Andy D написа:Някой все пак чул ли е нещо за въпросната лекарка?
Pumpy, сигурно визираш и личното ми съобщение. Може и тук да го обсъдим, няма проблем.
Както ти казах пациентът е на 5 години и ваденето на зъб ми се видя много стресиращо. Въпросът ми беше - оправдано ли е това? Какво ще стане ако просто се направи root canal вместо да се вади?
Какво толкова ще причини тази зъбна инфекция? Не е ли по-голяма вредата, че няма да може да дъвче добрe още няколко години докато израстне постоянния зъб?
Ами брекетите, които ще носи няколко години заради загубеното място? А цената им от няколко хиляди долара?
Не търся отговори, които ще ми харесат. Това не е възможно при създалата се ситуация. Искам най-малката вреда за детето.
Ще започна отзад напред:
1. Това с вредата не го разбирам. Въпросния колега би трябвало да му помогне, не да му вреди
2. Не съм виждал снимки, но то може да трябва да носи брекети и така и така, при това положение ванеденето на зъба се приема още по лесно от зъболекарите. Тоест ще го кажа в друг контекст - относно местопазителите, след изваждането - тук такива не се слагат ако пациента така и така го чака някой ден орто, защото нямат голяма продължителност на живот и не си струва заниманието.
3. Ако разбирам добре става въпрос за 5 годишно дете и за втори временен молар. Ако такъв зъб на 5 години е с състояние, което изисква "кореново лечение" то се ичаква да "живее" още само няколко години в устаат на пациента, което ще рече, че все едно ще бъде загубен преди 11-12 годишна възраст, когато по принцип трябва да се смени. Най-голения критерий за предвиждане на възможни кариеси в устата на даден пациент е предишният им опит с кариеса.
4. Относно "кореново лечение" - тези зъби нямат корени в смисъла на постоянните зъби. Кореново лечение не се върши, поради ниска предвидимост на резулатата. Ако инфекцията е обхванала мястото, където корените се разделят и това се вижда на рентгенография, препоръчаното лечение е екстракция. Всичк одруго е просто отлагане на проблема в бъдещето, но за съжаление това бъдеще няма да е след 6-7 години, а след2-3.
5. Относно инфекцията - това може да повреди постоянни зъб отдолу. Както казах по-горе кореновата система на млечните зъби е различна от тази на постоянните и повлияването на бактериалните колонии там е много по-трудно.
6. Относно стреса за самото вадене - всичко е въпрос на подготовка на пациента. Моя син сам идва вкъщи и ме моли да му слагам упойка и да му вадя зъбите, когато се клатят, но аз съм го научил да се справя с необходимостта от стоматологично лечение.
Сега всичко, което съм написал е обща информация, основана предимно на статистика. Както може да се сетите тук има и двете крайности, при които всичко написано просто не може да се приложи и съответно не е вярно. Не ми се спори за детето на съседа или на някой друг, които в "същата" ситуация му направили еди какво си. Не съм видял снимки и мнението ми е неангажиращо

съжалявам.
Най-добруя съвет, който мога да дам е да си намерите зъболекар, на който може да вярвате и да му се доверите.....