„Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Bil Razumnikov

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bil Razumnikov »

optics написа:Гледам, че Кримон е казала почти всичко което ми идваше да кажа
:-)
Че и повече.

Въобще какъв небивал интерес.

Имам приятели мюсюлмани, които точат по 200 000 годишно за организирането на етнически и верови мероприятия

Баси за какви идиотизми отиват парите на данъкоплатците !

Значи ако с лека ръка се дават толкова пари за всички религии, защо не се дават за хората без религии ? Ей тъй и ние да се посъберем да си побъбрим за живота, Вселената и всичко останало.. Да обсъдим кой ще ни реши проблемите :-) Е, тва е трудно вече - щото който е набожен - лесно - даде малко дарения, откаже мръвката за месец - два и хоп - греховете опростени, проблемите решени.

Продължава да не ми е ясно защо никой не му дреме за мнението на митрополита ?
Значи какъв извод си правя аз за българските вярващи в Монреал - ние сме вярващи, даваме дарения, ама митрополитът да си гледа работата (той точно това прави ама кой му пука) ние ще си правим каквото си искаме. Последното както и други са забелязали беше написано и с главни букви.

Не знам. За мене това е криворазбрана вяра. Аз познавах един набожен човек. Молеше се по 4 часа дневно, знаеше наизуст житията на светците и много други неща. Е тва е вярващ човек. Тука не съм чул нито един такъв. Па ако ще са да са от 100 години в Канада и да са дали огромни дарения.

Цирк !

Аз сщо не смея да твъря, че съм вярващ защото както казваш това е и някъква дейна отговорност, но несъмнено имам повече търпимост от теб. Може би ако се регистрираш със съмишленици като невярващ и ти ще получаваш тези пари за да си говориш за вселената. Всъщност не знам... с мюсюлманите е така, ако не съм излъган, ама както гледам там джамиите не се разпродават, значи нещо правят различно. Ако не си вярващ, поне бъди толерантен. Другото е цинизъм... защо на този ще дават, а на мен не! Аз не си задавам такъв въпрос...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Давам мнение, а не сведение и за никой не събирам агитка, иди се прегледай :^).

POSTREACT(ions) SUMMARY

Циганите - на Сатурн !
Bil Razumnikov

Мнение от Bil Razumnikov »

anxeli написа:Давам мнение, а не сведение и за никой не събирам агитка, иди се прегледай :^).

Нямам нужда от преглед. Аз самият съм психиатър по професия. Подвеждащата информация за трети лица, мнение ли се нарича? А този фурор на оплюване на някъкви хора които предполагам, подобно на мен и вие не познавате, а и подкрепа на някой който може би познавате /аз за жалост не познавам лично свещеника/, не се нарича агитка? Признавам вече не съм на ти със съвременната българска терминология, ама в моите динозаварски времена, така беше. Моля да ме извините. Имам намерение да се оттегля от форума, поради личностни причини.
Последен апел към читателите...
Не позволявайте да бъдете маниполирани и да служите като инструмент за чужди интереси. Бъдете разумни и креативни, изследвайте всичко до което се докоснете, не приемайте готово сдъвкана информация, тя в повечето случай е подвеждаща... Отидете в неделя и излушайте с внимание и двете страни и накрая, ако няма атентат ;) :D гласувайте не за да направите някой си щастлив, а по съвест...за да спите спокойно когато българска църква в Монтреал вече няма да има.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
NavinBG

Мнение от NavinBG »

До г-н Razumnikov,

Какво толкова Ви тревожи "попа"?
В случая,не става въпрос за изграждане на защитно лоби около свещеник Димитър!
Има нещо друго:Свещеник Димитър,дава всичко от себе си,за да се запазят духовните
ценности на българската общност в Монреал.Живеем във време, в което вярята в Бога
е заменена със " идолите" на този свят.И именно,сега по-вече от всякога неговото слу-
жение е необходимо за тази общност! Нека всички да се огледаме,какво става около нас.
Вижте световните събития,основите на финансовите и политически институции се рушат
ежечасно.Почети,всеки ден в новините се говори за апокалиптични природни бедствия...
Много от давна, Иисус Христос е прорукувал и предуредил:"...който има уши,нека слуша!" Духовната работа на свещеник Димитър,не се измерва по количеството "изхвърлена пръст"!

POSTREACT(ions) SUMMARY

ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:54 pm, променено общо 1 път.
Йордан Щайн

Мнение от Йордан Щайн »

