет
2.Никога не се отказвайте и просто пишете каквото ви дойде от вътре. Има голям шанс да успеете.

[б]Обща Равносметка и мнение за ИЕЛЦ[/б]
Като цяло се води един от най лесните изпити. Все пак е доста напрегнато ако знаеш че това ти е последния шанс и без този изпит не може да учиш в UK. При мен положението беше такова че или изкарвам 7 на второто явяване или няма шанс да замина. Дадох всичко от себе си за Reading-а и пак резултатът не беше добър. Повече от това не мога. За останалите неща не суйялявам добре че не учих за Writing,Спеакинг и Листенинг защото и без учене резултатът беше 7 и на 3-те. Лошото на тестовете е че всичко е въпрос на късмет. Все пак мога да потвърдя че е постижимо да изкараш изпита и без ходене на скъпи курсове, всичко е въпрос на приоритети и голяма доза късмет.

Това е от мен. Успех на всички!
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Мария, благодаря за наистина много полезната информация.
Молбата ми обаче е по-нататък да пишеш на кирилица.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

В крайна сметка замина ли за UK? Знам че някои университети, слагат граница 7 и после добавят но не по малко от 7 на всеки модул. Хайде успех, аз също ще се явявам на IELTS Academic скоро.
Taxation is theft.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Koko написа:Мария, благодаря за наистина много полезната информация.
Молбата ми обаче е по-нататък да пишеш на кирилица.
argh.@#!@#
аз го изчетох на шльокавица. Направо ме заболя главата.
Taxation is theft.
Leda78

Мнение от Leda78 »

Много подробно описано за изпита (благодарности към администратора, че вече е на кирилица), но ... не говорим ли в тази тема за IELTS General training и не е ли именно това изпита, който се иска за Канада? Описаното от девойката е за IETLS Academic май...
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Публикувай отговор