Интерсна тема. Доколкото виждам нито настоятелите нито свещеника е казал какъв е проблема, а тук са се изписали 200 мнения.? Ще я следя с интерес!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Bil Razumnikov написа:Именно! И аз това се замислих. Ако има такива интереси те могат да бъдат както от страна на настоятелството така и от страна на антуража на попа. И имайки предвид агресята, която буквално ме отблъсна от позицията ми да подкрепям свещеника то си мисля, че по-скоро е възможно някой от яростните му поддръжници да има апетити към сградата.
Не съм забелязала да нападам някого.Това, че изразявам предположения не считам за нападка.
Отеца не ми е личен приятел и му симпатизирам чисто по човешки.Познавам много от дарителите и се дразня много от идеята, че даренията им биха послужили за нечисти цели.Нямам никакъв интерес да закупувам сградата на църквата.Не виждам за какво би ми послужила, както и не съм агент по недвижими имоти за да спечеля от комисионната от евентуална покупко-продажба.Представям си и Отец Димитър колко много средства е натрупал от заплатата си - 600 $ на месец + някой и друг водосвет "на черно" по 50$, заради който ще го изядете , че да закупи цялата сграда. :D
Едно ще ти кажа: Ако искаш да се правиш на голям играч, не е тука мястото! Има достатъчно банки, големи корпорации, застрахователни компании.Пробвай там ако искаш да извлечеш някакъв интерес, но не сред българите! Защото това, което ще направиш е - ще откраднеш на бедния цървулите.Дано да имаш чест и съвест да го разбереш!
Българи не забравяйте, че това беше Нашият свещенник, който отслужваше литургии още преди сградата на Българската църква в Монреал да беше факт!
Не го прогонвайте, защото може да нямате шанса да имате друг! Досега междувпрочем не се чу нищо за нов свещенник.Значи отново действа в сила същия пинцип както при закупуването на сградата :"Дайте да я купим, пък после ще му мислим!" или перефразирано "Дайте да го изгоним пък после ще му мислим!"....или може би не????

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ninja написа:
Духовната работа на свещеник Димитър,не се измерва по количеството "изхвърлена пръст"!
Духовната работа на свещеник Димитър се измерва в броя вярващи присъстващи на службите.
Досега това са около 15 семейства или около 30 души от 20 000 българи в Монреал.
Съдейки по броя на дарителите вярващите са доста повече от 30 човека.
Явно причините са в работата на свещеник Димитър.
Изводът не е правилен. Повечето българи не са вярващи - факт! Колкото да ръгате и да се тупате в гърдите, бог е твърде далеч от българите.
И това не е новост - не казвам нито за съжаление, нито за добро.

Българите даряват, защото искат да се поддържа българщината, да има място в Монреал, където знаеш, че е българско и че традициите се спазват по един или друг начин. Даже може да отидат два пъти годишно и да запалят по свещичка просто така, за да се почувстват по-близо до родината си. Някои ходят на службите просто за да послушат църковно-славянски песнопения и да им олекне след тежката седмица. Не знам дали схващате това.

Отец Димитър няма да направи хората вярващи, нито ще ги накара да ходят по-често на църква. Сплотяването на общността е далеч по-комплексно и проблематично, отколкото простото обяснение за средновековния пастир звънящ по телефоните на хората, за да ги кани на коледни базари или народни танци :call:

Културно-просветните дружества (за съжаление възрожденският модел и заглавие им отиват) имат тази роля много повече заложена, отколкото личността на свещеника.

Църквата трябва да се превърне в културен център и да престанат да налагат вярата като основа за сплотяване на бг общност. Ако така продължава, православните бг християни ще предпочитат да ходят в гръцки, сръбски или арменски църкви.

Доколкото разбрах, настоятелството има пари за следващите две години - няма проблеми с изплащането. Имат също и достатъчно кандидати да заместят свещеника. Остава да им да си запазят мандата, за да си осъществят целите - отчето, новото, да участва активно в културно-масовата дейност, да си говори с хората, да се върти ежедневно около църквата и да се задоволява с това, което му дават като пари.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ninja написа:Духовната работа на свещеник Димитър се измерва в броя вярващи присъстващи на службите.
Досега това са около 15 семейства или около 30 души от 20 000 българи в Монреал.
Съдейки по броя на дарителите вярващите са доста повече от 30 човека.
Явно причините са в работата на свещеник Димитър.
Интересно какъв е процентът на вярващи в България и за това пак ли е виновнa работата на българското духовенство?
Айде да не вадим пак треската от чуждото око, преди да сме се погледнали в огледалото!
Kак несъществуващият нов поп би привлекъл нови миряни, като той няма да познава никoй в Монреал?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:56 pm, променено общо 1 път.
ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Не съм точно аз тази, която бърка кебапчета (а.к.а. култура според вас) и вяра. Вярата е спасила българите, обаче като е имало турско робство.

Днешната имигранска ситуация е твърде различна и няма нужда да се борим срещу инакомислещите и инаковярващите, даже тукашното правителство ни подкрепя в изповядването на вярата ни. Дават и пари за това ;)

Кебапчета в цъквата винаги е имало, откакто съществува. Новогодишни тържества и прочие, пак с кебапчета винаги е имало. Нещо обаче кебапчетата не са били вкусни, защото хората не се застояват много в църквата. Доказателство е, че много българи ходят на църква само за да пийнат в мазето с познати и даже не уважават неделните литургии ...

Hasta la vista на кебапчета и литургия :devil:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ninja написа:Ако не знае как, да стане строител!
Е нали сегашният за това го гонят. Защо е нужна смяната тогава?
А ти каква вяра изповядваш, та си толкова загрижен? Будист ли си? :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

Заключено